Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Десь уже близько тридцяти років "орудував" він олівцем, ілюстрував народні казки, байки Л.Глібова, казки І.Франка й Лесі Українки, мисливські усмішки улюбленого Остапа Вишні. Зрештою й самому захотілося не тільки пензлем, а й художнім словом змалювати своїх маленких друзів - птахів та звірят, своєрідними голосами яких повнилась його домівка. І відомий художник взяв письменницьке перо й до кінця свого життя не випускав його з рук, створюючи власні казки та оповідання про синичок, білочок, шпачків, їжачків.
       Народився Валентин Гаврилович Литвиненко 28 липня 1908 року в місті Кременчуку в сім'ї ремісника. Змалку виявив хист до малювання, вчився в студії М.Самокиша в Сімферополі, потім на робітфаку при Харківському художньому інституті. Від 1941 року став постійно працювати в сатиричному журналі "Перець".
       В роки війни з гітлерівцями художник намалював багато плакатів, агітвікон, лубків, що поширювались на території України.
       Валентин Гаврилович все життя любив ліси й поля, зелені луки й українські річки, уважно вивчав поведінку їхніх мешканців, піклувався про чотириногих та крилатих друзів. Веселий вигадник і казкар, він часто був свідком цікавих випадків з життя тварин та пташок і розповів про них у своїх творах: "Про маленьких друзів", "Як гуртом корову рятували", "Повітряна тривога", "Золоте яєчко", "Казки та оповідання".
       Помер Валентин Литвиненко 1979 року в Києві.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей