Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Бібліотечна споруда

      Нове приміщення було збудовано на житловому масиві "Нивки" (вул. Баумана, 60) за оригінальним проектом головного архітектора М.П.Будиловського і архітектора І.А.Цейтліної. Зовні бібліотека справляє враження розгорнутої книжки, прикрашеної фігурними кованими металевими решітками з зображеннями різних рослин і тварин. Завдяки такому оформленню вона нагадує старовинний замок.
       Автори проекту прагнули, щоб усе, що оточувало дітей у бібліотеці, допомагало б їм розслабитися після занять у школі, спокійно почитати книгу чи подивитися фільм, прослухати платівку чи сісти за музичний інструмент. Тож до послуг читачів мали бути не лише читальні зали та абонементи, але й кімнати для індивідуального і групового прослуховування музики, відеосалон, кімната казок, актовий та комп'ютерний зали.
       Відповідає задуму - створити справжній "храм книги" - і внутрішнє оздоблення бібліотеки. Над її оформленням працювали відомі українські митці: витвори з кераміки (панно "Першодрукарі", кімнату казок, дивовижні квіти у вестибюлі) створила Ольга Рапай; металеві кованки і кольоровий вітраж - Олександр Миловзоров, гобелен ручного ткацтва - Світлана та Євгенія Кравченко, бронзову скульптуру хлопчика з книжкою - Борис ДовганьВін також є автором і арки при вході у бібліотеку - своєрідної галереї письменників, таких як: Гомер, В.Шекспір, П.Тичина, М.Гоголь, Т.Шевченко, Леся Українка.
       У старовинному народному стилі кераміки - глазурі відтворена на одній із внутрішніх стін бібліотеки історія книгодрукування. Між зображеннями старовинних папірусів, ієрогліфів, сучасних процесів книгодрукування - чотири найголовніші образи: німецький винахідник книгодрукування Іоганн Гутенберг, російський та український першодрукар Іван Федоров, слов'янські просвітителі Кирило і Мефодій. Надзвичайно цікавою творчою знахідкою є виконане з шамоту панно на зовнішній стіні кімнати казок, де зображено різноманітних героїв народних і літературних казок.
       При будівництві були використані найкращі оздоблювальні матеріали: з Вірменії надійшли рожеві плитки для оздоблення стін, з Узбекистану - мармур. Єреванські майстри виготовили вітражі для вікон, а прикарпатські меблярі змайстрували читацькі столики спеціальної конструкції, стелажі та книжкові вітрини; чудовий паркет було отримано з Ківерців Волинської області.
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей