Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кіровоградська область

Таїсія Манжула,
директор Кіровоградської ОДБ

Можливості дитячої бібліотеки у забезпеченні прав
дитини на відпочинок та дозвілля

Дитинство — найважливіший період у житті людини. Саме в цей час вона формується фізично, психічно, інтелектуально, набуваючи всіх необхідних знань, умінь і навичок. Вислів «Діти — наше майбутнє» — не просто красива фраза. Доля будь-якої спільноти, нації, держави залежить від того, якою буде «якість» людей, котрі населятимуть її. Інвестиції, зроблені у дитинство, ніколи не стануть збитковими — вони повернуться суспільству сторицею. Саме тому міжнародне співтовариство вже кілька десятиліть працює над тим, щоб створити дітям усього світу найкращі умови для життя і всебічного повноцінного розвитку. Наслідком цієї праці став вихід ряду міжнародних документів, що стосуються прав, забезпечення виживання, захисту, розвитку дитини. Базовим документом, спрямованим на захист дітей, є Конвенція про права дитини, прийнята ООН, окремі статті якої безпосередньо стосуються нашої професійної діяльності:

Ст. 13. Дитина має право на свободу шукати, одержувати і передавати інформацію в різних формах: у формі творів мистецтва чи за допомогою інших засобів, залежно від вибору.

Ст. 17. Держава забезпечує дитині доступ до інформації і матеріалів із різних національних і міжнародних джерел, які спрямовані на сприяння соціальному, духовному і моральному благополуччю, а також здоровому фізичному і психологічному розвитку дитини.
Дані статті визнають право дітей на користування засобами масової інформації, що відповідають їхнім мовним потребам. Для реалізації положень цих статей неабияка роль відводиться дитячій літературі як дієвому засобу у справі навчання і всебічного розвитку.

Ст. 28–29 присвячені визнанню права дітей на освіту, яка має бути спрямована на розвиток особистості, талантів, розумових і фізичних здібностей дитини в найповнішому обсязі.

Згідно з цими статтями бібліотеки як інформаційні центри повинні забезпечити доступ до інформації і матеріалів у галузі освіти та професійної підготовки для всіх дітей.

Ст. 31 констатує право дитини на відпочинок і дозвілля, вільно брати участь у культурному житті, займатися мистецтвом.

Це відповідає важливому аспекту бібліотечної діяльності — виконанню функції центрів організації змістовного дозвілля дітей. Структура дозвілля підлітків різноманітна. Науковці налічують від 150 до 500 занять та способів проведення часу. Яким з них віддати перевагу? В.Сухомлинський велику роль у заповненні годин дозвілля приділяв читанню, яке захоплює розум і серце, пробуджує роздуми про світ і про самого себе, примушує підлітків бачити себе і думати про особисте майбутнє. Нема такого читання — людині загрожує духовна спустошеність. Ніщо не замінить книгу.

Сьогодні педагоги, батьки, бібліотекарі з тривогою говорять про те, що діти дедалі менше читають, престиж читання знизився і перевага віддається іншим дозвіллєвим заняттям — спілкуванню з ровесниками, перегляду телепрограм, прослуховуванню сучасної музики, комп’ютерним іграм. З метою вивчення питання діапазону культурно-інтелектуальних уподобань і захоплень юних користувачів, на підставі оголошених в Україні Року захисту прав дитини і Року села обласною бібліотекою для дітей ім. А.П. Гайдара у березні–червні 2006 р. проводилося обласне соціологічне дослідження «Місце книги у світі захоплень дитини-користувача сільської бібліотеки».Задопомогою цього дослідження відділу у справах розвитку дитячих бібліотек і маркетингу ОДБ ім. А.П. Гайдара вдалося з’ясувати, наскільки читаючими є юні користувачі бібліотек сіл області, яке місце посідає книга в структурі їхнього вільного часу. Респонденти відбиралися методом випадкової вибірки. Об’єктами дослідження були користувачі сільських бібліотек — учні 5-8-х класів. Респонденти мали скласти 10% від загальної кількості користувачів-дітей окремої сільської бібліотеки. Сільська бібліотека, в якій нараховувалося до 50 користувачів, надала 5 анкет. Дослідження, в якому взяли участь 3 тис. 953 користувача з 429 сільських бібліотек 19 районів області, показало певну диспропорцію в структурі респондентської аудиторії за статтю та віком. Так, відповідало на запитання анкети 58,3% дівчат, решта — хлопці. Старшокласники взяли більш активну участь в опитуванні, а саме: учні 8 кл. — 30,8%; 7 кл. — 26,3%; 6 кл. — 20,1%.; 5 кл. — 22,8%.

У результаті аналізу анкетних даних було встановлено, що книга в житті сільських учнів займає провідне місце. Так, відповідаючи на запитання «Чим ти займаєшся у вільний час?», 62,6% респондентів (39,8% дівчат, 22,8% хлопців) на перше місце поставили читання. Потім називалися: перегляд телевізійних передач (35,7% дівчат і 22,7% хлопців), спілкування з друзями (відповідно — 30,1% і 17,3%), прослуховування музики (29,6% і 18,2%). Також усім підліткам подобається гуляти та займатися фотографуванням.
Відповіді на друге запитання «Якому з занять ти приділяєш найбільше вільного часу?» практично співпали з відповідями першого. Різниця спостерігається лише у наданні перевазі одних занять над іншими респондентами різної статі. Якщо у дівчаток на першому місці — читання (30,2%), то у хлопців — «дивитися телевізор» (16,8%).

Види занять
дівчата %
хлопці %
читання
30,2
14,3
перегляд телепередач
22,7
16,8
спілкування з друзями
19,5
9,3
прослуховування музики
16
9,5
заняття спортом
6
3,6
колекціонування
відвідування гуртків
15,6
7,7

Дівчатка молодших класів найбільше захоплюються колекціонуванням календариків, фантиків, наклейок, паперових ляльок та іграшок, прикрас, монет, марок і листівок. Хлопці ж віддають перевагу колекціонуванню марок, наклейок, фішок та монет.

Найбільш популярними центрами спілкування серед респондентів-дівчат є гуртки: танцювальний, різних видів рукоділля, спортивний, музичний (хоровий, вокальний), літературний, драматичний. Респонденти-хлопці засвідчують, що їм більше подобається займатися в гуртках: спортивних (футбольному, волейбольному, різних видів боротьби тощо), інформатики (робота на комп’ютері), музичних, технічного, математичного та природничого спрямування.

Приємною несподіванкою стали відповіді респондентів на запитання «До яких занять залучається вся сім’я?». І хоча провідне місце в сімейному дозвіллі за телебаченням, про що свідчать відповіді 53,7% респондентів, все ж книга залишилася серед пріоритетів духовних цінностей української сім’ї. Читання — друге місце у рейтингу сімейних занять, що підтвердили 21,6% юних користувачів. Далі називають: похід на природу — 13,9%, прослуховування музики — 7,3%. Крім того, дівчатка виділяють заняття рукоділлям, а хлопці — рибну ловлю. Разом з тим стурбованість викликає той факт, що більше 40% респондентів або ж зовсім не відповіли на це запитання, або ж відповіли: «ні до яких».

У ході дослідження ставилося завдання виявити, скільки сімей мають домашні бібліотеки і наскільки вони великі. Із загальної кількості респондентів лише 58% мають в домашній бібліотеці книги, 35,4% — відеокасети, диски та 42,6% — аудіо-продукцію. В основному, домашні зібрання нараховують незначну кількість документів. Так, 37,8% респондентів вказали, що в їхніх бібліотеках нараховується до 50 одиниць книг, відео- та аудіокасет, дисків.

від 50 до 100 одиниць
% респондентів
більше 100 одиниць
% респондентів
книги
13,7
5,9
аудіокасети
4,5
0,9
відеокасети
1,8
0,5
диски
0
0

Багатогранність захоплень, властивих підліткам, відповідно позначається й на їхніх читацьких, глядацьких та слухацьких уподобаннях. Закономірним є і той факт, що інтереси читачів-дітей з віком змінюються. Це видно з відповідей на запитання: «Що ти найчастіше читаєш, дивишся, слухаєш?».Так,у колі читання школярів 5-6 класів переважають пригоди (17,3%), казки (15,7%) та фантастика (11,9%). Для учнів 7-8 класів характерним є інтерес до пригодницьких книг (21,4%). Разом з тим з’являється потяг до фантастики і детективів (19,2%, 14,9% відповідно) та історичних творів (11,6%), а також до літератури про кохання (12,5%) (у читанні дівчат). До того ж усі респонденти із задоволенням читають книги про природу та гумористичні твори. Звичайно, левова доля у репертуарі читання учнів належить книгам за шкільною програмою, на що вказали 47,1%. Слід також відзначити активне звернення дітей до періодичних видань: 14,5% респондентів читають газети і 57,2% — журнали.

Глядацькі уподобання підлітків докорінно відрізняються і за статтю, і за віком. Наприклад, дівчаткам 5-6 класів більше подобається дивитися мультфільми (13,6%), телесеріали (12%), у той час, як хлопчики цього ж віку віддають перевагу бойовикам (8,7%), а вже потім — мультфільмам (7,6%). Комедії і фільми жахів займають третє і четверте місця серед їхніх уподобань. Значна кількість дівчат-респондентів 7-8 класів полюбляють дивитися телесеріали (19,4%), комедії (14,4%) та романтичні фільми (12,9%), а мультфільми — усього 9,5%. Хлопцям цього віку більше подобається переглядати бойовики (12,6%), комедії (9,2%), фільми жахів (8,6%) та детективи (8,1%). Усім без винятку підліткам подобається дивитися різноманітні пізнавальні передачі: природничі, історичні, ігрові, спортивні.

Музичні симпатії більшості респондентів віддані поп-музиці (50,3%), репу (20,6%). Дівчатам більше подобається класична музика, хлопцям — хеві-метал. Також популярними серед підлітків є шансон, рок, джаз, панк-рок, хіп-хоп.

Чому все ж таки діти звертаються до книги, і віддають перевагу читанню, незважаючи на наявність альтернативи проведення дозвілля. На думку 34,9% респондентів «читання збагачує інтелект»; 30,9% вважають, що це допомагає краще зрозуміти життя і себе; 30,3% написали, що «книга розширює знання про улюблене захоплення»; 18,3% учнів погодилися з твердженням, що від читання отримують естетичну насолоду. Були й такі відповіді: «читаю тому, що подобається, цікаво, допомагає у навчанні, це спосіб відпочинку».

Відповіді респондентів на запитання «Чим допомагає бібліотека у твоєму хобі?» дають змогу стверджувати, що бібліотека на селі — це єдиний заклад, де дитину можуть вислухати, порадити певну літературу, у тому числі і про їхнє улюблене заняття, і просто поспілкуватися. Так, 62,9% респондентів відповіли, що бібліотека допомагає їм книгами, 48,8% — періодичними виданнями; 35,9% підлітків зазначили, що бібліотека допомагає порадою і 12,8%, — що «це місце, де тебе просто вислухають»; 2,4% школярів відповіли «нічим». Але є частина підлітків, які «не читають». Вони склали третину респондентів (37,4%). Причини цього різні, як і відповіді респондентів: «важко дістати хорошу книгу», «не люблю читати», «ліньки» «не цікаво».

Колективи бібліотек області, що обслуговують користувачів-дітей, постійно прагнуть до створення умов для самореалізації юних читачів, для організації їхнього змістовного дозвілля. Підвищенню рівня цього напряму роботи сприяє пошук бібліотекарями сучасних, найбільш привабливих для читачів форм популяризації різноманітної інформації; виявлення та вивчення запитів, нахилів, уподобань дітей, об’єднання їх у центри спілкування. При складанні планів заходів та виборі тематики бібліотекарі обов’язково враховують бажання читачів, замовлення загальноосвітніх шкіл та установ, що працюють з дітьми. Перевага, як правило, надається заходам, що базуються на ігровій та дискусійній основі, які розширюють межі сфери спілкування, сприяють розвитку пізнавальних стимулів дитини, збагаченню світогляду, формуванню установок на цікаве й розумне проведення дозвілля. Аналізуючи діяльність бібліотек регіону з вищезазначеного питання, можна відзначити досить великі масштаби їхньої роботи, виділити її особливості та пріоритетні напрями, які відображають інтереси читачів-дітей та допомагають в організації змістовного дозвілля юних.

Центри спілкування користувачів

Усе помітнішу роль в організації дозвілля користувачів відіграють клуби за інтересами, якідають читачам прекрасну можливість для об’єднання й спілкування однодумців, сприяють всебічному і гармонійному розвитку особистості, а бібліотекарям — можливість залучення до систематичного читання дітей та найповнішого задоволення їхніх читацьких запитів. Клуби при бібліотеці — явище досить звичайне. Майже кожний бібліотекар на запитання, чи є у вас клуб, відповість стверджувально.

Цікаво та змістовно працюють при Олександрійській ЦМДБ ім. Ю. Гагаріна клуби «Дюймовочка», «Асоль», «Ти і Закон»; гуртки «Дивограй», «School». Засідання об’єднань мають постійний характер, програми відрізняються насиченістю. Перлиною бібліотеки, на наш погляд, є «Кімната казок», де вже багато років працює гурток «Дивограй» (раніше — «Рукавичка»), в якому акторами є як читачі, так і бібліотекарі. Гуртківці часто виступають з виставами, беруть участь у новорічних, різдвяних, березневих та інших святах. Юними аматорами підготовлено і поставлено 5 вистав, глядачами яких стали діти дитсадків та шкіл міста, а також вихованці Пантаївської школи-інтернату. Заходи, що проводяться у бібліотеках міста, — це творча робота всього колективу, яка спрямована, насамперед, на всебічний розвиток дитини, пробудження у неї інтересу до літератури та до всього прекрасного.

У бібліотеках Бобринецького району приділяється увага народознавчій тематиці. Тут діють об’єднання за інтересами «Берегиня» (Березовська сільська бібліотека), «Калинка» (Павлогірківська сільська бібліотека), «Світлиця» (Тарасівська сільська бібліотека). Члени названих об’єднань вивчають національні традиції, стилі, жанри народної творчості, навчаються розмальовувати писанки, співати колядки та щедрівки, оволодівають технікою української народної вишивки. При Кіровській сільській бібліотеці діє музичний лекторій «Перлини душі народної», у рамках якого проходять фольклорні свята, вечорниці, музичні години, присвячені обрядовій пісенності нашого народу, героїчному епосу та народній пісенній ліриці, що сприяє формуванню національної свідомості, моралі, характеру справжнього українця. Активну участь у підготовці та проведенні заходів, що організовуються в Бобринецькій РДБ, беруть викладачі і гуртківці БДЮТ і школи мистецтв. Це літературні свята і подорожі, турніри, ігри, конкурси, творчі та мистецькі години, зустрічі з неординарними творчими людьми. Цьому сприяє й робота «Клубу цікавих зустрічей».

Найцікавішими заходами клубу «У світі прекрасного», що діє у Вільшанській РДБ, стали: цикл годин індивідуальної творчості обдарованих читачів «Світ моїх мрій», «Перші проби пера», «Малюю світ», «Ця музика звучить в мені», «Мої кольорові фантазії», які майже всі супроводжувалися виставками робіт обдарованих дітей — читачів бібліотеки. Клуб пропонує також своїм користувачам заходи естетичного спрямування, наприклад: «Сходження до прекрасного», «Художня культура людства», «Музика з тобою» та ін. Головна мета таких заходів — пробудження у дітей зацікавленості до цінностей художньої культури, розвиток естетичного смаку, художньо-творчих здібностей. Партнерами бібліотеки у цій діяльності виступають музична школа, Будинок культури, керівники гуртків дитячої творчості.

При Гайворонській РДБ працює гурток «Ерудит». У його роботі беруть участь учні ЗОШ № 2 та 5, які є членами команди «Метеорит» та «Всезнайка». У свій вільний час вони збираються в бібліотеці, де з азартом та інтересом готуються до проведення інтелектуально-тематичних ігор природничого, історичного, краєзнавчого характеру. Любов до театру щомісяця збирає читачів Компаніївської РДБ на засідання гуртка «Книга і лялька». Гуртківці не лише ставлять вистави, а й беруть активну участь у бібліотечних театралізованих оглядах книг, літературних вікторинах, турнірах. При Новомиргородській МДБ працює літературна студія «Обрії», мета якої — розвиток творчого мислення дітей та проба їхніх літературних сил. Для студійців організовуються різноманітні конкурси, зустрічі з місцевими літераторами, виставки творчих робіт тощо.

23 центри спілкування користувачів, що створені при бібліотеках Олександрійського району, допомагають залучати дітей до інтелектуального спілкування, сприяють проведенню дозвілля і поповненню їхнього інформаційного багажу. Так, не перший рік змістовно працюють клуби «Світ родини» (відділ обслуговування дітей при ЦРБ), «Забава» (Попельнастівська бібліотека-філія №2), «Сімейна вітальня» (Червонокам’янська бібліотека-філія). Систематичні засідання клубів проходять у цікавій та неординарній формі. Членам сімейного клубу «Світ родини» запам’яталися ігротека «Пригоди в лабіринтах», телевізійна мозаїка «Від родини йде життя людини», ток-шоу «Ми всі — одна сім’я». Багато дітей зібрало засідання клубу «Забава» на захід «Бабусина скринька», під час якого діти розповідали про свої сімейні реліквії. Усіх присутніх привабила виставка дитячих вишиванок, виробів з соломки «Умілі рученята». Отже, можна сказати, що відділ обслуговування дітей при ЦРБ та бібліотеки-філії району повсякденно розширюють сферу своєї діяльності з питань організації дозвілля, сімейного читання, додаткової освіти, соціальної адаптації юних користувачів.

Ляльковий гурток «Усмішка» уже не перший рік успішно діє при Копенкуватській сільській бібліотеці Новоархангельської РЦБС. У його репертуарі багато вистав, з якими діти виступають під час проведення різноманітних заходів не тільки у школі та дитячому садочку, а й у загально-сільських святах різного спрямування. Об’єднання за інтересами «Юні природолюби», «Рушничок», «Господарочка», «Юна господиня» при бібліотеках сіл Підвисоцьке, Свердликове, Розсоховатське допомагають розвивати здібності дітей, набувати їм нових знань з питань природознавства, народознавства, ведення домашнього господарства.

Активність і зацікавленість у маленьких читачів викликають заняття «Школи ввічливості» при Петрівській РДБ. Особливо цікавим був захід «Посвячення в юні леді та джентльмени», ведучою якого була фея на ім’я Ввічливість. Члени клубу «Книга і Лялька» не лише репетирують ролі до спектаклів, а й власноручно виготовляють вбрання для ляльок разом з гуртківцями з ЦДЮТ.

Учні 3–4-х класів — читачі Ганівської сільської бібліотеки Петрівського району в гуртку «Джерельце» навчаються різним видам рукоділля: в’язанню, аплікації, малюванню, створенню іграшок, сірникових будиночків, а також роботі з соломкою, папером, глиною, солоним тістом.

Робота під час канікул

У період шкільних канікул перед бібліотечними працівниками стоїть завдання — організувати заходи у пізнавальній і, разом з тим, веселій та ігровій формі. Так, Олександрійська ЦМДБ ім. Ю. Гагаріна під час зимових канікул запрошувала дітей на лялькові вистави «Новорічний колобок», «Котигорошко в гостях у дітей», театралізовані дійства «Новорічна казка», «Лабіринти снігової баби», гру «Котила­ся торба з великого горба», гру-мандрівку «На поиски конфетного дерева». А в бібліотеках–філіях цікаво пройшли інтелектуальна гра «Казковий калейдоскоп» (філія № 7), літературно-музична композиція «Там, де шум та гамір вулиць, дві доріжки перетнулись» (філія № З). Святий Миколай постукав у двері кожної дитячої бібліотеки, однак найцікавішим був літературно-музичний ранок «Через поле, через край, їде до нас Миколай», який працівники ЦДБ ім. Ю.Гагаріна провели 19 грудня в ЗНЗ № 6. Його спонсором виступила одна з політичних партій. Діти захоплено слухали розповідь бібліотекаря про Святого Миколая, співали, читали вірші, брали участь у вікторині про зимові свята та обряди. А закінчилось свято частуванням маленьких гостей та врученням подарунків. Щасливі хвилини провели вихованці Пантаївської школи-інтернату і бібліотекарі ЦДБ ім. Ю.Гагаріна під час театралізованого дійства «Новорічна казка». На старий Новий рік до них завітали Дід Мороз, Снігуронька і казкові герої, з якими діти подорожували стежками веселих пригод. У новорічній казці не обійшлося й без інтриги. На свято з’явилися одночасно три Снігуроньки, і саме діти допомогли Діду Морозу впізнати свою справжню онучку. З азартом дітлахи грали у веселі ігри, водили хороводи. Ці зустрічі завжди проходять цікаво й зворушливо завдяки міській профспілці працівників культури, Центру соціальних служб для молоді, вищому училищу культури. Цікаві й неординарні новорічні ранки проводили майстри масових заходів — працівники ЦМДБ ім. Ю. Гагаріна. Гавайський Дід Мороз зі Снігуронькою, веселі клоуни, підступні розбійники, винахідлива Мері Поппінс і смішний Крейзі-Фрог стали супутниками юних олександрійців, яких герої казок повели в світ захоплюючих новорічних пригод. Новорічну казку побачили діти працівників Приват- і Промінвест-банків, теплокомунальної мережі, міської та дитячої лікарень, УТОС, учні Войнівського ЗНЗ, діти «чорнобильців» і «афганців», діти-сироти. Ці заходи пройшли за підтримки міського голови, управління культури міської ради, комісії з питань захисту громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, Центру соціальних служб для молоді. Доброю традицією стала для ЦМДБ ім. Ю. Гагаріна співпраця з літніми пришкільними оздоровчими майданчиками. Так, у червні 2006 р. 149 дітей з Олександрійського навчально-виховного комплексу, колегіуму, ЗНЗ № 2 та 9, Войнівського ЗНЗ відвідали заходи з циклу «Канікули в бібліотеці». На базі Бобринецької РДБ щорічно під час зимових канікул проводяться турніри з шахів та шашок. Бібліотека виступає партнером усіх, кого об’єднує кмітливість, спортивний азарт і прагнення до інтелектуального розвитку.

На виконання Обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей до 2008 року працівниками бібліотек, що обслуговують дітей, організовується культурне обслуговування дітей, які відпочивають на пришкільних оздоровчих майданчиках, в оздоровчих таборах та центрах.

Бібліотекарі Гайворонської РДБ організували чимало заходів у літньому оздоровчому таборі «Чайка», де відпочивало багато дітей з малозабезпечених сімей та дітей-сиріт. Так, учням 6-8-х класів було запропоновано взяти участь у диспуті «Від краси до мистецтва», мета якого — навчити дітей поєднувати відчуття прекрасного у навколишньому середовищі з прекрасним у мистецтві. Також діти знайомились з творчістю К. Білокур, з книгами «Сонячні барви» Н. Кочеречко та «Державний музей Українського народного мистецтва».

Для юних користувачів, що відпочивали в оздоровчому центрі «Веселка», працівники Голованіської РДБ підготували і провели багато таких заходів, як: «Подорож сторінками дитячої преси», історико-етнографічну гру «Наші обереги», вікторину «Чи уважний ти читач?», інтелектуальну гру «Найрозумніший» та ін.

Натхненно працювали бібліотекарі філії № 11Кіровоградської МЦБС над реалізацією Обласної програми відпочинку та оздоровлення дітей. Діти, які відпочивали на пришкільних літніх майданчиках, були постійними глядачами бібліотечного театру книги «Буратіно». Їм було цікаво поспілкуватися з юними акторами, а також взяти участь у конкурсах та вікторинах.

Під час зимових канікул дітвора була у захваті від свята «Зима на казку чарівну багата», новорічних пригод про «крутого» Колобка та цікавої інформаційної години «Як зустрічають Новий рік в різних країнах», які проводили працівники Новоукраїнської РДБ.

Улітку відділ обслуговування дітей Олександрійської ЦРБ започаткував новий цикл заходів «Канікули в затишку читальної зали», який включає перегляд діафільмів, лялькових вистав тощо. Традиційною стала і така форма роботи, як «вуличні ігротеки» для тих дітей, що не відпочивають у літніх оздоровчих таборах. До ігротек входять вікторини, конкурси, ерудит-лото, години дозвілля «Ігрокрос», «Ланцюжок», «Казок країна чарівна» та ін. Уже не перший рік працівники відділу обслуговування дітей ЦРБ спільно з Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді районної державної адміністрації відвідують дитячо-оздоровчий заклад «Дружба», де проводять ток-шоу, театралізовані вистави, змагання, конкурси. Цікавою була, наприклад, розважально-ігрова програма «У світ чарівний увійдіть» за участю казкових героїв Чахлика Невмирущого та Баби Яги.

Юні відвідувачі Світловодської РДБ із задоволенням відкривали для себе світ творчості однолітків, які продемонстрували свої доробки у залах бібліотеки. Так, працівники РДБ організували виставки витананок «Про що розповідала мені сніжинка», малюнків «До нас прийшла гарнесенька, зимонька білесенька», «Намалюй сніг», в’язаних виробів «Синіє, синіє сніг».

Своєрідним інформаційно-дозвіллєвим осередком для користувачів під час шкільних канікул є Устинівська РДБ. Так, улітку дітям найбільше сподобалися літературне лото «Книжкові лабіринти», гра «Поле чудес», різноманітні конкурси та вікторини. Особливо запам’ятався День відкритих дверей, присвячений дитячим журналам. Цього дня користувачі мали можливість переглянути усі дитячі журнали бібліотеки, прослухати огляд періодики, пограти в літературні ігри. Творчі контакти РДБ зі школою естетичного виховання надавали змогу дітям взяти участь у проведенні різноманітних заходів, присвячених зимовим святам Калити, Святого Миколая, Нового Року, Різдва тощо.

Розвиток творчих здібностей дітей

У багатьох бібліотеках Бобринецького району проведено низку літературно-мистецьких конкурсів: «Світ твої захоплень», «Дитячий вернісаж» (РДБ), «Спритна голочка та вміла, що не зробить - то до діла», «Якою я бачу Україну в майбутньому?»(Мар’янівська сільська бібліотека); конкурсів дитячого малюнку «Мій рідний край, моє село» (Бобринківська сільська бібліотека), «Портрет мого друга» (Кіровська сільська бібліотека). Цінним у цій справі є те, що діти займаються краєзнавчою, пошуковою, дослідницькою роботою, видають газети, ставлять інсценівки, беруть участь у гуртках народної творчості, в організації виставок творчих робіт.

Постійно у полі зору бібліотечних працівників Вільшанської РДБ знаходиться робота з обдарованими дітьми. Влаштовуються виставки робіт юних талантів «Умілі маленькі руки», «Малюю світ», проводиться цикл зустрічей з обдарованими дітьми «Мить несподіваних відкриттів». Юні читачі з задоволенням приходять на зустрічі з народними майстрами, на їхні виставки, що експонуються в приміщенні бібліотеки. Наприклад, із самодіяльним художником В. Свободою, майстром гончарного кругу Л. Пєтковим.

Користувачам бібліотеки с. Молдовка Голованівського району була надана можливість познайомитись зі своїми ровесниками, їхніми захопленнями та здібностями під час проведення конкурсів юного казкаря «Жар-птиці чарівне перо» та рукодільниць «Вишиваю шовком я».

З метою розвитку творчих здібностей читачів філії № 11 Кіровоградської МЦБС проводяться зустрічі з місцевими літераторами, юними поетами, майстрами ужиткового мистецтва, акторами обласного театру ляльок.

Гуртківці «Книга і Лялька» Компаніївської РДБ, як виявилося, мають не лише артистичні здібності, тому бібліотекарі вирішили ознайомити користувачів з творчими роботами юних акторів і організували виставку під назвою «Талановиті пальчики», де представили м’які іграшки, вироби з глини та дерева. У бібліотеці також пройшов творчий конкурс «Юний казкар» та було організовано експозиції робіт юних умільців «Бісерне дерево», «Мамин портрет», «Наше багатство — планета Земля» та інші.
Для втілення обласної програми «Обдаровані діти і молодь Кіровоградщини» у Новгородківській РДБ було проведено: виставка малюнків «Чарівні фарби юних художників», конкурс «Мій улюблений герой», зустріч з вихованцями БДЮТ «Сонячний світ у дитячій долонці», презентація збірочки «Літературна студія «Джерельце» представляє».

Користувачі Новоархангельської РДБ були запрошені до участі у конкурсі малюнків «Бібліотека моєї мрії». Діти малювали героїв своїх улюблених книжок, бібліотеку майбутнього. Виставка-діалог «Думки вголос» дала можливість читачам висловити свої думки про бібліотеку та місце книги в їхньому житті. Діти писали відгуки на прочитані книги, вигадували власні варіанти закінчень улюблених творів. Конкурс пройшов цікаво, а головне — допоміг дітям ще більше подружитися з книгою.

При міській бібліотеці № 2 Новоукраїнського району працює «Школа малого казкаря», де користувачам відкривають неповторний світ казок та чарівних героїв, вчать писати власні твори. Роботи маленьких авторів розміщують у бібліотеці на виставці «Творчість юних».

У Дереївській сільській бібліотеці Онуфріївської РЦБС відбулася презентація фантастичного твору користувача бібліотеки Міллера Руслана «Космічні прибульці». Також було проведено конкурс на краще читання дітьми власних творів, переможцем якого став Гладкий Артур, який прочитав свій сатиричний вірш «Жило-було село».

Петрівська РДБ творчо співпрацює з місцевим ЦДЮТ. Так, працівники бібліотекивзяли участь у проведенні щорічного фестивалюродинно-мистецьких традицій «Благослови, мати …», а також спільно оформили цикл виставок-композицій дитячих саморобок «Дивосвіт дитячої творчості», малюнків «Чарівні фарби юних майстрів», виробів з пластиліну, солоного тіста «Мій улюблений казковий герой».

Нетрадиційні підходи у проведенні масових заходів

Бібліотекарі Голованівського району застосовують різнопланові форми заходів. Наприклад, у РДБ відбулися: гра-подорож «У країну «Квітляндію», свято золотої осені «Бабиного літа довгі білі коси», конкурсно-розважальна програма «Свято новорічне нам несе зима», веселі посиденьки «Загадки бабусі зими», виставка-вікторина «Зимова казка, приходь до нас, будь ласка». Незмінним успіхом у юних відвідувачів Побузької МДБ користувалися такі заходи, як: свято-конкурс «Ми з матусею разом», День гумору «Смійтесь, дітки, на здоров’я», інтелектуальна гра «Чудеса в решеті», літературно-музичний ранок «Наступає Новий рік».

У філії № 11 Кіровоградської МЦБС шанувальників літератури та мистецтва щоквартально збирає цикл інформаційно-пізнавальних заходів «Браво …»: «Браво, кіно!», «Браво, музей!», «Браво, книго!», «Браво, театр!». Низку інтелектуально-розважальних заходів своїм користувачам запропонувала філія № 19: театралізоване шоу «Запрошує королева Казка», новорічна потіха «Несу злато, аби ми жили багато», «Бій гладіаторів» «Найкращий читач», рольова гра «З тисячі доріг — одна твоя».

Читачі Новоукраїнської РДБ взяли участь у конкурсно-розважальних іграх: «Містечко казкових героїв», «З майбутнім на ти», ерудит-лото «Розум завжди переможе». З захопленням і задоволенням діти готувалися до проведення Дня сміху «Перше квітня — день обманів», під час якого виступали у жартівливих конкурсах, читали гуморески, розповідали веселі історії.

Для маленьких користувачів Світловодської РДБ було проведено цікавий захід, присвячений 200-річчю від дня народження Г.Х. Андерсена. Прослухавши у грамзапису каз­ки улюбленого письменника, діти малювали сюжети на прослухане. Найкращі малюнки були виставлені на тематичній полиці «Моя улюблена казка».

Бібліотеки Ульяновської РЦБС постійно організовують літературно-мистецькі заходи для своїх користувачів, наприклад, такі, як: виставка робіт «Творчість юних», свято рукоділля «Вишиванки, візерунки — це найкращі подарунки», усний журнал «Чарівники сміху» (РДБ); літературно-музичну годину «Стежина любові і добра» (Сабатинівська сільська бібліотека); гра-вікторина «Зустріч з прекрасним» (Мечи­славська сільська бібіліотека). На «Веселий ярмарок» запросила своїх користувачів Шамраївська сільська бібліотека. Щоб придбати товар (книгу, журнал, газету) потрібно було заспівати пісню, прочитати гумореску чи вірш.

З метою залучення користувачів до прекрасного світу музики Ульяновська РДБ разом зі школою мистецтв провела літературно-музичне свято «І линуть звуки чарівні», під час якого діти мали змогу прослухати етюди, вальси, взяти участь у музичних іграх, вікторинах тощо.

Ганнівською сільською бібліотекою Петрівського району проведено змагання на спритність та знання козацького побуту «Козацькі розваги». Діти із задоволенням брали участь у вікторинах, подоланні перешкод. Насамкінець учасники заходу отримали на згадку емблему змагання та звання «Почесні козачата». В Олександрійській сільській бібліотеці відбулися українські вечорниці «Добрий вечір, щедрий вечір» за участю фольклорно-етнографічного ансамблю «Джерело». За допомогою цього ж ансамблю було проведено вечір «Українська пісня — душа народу». Працівники РДБ запросили своїх користувачів-учнів ЗОШ І ст. на музично-театралізоване свято «В гостях у Гриця». Вони познайомилися з деякими народними звичаями, почули ніжну колискову та грайливу пісню, уривки з казок, а також виконували запальний український танок.

Сімейне дозвілля

Бібліотекарі Вільшанської РДБ допомагають виявити інтереси й уподобання кожного члена сім’ї та організувати їхнє спільне дозвілля. Так, присутні були у захваті від участі у презентації родини читачки РДБ, під час якої ознайомилися з виставкою «Світ захоплень нашої сім’ї». Родинні свята проходять у дружній, теплій атмосфері, по-сімейному — за чаєм з солодощами, які власноруч готують діти зі своїми батьками. А бібліотеки сіл Бузникувате і Котовка Вільшанської РЦБС повернулися до такої цікавої, трохи призабутої форми роботи, як години сімейного читання, що проводяться щомісяця. Родинному вихованню, взаєминам батьків і дітей були присвячені такі тематичні заходи: «Моя сім’я — моя твердиня» (РДБ); «Поміркуємо всією сім’єю» (Дорожинська сільська бібліотека); «Батьківська мудрість» (Чистопільська сільська бібліотека); «Родина. Рід. Які слова святі, вони потрібні кожному в житті» (Осичківська сільська бібліотека).

Свято «Родина моя — читацька сім’я», що проходило у Гайворонській РДБ, також було присвячене сімейному читанню. Його учасники — 5 сімей, які є читачами бібліотеки. Програма свята була насиченою і складалася з 7-ми конкурсів, вікторини та з перегляду інсценованої казки у постановці гуртківців ігрової студії «Веселка». У Скалівській сільській бібліотеці Гайворонської РЦБС пройшла година спілкування «Сучасний батько — який він?», під час якої діти викладали своїм батькам та запрошеному психологу свої погляди на життя. Відвертість розмови іноді викликала здивування батьків, які навіть і не уявляли, що їхні діти замислюються над питаннями дорослого життя. Це був своєрідний урок відкриття та зближення рідних людей.

Результатом проведення в Добровеличківській РДБ обласної акції «Бібліотека як центр сімейного дозвілля» у 2004 р. стало створення клубу сімейного спілкування «Затишок», який діє і тепер. Метою клубу є сприяння організації цікавого дозвілля сімей-читачів РДБ, їхньому духовному єднанню та відродженню традиції сімейних читань. Особливістю роботи цього об’єднання є те, що під час прийому нових членів до лав клубу обов’язково відбувається презентація їхнього родоводу. Таким чином здійснюється знайомство членів клубу та подорож в історію родини. Тематика засідань та форми проведення різні. Це: «Різдвяний калейдоскоп», «Березневі літературно-музичні передзвони», літературно-інтелектуальні ігри «Поле чудес», «Перший мільйон», «Що? Де? Коли?» тощо. Традиційно до кожного засідання сім’ями готуються сюрпризи. Це може бути пісня, вірш, розповідь про сімейні хобі чи приготування торту.

У сільських бібліотеках і в РДБ Новгородківської РЦБС оформлено куточки «Сімейного читання». Бібліотеки провели низку заходів, серед яких: конкурсно-розважальне шоу «Таланти наших батьків», інформаційна година «Родина і Батьківщина» (Новоандріївська сільська бібліотека), родинне свято «Батько і мати — два сонця гарячих» (Верблюзька сільська бібліотека). Цікаву конкурсно-розважальну програму було запропоновано сім’ям — учасницям ювілейного засідання клубу молодої сім’ї «Міцна сім’я — міцна держава», організованого РДБ спільно з районним музеєм, відділом у справах сім’ї, молоді та спорту районної державної адміністрації.

Андріївська та Веселівська сільські бібліотеки Новомиргородського району працюють за програмами «Бібліотека сімейного читання». Тут велика увага приділяється популяризації літератури, яка викликає інтерес у дорослих і дітей. Цікавими видались родинні свята «Рід. Родина. Дитина», «Мамо ніжна моя — образ твій неповторний» та виставка малюнків читачів-дітей «Славна бабця, славний дід, славний весь наш древній рід».

У Кошаро-Олександрівській сільській бібліотеці Ульновської ЦБС пройшло цікаве родинне свято «Моя бабуся — чарівниця». Членами команд були бабусі зі своїми онуками. На святі відбулась презентація сімейних художніх «витво­рів»: шапок-вушанок, аплікацій, в’язаних виробів тощо. А в Йосипівській сільській бібліотеці з успіхом пройшов день сімейного відпочинку «Клуб веселих і кмітливих запрошує». Ще на одне театралізоване родинне свято-конкурс «Тато, мама, я і книга» запросила своїх користувачів РДБ. На святі відбулось знайомство з родинами, в яких поважають і цінують книгу. Кожна сім’я в художній формі розповіла про власне «родинне дерево». Сім’ї на святі показали знання літературних творів, виявили ерудицію та неабиякі артистичні здібності.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей