Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Кращі з кращих


Ельвіра Радченко
начальник відділу обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів
Житомирської обласної бібліотеки для дітей

Працюємо за покликом душі

До бібліотечної скарбнички
творчих знахідок
:

у стінах бібліотеки я завжди почуваюся творчою людиною;
майстерність — це завжди мистецтво, яке заворожує, гіпнотизує, повернене до свого «Я» — творчості;
потрібно так любити свою справу, щоб ніякі негаразди не змогли б змінити твою долю, твій вибір;
високий рівень твого ставлення до роботи досягається часом і досвідом, і тоді це приносить добрі результати.

До бібліотечної справи прийшов час змін, час рішучих і глобальних інновацій. Сьогодні бібліотека відкрита для всіх, вона постійно удосконалює свою діяльність, розвивається, є центром безперервної освіти бібліотекаря. І щоб ще більше поширити її вплив та зробити по-справжньому культурним центром для широкого загалу, потрібно й працювати по-новому — небайдуже, творчо, з ініціативою. Без постійної професійної освіти нам, бібліотекарям, неможливо, тому окрім самоосвіти, ми часто збираємося на свої виробничі навчання — загальнобібліотечні, у відділах. Навчання — справа творча, і всі ми постійно вчимося — від молодого бібліотекаря до бібліотекаря з багаторічним стажем. Гасло «Хочу все знати» не лише для дітей, воно, в першу чергу, для нас, бібліотекарів. І ми, ставлячись до цього серйозно, підтримуємо традиції, вдосконалюємо відоме, шукаємо нове під час проведення презентацій ідей; проблемних професійних засідань за «круг­лим столом» (наприклад, одна із ключових тем «Йти за читачем, чи вести його за собою?»); семінарів–тренінгів «Серйозні ігри для серйозних людей»; практичних годин «Майстерність проведення заходу».

Бібліотека — це храм мудрості
і завтра, і завжди


Багато хто сьогодні замислюється над питанням, що є бібліотека в сучасному світі, адже ми всі по нашій діяльності відчуваємо, що трансформація відбувається, і виникає нова інноваційна модель бібліотеки. Мабуть саме тому і вивели свою власну бібліотечну формулу: «Інноваційно-культурний центр + клуб + театр + музей + виставочний зал + центр спілкування + дозвіллєвий центр = публічній бібліотеці». З неї напрошується висновок — бібліотека це розширений культурний простір. І сьогодні з огляду на це ми перейшли від обслуговування читачів–дітей до роботи з усіма верствами населення, від батьків до наших партнерів. З досвіду роботи ми зрозуміли, що бібліотека просто зобов'язана організувати культурно-дозвіллєву програму для дітей разом з батьками, формуючи їхнє культурне дозвілля.
Бібліотека — це територія, де живе й процвітає Гармонія.

І населяють цю територію ті, що так полюбляють Гармонію.
Так єднає Творець небайдужі серця,
І роботі цій в світі немає кінця.

Квітне і процвітає територія нашої бібліотеки, сюди приходять дорослі та малі, студентська молодь — волонтери, наші прекрасні партнери, а їх вже величезна кількість, які разом із нами об'єдналися в «Союз інтелектуальної еліти міста», що збирає всіх для спілкування, проведення заходів, засідань за «круглим столом» саме на нашій території. А кожен наш читач знаходить себе у різноманітних читацьких об'єднаннях: сімейному клубі «Велика родина»; гуртку «Малий патріот»; літературно-краєзнавчому театрі «Аркадія»; дитячому «Університеті додаткових знань» на допомогу вивченню шкільної програми.

Бібліотека — це якір, на якому тримається життя нашої місцевої громади, ми відчуваємо, що потрібні, що без нас неможливо обійтися, що вростаємо в її роботу, в життя міста, адже є немало проблем у суспільстві, житті дітей, підлітків та сім’ях, які ми допомагаємо успішно долати. Наприклад, працюючи вже два роки над реалізацією загальнобібліотечної довгострокової програми «Світ навколо тебе», проводимо театралізовані лекційні години, просвітницькі заходи у формі колективних обговорень, вікторин, театралізованих тематичних оглядів літератури не лише у бібліотеці, на районних, обласних бібліотечних семінарах, навчаннях, а й в деяких школах області Баранівського та Новоград-Волинського районів. Робота за цією програмою широко висвітлюється на сторінках преси, TV, радіо, наші заходи отримують чималий схвальний резонанс у місті, про нас чують, нас знають, до нас прислухаються і готові до співробітництва.

Бібліотека — це простір, який дарує
безцінну можливість спілкування


Пам’ятаймо:
ми маємо сформувати у читача звичку проводити своє дозвілля в бібліотеці;
ми маємо допомогти творчому розвитку юних талантів міста.
Найбільш динамічною та мінливою сьогодні є форма масового заходу. Згідно бібліотечної формули, бібліотека — це дозвіллєвий центр, клуб, театр. Тож, урізноманітнюючи свої заходи, ми широко застосовуємо некнижкові форми роботи, які звернено до світу думок, почуттів, сердець. Це — потреба часу, це — соціальний запит, і ми не маємо права цього ігнорувати. Звідси і професійний підхід до складання сценарію кожного заходу, який твориться від серця. Тут і професійні знахідки — інновації; робота команди однодумців і, звичайно, творчість. Хіба це не цікаво? Яка радість, коли ти залишаєшся задоволеним сам, і в десять разів більше, коли радіють усі присутні.

Пропонуємо вам, шановні колеги, пам’ятку бібліотекаря–масовика:
«Запаліть вогонь вашої уяви»
*  планувати і прогнозувати атмосферу заходу; на наших заходах не буває «поганої» погоди;
*  бібліотечна заповідь істинного бібліотекаря–режисера — подивися на захід очима читача, зрозумій, чого б він хотів;
*  підготовка сценарію — це праця не одного дня;
*  «втягуємо» до роботи якнайбільше працівників бібліотеки;
*  запрошення на великий захід (зміст, оформлення);
*  нестандартне оформлення залу, яке допомагало б розкриттю змісту заходу;
*  ми не маємо права проводити масовий захід, великий чи малий, абияк, адже це наш престиж;
*  внесення знакових елементів в канву заходу (хоровий спів; спільне дійство, наприклад, «Та­нок дружби» (мелодія «Сіртаки»);
*  передача запаленого вогника із рук в руки;
*  синтез музики, співу, поезії, танцю;
*  зовнішній вигляд бібліотекаря, ведучих.

Бібліотечна формула № 2

Синтез літератури, музики, пісні, танцю — це і є наш масовий захід, це є виведена нами бібліотечна формула № 2. Ось далеко неповний перелік того, що ми проводимо, які форми масової роботи використовуємо: театралізовані мініатюри ок­ремих творів чи уривків із творів; театралізації віршів, особливо для малечі; звані зустрічі; автограф поета; відкритий мікрофон; казкові кавалькади; бібліокарнавал; бенефіс маленького читача, художника; авторські презентації; день спільних дій «Світлішає на світі, коли радіють діти»; бібліоподіум звіт перед читачами; день подяки «Вдячні читачі бібліотеці».

Ми, бібліотекарі, виконуємо важливу місію, яка підтримує мистецьке життя міста. Це знайомство зі зрілими митцями краю та ще й підтримка талановитих юних особистостей. Ми надаємо їм свою територію, вдячну аудиторію та необхідну моральну підтримку, а то й путівку в подальше творче життя. Як важливо сьогодні протиставити бездуховності цікаві, змістовні, високодуховні, творчі заходи, які дарують підростаючому поколінню радість від зустрічі з прекрасним. Коротко про деякі з них. Літературно-мистецький вечір «Не зникай, моє село» за творчістю відомого поліського художника Юрія Камишного (лауреата премій ім. М. Реріха, Л. Українки, І. Огієнко), ця мистецька зустріч набула великого схвалення, резонансу в місті, в ЗМІ, про неї писав навіть «Урядовий кур’єр»; фестиваль дитячої творчості юних поетів, декламаторів, співаків та музикантів, фотоаматорів, юних умільців «Україно моя, в тебе діти, як яснії самоцвіти»; літературно-музична історія «Де народжується музика і музианти» (презентація книги «Гітаріссімо» В. Хода­ківського — гітариста, заслуженого працівника культури України, викладача училища ім. В. Косенка; звана зустріч «Поклонник рідної землі», з якої було розпочато ювілейні вшанування народного артиста України І. Сльоти з нагоди його 70-річчя. Це була особливо тепла піднесена святкова зустріч, розпочата мелодією автора «А льон цвіте синьо-синьо», яка щогодини звучить на ратуші нашого міста; ще однією з наших творчих знахідок став міст дружби «Житомир — Дніпропетровськ» — творча зустріч «Для тих, кому я серце відкриваю» з композитором та директором дитячого театру В. Фальковою, яка з концертами об’їздила багато міст України, але такої теплої атмосфери не зустрічала ніде. Незабаром від Дніпропетровського обласного управління культури до нашої бібліотеки надійшов офіційний лист–подя­ка за прекрасний захід та налагодження творчих зв’язків між містами та їхніми юними жителями. Існують сотні моделей масової роботи, але універсальних рецептів не буває. Кожен захід має свій неповторний сценарій, свої знахідки та інновації, в кожного з нас виходить усе неоднаково, тому що кожен обирає свій варіант, відшукує щось своє і неповторне. Така творча робота стимулює до самореалізації та допомагає розкриватися таланту бібліотекаря і дитини.

Тому пам’ятаємо: бібліотекарі — це бійці на передовій лінії боротьби з бездуховністю. Хто, як не ми? Якщо людині дозволено вільно працювати та творити, вона не стомлюється. «Святі люди, святе місце» — це про нас.

Увага! Новий спільний проект інтелектуальної еліти міста «Бібліоарткараван». Мета проекту: відродження та збереження культурних традицій на селі та виховання здорового підростаючого покоління. Здійснені маршрути: місто Новоград-Волинський, село Немильня Новоград-Волинсь­кого району, Баранівський район.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей