Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду
Бібліотека вчора, сьгодні, завтра

 

Віра Вересоцька
заступник директора Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського

Традиції зберігаємо і примножуємо

Найбільшим з див, що створило людство, є книга. «Книги мов ріки, які напоюють собою увесь світ; це джерело мудрості, в книгах бездонна глибина ... Той, хто часто читає книгу, той веде бесіду з богом і наймудрішими мужами», саме так поціновано книгу і читання нашими предками в літопису ХІ ст. «Повість минулих літ».

Історія Чернігівської обласної бібліотеки для дітей розпочинається 5 травня 1898 року. У цей день за рішенням правління Чернігівської громадської бібліотеки при загальній читальні в окремій кімнаті з власним фондом розпочав функціонувати дитячий відділ. Варто зазначити, що на той час членами правління бібліотеки були відомі літературні діячі Чернігівщини — В.І. Коцюбинська, О. Русов, І. Шраг. Розуміючи важливу роль книги у вихованні дітей, громадськість піклувалася створенням бібліотек, в т.ч. і для дітей. Зокрема, «Земський сборник Черниговской губернии» у 1904 р. пише про те, що «... думка про виділення дитячого відділу із загальної читальні виникла внаслідок того, що кількість дітей в бібліотеці стала збільшуватися в такій мірі, що виникли навіть незручності для дорослих відвідувачів». Слід зазначити, що дитячий відділ читальні задовольняв великі потреби дітей найбідніших верств населення міста, основного контингенту маленьких итачів на той час. За перші 2,5 роки діяльності
дитячого відділу його відвідали 12 тис. разів і взяли для читання 16 тис. прим. книг. Потім, на жаль, впродовж 1900–1919 рр. і дитячий відділ, і громадську бібліотеку з різних причин неодноразово закривали. Проте інтелігенція Чернігова, зокрема М.М. Коцюбинський, виступала проти утисків чиновників, вимагала скасування цензури на прогресивні, у тому числі і дитячі видання, незалежно від мови. На базі дитячого відділу в 1919 році було створено самостійну дитячу бібліотеку, яка, згідно архівних документів, мала фонд майже 3 тис. прим. книг і щодня її відвідувало близько 85 дітей. Першою завідуючою була Олена Абрамівна Гозенпуд, потім її змінила Любов Іванівна Щелкановцева, бібліотека отримала нове приміщення, проте умови роботи, особливо взимку, були дуже складними. Однак діти активно відвідували бібліотеку — за 3 роки вони прийшли до неї 45000 разів і прочитали понад 50 тис. книжок. Слід зазначити, що дитяча бібліотека була безкоштовною для всіх.

Наприкінці 20-х років самостійна дитяча бібліотека знову ввійшла до складу центральної міської бібліотеки (тогочасна назва громадської бібліотеки, тепер ОУНБ ім. В.Г. Короленка) на правах дитячого відділу, діяльність якого тривала до 1937 року. На жаль, в архівних документах про його діяльність тих років збереглися лише матеріали однієї кримінальної справи Управління СБУ Чернігівської області, які і підтверджують той факт, що в 30-ті роки дитячий відділ при центральній міській бібліотеці працював. А кримінал був у тому, що завідуюча М.М. Садовська видавала дітям разом з радянськими творами книжки Чарської та Данілевського. Аналіз наведених документів свідчить, що дитячий відділ діяв з травня 1898 р. до 1937 р. і в складі громадської бібліотеки Чернігова, і як самостійна дитяча бібліотека. Наказом Наркомосу УРСР від 5 липня 1934 р., п. 4 «Про розгортання бібліотечної роботи з дітьми в УРСР» Чернігівському Облвно було доручено організувати в місті центральну бібліотеку для дітей і юнацтва як консультаційно методичне бюро з питань дитячого читання. Проте новостворена бібліотека отримала окреме приміщення лише наприкінці 1937 р., розмістившись у новому 4поверховому будинку вчителя. І вже за січень 1938 р. її відвідало понад 6 тис. читачів, а книговидача склала 9 тис. примірників.

На початку Великої Вітчизняної війни під час бомбардування міста приміщення бібліотеки разом із фондом повністю згоріло, і відновила вона свою діяльність тільки в листопаді 1945 року. У цьому бібліотеці дуже допомогли мешканці міста, які приносили і дарували свої книги. У 1949 р. на прохання громадськості, як свідчать документи, обласній бібліотеці для дітей та юнацтва присвоюють ім’я письменника М. Островського. З того часу бібліотека розпочинає працювати в окремому будинку по вулиці О. Пушкіна, а у 1988 році одержує нове двоповерхове приміщення по вул. Рокосовського, 22-а, де розміщується і сьогодні.

Ось так не просто складалася історія нашої бібліотеки, де змінювалися покоління бібліотекарів та читачів, і куди сьогодні колишні маленькі читачі водять своїх онуків. Проте особлива сердечна атмосфера доброти і тепла, що оточує маленьких читачів, вірніше «користувачів», як говорять зараз, була і завжди залишатиметься у бібліотеці, яка для маленьких читачів немов тепла, затишна домівка. Тут для дітей навіть у перші повоєнні роки проводилися різноманітні літературні вікторини, вечори, працював гурток художньої самодіяльності, де ставилися вистави за творами відомих письменників; проходили бібліотечні літературні суботи, присвячені окремим письменникам та дитячий лекторій, який знайомив з актуальними на ті часи темами. Саме з тих часів розпочалося традиційне проведення Тижня дитячої книги, яке продовжується і понині, а під час літніх канікул тоді бібліотекарі влаштовували «Зелену читальню» на Валу. У читальному залі діти збиралися для того, щоб малювати стіннівки та писати вірші.

Чернігівська обласна бібліотека для дітей в числі перших трьох бібліотек України запровадила аналітичний читацький формуляр, індивідуальні плани читання, у 60-ті роки саме на Чернігівщині народилося цікаве починання — створення при сільських бібліотеках кімнат юного читача (КЮЧ), у 70-ті роки бібліотека однією з перших розгорнула активну популяризацію бібліотечно-бібліографічних знань серед учнів 1–8 класів, а у середині 70-х років у нас створюється відділ нотно-музичної літератури, в практику роботи впроваджуються дні бібліографії та інформації. Нове в нашій діяльності живе поруч з добрими традиціями. У 80-ті роки народжується ляльковий театр «Пізнайко», в репертуарі якого сьогодні 25 назв вистав: тут і українські народні казки «Рукавичка», «Коза-дереза»; вистави «Про добрий і злий вогонь» про правила безпеки у поводженні з вогнем та «Червоний, жовтий, зелений» про безпеку на дорогах; вистави про ґречність «Уроки феї Ввічливості» тощо. Понад 15 тис. Дошкільників і учнів 1–4 класів, шанувальників театру і книги, із задоволенням переглядають вистави, в центрі яких завжди книга. З 90-х років у бібліотеці працює театр книги «Дивосвіт», в репертуарі якого міні-вистави за уривками творів українських письменників — І. Котляревського «Наталка- Полтавка», М. Старицького «За двома зайцями», М. Гоголя  «Вечори у Рудого Панька»; життю і творчості Т.Г. Шевченка присвячувалася міні-вистава «Неси мою душу туди, де мій милий». Трагічним сторінкам історії України присвячувалися міні-вистави «Прости нас, пам’яте, прости ...» (голодомор 1932–1933 рр.), «Слава і біль України» (90-річчя битви під Крутами). У роботі театру беруть участь і юні виконавці, розвиваючи свої творчі здібності, і бібліотечні працівники, що пишуть сценарії, записують музику, шиють костюми та роблять декорації. Доброю традицією вже стали творчі виставки малюнків юних художників, дитячих поробок з глини, пластиліну, бісеру та зустрічі з їхніми авторами; бажані гості в бібліотеці юні бандуристи, гітаристи, танцювальні колективи; із задоволенням читачі зустрічаються з відомими на Чернігівщині письменниками, композиторами, художниками, краєзнавцями. Спільно з обласним відділенням Дитячого фонду України готуємо до видання літературний альманах «Первоцвіт» (друкований та електронний варіанти), в якому презентуються кращі вірші, казки, оповідання юних читачів дитячих і сільських бібліотек області. Залучити дітей до читання, привернути увагу громадськості, батьків, вчителів до цієї проблеми допомагають щорічні міські і обласні конкурси «Читаюча родина», обласні свята «Діти, що читають — майбутнє нації» (у рамках Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України»). Переможці цього конкурсу беруть участь у щорічному фестивалі «Книгоманія» у Львові. А ще наші читачі завжди активні учасники різноманітних творчих акцій, що проводить Національна бібліотека України для дітей і дуже часто виборюють призові місця.

Нині обласна бібліотека для дітей найбільша дитяча книгозбірня на Чернігівщині з розгорнутою сучасною структурою, до якої входять: відділ обслуговування дошкільників і учнів 1–4 кл., відділ обслуговування учнів 1–9 кл. та організаторів дитячого читання, відділ естетичного виховання, відділ бібліографічної та довідково-інформаційної роботи, відділ методології бібліотечної роботи з дітьми, відділ комплектування і обробки літератури, відділ зберігання, використання і реставрації. Фонд бібліотеки нараховує понад 180000 прим. документів — це книги, понад 200 назв періодичних видань та видання на електронних носіях. Серед найбільш цінних кінця ХІХ початку ХХ ст.: «Фауст» І.В. Гете (1889 р.), «Жизнь животных» Брема, «Энциклопедический словарь Брокгауза и Эфрона»; найстаріші книги українською мовою «На полі крові» (1919 р.), Т.Г. Шевченко «Вибрані твори» (1939 р.) та ін. У бібліотеці зберігаються подаровані видання з автографами авторів: Ю. Збанацького, В. Близнеця, Б. Чалого, Ю. Ярмиша, Ю. Мушкетика, Д. Міщенка, Д. Білоуса, В. Василашка, Р. Іванченко та ін. Останніми роками бібліотечний фонд значно поповнився кращими творами вітчизняної та світової літератури. Нашою гордістю є фонд грамзаписів творів класичної музики та відомих співаків. Всі ці скарби викликають справжнє захоплення маленьких шанувальників книги і мистецтва. Щороку бібліотека обслуговує понад 17 тис. Користувачів дошкільників і учнів 1–9 класів, батьків, вчителів, видає близько 250 тис. документів. Активно у нас впроваджуються і новітні технології, а саме: створено веб-сайт, ведеться електронний каталог, використовуються мультимедіа, завдяки яким в арсеналі бібліотекарів з’являються принципово нові творчі акції. Найбільше дітям подобаються віртуальні екскурсії найвідомішими музеями і бібліотеками світу, знайомства з давніми та новими чудесами та подорожі екологічними і краєзнавчими сторінками.

Розкривати і підвищувати творчий потенціал бібліотекарів області, що працюють з дітьми, допомагають конкурси професійної майстерності «Дитячий бібліотекар Чернігівщини» та «Діти не можуть чекати», які проводить обласна бібліотека для дітей разом з управлінням культури і туризму облдержадміністрації, обласним відділенням Дитячого фонду України, профспілковою організацією обкому профспілок працівників культури. Переможці та фіналісти нагороджуються цінними подарунками, а кращі бібліотеки — передплатою періодичних видань для дітей.

Особливі слова слід сказати і про людей, які в різні часи працювали і які працюють сьогодні в нашій бібліотеці, адже саме вони — найбільша цінність. Зусиллями директорів Тетяни Лиманської, Уляни Кравченко, Миколи Даниленка, Олени Коцюбинської, Наталії Лисенко (30 років на чолі колективу) бібліотека перетворилася на справжній регіональний центр просвітництва та виховання дітей за допомогою книги. Багато для становлення бібліотеки зробили і її ветерани: Галина Добровольська, Наталя Зотова, Ніна Хілкова, Ганна Бондаренко, Віра Павлік, Ганна Лук’янець та й молоді, проте досвідчені Галина Вечерська, Тамара Клюй, Тетяна Тянутова, Олена Ташлик. Зберігаючи традиції, впроваджуючи нове, весь колектив знаходиться в постійному творчому пошуку.

Бібліотека сьогодні, як і в перші роки своєї діяльності, гостинно запрошує у світ прекрасного всіх: і юних громадян, і батьків, і вчителів. Адже для кожної людини читання — це справжня праця душі і розуму, а для дитини це ще й підготовка до входження у доросле, таке непросте життя. І хоча дехто пророкує тотальну владу комп’ютерів над людиною, ми віримо і впевнені, що гарна книжка завжди була і залишиться з нами, бо саме з неї взяли свій початок телебачення, радіо, Інтернет. Людство вступило в епоху знань та інформації, отже відкриваймо світ разом!

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/3/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей