Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Дитячий калейдоскоп

 




Тетяна Ялтанець
учитель-методист зарубіжної літератури Львівської СШ № 43,
член журі конкурсу «Найкращий читач України — 2008»

Дорогі друзі, колеги! Із величезним задоволенням хочу розповісти про наших львівських бібліотекарів. Немає більш скромних, ретельних, інтелігентних, творчих і знаючих людей, ніж працівники Центральної дитячої бібліотеки. Уже 23 роки я маю щастя спілкуватися з ними і жодного разу не була розчарована. Для вчителів, класних керівників, учнів — це справжня «паличка-виручалочка». Наші майстрині спроможні допомогти в будь-якій ситуації: вони і люди з фундаментальними знаннями, і ведучі, і артисти, і мистецтвознавці. А які вони зустрічі організовують з І. Роздобудько, А. Курковим, братами Капрановими …! На них весь район збігається — і діти, і дорослі; і дітей влітку бавлять (ну тобі камера зберігання) іграми, конкурсами, малюванням, вишиванням.
А нещодавно відбулася подія — обласний конкурс «Книгоманія» у Львові, про який мені й хочеться розповісти читачам інших областей України. У журналі «Всесвітня література» (№ 9, 2007 та № 1, 2008) є мої статті з фотографіями на обкладинках журналу, що висвітлюють роботу вчителів зарубіжної літератури м. Львова. А чому б не розповісти про роботу львівських бібліотекарів на сторінках вашого фахового журналу?
З повагою, Ялтанець Тетяна Леонідівна, вчитель-методист зарубіжної літератури СШ № 43 м. Львова.

«Книги — морська глибина ...»

18 березня 2008 р. в Центральній дитячій бібліотеці м. Львова зібралося чимало щасливих людей. Чому щасливих? Та тому, що як вважав Хорхе Луїс Борхес, «Читання — це щастя, яке легко досягається», а саме читаючі учні Львова зібралися на III етап Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України — 2008», що був запроваджений Громадською організацією «Форум видавців» та Національною бібліотекою України для дітей. Напередодні 18 читачів — учні 6-7 класів, переможці ІІ-го етапу конкурсу, змагалися за честь отримати титул «Найкращий читач м. Львова — 2008». Вони перемогли у Літературному марафоні, в якому взяло участь майже 5320 читачів, літературно-розважальному шоу «Читацький бомонд», читацькому форумі «Книгоман — 2008», турнірі літературних гурманів «Книжковий бенкет», літературному тренінгу «Лабіринтами прочитаних книг» у найбільших бібліотеках 6-ти районів міста. І ось тепер участь у літературному квесті «І на суші, і на морі», метою якого був пошук книжкових «скарбів». Під час його проведення ми переконалися у вірності слів Г. Сковороди: «О книги, найкращі порадники, найкращі друзі», оскільки саме знання книг допомогло учасникам вийти у фінал і перемогти.
Затамуйте подих разом із нами ... Під звуки музики з кінофільму «Пірати Карибського моря» з'являються капітан Сільвер і пані Флінт. Численні глядачі та журі, не відриваючи погляду від «сцени», слідкували за дійством ведучих — капітана Сільвера (бібліотекаря відділу мистецтв ЦДБ м. Львова Ігоря Миколайовича Харачка) та пані Флінт (Тетяни Миколаївни Пилипець, провідного бібліотекаря ЦДБ м. Львова, автора сценарію заходу). Після знайомства, учням було запропоновано конкурс «Піратське лото «Чорна мітка». Кожен з учасників мав змогу відповісти на запитання, яке витягнув для себе.
Наступним став конкурс «Вгадай мелодію». Учасники відгадували уривки-саундтреки до кіно- і мультфільмів за мотивами відомих дитячих книг. А щоб численні гості (учні, батьки, вчителі) не нудьгували, капітан Сільвер та пані Флінт провели гру з глядачами «Рятуйся, хто може» за романом «Острів скарбів»
Р.-Л. Стівенсона. Усі переможці були нагороджені призами від Управління культури і туризму Львівської міської ради, які вручала завідуюча сектором роботи із закладами культури Л.Г. Коломієць.
Дуже цікавим було завдання «Карта лоцмана»: на ній потрібно було правильно з'єднати твір і місце зображених подій. Оскільки таких творів було багато, то вийшли справжнісінькі карти. Поки журі підбивало підсумки третього етапу конкурсу, завідуюча відділом Бібіка Н.І. та бібліотекар Пантєлєєва Л.В. працювали з публікою: сміх, жарти, чудовий настрій були візиткою працівників ЦДБ у цей день. Але найбільший ажіотаж у залі викликав конкурс асоціацій. Наші «добрі» пірати привезли величезну скриню, на якій цілком могли вмоститись «п'ятнадцять хлопців ...». Чого тільки не видобували із скрині! Ось елементи костюму східної красуні. Кому ж вони могли належати? «Есмеральді», — каже учасниця конкурсу. «Ні», — з жалем констатує капітан Сільвер. Інший учасник дав правильну від­повідь. Так, це могла носити Ревекка з роману В. Скотта «Айвенго». Ефект віртуального мислення спонукав учнів балансувати на межі реального та ірреального, а бібліотекарів — виступати у ролі фасилітаторів, що виконували акмеологічне завдання. І я подумала: «Як добре мати таких чудових помічників! Адже ми, вчителі і бібліотекарі, виконуємо спільне призначення — вчимо, розвиваємо, виховуємо».
І, нарешті, останній конкурс — спаринг книгоманів визначив переможців. Ними стали Сергій Теплінський (бібліотека № 26), Ксенія Кіт (бібліотека № 27), Олег Лапан (бібліотека № 4). Вони отримали книги «Дика енергія. Лана» С. і М. Дяченків від координатора «Форуму видавців» Клос Н.Б.
Із заключним словом до читачів звернулись члени журі М.Й. Людкевич — львівська письменниця, лауреат численних літературних премій та В.Б. Мартинова — заступник директора ЦБС для дітей м. Львова. Директор ЦБС В.Ф. Галушко оголосила про подальшу участь трьох переможців у Фестивалі дитячого читання «Книгоманія» у рамках ІІ-го благодійного дитячого книжкового ярмарку «Форум видавців — дітям», що відбудеться у Львові.
«Такі заходи дуже корисні», — поділилася своїми думками член журі конкурсу бібліотекар В.О.
Андрієвська. Великий Вольтер писав: «Читаючи авторів, які добре пишуть, звикаєш добре говорити». А мені хочеться подякувати від вчителів, батьків та учнів Львівської громади усім чуйним, творчим, інтелігентним працівникам центральної міської та обласної дитячих бібліотек, справжнім професіоналам своєї справи.
Емблемою нашого свята став поетичний твір про події на «Книгоманії», який народився експромтом під час конкурсу. Написала вірша учениця 7-го кл. СШ № 69 Ярина Дмитрук.
Ну, хіба таке можливе в життєвій реалії? Ні, буває це раз в рік, лише на «Книгоманії»!

Переможці обласного конкурсу
«Найкращий читач Львівщини»:
Юрко Машталір, Галина Огоновська, Дар'я Хворостовська

Там герої геть усі із книжок збираються,
Між собою поговорять, з вами привітаються.
Ходять разом, попід руку, Дон Кіхот й Барвінок,
Бо Барвінок зна іспанську один з-поміж квіток!
Попелюшка і Ромашка говорять про моду.
І дарує добра фея всім дівчаткам вроду!
Роздає всім Робін Гуд луки та ще й стріли,
Щоб ми ними нашу лінь і неробство вбили.
А енергію нам дику презентує Лана —
Це вона її здобуде ритмом барабана.
Гаррі Поттер буде вчить боротись за майбутнє —
Не забудьте і його всі, хто тут присутні!
Накінець скажу тепер, щоб ми пам'ятали:
Всім бажаю, щоб з книжок ми найкраще взяли!

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей