Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Наші ювіляри

Бібліотека — її доля

У День незалежності України відмічає свій ювілей Наталія Василівна
Сальникова, заступник директора з менеджменту Централізованої бібліотечної системи для дітей м. Севастополя, професіонал високого класу, яка пройшла протягом 38 років усі ступені бібліотечної роботи — від бібліотекаря до заступника директора з менеджменту. Немає такого напряму бібліотечної роботи, яким вона не володіє досконально. У сферу її професійної діяльності входить цілий ряд питань: комплектування бібліотечного фонду, пошук інноваційних напрямів розвитку бібліотек, розробка та реалізація бібліотечних проектів і програм, підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, участь у міжнародних бібліотечних форумах. Дзвінки та візити, вічні «чому?», «де?», «як?», оперативне вирішення різноманітних проблем, питань. З цього та багато іншого складається її робочий день. «Бойовий заступник» — так називають Н. Сальникову усі, кому доводиться мати з нею справу.

Завдяки повній самовідданості вибраній справі, Наталія Василівна зуміла внести ряд значних змін, що визначили подальший розвиток дитячих бібліотек Севастополя. Великий внесок вона здійснила в удосконалення такого напряму діяльності, як полікультурне виховання юних читачів. Саме під її методичним керівництвом бібліотека-філія № 14 накопичила багатий досвід роботи з цього напряму, і сьогодні за рішенням сесії міської Ради має назву «Бібліотека Дружби народів». В ній відкрито сучасний Інтернет-центр за проектом «Центр відкритого доступу до Інтернет у дитячій «Бібліотеці Дружби народів», співавтором та керівником якого є Наталія Василівна. Вона також є керівником грантового проекту «Створення віртуальної освітньої бібліотеки Education ODCH», автором цільової комплексної програми «Українську культуру — дітям Севастополя», співавтором проектів «Створення державного корпоративного порталу «Екологія. ЕкоТавріка. ЕкоЛогіка», «Створення корпоративного інформаційного порталу «Таврія». Велику увагу Наталія Василівна приділяє питанням підвищення професійного рівня працівників дитячих бібліотек міста: організовує та проводить семінари, «круглі» столи, конференції з проблем дитячого читання. Для кожного заходу завжди знаходить нетрадиційний формат, наповнюючи його яскравим і глибоким змістом. Як мудрий і терплячий наставник, наділений унікальною здібністю розгледіти внутрішній потенціал кожного співробітника, за роки своєї роботи виховала вже не одне покоління бібліотекарів.

Наталія Василівна Сальникова — особа відома у бібліотечному світі не тільки Севастополя, але й України і  Росії. Вона — заступник голови Севастопольського відділення Всеукраїнської асоціації працівників бібліотек для дітей, керівник секції дитячих бібліотек Севастопольської бібліотечної асоціації. Була учасницею Міжнародної конференції «Європейські стратегії розвитку культури та освіти і роль бібліотек у їх реалізації », що проходила у квітні 2005 р., в Німеччині, за грантом Швецького Інституту в 2002 р. ознайомилась з роботою бібліотек Швеції. Наталія Василівна бере активну участь у міжнародних конференціях, де виступає з доповідями, представляючи багатогранну діяльність севастопольських дитячих бібліотек. Її доповіді, виступи і статті з актуальних проблем бібліотечної роботи публікуються у професіональній періодиці, збірках, працях конференцій. Вона є членом редакції альманаху «Бібліопартнер», який з 2002 року видає ЦДБ ім. А.П. Гайдара.

Наталія Василівна — небайдужа, щиросердна людина, яка готова підтримати своїх колег у радості і в тяжку хвилину. Впродовж усієї трудової діяльності вона є активним учасником громадського життя колективу — десять років була головою профспілкової організації Централізованої бібліотечної системи для дітей, відстоювала соціальні права працівників, сприяла наданню їм матеріальної і моральної підтримки. З 1993 року Наталія Василівна — член Президії Республіканського комітету профспілки працівників культури. Великою повагою і любов’ю вона користується у своєму рідному колективі. У стосунках із колегами їй властиві відкритість, демократичність і неформальний підхід до керування. До її кабінету приходять не тільки за вирішенням виробничих питань, але й за мудрою житейською порадою. У Наталії Василівни велика родина: люблячий чоловік, дбайливі сини, прекрасні онуки. Дві гілки її долі — дружня родина та улюблена робота — тісно переплелися між собою, рідні люди з великою повагою ставляться до її професії і пишаються її досягненнями.

За багаторічну плідну і творчу діяльність Наталія Василівна нагороджена нагрудним знаком «За досягнення в розвитку культури і мистецтв» (2003 р.), Подякою Міністерства культури і туризму України, грамотами міської держадміністрації та управління культури, медаллю «Ветеран труда». У 2006 році стала лауреатом міського Форуму «Суспільне визнання».

У день ювілею колеги бажають Наталії Василівні — гарній жінці, талановитому керівнику, любій та шанованій усіма людині, беззавітно відданій бібліотечній професії, міцного здоров’я, жіночого щастя, благополуччя, творчої наснаги і подальших професійних досягнень! Нехай і надалі улюблена робота залишається для неї радістю, що дарована долею!

Від імені колективу Олена Панченко, завідуюча відділом інновацій та методичної  роботи,
Олена Земська, завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом
центральної дитячої бібліотеки ім. А.П. Гайдара м. Севастополя

 

 

 

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей