Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Правова культура в Інтернет: дитяча бібліотека інформує, вчить, роз’яснює
(витяг)

В сучасному складному світі кожній людині, і, звичайно, дитині необхідно знати свої права. Визнаючи дитину частиною людства, Конвенція ООН про права дитини підкреслює пріоритет інтересів дітей над інтересами дорослих та утверджує необхідність їх виконання з боку держави і суспільства. Це вимагає від державних структур та суспільних організацій зконцентрувати увагу на різнобічну правову освіту дітей.
Дитяча бібліотека – один з найважливіших соціальних інститутів, що відіграє значну роль у формуванні етичних, правових орієнтирів дітей, вдосконаленні їх духовних якостей, громадянської свідомості. Фахівці дитячих бібліотек різноманітними формами роботи вирішують питання розповсюдження правової освіти; поширення та поглиблення знань з прав дитини, їх засвоєння та уміння захищати; формування стійкої правосвідомості; роз’яснення правил безпечного поводження в Інтернет; розвиток партнерських стосунків із зацікавленими організаціями в реалізації прав дитини. У роботі з дітьми важливо використовувати нетрадиційні форми вирішення проблем правової освіти, зробити так, що б діти самі активно брали участь в тому, що відбувається, а не були пасивними слухачами.
Підвищити якість правової освіти та виховання можливо завдяки використанню інформаційних технологій, опануванню Інтернет-середовища, створенню власних електронних ресурсів. Дитяча бібліотека формує безпечний для дитини інформаційний простір, залучаючи до співпраці фахівців різних професій, застосовуючи не заборони, а інформацію про етичні норми, загальноприйняті правила поведінки.
Діти та дорослі потребують не просто інформації з широкого спектру питань щодо прав дітей та їх захисту, а інформації цілеспрямованої, адресної, диференційованої, системної, актуальної, що постійно оновлюється. Яскравим прикладом отримання оперативної правової інформації є база даних статей, що створюється в межах корпорації дитячих бібліотек України. Наша корпорація - це добровільне об'єднання 14 бібліотек: НБУ для дітей, Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Львівської, Рівненської, Сумської, Херсонської, Черкаської, Чернігівської, Чернівецької обласних бібліотек для дітей, центральної міської бібліотеки для дітей м. Києва, Полтавської обласної бібліотеки для дітей та центральної міської бібліотеки для дітей м. Дніпропетровська. Зведена БД за 2010 - перший квартал 2011 рр. включає 245 статей правової тематики, що становить 1,5% від загальної кількості представлених записів. Найбільшу кількість становлять матеріали, що висвітлюють права людини, діяльність клубів правової тематики, популяризують правові знання, розкривають систему правового виховання та освіти, а також сценарії проведення правознавчих заходів. Охоплюючи статті із 103 джерел розпису дитячих та педагогічних видань, база даних «КОРДБА» стала правовим інформаційним простором, в якому і діти, і організатори дитячого читання можуть знайти необхідні правознавчі матеріали. База даних доступна для всіх користувачів на сайті Національної бібліотеки України для дітей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей