Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

І сюрприз вийшов вдалим, адже бібліотекарям було суворо заборонено розголошувати будь-яку інформацію щодо змісту пригод… Початок свята був запланований на 15-00 і близько цього часу у бібліотеці почали з’являтися дивні персонажі, які швидко перебігали через відкриті та світлі кімнати і миттєво зникали за дверима службових приміщень - у книгосховищах, підвалах та інших місцях. Більш нічого незвичайного помічено не було, хіба що незрозуміло для чого різнокольорові нитки були простягнуті по всій бібліотеці у різних напрямах.

Читачі, які отримали особисті запрошення на свято, вручали їх при вході дівчинці НБУшці, а вона в свою чергу пропонувала їм витягнути кольоровий жетон з торбинки: зелений, червоний або синій. Саме за кольором жетона формувалися команди учасників. Координатори команд видали усім дітям кольорові беджі з іменем учасника і номером мобільного телефону батьків.

О 15-00 розпочалася урочиста частина свята. Зі святом гостей привітала генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей Алла Іванівна Гордієнко. Алла Іванівна разом з делегацією провідних фахівців бібліотеки 21 березня відкривала Всеукраїнський тиждень дитячого читання на Херсонщині. З Херсону делегація повернулася з подарунком – дуже симпатичною лялькою, ім’я для якої директор бібліотеки запропонувала придумати читачам.

Почесною гостею свята була Валентина Сергіївна Дзиганська, голова Всеукраїнського об'єднання "Жінки України", давній друг нашої бібліотеки, за підтримки якої проходить більшість масштабних заходів нашої книгозбірні. Пані Валентина побажала читачам бібліотеки гарних книжок і цікавих пригод.

Потім до читачів звернулися художник Віталій Кириченко, письменниця Віта Левицька та актор Сергій Дзей – митці, яких запросили на зустріч. І діти почали трішки хвилюватися: «А де ж обіцяні пригоди?!». Та зустрічі з митцями – кожен з групою «свого» кольору – трішки ввели дітей в тему свята.

У відділі мистецтв проходила зустріч з художником та письменником Віталієм Кириченко. Віталій розповів про художнє мистецтво, що потрібно для того щоб намалювати картину. Художник запропонував учасникам намалювати фантастичну картину і вигадати до свого малюнку фантастичну розповідь. Найкращі роботи були відмічені призами від Віталія Кириченка.

У відділі соціокультурної діяльності актор, музичний виконавець, член спілки театральних митців України, викладач акторської майстерності Сергій Дзей проводив акторський майстер-клас на увагу, уміння концентруватися в екстремальних умовах. Ці навички читачам потім дуже знадобилися!

Сучасна українська письменниця, літературний критик, журналіст Віта Левицька пригадала страшну історію, яка відбулася з нею у літньому таборі, коли вона разом з подружками вночі викликали Пікову даму. Письменниця розповіла читачам про те, як можна написати книгу, використовуючи ігрові елементи. Діти розбилися на команди і відповідали на цікаві запитання гості. Було проведено літературну гру, в якій назви творів були зашифровані словами-антонімами. Переможець отримав книгу «Степан Бандера і я» із серії «12 балів» видавництва «Зелений пес» з автографом письменниці.

І хоча зустрічі були дуже цікавими, і діти повністю та з величезним задоволенням включилися в процес співтворчості, питання «А де ж гостросюжетні пригоди?!» хоч і не висловлене вголос, висіло у повітрі…

Ближче до кінця зустрічі якась загадкова особа в чорному-пречорному плащі підкинула чорні-пречорні конверти до кожного з трьох відділів, де читачі спілкувалися з гостями. І тут почалося! Загула сирена, і ведуча свята Алла Косач-Денисюк свята обернулася… чортиком, який і оголосив страшну звістку: «Пропала НБУшка!!!. Тільки справжні сміливці зможуть її знайти. Чи є тут такі?!!». Героїв виявилося багато – всі присутні у бібліотеці читачі. Тому без зволікань відправилися вони у пригоди! Щоб не загубитися у лабіринтах та підземеллях – йшли в похід за ниткою свого кольору (ось воно для чого!).

Що відбувалося далі, розповідають ті самі загадкові персонажі, що були помічені на початку свята.

Локація «Кіно-Шоу-Жахи»

Відьма Олеся: «Було дуже страшно!!! Ми з моєю подружкою відьмою Мирославою підготували дітям фільми жахів і зловісні запитання... Але хлопці та дівчата виявилися дуже розумними і кмітливими. Вони відповіли на всі питання і знайшли слово-підказку. А ще… чомусь вони не дуже нас боялися ? (((.»

Локація «Печера Павука»

Павучиха Юля: «В "Печері павука" ми живемо разом з павуком Олександром та нашими малючками-павучками, тут у нас нори-капкани, павутиння. Про всяк випадок ми підготувалися до візиту читачів: розвісили на павутинні цікаву інформацію з життя павуків, завдання вікторини, приказки та завдання на виставці книжок. Але сподівалися, що діти до нас не доберуться – дуже темно, та й наші друзі-привиди Галина і Тетяна в темряві книгосховища дезорієнтували та лякали дітей… Неякісно, мабуть, лякали, бо всі групи добралися до печери, хоча й кричали по дорозі голосно! Печеру павука всі діти залишали з позитивним настроєм та хорошими емоціями. Гмм, якісь неправильні діти…»

Локація «Склеп»

Вампір Олександр: «Ми підготували дітям важке випробування. В чотирьох чорних коробках заховали ключі від скрині з підказкою, а також поклали туди різні малоприємні речі: жуків, павуків та іншу капость... Намагалися залякати дітей, щоб вони не знайшли той єдиний ключ, який відмикає замок. Але діти лякались тільки на початку, а потім чомусь дуже веселилися та радісно відповідали на запитання так званої «вампірської» тематики. Якісь дуже підготовлені діти…».

Після того, як всі команди пройшли усі «жахливі» локації, знайшли усі підказки, і зрозуміли, де шукати НБУшку - у підземеллі, туди - у підземелля всі разом і спустилися. Там на них чекали Солоха, Чорт і Панночка. Чудова, але трішки страшна сцена з повісті Миколи Гоголя «Вій» (дуже сподобалася всім!) завершилася появою усієї тієї нечисті, що блукала кілька годин бібліотекою і лякала читачів. І тут тричі прокричав півень, та вся нечисть раптово перетворилася на улюблених бібліотекарів, а рок-гурт «Silent mode» , у складі якого тільки наші читачі, влаштував дискотеку!

До речі! НБУшка знайшлася! Виявляється, вона просто зачиталася книгою в одному з книгосховищ, до якого діти не добралися. А потім почула музику і прийшла до читачів на дискотеку.

Дехто з бібліотекарів дуже хвилювався, щоб діти не злякалися... Навіть у деяких підземеллях додали трішки світла... І даремно! Послухайте, що розповіли діти після того, як їх дві години водили по печерам Павука, вампірським склепам, та підземеллями з усілякою казковою нечистю...

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей