Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Україна історична

     Живка З. Ангел на ймення Грушка : дітям про Голодомор / Зоряна Живка ; іл. І. Ключковської. — Львів : Свічадо, 2023. — 32, [3] с. : іл.

    Дівчинка-першокласниця, приїхавши на канікули до бабусі, дізнається про страшне лихо, що спіткало українців у 1932-1933 роках — голодомор. Бабуся їй розповіла про те, чому він розпочався в Україні, як важко було людям у селі, як вони виживали і чим харчувалися. Окремо розповіла про те, завдяки чому змогла вижити її родина.
    У своїй розповіді бабуся вживає багато діалектичних, старовинних слів, які можуть бути незрозумілими, ти знайдеш їхнє значення внизу сторінки, на якій вони вжиті.

       Мамчич О. Овва як бува! : абетка з історії України / О. Мамчич ; іл. С. Томіленко. – Київ : Портал, 2021. – [69] с. : іл.

      Ця книжка унікальна, бо кожна літера абетки перемальована художниками з певного історичного документу, артефакту або зі знакових робіт відомих художників і на кожну припадає подія або особа, пов’язані з історією України. Ти дізнаєшся, що в давнину річку Дніпро називали Борисфен, що таке клейноди та які вони були у гетьманів України, хто такі ґазда та киримли тощо.


Склади пазл "Овва як бува!"

       Мельник П. Дивовижна подорож Соні й Асі на Козацьку Січ : дит. пригодн.-фантаст. повість / П. Мельник ; худож. Ф. Лагно. — Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2019. — 98 с. : іл. — (Серія «Кулінарна казка»).

      Мамин зошит з рецептами, який випадково упав з холодильника, закинув головних героїнь повісті дівчинку Софійку та її кішку Асю у далекі часи Козаччини на територію Запорозької Січі. Майже всі запорозькі козаки на чолі з Іваном Сірком пішли до Бахчисараю на боротьбу з татарською навалою. Водночас загін татар Тухай-бека готує підступний план завоювання Січі, адже там залишились тільки курінний кашовар Гречка з джурою Василем. Софії треба негайно придумати, як попередити козаків, та як завадити наступу татар! А ще вона дізнається рецепти справжньої козацької кухні.


       Зав'язкін О. В. Велика книжка. Гетьмани України : для допитливих дорослих і дітей / О. В. Зав'язкін ; іл. матеріал Д. С. Турбаніст. – Київ : Кристал Бук, 2015. – 16 с., [1] c. : іл. – (Світ навколо нас) (Велика книжка).

      Яких гетьманів України ти знаєш? Ця книжка тебе познайомить із такими відомими постатями, як Северин Наливайко, Іван Мазепа, Богдан Хмельницький, Павло Полуботок, Іван Скоропадський, Богдан Ружинський, Данило Апостол тощо.

Склади пазл "Гетьмани України. Северин Наливайко"

       Кононенко О. Перун та всі інші : міфи, казки і римовані рядки / О. Кононенко ; мал. В. Кононенка. – Київ : Либідь, 2015. – 131 с. : іл.

      Колись в давнину люди шанували окремі предмети та природні стихії. Давня людина не могла пояснити причин різних природних явищ і стала називати їх божествами, при цьому кожна назва божества повністю виражала все, що йому приписувалось. До кожного зверталися з молитвою, перед кожним чинились ворожіння і приносились жертви. З цієї унікальної книжки ти дізнаєшся хто такі Баба, Баган, Велес, Гонило, Даждьбог, Перун, Полазник тощо.

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

       Мензатюк З. Катрусині скарби / З. Мензатюк ; худож. Н. Сиротюк. – Вид. 2-ге. – Чернівці : Букрек, 2015. – 21 с. : іл.

      Головна героїня 8 оповідань, що увійшли до збірочки – дівчинка Катруся. ЇЇ батьки мистецтвознавці. Разом з Катрусею ти дізнаєшься : яке з народних мистецтв найдавніше, що таке гуцульська народна різьба, які бувають витинанки та узори на вишиванках, з чого робили фарби для петриківського розпису, які іграшки були у наших пращурів тощо.

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

       Запорозькі козаки : атлас для школярів. Вип. 1 / упоряд., ред. Л. М. Білоцерковська ; мал. С. Тороп. – Нікополь : Фельдман О.О., 2015. – 34 с. : іл., карти + 1 окр. арк. наклейок. – (Мій рідний край. Нікопольщина : Козацтво).

      А що ти знаєш про запорозьких козаків? Перевірити свої знання ти зможеш, виконавши завдання на сторінках цього атласу. Ти дізнаєшся багато цікавого й нового для себе. Про те як виглядала Запорозька Січ і звідки походить її назва, які посади і чини були в запорозьких козаків, що таке Великий Луг, яка була у козаків зброя, як відбувалися походи тощо. А ще, в атласі ти знайдеш прислів’я і приказки про козаків та міні-енциклопедію про козацькі клейноди, посади, одяг, зброю, територіальні й географічні назви, побут і звичаї.



       Матвіїв Л. Знай свій край. Як були ми козаками : книжка-розмальовка / Л. Матвіїв ; мал. О. Кузнєцової ; фото авт. та з сайту. – Київ : Успіх і кар’єра, 2014. – 16 с. : іл.

      А чи бував ти у Мамаєвій Слободі? Ні? То ця книжка-розмальовка саме для тебе. На її сторінках розповідається про життя козаків: будівлі, у яких вони жили, предмети вжитку, звичаї. Ти зможеш розфарбувати малюнки книжки, прочитати цікаві віршики. А головне, ти немовби побуваєш у Мамаєвій Слободі, адже ця книжка прикрашена ілюстраціями, на яких зображено будівлі із цього просвітницького музею.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей