Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Літературні казки, фентезі


   Креллер С. Швидкожер – монстр, який завжди запізнювався / С. Креллер ; іл. С. Бюхнер ; пер. з нім. Н. В. Феньової. – Харків : Віват, 2018. – 80 с. : іл. – (Серія «Мрійники»).

   Головний герой книжки – звичайнісінький монстр Швидкожер. Він, як і належить усім монстрам, робить свої монстрячі діла: підкладає вонючий сир, випускає оглушливу відрижку, лякає бабусь тощо. А ще є в нього великий недолік – він постійно запізнюється! З книжки ти дізнаєшся що таке весняне прибирання у монстра, як він святкує день народження, як бути нянькою малим монстрам тощо.

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)



   Дерманський С. Мері / С. Дерманський. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 191 с.

   Зникла вода в криниці? І біля вашої хати вночі хтось цупить воду з бочок? А ще негаразди на роботі? Треба негайно шукати криничника – маленького чоловічка, який живе у криниці. Він точно знає що у вас відбувається! Такі негаразди почалися в одній звичайнісінькій родині. Тато Іван, мати Марина, братик Андрійко і сестричка Марійка не розуміли, що відбувається, аж поки діти не зустріли криничника. Він їм обов’язково допоможе! Час діяти прийшов!



   Даддл Дж. Веселі Роджерси та зачарована печера / Дж. Даддл ; пер. з англ. Н. В. Бхіндер. – Харків : Ранок, 2018. – 157 с. : іл. – (Веселі Роджерси).

   Не всі пірати погані, навіть більше. Є дуже хороші пірати і вони можуть потрапити у пастку! Родина Веселих Роджерсів саме така. Відьми зачаклували печеру, наповнену золотом, і наклали закляття щоб жоден пірат не зміг встояти перед ним. Тато Веселий Роджерс, мама місіс Весела Роджерс , старша донька Самородок і син Джим Молодець вирішили відпочити на пляжі поблизу печери, і одразу ж потрапили до пастки. Самим їм не впоратися. Хто їх врятує?



   Колінько О. Шпалереон : повість-казка / О. Колінько ; худож. К. Рейда. — Київ : Фонтан казок, 2018. — 119 с. : іл. — (Добрі пригоди).

   Напевно, ти, як і твої однокласники, час від часу чергуєш у класі. Головні герої повісті, школярі Артур, Юля, Діана та Женя під час чергувань пошкодили шпалери в класі. Зненацька увірвався вихор, підняв їх і поніс у дивне місце – світ у середині шпалер. І тут починаються пригоди... Аби потрапити додому, діти повинні заклеїти дірку в шпалерах. Та як це зробити, якщо в цій країні немає паперу?

   Повість-казка — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку» в номінації «Добрі пригоди».


   Чаклун О. Монстри, що живуть у шафах : казки / О. Чаклун ; намал. О. Липка. — Київ : Фонтан казок, 2018. — 45 с. : іл.

   У кожному кутку кімнати, або шухляді, живуть невидимі людському оку істоти – монстри. Це кумедні добрі розбишаки. Більш за все вони бояться людей. Для них ми найстрашніші істоти. У книжці розповідається про дружбу братика Івася та сестрички Веселинки з будинковими монстрами: Малюком, Хвальком, Незграбою, Забіякою.




   Андрусяк І. Третій сніг : повість-казка / І. Андрусяк ; намал. О. Кузнецова. – Вид. 3-тє, оновл. – Київ : Фонтан казок, 2018. – 117 с. : іл. – (Добрі пригоди).

   Живе собі у лісі звичайний такий їжак Петро. Він як усі їжаки любить ласувати грибами, кисличками, ганяти гадюк, полювати на мишей. Він ходить до лісової школи, бо хоче бути розумним, але й сильним йому хочеться бути також. Він повинен себе захищати, але як це зробити з його куцими лапками, адже в багатьох ситуаціях перемагає груба сила. Прийшли ведмеді, такі собі лісові «крутелики» – безцеремонні й упевнені у своїй безкарності. А потім прийшла людина, виявляється страшнішого звіра на планеті нема…





   Несбіт Е. Драконарій / Е. Несбіт ; пер. з англ. В. Чернишенка. – Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2018. – 175 с. : іл.

   До книжки увійшли казки, в яких є підступні злі дракони. В одній казці Червоний дракон з’їдає футбольну команду, в іншій – Пурпурний дракон хоче з’їсти принцесу. А в одному місті так багато завелось драконів різного розміру, що в місті оголосили надзвичайний стан. Як з ними боротися?


   Рутківський В. Щирик зі Змієвої гори : казк. повість / В. Рутківський ; іл., обкл. І. Михайлян. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. – 255 с. : іл.

   Головний герой повісті звичайний хлопчик Андрійко, який їхав сам до свого дядька Дмитра у село Яблунівка. Біля нього в автобусі сів незвичайний дід із дитячим обличчям. Дідусь вмовив Андрійка покинути автобус, і йти пішки через ліс. Ти ж напевно знаєш, що цього ні в якому разі робити не можна! Ось тут і почалися страшні пригоди хлопчика. Він потратив до справжнісінького Змія Гориновича. Як врятуватися хлопцю? Хто йому допоможе?



   Нордквіст С. Як дідусь шукав капелюха / С. Нордквіст ; зі швед. пер. Г. Кирпа ; худ. оформ. авт. – Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2018. – 24 с. : іл.

   Головний герой казки – маленький дідусь. Він весь час носив капелюха. Та от біда! Одного дня він прокинувся, а капелюха нема. Дідусь одразу ж вирушає на його пошуки!


Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)


   Павличко Д. Золоторогий олень / Д. Павличко ; худож. О. Кваша. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 32 с. : іл.

   Головний герой поеми хлопчик-сирота Василько на полонині потоваришував із золоторогим оленем. Золото було причиною всіх нещасть оленя. Через жагу до золота, оленя зловив і полонив жадний король-тиран. Але вірний друг напоготові. Василько обов’язково придумає як врятувати оленя.


Склади пазл "Золоторогий олень "



   Штендінг С. Петронелла – яблунева відмочка / С. Штендінг ; пер. з нім. Я. О. Головченко. — Харків : Віват, 2018. — 207 с. : іл.

   Головна героїня казки – Петронелла, добра відьма невеликого зросту, яка живе у яблучному будиночку, що «висить собі яблуком на гілці». А яблуня росте в саду при будинку з млином ... Петронелла піклується про свій яблуневий сад, літає на жуку з красивим ім'ям Люціус, водить дружбу з яблуневим народом, що мешкає у корінні дерев. Одного дня в будинку оселилися люди, а точніше — сім’я з дітьми. Петронелла сповнена рішучості позбутися цієї сім'ї, та скоріше! Чи вдасться їй це? Можливо, ці люди не такі вже й погані?



   Нікітінський Ю. І прийшли пінгвіни… / Ю. Нікітінський ; пер. укр. М. Жученко ; іл. А. Продан. — Харків : Віват, 2018. — 79 с. : іл. — (Серія «Мрійники»).

   У книзі розповідається про кумедну і одночасно захоплюючу історію звичайного київського школяра Ваню Бурштину, у якого гостює пінгвін Міхільсон-Залітний. Разом вони стріляють з гармат, беруть участь в рок-концерті, бешкетують в будинку та літають у космос. Як ще проводять час хлопець і пінгвін ти дізнаєшся, коли прочитаєш книжку.

   Книга цікаво оформлена і дуже легка у прочитанні.


Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

   Лип’ятських А. Тобі насниться кіт / А. Лип’ятських, К. Канунікова, О. Єльник ; худож. оформ. К. Коркіщенко. — Харків : Vivat, 2018. — 110 с.: іл.

   Головні герої книжки – хлопчик на ім’я Марк та його молодша сестричка Соня. Одного разу, граючись, вони потрапляють до магічної печери з гостинним змієм Серпенто, який їх зваблював всілякими солодощами. Тікаючи від нього, діти потрапляють у коридор часу, який їх заносить щоразу в різні країни світу – Велику Британію, Німеччину, Францію тощо.

   Ця казка – частина великого проекту мовно-тренінгового центру Studu Hall, за яким діти, відвідуючи майстер-класи, дізнаються про різні країни та мови. Коли зустрічі добігли кінця, прості розповіді надрукували у вигляді казкових пригод двох мандрівників.



   Баррі Дж. Пітер Пен : казк. повість / Дж. Баррі ; пер. з англ. В. Панченко ; худож. І. Бодрова. — Київ : Рідна мова, 2018. — 183 с. : іл. — (Класна класика).

   Повість-казка відомого англійського письменника-класика про захопливі пригоди Пітера Пена – хлопчика, що не хотів розлучатися з дитинством і жив на чарівному острові Небувай; про його друзів: дівчинку Венді, її братів Майкла і Джона; про чарівну країну, де водяться русалки і принцеси, а діти вміють літати і живуть вільно без опіки дорослих.



   Бессевіц, Ґ. фон. Як Петрусь на місяць літав та кого зі собою в дорогу брав : казка / Ґерт фон Бассевіц ; іл. Г. Балушека ; пер. Р. Матієв. — Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2018. — 168 с. : іл. — (Серія «Боданова шкільна наука в початковій школі»).

   У одного звичайного жука пана Дзумко всього п’ять лапок, а шоста лапка на місяці, дістати ту лапку можуть тільки діти, які нікого не ображають. Такими є братик і сестричка Петрусь і Ганнуся. Одного дня вони разом з паном Дзумкою полетіли на місяць. Які на них чекали дивовижні пригоди, та чи повернули вони шосту лапку пану Дзумку, ви дізнаєтеся, коли прочитаєте книжку.



   Ковелл К. Як розмовляти по-драконському : повість. Кн. 3 / К. Ковелл ; пер. з англ. А. Саган ; іл. К. Ковелл. – Київ : Рідна мова, 2017. – 223 с. : іл. – (Серія «Як приручити дракона»).

   Якщо ти звичайний невисокий хлопчина та ще й з найменшим і дуже вередливим драконом за пазухою, на відміну від драконів інших хлопців, то вихваляться тобі нема чим. Таким і був головний герой повісті Гиккус Страхітний Окунь ІІІ. Але він повинен стати героєм! Тому що він – вікінг і до того ж син вождя племені Патлатих розбишак! Хлопець потрапляє з одніє халепи в іншу, але завдяки своєму розуму та знанню драконівської мови завжди знаходить вихід!



   Микитчак Г. Джмеленя та Канікульне озеро / Г. і Т. Микитчаки ; іл. В. Скаканді. – Вінниця : Теза, 2017. – 252 с. : іл.

   Одного разу головні герої роману – дівчинка Джмеленя та хлопчисько Дмитрик, побачили дивного сантехніка. Сантехнік, а це виявився водяний, всюди залишав після себе мокрі сліди. Слідкуючи за ним, діти знайшли невеличке озеро, про існування якого мешканці сусіднього дома давно забули. Джмеленя і Дмитрик разом з мешканцями будинку розчистили це оз



   Дерманський С. Коли Онисько був маленький / С. Дерманський ; іл. В. Богданюк. – Вінниця : Теза, 2017. – 122 с. : іл.

   Коли вуж Онисько був маленький, йому як кожному малюкові, здавалося, що світ навкруги його був дуже великим. Дуже великий орел хотів напасти на нього, то Онисько хотів мандрувати, але дорога була дуже довгою, а біля ліжка темрява була настільки темною, що Ониську марились страховиська, і зорі на небі не можна порахувати, бо їх дуже забагато тощо. Та щоб з ним не траплялося, які б велетні чи страховиська не зустрічалися, його бабуся завжди йому посміхалася, допомагала порадою і цілувала його у тім’ячко, щоб заспокоїти.

      У другій частині книжки ти зможеш прочитати сценарій до знайомої тобі уже казки «Володар Макуци, або пригоди вужа Ониська».



   Малик Г. Вуйко Йой і Лишиня : фентезі для найменших. Кн. 1. / Г. Малик ; худож.-іл. Г. Олійко. – Київ : Каламар, 2017. – 127 с. : іл.

   Одного разу в будиночок до головного героя казки, домовичка Вуйка Йоя, прийшли двоє незнайомців. Вони хочуть перевезти його в загадковий Сканзен! Ой, лишенько! Що ж робити нашому герою? Що таке Сканзен? Чому цвіркун Лишиня подався в мандри? Чи зможе цвіркун після повернення знайти Вуйка Йоя й хатинку?



   Велика ілюстрована книга казок : укр. та інозем. письменників / упоряд. та загальн. ред. І. Малковича. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 144 с. : іл. – (для малят від 2 до 102).

   До цієї яскраво проілюстрованої збірки увійшли казки відомих авторів, які завжди цікаво читати: А. Прьойсена «Козенятко, яке вміло рахувати до десяти», А. Коцур-Кох «Як кошеня з хвостиком посварилося», М. Вінграновського «Гусенятко», Ю. Ярмиша «Їжачок та Соловейко» тощо. Казки прикрашені яскравими ілюстраціями, а намалювали їх не менш відомі художники – К. Лавро, І. Сулима, С. Ус, В. Соколова тощо.


   Вікторова Т. Поле золотих кульбабок : казк. повість / Т. Вікторова ; мал. Н. Нечай. – Київ : Україна, 2017. – 103 с. : іл.

   Головний герой казкової повісті юнак Назар, син пасічника з невеличкого села. Він не боїться важкої роботи. З малечку син пасічника піклується про бджіл та старого самотнього коваля. Одного разу Назар дізнався, що в коваля була онука Василина, а зникла вона, ще дитиною, посеред загадкового кульбабового. Юнак вирішив негайно знайти і повернути її додому! Без магії тут явно не обійшлося! Чи вдасться це йому? Які випробування чекають на нього?



   Енде М. Диявольськигеніальноалкогольний пунш бажань / М. Енде ; з іл. Р. Кен. – Харків : Віват, 2017. – 191 с. : іл.

   У світі діється якесь лихо! Численні дерева гинуть, річки стають отруйними. І все це рук двох чарівників : Вельзевула Домовикуса та його тітки Тиранії Упирихи. І на цей раз вони задумали щось не добре! Нащастя сміливі посланці Високої Ради тварин – ворон Якоб Кракель та кіт Мауріцо ді Мауро тут! Вони допоможуть!



   Пчілка О. Годі, діточки, вам спать! : вірші, оповідання, казки, фольклорні записи / О. Пчілка ; іл. Є. Рудюк. – Тернопіль : Навч. кн. – Богдан, 2017. – 271 с. : іл. – (Світовид : бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах. Серія 3. Література 20 століття).

   До збірки увійшли відомі твори класика української літератури. Це класичні твори – вірші, оповідання, казки, байки. Є й твори для відпочинку – сміховинки, ігри, спотиканки, загадки, шаради. Але є й твори, автором яких є простий український народ – фольклорні записи, прислів’я та приказки. А для того щоб вони не зникли, їх зберегла на папері відома письменниця. Вкінці збірочки ти зможеш ознайомитися з її біографією.


   Лящинська Ю. Леля з будиночка на дереві / Ю. Лящинська ; намал. Л. Стецькович. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 127 с. : іл.

   Напевно ти не раз бачив дерево черешню? І залазив мабуть на неї, і не раз? А дівчинка Леля – головна героїня повісті, не просто лазить по черешні, а живе з татом і мамою у будиночку, який знаходиться на цьому дереві. Одного дня маєток, на якому росла черешня, продали. Які виявляться нові мешканці маєтку? Як вони будуть сприймати родину, що мешкає в будиночку на черешні?



   Дерманський С. Маляка і Гаплик / С. Дерманський ; мал. В. Богданюк. – Вінниця : Теза, 2016. – 156 с. – (Серія «Маляка»).

   Одного разу священе море Праматері пішло під землю. Що робити, адже ще древні дракони казали: «В морі Праматері наш початок і наш кінець». Тепер Драконію пожирала пустеля. Дракони вимагають, щоб принцесу Маляку проковтнули! Що робити? Хто її врятує?




   Дал Р. Відьми / Р. Дал ; іл. К. Блейк ; пер. В. Морозова. – Вид. 2-ге. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. – 250 с. : іл.

   Напевно ти звик, що відьми носять чорні капелюшки, чорні плащі та літають на мітлах. А в цій повісті справжні відьми носять звичайнісінький одяг і схожі на звичайнісіньких жінок. Та дещо спільне в них є – їх пальці володіють чарами, а у їх крові витанцьовує всіляка чортівня, і вони не люблять дітей. Як їх розпізнати?


Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

   МакДоналд, М. Джуді Муді віщує майбутнє / МакДоналд, Меган ; іл. П. Рейнолдса ; з англ. пер. Н. Ясіновська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. – 149, [2] c. : іл.

   А чи знаєш ти чому третьокласники їдять так багато кукурудзяних пластівців? А Джуді Муді знає! До її рук таким чином потрапляє перстень настрою, нарешті вона може передбачати майбутнє! Наразі вона цікавиться ясновидцями та пророками бо готує Велике Передбачення. Яке? Читайте у четвертій повісті про пригоди веселунки Джуді Муді.


   Мельник П. Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії : дит. пригодн.-фантаст. повість / П. Мельник ; худож. Ф. Латно. – Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2016. – 102 с. : іл. – (Серія «Кулінарна казка»).

   Головна героїня повісті – дівчинка на ім’я Соня, потрапляє до країни з дивними мешканцями. Мешканці не вміють зовсім готувати. Вони чекають на допомогу Софійки. Чи впорається вона? Чи зможе приготувати смачні страви по маминим рецептам?

Склади пазл "Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії"


   Пономаренко М. Двоє котів і киця на призьбі : казк. повість та вірш. казки / М. Пономаренко. – Житомир : Рута, 2016. – 159 с. : іл.

   Одного разу у далекому сузір’ї котів, над котами зависла загроза. На одній із п’яти планет Кіт Мурко винайшов грозну зброю – Мишу з вогненими очима… Але не все так погано, на заваді йому стає грізна кішка з планети земля – Мурка та вся її родина. Вони неодмінно врятують котів із сузір’я.




   Дерманський С. Стонадцять халеп Остапа Квіточки : повість. Кн. 1 / С. Дерманський ; худож. М. Паленко ; ред. І. Малкович. — Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016. — 185, [2] c. : іл.

   Одного дня в однієї мами «знайшовся» (народився) хлопчик - Остап Квіточка, та яке ж було здивування акушерки, коли малюк вкусив її за палець власними зубками. Від несподіванки вона суворо зойкнула: «Стонадцять халеп тобі на голову!». Недодідько Вельзепер зафіксував цей зойк та передав до відділу втілення прокльонів. З цього дня Остапчик зробився дуже капловухий та дуже невезучий...

   Книжка дуже кумедна та цікава. Текст легко читається. Халепи Остапа Квіточки переповідають не тільки про пригоди вчителя фізкультури але й про таких персонажів із барвистими іменами як Шкварчак, Петро Бредович, Тягнирядно, Парасина Павлівна, Анжела Джолівна тощо.

Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

   Андрусяк І. Стефа і Чакалка : казк.-пригод. повісті / І. Андрусяк ; худож. О. Кузнецова. — Київ : Фонтан казок, 2016. — 237, [2] c. : іл. — (Добрі пригоди).

   Одного разу Чакалка прийшла уночі й забрала у величезний звуконепроникний мішок маленьку дівчинку Стефу, її друзів із садочка Ірцю й Сіяра та школярку-розбишаку Орину. Віднесла вона їх до лісу, де збереглася стара школа. У тій школі й мешкала Чакалка. Діти прокинувшись зранку в мішку, та скориставшись тим, що втомлена Чакалка заснула, втекли, але як потрапити додому ніхто не знав…

   У другій повісті Чакалка стає вчителькою природознавства — Марією Іванівною, але лісні лиходії їй цього простити не можуть. Великий Бабай, Бабаїха, Чахлик Невмирущий, Просто Відьма та інша нечисть, прагнучи помститися Чакалці за її відступництво, доручають одному з них — Жерикізякові — захопити вчительку разом із дітками, коли вона поведе їх у ліс на прогулянку. Але їм доведеться мати справу зі Стефкою, яка хоч і маленька, проте вміє знайти вихід із будь-якої ситуації!

   І знов пригоди! У лісі з’явилась Чупакабра! Діти вирушають на її пошуки…

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей