Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Щаслива родина, в якій є дитина

   Гуменюк Н. Сохатик і «зуб дракона» / Н. Гуменюк ; худож.-оформ. та іл. О. Гуганова-Мєшкова. – Харків : Фоліо, 2023. – 157 с. : іл. – (Шкільна бібліотека української та світової літератури).

  Головний герой повісті — хлопчик Ромко, бешкетник і неслух, а ще він любить вигадувати закликалки. Після чергової витівки, мати відправила на все літо хлопця у село Ожинки до бабусі й дідуся. В селі він одразу потоваришував із сусідською дівчинкою, яка також була ласа до різних витівок. Незабаром у селі почало коїтися щось дивне: то картоплю викопали вночі в сусіда, в іншого викрали всіх кролів, а ще в лісі, окрай села, хтось задля розваги почав вбивати молодих оленичок. Бешкетники, потайки від дорослих, вирішили слідкувати ночами за лісом, аж поки самі потрапили у пастку. Хто їм допоможе?

   Кузьменко Д. Я, Тато і Висока Гора / Д. Кузьменко ; іл. О. Драчковської. – Харків : Віват, 2022. – 60 с. : іл. – (Серія «Мрійники»).

  Маленький хлопчик не розуміє, чому його звичне життя змінилося — його любий татусь став більше працювати, менше часу проводити вдома з сином. Хлопчик сумує за спілкуванням із батьком і водночас ображається на нього за невиконану обіцянку сходити на Високу Гору. Нарешті тато і син вирушили у похід. У подорожі хлопчик дізнався, як ревуть ведмеді, як на небі знайти сузір’я Великої Ведмедиці та як позбутися суму. А ще зрозумів, чому так багато працює тато, а маму потрібно більше любити й оберігати.

   Годґсон Бернетт Ф. Таємний сад / Ф. Годґсон Бернетт ; переказ Д. Мак-Корін ; іл. М. Кухтіної ; пер. з анг. О. Ю. Барабаш. – Харків : Ранок, 2023. – [89] с. : іл. – (Серія «Кольорова класика»).

   Головна героїня розповіді – маленька дівчинка з Індії на ім’я Мері Леннокс. Вона сирота, її батьки померли. Рідний дядько містер Крейвен, який живе у великому замку в Англії, взяв її до себе. Виявляється, цей замок повний таємниць! У новій оселі Мері швидко знайшла собі друга – хлопчика-однолітка на ім’я Дікон. Невгамовні Мері та Дікон обов’язково розгадають усі таємниці замку! Діти дізнаються, хто плаче вночі та знайдуть таємний сад, вхід до якого заборонений!

"Таємний сад"



   Рутківський В. Злюще Цапище / В. Рутківський ; худож. оформл. Н. Кудляк. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2022. – 47 с. : іл.

   Хлопчик Северинко поїхав на все літо в село до бабусі. І так там добре і цікаво, що й не знаєш, куди подивитися спочатку. У селі Северинко познайомився із цапом Цапищем, який мріяв навчитися літати, та гарною сусідською дівчинкою Наталією. Це було неймовірно цікаве літо! Разом із друзями Северинко катався на гойдалці аж до небес, після дощу розглядав страшні безодні у калюжах, врятував пташеня Тихона, який випав із гнізда шпаків тощо.


   Соловінський С. Дачні історії / С. Соловінський ; худож. О. Железняк. – Харків : Ранок, 2022. – 63 с. : іл. – (Серія «Пригоди Мишка та його друзів»).

   Головні герої оповідань – хлопчик Мишко, його сестричка Женя і міський павучок. Батьки Мишка і Жені поїхали разом із дітьми влітку відпочивати на дачу і прихопили із собою звичайного квартирного павучка. Як гарно жити в селі! У дітей тут багато важливих справ. Треба познайомитися із пічкурем (це такий птах), врятувати пташеня горихвістки, яке ледь не випало із гнізда, а ще Мишкові і Жені необхідно знайти гномів, які живуть у лісі.


"Дачні історії"


   Запека В. Полінка / В. Запека ; іл. Н. Олійник. – Харків : Vivat, 2022. – 174 с. : іл. – (Серія «Мрійники»).

  Головна героїня книжки – дівчинка Полінка, вона ще маленька, її вік — «без пальчика долоня». Батьки привезли її у село до бабусі й дідуся. Разом із дідусем-бешкетником вони «псують» кашу, стають добрими злодіями та дають уночі відсіч злодійським злодіям. А ще Полінка навчилася читати, писати та потоваришувала із сусідським хлопчиком-одноліткою Миколкою.



   Ліан Т. Аліса Андерсен. Принцеса на лаві запасних : повість / Т. Ліан ; пер. з норв. Н. Іліщук ; намал. Н. Гайда. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2020. — 167 с. : іл.

   Головна героїня повісті — звичайна 8-річна дівчинка Аліса Андерсен. Вона дуже сором’язлива, їй складно спілкуватися, перебувати на людях. Шкільний рік закінчився, попереду тільки вистава і довгоочікувані канікули. У виставі Аліса грає роль задніх ніг коня, а ще вона запасна виконавиця ролі принцеси. І все було б добре, якби одного дня головна виконавиця принцеси — дівчинка Гелен — не травмувалася, тепер Алісі доведеться грати головну роль. Чи впорається вона з цим завданням? Хто прийде їй на допомогу?



   Ліан Т. Аліса Андерсен не плаває : повість / Т. Ліан ; пер. з норвез. Н. Іліщук ; намал. Н. Гайда. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2020. — 180, [2] c.

   Це продовження пригод сором’язливої дівчинки Аліси Андерсен. Цього разу вона сподівається провести свої канікули разом із найкращим другом. Та попри це її батьки вирішили їхати на море, там вони хочуть навчити Алісу плавати. Але ж дівчинка дуже боїться води! Відтоді починаються Алісині пригоди. Дівчинці здається, що її ніхто не розуміє. Та чи зацікавить Алісу море, чи переважить природня дитяча допитливість та цікавість?


   Ліан Т. Аліса Андерсен і все, чого ти не знаєш (і добре) : повість / Т. Ліан ; пер. з норв. Н. Іліщук ; намал. Н. Гайда. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2021. — 177, [1] с. : іл.

   Не встигла Аліса відійти від пригод із морем, як трапляється нова халепа. На цей раз Аліса відпочиває у літньому будиночку з родиною. Ідучи на місцевий пляж, вона зустрічає хлопця, який серед літа, як і вона, ходить у гумаках. Вона закохується у нього. Але, як же важко кохати хлопця, коли ти сором’язлива і до того ж інтровертка!


   Ліндґрен А. Пригоди Пеппі Довгапанчохи : повісті / А. Ліндґрен ; пер. зі швед. О. Сенюк ; худож. А. Джанік’ян. – Київ : Рідна мова, 2021. – 310 с. : іл.

   Головна героїня повісті — весела непосидюча дев’ятирічна рудоволоса дівчинка на ім’я Пеппі Довгапанчоха. Її мама померла, а тато – завзятий моряк, який нещодавно став королем темношкірих. Пеппі живе на віллі разом із мавпочкою Вільсоном та конем, а ще у неї є скриня із золотими монетами. Пеппі не сидиться на місці, разом зі своїми друзями сусідськими дітьми – Томмі та Анікою — вона весь час потрапляє у кумедні ситуації.


   Сухомлинський В. Квітка сонця : притчі, казки, оповідання / В. Сухомлинський ; мал. Ж. Житник. – Харків : Школа, 2022. – 238 с. : іл.

   До цієї книги увійшло 235 коротеньких цікавих повчальних творів видатного письменника та відомого педагога. Головні герої історій – звичайні діти. Із оповідань ти дізнаєшся про те, що найласкавіші руки і найдобріші очі має мама, що життя циклічне — люди народжуються, щоб самим народити дітей і цим продовжити життя людства на землі, а для перемоги треба пересилити власний страх тощо.
Невеликі за обсягом твори навчають бути добрим, винахідливим, поважати старших, допомагати тим, хто цього потребує.


   Бутчарт П. Обід для шпигуна / П. Бутчарт ; іл. Т. Флінтема ; пер. з англ. С. Стеця. – Київ : Артбукс, 2021. – 257 с. : іл. – (Серія «Читати – класно!»).

   Головна героїня книжки — дівчинка Іззі. Вона дуже відповідальна, тому з радістю взялася опікуватися новенькою ученицею — Матільдою, яка приїхала аж із Франції. Та як можна опікуватися дівчинкою, яка ні з ким не спілкується, весь час тримається осторонь і постійно щось анотує у свій блокнот? Вона точно шпигунка! Іззі з друзями спостерігатимуть за шпигункою і виведуть її на чисту воду!


   Умрихіна А. Тут живуть гиготуни / А. Умрихіна ; іл. у виконанні О. Аністратенко. — Копивницький : Імекс-ЛТД, 2020. — 39 с. : іл.

   Головна героїня історій – маленька дівчинка Надійка. Вона розповідає про те, яким бачить навколишній світ. Живе Надійка у звичайній веселій міській родині гиготунів – так вони себе називають. У школі й удома всі її думки-розповіді заповнені радістю від очікування народження братика і сестрички.

   
Лаґеркранц Р. Яка ж я була щаслива / Р. Лаґеркранц ; худож. Е. Еріксон ; зі швед. пер. Г. Кирпа. — Харків : Крокус, 2020. — 118 с. : іл.

   Головна героїня книжки – маленька дівчинка Даня. Вона в ранньому дитинстві втратила матір, але все одно намагається будь-що бути щасливою. В неї це майже виходить, допоки тато не потрапляє в дорожню аварію. В лікарні він весь час непритомний. Коли Даня з бабусею приїхали до нього, він отямився. Це означає, що він одужає, – привід знову радіти життю.


   
Пантермюллер А. Лінні фон Лінкс. З вишенькою на вершині слави / А. Пантермюллер ; іл. Д. Коль ; пер. з нім. Я. Головченко. — Харків : Віват, 2019. — 134 с. : іл. — (Серія «Лінні фон Лінкс»).

   Головна героїня розповіді маленька дівчинка Лінні фон Лінкс мріє стає відомою поетесою, адже в її родині всі жінки були відомими. Прославити дівчинку може поетичний конкурс, у якому вона повинна здобути перемогу. Лінні віршує вдень і вночі. Навіть привид дуже відомої прабаці Емілі вирішив допомогти. Чи вдасться їй здобути перемогу на конкурсі та стати відомою поетесою?

   
Ліндґрен А. Расмус-бродяга : повість / А. Ліндґрен ; пер. зі швед. О. Сенюк ; намал. К. Шафрановська. — Київ : Рідна Мова, 2019. — 215 с. : іл., портр. — (Серія «Невигадані історії про доброту»).

   Звичайний дев’ятирічний хлопчик на ім’я Расмус живе у сиротинці – він сирота. Расмус мріє про те, як у його житті одного дня з’являться тато і мама. На жаль, серед дорослих, які хочуть взяти дитину із сиротинця у свою сім’ю, немає охочих взяти хлопчика із «рівним чубом». Та наш герой не втрачає надії. Після чергової сварки із завідувачкою сиротинця він рушає на пошуки батьків. Незабаром утікач подружився із місцевим добрим і веселим бродягою – Райським Оскаром. Разом вони намагаються знайти батьків для хлопця, переживаючи неймовірні пригоди.

   
Шкляр В. Василькова таємниця / В. Шкляр ; худож. К. Лавро. – Львів : Література та мистецтво, 2018. – 83 с. : іл.

   До цієї збірочки оповідань, увійшли добрі, а часом кумедні історії, головними героями яких є маленькі хлопчики. Вони ще не ходять в школу, і всім навкруги здається, що вони маленькі, а вони намагаються із усіх сил доказати всім, що вони вже подорослішали. Василько хотів разом зі старшим братиком іти в школу, але, от халепа, в дорозі загубив портфель. А коли піднявся сильний вітер він бігав під деревом, щоб зловити гніздо, якщо воно впаде з дерева. Малий Мишко на пасовищі загубив свою тільну корову Мелашку, та згодом її знайшов у кущах, але вже з малим телятком. Зрозумівши, що теля він не донесе до села, Мишко залишився разом з ними у лісі, поки їх не знайшли батьки. Славко приїхав з іншого села, та потоваришувати з місцевими хлопцями допомогла невдала витівка старшого за нього хлопця Жука. У кожного із них своя цікава історія, та всі вони переплітаються, адже події відбуваються в одному селі.

   
Роньшин В. Про Мар’яна Морквяна та Маринку Мандаринко : незвичайн. історії про звичайн. хлопчика та дівчинку / В. Роньшин ; худож. Н. Чернишева ; пер. з рос. І. Андрусяк. – Київ : Час майстрів, 2018. – 80 с. : іл. – (Серія «Рекомендуємо прочитати»).

   Це книжка для веселого прочитання. До неї увійшли кумедні історії. Головний герой цих історій хлопчик Мар’ян Морквян. Він великий мрійник. Хлопчик настільки любить фантазувати, що його фантазії проникають у його реальне життя. Мар’ян вже і сам не знає де правда, а де фантазія. Історії доповнені яскравими ілюстраціями, з яких можна також добряче посміятися.

   
Рєпіна О. Люба Елен із Бріджсвіла / О. Рєпіна ; худож. оформ. Капшукова О. С. – Харків : Мачулин, 2018. – 99 с. : іл.

   Це повість про родинні цінності. Події відбуваються навколо найменшої героїні – дівчинки Елен у британській родині Мітсвудів. Звичайне життя родини зовсім змінилося відтоді, як батько придбав червону стареньку машину. Катаючи дітей на автомобілі, батько Елен ледь не потрапив в аварію, яку побачив капітан Бодібрук. Він запросив родину відпочити на його яхті.


Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

   
Калі Д. Курйози, що трапляються на шляху до школи / Д. Калі ; [іл.] Б. Шо ; пер. з англ. Д. Мішеніної. – Харків : Vivat, 2018. – [32] с. : іл.

   Головний герой книжки – звичайний хлопчик. Він запізнився на урок. Хлопчик кумедно, з захопленням пояснює причину свого запізнення. Його шлях був повний різних небезпек: то злі ніндзя атакують, то таємничі люди-кроти. А ще стали на заваді термінова гра у шафи з прибульцями задля врятування планети, фотографування з Біґфутом та Єті тощо.


   
Старк У. Золоте серце : повість / У. Старк ; зі швед. пер. Г. Кирпа ; намал. М. Кошулінська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. – 63 с. : іл.

   Людвіґ – головний герой повісті, звичайний підліток, який мріє стати піаністом. Побачивши одного дня дівчинку Катаріну, він одразу у неї закохався. З того дня він намагається в будь який спосіб добитися від неї згоди піти на побачення.

   Ця повість про перше кохання, дружбу серед однолітків, дитяче пізнання світу – загалом про ще дитяче сприйняття але вже дорослих речей.

   
Гербіш Н. Мандрівки з чарівним атласом. Гринвіч / Н. Гербіш ; намал. Б. Бондар. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. – 70 с. : іл.

   Цього разу діти – Лука і Тереза та їхній дідусь за допомогою Чарівного Атласу вирушають у мандрівку. Вони опиняються у Лондоні, точніше в його історичній частині – у Гринвічі, біля Королівської обсерваторії. Разом з ними ти дізнаєшся багато цікавого про Гринвіч та його мешканців.

   
Карлсон Е. Шпулька, пташка і я / Е. Карлсон ; худож. Е. Ліндстрем ; зі швед. пер. Г. Кирпа. — Харків : Читаріум, 2018. — 118 с. : іл.

   За цю книжечку шведська письменниця отримала найпрестижнішу нагороду Швеції в галузі літератури. Головна героїня – семирічна дівчинка Сельма, яка на все літо приїхала до бабусі з дідусем у гості та познайомилася з дівчинкою у кепці на призвістко Шпулька.

   Це зворушлива історія про дружбу, самотність, дорослішання, перші спроби зрозуміти найважливіші речі у житті. Ця книжка про життя семирічних дітей, що радіють життю, сваряться та миряться, бешкетують та сумують. Тут багато гумору та доброти.

   
Лаґеркранц Р. Моє серце б’ється і сміється / Р. Лаґеркранц ; худож. Е. Еріксон ; зі швед. пер. Г. Кирпа. — Харків : Читаріум, 2018. — 119 с. : іл.

   Головною героїнею цієї книжечки є маленька дівчинка Даня. Її подруга Елла Фріда переїхала назавжди. Як далі бути? З ким дружити в класі? Шкільне життя не легке, а стосунки з дівчатами можуть погіршитися через нещасливе кохання. І як бути, коли у відповідь на кпини дівчат, ти, розлютившись, хотіла забризкати їх кетчупом, а попала улюбленій вчительці в обличчя? Здавалося б гірше не буває, та не для Дані! Адже вона не з тих людей, які втрачають надію тільки тому, що все здається непоправним!

   
МакДоналд М. Джуді Муді – лікарка : повість / М. МакДоналд ; іл. П. Рейнолдса ; з англ. пер. Н. Ясіновська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 167 с. : іл.

   Головна героїня повісті – Джуді Муді на цей раз стане лікаркою! А почалося все зі школи. Прийшовши одного дня до класу, Джуді дізналася, що відтепер вони вивчатимуть будову людського тіла. Кожен повинен виконати проект «Людське тіло». І тут почалося! Вона потайки від молодшого брата Стінка взяла його засушену пуповину для показу у класі, вирішила прооперувати братового Жабуна, а ще й Стінк захворів, кому ж як не Джуді потрібно його лікувати!


   
   Ґоссінні Р. Пригоди малого Ніколя : оповідання / Р. Ґоссінні, Ж.-Ж. Сампле ; пер. з фр. З. Борисюк і О. Борисюк ; худож. Ж. Ж. Сампле. – Київ : Рідна мова, 2017. – 544 с. : іл. – (Серія «Шедеври дитячої літератури рідною мовою»).

   Веселі невеличкі оповідання, головним героєм яких є маленький хлопчик – Ніколя. Кожне оповідання це його нова кумедна пригода: то Ніколя з однокласниками намагався сфотографуватися на спільну світлину, але натомість, діти перемазалися як чортенята у підвалі; то, граючи на подвір’ї з іншими дітьми та батьком у ковбоїв, забули відв’язати батька від дерева; то учительку з математики заміняв учень, якого призначив містер Дюбон, а інші діти перешкоджали цьому тощо. Оповідання написані легкою доступною мовою, в них стільки доброго гумору, що починаєш реготати вже з другого абзацу.

   
   Гузєєва Н. Любов та 17 страждань Петрика П’яточкина / Н. Гузєєва ; іл. М. Маргуліс. – Київ : Час майстрів, 2017. – 200 с. : іл. – (Серія «Рекомендуємо прочитати») (Підсерія «Перше кохання»).

   «Кохання прокидається в усіх по-різному…» Цей вислів вчительки молодших класів проходить девізом через усю книжку, яка читається на одному подиху. Головний герой повісті Петрик П’яточкин, знайомий нам з мультфільму, подорослішав і пішов до школи. Де і закохався у свою однокласницю Катрусю. Емоції Петрика, описи школи, Дня народження Дмитрика та епізоди, в яких зображено спілкування підлітків, – усе це робить книжку динамічною, правдоподібною і цікавою. А чудні витівки Петрика змушують реготати!

   
   Ясіновська Н. Лізка Мармизко / Н. Ясіновська ; іл. С. Ясіновської. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 159 с. : іл.

   Головна героїня повісті дотепна, весела і дуже енергійна дівчинка – Лізка Мармизко. Вона любить малювати, експериментувати, але не любить нудьгувати. Вона може прикрасити стелю зірочками, оновити комод, приготувати ласощі з комахами, зробити нову зачіску тощо. З Лізою не занудьгуєш. У неї завжди знайдеться чим вас розважити. Ось яка вона – Лізка Мармизко!



   
Григорук А. Перша доріжка в небо / А. Григорук ; іл. О. Бугренкової. – Київ : Час майстрів, 2017. – 111 с. : іл. – (Серія «Рекомендуємо прочитати»).

   До цієї збірки увійшли оповідання, в яких описуються різні життєві обставини. Вони навчать тебе бути добрим, співчутливим, хоробрим, любити тварин та багатьох інших важливих речей. Ти прочитаєш про маленького Ростика, який хотів стати чарівником, про маленького Павлуся, який чекав листа від батька, про чарівну паличку Христинки, про нещасливий день Федька, про пригоди мавпочки Чіти, про врятоване цуценя тощо.


Розв'яжи ребус

(Натисни на картинку - отримай правильну відповідь)

   
Хао К. Т. Чи скучила за мною твоя борода? / К. Т. Хао ; іл. П. Доменіконі ; пер. з трад. кит. Ю. Смирнова. – Київ : Nebo Booklab Publishing, 2017. – 32 с. : іл.

   Ти мабуть помічав, як сильно скучаєш коли мами чи батька нема поряд. Всю силу цих почуттів і намагався передати китайський письменник в цій книзі. А от вдалося йому це чи ні, ти зможеш дізнатися коли її прочитаєш.




   Касдепке Ґ. Велика книга почуттів / Ґ. Касдепке ; пер. з пол. Я. Івченко ; худож. М. Пивоварський. – Львів : Урбіно, 2016. – 253 с. : іл.

   Це збірка кумедних оповідань про виховательку пані Мілку та групу дітей із дитячого садочка. Вона – ніби довідник з людських почуттів і моральних цінностей.

   Пані Мілка веде у дитячому садку незвичні заняття, на яких розповідає про різні почуття. Діти переживають ці почуття – закохуються, ображаються чи проявляють наполегливість. У кінці кожної історії є пояснення, що це за почуття, поради дітям і поради дорослим.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей