Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Віталій Валентинович Біанкі народився в сім'ї відомого російського вченого-біолога. Все, що оточувало з дитинства майбутнього письменника, пробуджувало в ньому живий інтерес до рідної природи.
       З дитинства він постійний відвідувач Зоологічного музею Академії наук. Тут, у цьому застиглому світі тварин, зібраних з усіх куточків Землі, зароджувались його перші дитячі мрії. Вдома завжди було багато живності: всіляких птахів, звірят. Був акваріум з рибками, тераріум з черепахами, ящірками, зміями. Безтурботні літні місяці в дитинстві та юності минали в Лєбяжому під Петербургом... Тут відбувалося безпосереднє спілкування майбутнього письменника з чудовим світом живої природи. Шкільні та університетські роки поглибили і зміцнили його інтерес до природи. Пристрасть до мисливства, яка пробудилась ще в дитинстві, звела хлопчика, а потім юнака, студента-біолога з селянами, лісниками, старими мисливцями, людьми, які чудово знали життя лісу, поведінку тварин, вміли розгадувати секрети природи.
       Потім була перша експедиція, участь в організації краєзнавчого музею в Бійську і саме тут тимчасова робота вчителем природознавства.
       Біанкі мав звичку занотовувати в зошиті всі свої спостереження. І до двадцяти семи років у нього накопичились цілі томи нотаток. Але це були сухі записи, оживити які могло лише художнє слово письменника. Ось тут і стали в нагоді шкільне захоплення В.Біанкі поезією, його спроби писати вірші.
       Перша казка В.Біанкі - "Путешествие красноголового воробья" була надрукована в кінці 1923 року. А з часом було видано такі твори письменника: "Лесные домишки", "Первая охота", "Чьи это ноги?", "Кто чем поет?", "Чей нос лучше?". Над усе В.Біанкі любив розповідати цікаві бувальщини з життя рослин і тварин, яких можна зустріти в саду, на березі річки, в лісі чи полі. Так, в оповіданні "Лупленый бочок" йдеться про зайчика-листопадника, якого виховувала собака і який став таким хоробрим, що його боялися інші звірі. Особливе місце в творчості Віталія Біанки займає "Лесная газета на каждый год" - особливий за жанром зразок науково-художньої книги для дітей.
       Свої твори письменник викладав у доступній, зрозумілій формі, поєднуючи народну казку з науковими, пізнавальними фактами. Він навчав читачів умінню відкривати для себе таємниці лісу, розв'язувати маленькі та великі загадки з життя звірів та птахів, бути дбайливими господарями рідної природи.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей