Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Святослав Сахарнов рано залишився без батьків. Виховувала хлопчика старша сестра. Жив Святослав у степовому краю, проте мріяв про море. Тому в 1940 році він поїхав у Ленінград вступати до Вищого військово-морського училища. Став курсантом, та коли закінчував перший курс училища, почалась Велика Вітчизняна війна. Курсантів послали на фронт, але восени їх евакуювали на Велику землю. Училище Святослав закінчував у Баку. І одразу - на діючий флот, на бойові кораблі. Сахарнову випало воювати на Чорному морі. З наступаючою армією він пройшов берегами Чорного моря від Новоросійська до Севастополя, Одеси і далі - до румунських, болгарських портів, звільняючи землі, окуповані гітлерівцями. Після війни ешелон повіз С.Сахарнова на схід, де почалась війна з імперіалістичною Японією. І знову рейди бойових кораблів, але вже біля південно-корейських берегів.
       Війна закінчилась. Сахарнов продовжував службу на Далекому Сході на торпедних катерах. Він був штурманом, начальником штабу. Через декілька років його направили вчитись у Ленінград. Там він захистив дисертацію і отримав учений ступінь кандидата військово-морських наук.
      В Ленінграді Святослав Сахарнов почав писати перші оповідання та казки. Одне з оповідань потрапило до письменника Віталія Біанкі, і той запросив молодого офіцера до себе. Казка, яку приніс Сахарнов у пам'ятний день знайомства з письменником, була про мешканців морських глибин. Біанкі казка сподобалась, і він підтримав початківця.
       Перша книжка С.Сахарнова "Морские рассказы" вийшла в 1954 році. Письменнику на той час було 35 років. Він встиг побувати в багатьох куточках земної кулі: плавав у Тихому океані, біля берегів Куби, Ірану, Індії, Східної Африки, і навіть сам спускався під воду в Японському морі.
      Починаючи з найпершої своєї книги, С.Сахарнов окреслив тематику своєї творчості. Це світ природи - від льодовитих морів до тропіків - та загадкове підводне царство. Книги Сахарнова можна назвати країно- і природознавчими, бо в них письменник виступає, як першовідкривач, як дослідник. Саме такими є видання: "Человек под водой", "Злой узел", "Мартышкина бухта", "Разноцветное море", "В гостях у крокодилов", "Белые киты", "Осьминоги за стеклом", "Дорога на Багамайо", "Друг Тембо", "Что я видел в Танзании", "Заколдованные острова".
       Морській тематиці Сахарнов залишається вірним протягом всієї своєї творчості. Дитяча морська енциклопедія "По морям вокруг Землі" - це все-все про море, про кораблі, про різноманітний тваринний світ підводного царства. В 1973 році ця книга на Міжнародному книжковому ярмарку в Болоньї отримала перший приз.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 10/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей