Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Сетон-Томпсон на все життя запам'ятав ту сувору зиму в Канаді, куди він переїхав з батьками в шестирічному віці. "Довго-довго тяглася ця зима. В березні нарешті настав справжній весняний день... Маленька пташка прилетіла на тополю біля нашої оселі і тихо заспівала.... Мені здалося, що я бачив її синю спинку (синя пташка - символ щастя). Знову і знову співала вона свою ніжну пісеньку. Не знаю чому, але я раптом розридався. Я був схвильований цією піснею до глибини душі. Відтоді щороку я чекав своєї синьої пташки і з нею - весни".
       Хто знає? Можливо, ця "синя пташка" і пробудила в маленькому Ернесті невгамовну пристрасть розгадувати всі таємниці й загадки в житті птахів та звірів і розповідати про ці таємниці в оповіданнях, малюнках та фігурках, вирізаних з дерева.
       Ернест був здібним і наполегливим хлопчиком. Побачивши в крамниці книжку "Птахи Канади", він вирішив будь-що купити її. Щоб назбирати грошей, довелося йому багато попрацювати. І ось жадана книжка в руках. "Я був на сьомому небі від щастя",- згадує Сетон-Томпсон в автобіографії.
       Птахи і звірі хвилювали його дедалі сильніше. Ні відсутність книжок з природознавства, ні суворий батько, який не хотів і чути, щоб хоч один із його десяти синів став натуралістом, ніякі інші труднощі не змогли зламати прагнення Е.Сетона-Томпсона вивчати світ тварин. Його мрія збулася. Офіційно в Канаді він займав посаду державного натураліста. Багато сил віддавав він чисто науковим працям про птахів. Його спостереження і наукові описи пернатого населення Канади і Америки були визнані провідними вченими того часу.
       Проте Сетон-Томпсон був не тільки натуралістом. Він поєднував у собі ще й талант чудового письменника і прекрасного художника-анімаліста. В 1890 році він як художник отримав у Парижі премію за картину "Спящий волк".
       Сетон-Томпсон першим у світі написав оповідання, головними героями яких були справжні звірі і птахи. З великою любов'ю, правдиво і захоплююче він змалював їхню поведінку і вчинки, часто в драматичних ситуаціях.
       Першу збірку своїх оповідань письменник видав у 1898 році під загальною назвою "Животные, которых я знал".
       Його книги про тварин, такі як "Животные-герои", "Жизнь гонимых", "Биография Гризли", "Мустанг-иноходец", а також книги про людей, які живуть серед природи, про мисливців, про дітей, котрі вивчають рідну природу ("Рольф в лесах", "Маленькие дикари"), мають небувалий успіх у юних та дорослих читачів.


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей