Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

       Богинею квітів, юності, весняного цвітіння називають Флору. Своє ім'я вона отримала на берегах Середземного моря, де з морської піни народжуються сніжно-білі квіти панкрація. Жителі стародавньої Еллади назвали її Хлоріс (зелена), а латиняни перетворили її у Флору (квіткова). Елліни зображували її в образі юної дівчини: коси прикрашені вінком із гілок дуба та червоних квітів амараллісів, плечі обвиті плющем, груди - стиглі грона винограду, а в руках - синьо-чорні маслини та ароматні фіги. Вона пахла фіалками, лавандою, квітами шипшини. Нитки, з яких сплетене тіло Флори та її одяг, натуралісти називають біологічними видами.
       В честь богині Флори в античні часи з 28 квітня по 3 травня відбувались великі народні гуляння та свята - "флориалії", влаштовувались ігри. Люди прикрашали себе та домашніх тварин гірляндами, жінки одягали сукні, майстерно виготовлені лише з одних квітів.
       На квітах добре розуміється відомий український ботанік, автор багатьох книг Борис Володимирович Заверуха.
      Народився він у 1927 році в місті Острог на Рівненщині. В 1955 році закінчив біологічний факультет Кременецького педінституту. Тривалий час працював над науковими основами та створенням експозиції всесвітньовідомого Ботанічного музею Академії наук України. Бував у дослідницьких експедиціях на Далекому Сході, Курильських островах, Полярному Уралі, Кавказі, горах та пустелях Середньої Азії. Довелось Борису Володимировичу побувати і в тропічних країнах Старого Світу на кораблі "Академік Вернадський".
       Шмрокий спектр наукових інтересів Б.В.Заверухи - судинні рослини, флористика, фітогеографія, ботанічне ресурсознавство, охорона флори та ін. Усі ці глибокі знання вченого знайшли втілення в багатьох наукових книгах, працях. Зокрема, Борис Володимирович - один із авторів "Визначника вищих рослин України". Перу вченого належать науково-популярні книги "Квіти дванадцяти місяців", "У світі рослин", "У царстві флори".


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей