Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Загальна інформація
Режим роботи
Контакти
Структура
"Вікно в Америку"
ЗМІ про бібліотеку
Спонсори
Благодійний фонд розвитку
Державні закупівлі
Вакансії
Послуги та сервіси
Новини
Замовлення екскурсій
Бібліотечні події
Онлайн-проєкти
Читацькі об'єднання
Психологічна служба
Віртуальна довідка
Версія для слабозорих
Електронні ресурси
Електронний каталог
Електронна бібліотека
Видання бібліотек для дітей
Віртуальні книжкові виставки
Інтерактивні ресурси
Ключ
Почитайко
Т.Г. Шевченко для дітей
Бібліотека у форматі Д°
Музей книги
Творчість дітей
Пам'ятні літературні дати
Вибрані Інтернет-ресурси
Для дітей
Для дорослих
Дитячі бібліотеки в Інтернет
Це важливо знати
Читання - справа сімейна
ІнфоТека для дітей
ІнфоТека для дорослих
Інтернет-безпека для дітей
Інтернет-безпека для батьків
На допомогу бібліотекареві
Професійні новини
Бібліотеки України для дітей
Мережа бібліотек України для дітей
Національна секція IBBY
Асоціація дитячих бібліотекарів
Сторінка методиста
Проєкт "КОРДБА"
Інформаційна культура користувачів
Бібліотека + IT
Нові книги України
Книги обмінного фонду

Конструктор космосу

Апенченко О. Сергей Королев / О. Апенченко ; послесловие М. Баланиной .— М.: Политиздат, 1969 .— 143 с., [4] л. ил.— (Когда им было двадцать).
«Книжка получилась, на мой взгляд, правдивая и интересная», — так у післямові до видання написала мати С.П. Корольова. Автор повісті — журналістка, яка особисто знала вченого, неодноразово з ним спілкувалась. На основі цих бесід, а також документів та свідчень людей, які також знали вченого, автор змальовує лише юнацькі роки Сергія Павловича, його життя в Одесі та Києві. Вона розкриває перед тобою початок «космічного» шляху С.П. Ко-рольова, показує, як одержимо і завзято ще майже підлітком вивчав Сергій усе, що стосувалося повітроплавання та авіації. Навіть вивчив німецьку мову заради того, щоб читати таку літературу в оригіналі. Ти прочитаєш про перші кроки майбутнього конструктора у галузі космічної техніки, про перший період його формування як особистості, про людей, які тоді мали на нього вплив.

Асташенков П. Главный конструктор / П. Асташенков.— М.: Воениздат, 1975.— 280 с.: ил.— (Библіотечна серія).
Автору цієї книжки С.П. Корольов казав, що він «...прийшов у ракетну техніку з надією на політ у космос, на запуск супутника». Цю мрію видатний конструктор здійснив у 1957 році. А всі наступні роки жив і працював за законами нової, уже космічної ери людства. Автор книжки розпочинає свою розповідь з 1929 року, з періоду, коли Сергій Павлович конструював планери та літав на них. Розкриває космічні віхи діяльності головного конструктора: запуски перших штучних супутників, польоти до нашого небесного сусіда Місяця, підготовку та польоти перших космонавтів, у тому числі політ на орбіту першої жінки-космонавта В. Терешкової, вихід О. Леонова у відкритий космос. Автор розповідає про плани С.П. Корольова на майбутнє, які цій геніальній людині не судилося здійснити за життя, але які знайшли своє продовження і сьогодні.
Книжка містить фотографії, листування Сергія Павловича, перекази розмов конструктора з інженерами, космонавтами, вченими.

Голованов Я. Королев: хроника. Кн. 1 / Я. Голованов; послесловие В. Севастьянова.— М.: Мол. гвардия, 1973.— 255 с., [16] л. ил.
Текст видання являє собою детальну зв’язну розповідь про дитинство та молодість майбутнього конструктора космічних кораблів. Складається книжка з двох частин. Перша частина, яка називається «Разбег», — це розповідь про дитячі роки Сергія Павловича, що пройшли у Ніжині в атмосфері любові та турботи.  Висвітлюються підлітковий одеський період та два роки навчання у Київському політехнічному інституті до моменту від’їзду у Москву 1926 р. З того часу Сергій Павлович більше ніколи не жив в Україні, лише відвідував Харків, Одесу, Крим.
У другій частині книжки — «Крылья» автор розповідає про роки навчання С. Корольова в Московському технічному училищі, заняття у пілотній школі, організацію ГВРР аж до моменту появи наказу 1933-го року про утворення Реактивного науково-дослідного інституту.
Ознайомившись із текстами довідок, заяв, свідоцтв, що надавалися Сергію Павловичу, ти відчуєш атмосферу тогочасного життя, вивчиш історію повітроплавання в Україні, дізнаєшся імена перших пілотів та планеристів, з якими перетиналася життєва дорога С.П. Корольова: С.Уточкіна, К.Арцеулова, М. Пузанова, П. Кошиця, В. Гараканідзе. Автор книжки розповідає про друзів та колег Сергія Павловича, змальовує студентську атмосферу  тих років.

Губарев В. Утро космоса: Королев и Гагарин / В. Губарев; худож. А. Салтанов .— М. : Мол. гвардия, 1984 .— 190 с. : ил. — (Люди и космос).
Головний конструктор космічних кораблів та перший космонавт планети. Їхні долі тісно переплелися і стали невіддільними. Автор розповідає про життя цих двох людей у період з весни 1934 по весну 1961 року. Тобто з часу, коли С.П. Корольов почав свою роботу у Реактивному науково-дослідному інституті як конструктор ракет і до польоту у космос Ю.О. Гагаріна. Гортаючи сторінки видання, ти дізнаєшся багато цікавого про цю передову галузь: про не завжди вдалі старти перших ракет, польоти у космос собак, будівництво космодрому, різні служби, дотичні до польотів у космос, створення першого загону космонавтів. А головне, звичайно, про надзвичайно складну роботу людей, за безпеку та життя яких відповідав С.П. Корольов. Про те, як ця людина зобов’язана була і уміла передбачити найменші деталі, навіть такі, як форма першого штучного супутника, що мав символізувати планету Земля.
Автор книжки розповідає також про В. Глушка, М. Тихонравова, Г. Шубникова, В. Вознюка, В. Барміна, А. Палло, О. Ісаєва, С. Царьова та про багатьох інших людей, які працювали поряд з Сергієм Павловичем Корольовим.

Плачинда С. Ніч перед стартом: повість / С. Плачинда; Ніч перед стартом : повість, роман .— К., 1982 .— С. 3–100.
Це повість про ніч, яку пережив С.П. Корольов перед польотом у космос Ю.О. Гагаріна. Але це не опис кількох годин із життя видатного конструктора. Талановита рука письменника легко і невимушено розгортає панораму життєвого шляху вченого від побаченого уперше польоту Сергія Уточкіна до старту першого «Востока». Від першого кроку Сергія Павловича в авіацію, коли він читав лекції про літаки в Одесі, до такого важкого тягаря, який він  ніс на посаді Генерального конструктора космічних кораблів. І завжди поруч з Сергієм Павловичем були рідні — вітчим Г. Баланін, улюблений дядько Василь Москаленко, які підтримали Сергія у його юнацькі роки, коли ніхто ще доладно не знав, що таке авіація і яке її майбутнє; друзі —  К. Яковчук, П. Кошиць, М. Громов, що так само, як і С. Корольов, захоплювались цією справою.
Принагідно письменник розповідає також про людей, котрі були не лише мрійниками, а й будівниками апаратів, що стали прообразами майбутніх ракет, — О. Засядька, М. Кибальчича, К. Ціолковського, Ю. Кондратюка.

Романов А. Конструктор космических кораблей / А. Романов .— 5-е изд., переработ. и доп. — М. : Политиздат., 1981 .— 255 с., [4] л. ил.
Автор видання — журналіст, який  вів перші репортажі з космодрому. Він неодноразово зустрічався з Сергієм Павловичем, брав у нього інтерв’ю. Свою книжку автор розпочинає текстом однієї з бесід з конструктором, а продовжує  — розповіддю про розмову з матір’ю С.П. Корольова М.М. Баланіною-Москаленко, її теплими і, водночас, сумними спогадами про сина. Як людина мудра, яка прожила довге життя і багато бачила, Марія Миколаївна відзначає такі головні риси характеру свого геніального сина, як: цілеспрямованість, завзятість, енергійність, спрагу пізнання. Він був життєлюбом, любив і цінував людей. У хвилини життєвих випробувань ніколи не занепадав духом, не втрачав самовладання й оптимізму,  і при цьому не був аскетом.
Найбільше уваги автор приділив «космічному» періоду життя конструктора, польотам «лунників» на Місяць, стосункам з «ореликами», як на український кшталт Сергій Павлович називав космонавтів.

Слово про Корольова : нариси .— К. : Молодь, 1970.— 308 с., [16] арк. фотоілюстр. — (Сер. біогр. творів «Життя славетних»; Вип. 10).
Збірку склали спогади людей, які особисто знали С.П. Корольова і роками працювали поруч з ним, а також його рідних. Матеріали розміщені у послідовності, що відповідає життєвим віхам ученого. Це спогади матері Сергія Павловича М.М. Баланіної-Москаленко, його дядька О. Лазаренка, спогади Г. Бурди про одеський період життя майбутнього конструктора, а також студентів Київського політехнічного інституту, які вчилися разом із ним.
Розповіді журналістів про зустрічі з С.П. Корольовим перед і після польотів космонавтів цікаві ще й тим, що в них відображена їхня думка про Сергія Павловича як про людину, вченого, організатора і керівника надзвичайно важливої галузі. Завершує видання стаття С.П. Корольова «Кроки в майбутнє» про перспективи освоєння космосу. Зі сторінок цих спогадів постає образ надзвичайно вольової, мужньої і рішучої людини, яка ніколи не знала спокою і цілеспрямовано йшла до мети. І, водночас, це була уважна, чуйна і добра людина, яка захоплювалася і мріяла. Він розумів, як бурхливо розвивається космонавтика і, як згадує Т. Титов, якось у розмові з космонавтами сказав: «Ет, хлопці, і я мріяв полетіти! Навіть першим. Але все одно полечу. Не першим і не п’ятим звичайно... А полечу».

Старостин А. Адмирал Вселенной: Королев: рассказ о времени и человеке / А. Старостин .— 2-е изд. — М. :  Мол. гвардия, 1982 .— 223 с. : ил. — (Пионер — значит первый; Вып. 73 (33)).
1913 року у спокійному місті Ніжині неподалік Чернігова ста-лась незвичайна подія — пілот С. Уточкін продемонстрував польоти на аероплані. Їх побачив шестирічний Сергій Корольов. Величезний птах вразив уяву хлопця і дав у душі паростки, які через десять років назавжди заволоділи усім його єством.
Автор книжки розповідає про дитячі та юнацькі роки майбутнього конструктора космічних кораблів. Його дитинство у Ніжині з дідусем та бабусею, навчання  в Одеській будівельній школі, у Київському політехнічному інституті, Московському вищому технічному училищі, захоплення «літаючими човнами» — гідропланами та польотами на планерах. Автор змальовує звички та захоплення молодого Сергія, зокрема любов до музики, плавання, віртуозне уміння ходити на руках, навіть по сходах. Принагідно ти ознайомишся з усілякими секретами літальної майстерності. Закінчується книжка розповіддю про «самодіяльний» гурток із вивчення реактивного руху — ГВРР, організований С. Корольовим  та Ф. Цандером. Адже вони обоє добре розуміли, що принцип ракетного руху давав необмежені можливості не тільки польоту мрії, а й реальним польотам у Всесвіті.

*                *                *

Про відзначення 100-річчя від дня народження С.П. Корольова : Постанова Верхов. Ради України 6 груд. 2006 р., № 428-V // Голос України .— 2007 .— 4–10 січ. — С. 13.

*                *                *

Андреїшин М. Українські корені славного конструктора / М. Андреїшин // Укр. сл. — 2007 .— 11–17 січ. — С. 8.

Белов В. «Фантастика в чертежах» / В. Белов, С. Зигуненко // Юный техник .— 2006 .— № 12 .— С. 10–17.
Про проекти Особливого конструкторського бюро (ОКБ-1), яке називали господарством, або «королівством» С.П. Корольова, щодо освоєння Місяця та Марса.

Гальперін Ф. Море допомогло / Ф. Гальперін // Вони  любили спорт : нариси .— К., 1984 .— С. 136–140.
Розповідь про те, як спорт, зокрема гімнастика та плавання, допоміг юному Сергію Корольову освоювати небо. І як завдяки загартованому організмові  Генеральному конструктору були під силу великі фізичні навантаження протягом усього життя.

Голованов Я. Сергій Корольов: «Ми мріємо досягти планет...» / Я. Голованов // Світочі науки : етюди про вчених .— К., 1970 .— С. 197–200.
Автор статті описує зовнішність академіка С.П. Корольова, риси його характеру, стиль роботи.

Голованов Я. Сергей Королев: «Мы мечтаем достичь планет…» / Я. Голованов // Этюды об ученых .— М., 1983 .— С. 148–155.
Розширений варіант попередньої статті.

Головний конструктор — СП // Дир. шк. — 2004 .— № 36, верес. — С. 16–17.
У статті йде мова про діяльність С.П. Корольова як Головного конструктора ракетно-космічної техніки.

Дернова В. Основоположник практичної космонавтики / В. Дернова // Чумац. шлях .— 2007 .— № 1 .— С. 4.

Дубас З. Корольов (Королів) Сергій Павлович: 1907–1966 / З. Дубас // Іскристі зернятка .— Т., 1999 .— С. 105–109.

Іващенко В. Імена України у космосі / В. Іващенко // Фізика .— 2006 .— № 12, квіт. — С. 22–23.
Про внесок С.П. Корольова в освоєння космосу.

Калапуша Л. Головний конструктор космічних систем: До 100-річчя з дня народж. С.П. Корольова / Л. Калапуша, В. Ващук // Педагог. пошук .— 2007 .— № 1 (53) .— С. 50–52.

Коломієць В. Пам’яті С.П. Корольова / В. Коломієць // Світень .— К., 1982 .— С. 194.
Вірш.

Копил О. Через терни — до зірок / О. Копил, В. Тятянич, Л. Шевченко // Кожному мила своя сторона .— Житомир, 1997 .— С. 69–72.
Розповідь про музей космонавтики у Житомирі, про життя С.П. Корольова, його глибоке розуміння того, що ракетно-космічна галузь, її результати потребують праці не окремих, навіть найталановитіших людей, а творчої праці великих колективів.

Сергій Корольов: «Ми мріємо досягти планет...» // Шк. б-ка .— 2006 .— № 12 .— С. 33–34.

Сергій Корольов : (1907–1966) / М. Гнатюк, Л. Громовенко, О. Ламонова [та ін.] // Сто найвідоміших українців .— 2-ге вид., виправл. і доповн. — К., 2002 .— С. 551–557.

Костриця М. «Космічна» географія України: До 100-річчя від  дня народж. засн. практ. космонавтики С.П. Корольова / М. Костриця // Краєзнавство. Географія. Туризм .— 2007 .— № 2–3 .— С. 4–7.
У статті найбільше уваги приділено рокам навчання майбутнього академіка С.П. Корольова у Київському політехнічному інституті, які стали важливою віхою на його життєвому шляху.

Манчук А. Стартплощадка Королева : Накануне столет. юбилея  конструктора «Газета…» заглянула в его родной дом // Газета по-киевски .— 2007 .— 12 янв. — С. 16–17.

Матиясевич Л. Сергей Павлович Королев: Штрихи к портр. / Л. Матиясевич // Наука и жизнь .— 2000 .— № 9 .— С. 17–19.
Автор статті багато років працював разом з С.П. Корольовим. Він розповідає про стиль його роботи, ділову і творчу атмосферу в колективі, про помічників конструктора К. Бунцева, П. Цибіна, Є. Рязанова.

Очкурова О. Королев Сергей Павлович: (род. в 1907 г. — ум. в 1966 г.) / О. Очкурова, Г. Щербак, Т. Иовлева // 50 гениев, которые изменили мир .— Харьков, 2003 .— С. 176–186.

Рудник В. Космос Сергія Корольова / В. Рудник // Молодь України .— 2007 .— 4–10 січ. — С. 3; 11–17 січ. — С. 3.
Глибокий слід залишив Сергій Павлович Корольов у серцях людей, з якими працював, вчився, спілкувався та дружив. Серед них Генеральний авіаконструктор А. Туполєв, Президент Національної Академії Наук України Б. Патон, академік Б. Раушенбах, льотчик-випробувач  О. Граціанський, інженер П. Андрієнко,  лікар Є. Карпов,  донька конструктора Н.С. Корольова, його дядько О. Лазаренко. Їхні спогади знайшли відображення у статті.

Фурманов Ю. Нелегка ноша Наталі Корольової  / Ю. Фурманов // Уряд. кур’єр .— 2007 .— 3 лют. — С. 11.
Автор статті розповідає про свою дружбу з дочкою Сергія Павловича Корольова Наталією Сергіївною, її роботу над трьохтомником «С.П. Королев, отец». Під час написання книг Н.С. Корольова опрацювала тисячі документів, опитала сотні людей, щоб відтворити кожен крок батька. Вона побувала в усіх місцях, так чи інакше пов’язаних з його долею — від Ніжина до Магадану, від Байконуру до Коктебеля.

Харченко Т. Королев Сергей Павлович: (род. в 1907 г. — ум. в 1966 г.) / Т. Харченко, О. Очкурова, И. Рудычева // 100 знаменитых людей Украины .— Харьков, 2004 .— С. 214–220.

Шаров І. Корольов Сергій Павлович (1907–1966) / І. Шаров // Сто видатних імен України .— К., 1999 .— С. 181–184.
Найбільше місця у статті відведено опису конструкторської діяльності  С.П. Корольова. Відзначається факт залучення Сергієм Павловичем українських учених та інженерів для вирішення завдань практичної космонавтики.

Шпак В. Викреслені сторінки біографії / В. Шпак // Уряд. кур’єр .— 2007 .— 12 січ. — С. 13.
У статті розповідається про роки ув’язнення С.П. Корольова як «ворога народу» з червня 1938 по липень 1944 року.

Шудря М. Без неба нема висоти / М. Шудря // Україна .— 1999 .— № 6 .— С. 32.

Попередня Наступна

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей