Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
В і д к р и т т я.  Н о в о в в е д е н н я.  Д о с в і д.

Вібке Вайґанд,
завідувачка бібліотекою Ґете-Інституту
Інтер Націонес у Києві

Інтернет в бібліотеках для дітей та молоді


"У кого немає вдома комп'ютера,
може піти до бібліотеки, чи не так?
В чому проблема?"

Біл Гейтс

Бібліотека та Інтернет

Бібліотеки є джерелом інформації та знань. Разом з тим вони є також центрами зустрічей та спілкування - люди зустрічаються, виявляють, що вони мають спільні інтереси або теми, й мають можливість про це поговорити. Інформацію й знання сьогодні можна черпати не лише з друкованих матеріалів, але й також використовуючи електронні носії інформації: бази даних, CD-ROMи, DVD і, звичайно, WWW - World Wide Web. Проте електронні носії інформації не замінять ні друкованих матеріалів, ані бібліотек, вони є розширенням й доповненням їх можливостей і викликані потребами сьогодення.

Бібліотеки приймають цей виклик часу й працюють у відповідному руслі. Між іншим, вони також взяли на себе функцію надання у розпорядження кожного технічних можливостей для користування електронними носіями. Окрім того, вони створюють щодалі більше електронних пропозицій.

Інтернет є новим носієм інформації з новими можливостями, а також новими питаннями й відповідями в галузі інформації та комунікації, зокрема:

· Інтернет пропонує інформацію та комунікацію незалежно від часу й місця.
· Інтернетом активно користуються як засобом інформації та комунікації.
· Користуватися Інтернетом дуже просто - через e-mail, FTp, browser чи створення Web-сторінок.
· В WWW інформація зручно поєднана завдяки гіпертексту (лінкам).
· Інтернет поєднує різні форми публікацій і таким чином може одночасно впливати на різні органи відчуття. В мережі Інтернет є текст, статичні й рухливі зображення - аж до анімацій (так звані Flash), відео й, звичайно, звук, тобто музика й розмовна мова.
· Інтернет живе в більш швидкому темпі, аніж інші носії інформації.

Для бібліотекарів Інтернет означає:
· комунікаційні та інформаційні можливості;
· нові методи користування й пошуку;
· нові критерії відбору й оцінки;
· нові критерії науково-інформаційної діяльності та архівування;
· поєднання можливостей Інтернету з бібліотечними та інформаційними пропозиціями (наприклад, створення електронних каталогів та інших електронних продуктів).

Діти й молодь в Інтернеті

Інтернет є досить молодим носієм інформації й насамперед ним охоче користується молодь та (дещо менше) діти. Діти й молодь ростуть й виростають разом з електронними носіями інформації. Саме вони в першу чергу використовують швидкі й незалежні можливості комунікації (електронну пошту, chatten) та виловлюють щодалі більше інформації з мережі. Крім того, WWW є більш привабливим, тому що впливає на більшу кількість органів відчуття: поруч з текстом тут можна знайти рухливі зображення й до того ж прослухати музику. Інтернет-сторінки для дітей та молоді спрямовані безпосередньо на їхню цільову групу не лише за змістом інформаційних пропозицій, а й за необтяжливістю їх текстів, відповідною мовою, формулюваннями, дизайном та кольорами.

Але не лише фактор задоволення є важливим для дітей та молоді. Справа також у компетентності в користуванні інформаційними носіями, яку треба якомога раніше формувати. Нескладне поводження у ранньому віці з електронними носіями, ефективний доступ до інформації та участь у створенні інформаційних пропозицій (створення та використання) є передумовою успіху в навчанні, роботі, а також у повсякденному житті.

Переконливим прикладом цього служать ініціативи певних міністерств ("Школи, до мережі!" www.san-ev.de або "Бібліотеки, до мережі!"), а також фінансові підтримки. Тема Інтернет та робота в Інтернеті є невід'ємною складовою бібліотечної фахової преси в Німеччині. Приклад: Інтернет в публічних бібліотеках - актуальне видання! (Берлін, 1999 р., опубліковано Німецьким бібліотечним інститутом, 3-87068-981-1).

Бібліотека пропонує дітям та молоді справжній медіа-мікс. Досить клацнути мишкою, і кожен може шукати книги, або ж за допомою електронної пошти чи чату обмінюватися думками щодо щойно переглянутих відео. Коли в бібліотеках почали встановлювати комп'ютери з доступом до Інтернету, часто можна було побачити юрбу молоді, яка сиділа в електронній пошті або в чаті. Щоб якимось чином організувати цих дітей і молодь, доводилося вдаватися до обмеження часу користування ПК, або до зміни режиму роботи в електронній пошті чи чаті на всіх або деяких ПК.
Діти та молодь найчастіше шукають в Інтернеті інформацію для дозвілля, а саме: музику, сторінки фанатів, комп'ютерні ігри, заходи. Але Інтернет використовують також для написання рефератів чи інших робіт для школи, або з метою знаходження інформації щодо повсякденних проблем чи актуальних новин. Бібліотека пропонує свої послуги як інформаційний та комунікаційний центр для задоволення цих інтересів.

Німецькі Інтернет-сторінки для дітей та молоді

Наскільки різноманітним є Web, такою ж самою є й пропозиція для дітей та молоді у мережі. Діти та насамперед молодь є великою цільовою групою та групою користувачів. Тому існує багато сторінок, адресованих безпосередньо дітям. Мета Web-сторінок може бути різною - є сторінки фанатів, ігрові сторінки й тому подібне, але є також портали знань та пошукові системи для дітей та молоді. Фахову інформацію (наприклад, для школи) молодь старшого віку шукає скоріше на "сторінках для дорослих".

Що ж пропонується нині користувачам німецьких бібліотек? Ось лише деяки приклади:
Пошукова система "blinde Kuh" ("Сліпа корова") (www.blinde-kuh.de) є пошуковою системою, такою, як і багато інших пошукових систем. Ця ж створена виключно для дітей і, частково, навіть самими дітьми. Мова й тексти є придатними для використання дітьми. Наприклад, діти використовують звернення на "ти" або лінк для повернення назад до початкової сторінки за допомогою команди "просто геть звідси". "Сліпа корова" пропонує також численні посилання на інші дитячі сторінки в мережі Web. "Сліпа корова" шукає для дітей Web-сторінки, які попередньо були вибрані та прокоментовані дорослими. Поряд з простим пошуком існує експертний пошук, який містить пояснення на зрозумілій для дітей мові. Під "Suchkurs" ("Курс пошуку") знаходяться FAQs (питання, що задаються найчастіше), які дають відповіді-довідки щодо користування пошуковою системою. На стартовій сторінці запропоновано галузі для безпосереднього вибору інформації - необхідно лише клацнути мишкою. Тут діти можуть одразу потрапити, наприклад, до сторінок, присвячених футболу, Dino-сторінок або сторінок про автомобілі. Окремо пропонуються на стартовій сторінці "Супер нові речі" в "Сліпій корові", а також інші цікаві лінки. Інтерес представляють і так звані пропозиції "Роби разом з нами", які пропонують самостійно запрограмовані ігри чи лінки до ігор. В спеціальному часописі діти можуть прочитати твори та самостійно виставити їх в мережі. Часопис містить історії, оповідання та репортажі. Комунікаційною платформою "Сліпої корови" є дитяча пошта, яка функціонує так само, як і Newsgroup. На сторінках "Сліпої корови" немає жодної реклами. Створення сторінок є так званим хобі деяких дорослих. А що стосується фінансування, то його скоріше немає.

Дитячі та молодіжні сторінки Hamburger bііcherhalle (Гамбурзьких бібліотек) - piraten und HOEb 4 U (www.buecherhallen.de)

Гамбурзькі бібліотеки пропонують поруч з їх "нормальними" домашніми сторінками як дитячу, так і молодіжну сторінки. Молодіжна сторінка посилається серед інших на молодіжну бібліотеку, яка є медійним центром Гамбурзьких бібліотек, що розташований на виході. На дитячій сторінці користувача привітають вигуками "гей!!" на піратському човні. Оформлення сторінки витримане в яскравих фарбах, а екіпаж корабля представлений персонажами коміксів. Тут можна "поступити моряком на службу" (тобто зареєструватися), переглянути скарбничку різноманітних Web-сторінок про комп'ютерні ігри, дозволити двом підозрілим типам вистрелити за допомогою комбінації з різних лінків, і після пострілу користувачі потрапляють прямо у мережу WWW, або ж, зовсім класично, отримують можливість відвідати бібліотеку корабля. Корабельна бібліотека представлена особливими пропозиціями Гамбурзьких бібліотек, розрахованими на дітей. Завжди можна звернутися до каталога, отримати значну інформацію щодо інформаційних носіїв бібліотеки (книги & Co), адреси усіх бібліотек-філіалів, а також спеціальний календар заходів бібліотеки для дітей.

Зовсім іншим чином, більш сучасно й "хіповіше" представлена молодіжна сторінка "HOEb 4 U". Ящо назва цільової групи від 13 до 17 років ще нічого не говорить, то вітальні слова: "Що відбувається?..." та три круті дівчини на стартовій сторінці вже говорять за себе. Використані кольори відповідають смаку молоді та нагадують домашню сторінку відомого в Німеччині закладу, що також пропонує свої послуги в мережі.

Сторінки мають типові функції - опція пошуку в межах запропонованого на сторінках завжди у розпорядженні користувача, пошук ведеться за допомогою реєстру. Взагалі оформлення дуже економне й доступне для огляду - хто хоче отримати більше інформації, має також [більше] клацати мишкою. Так само як і оздоблення, зміст теж розрахований на потреби молоді. На стартовій сторінці знаходяться топ-лінки місяця: книги, музика та ігри. Важливими є також лінки, де пропонуються можливості щодо проведення дозвілля у Гамбурзі, вирішення проблем шкільного повсякдення (словники, довідкова література та пошукові системи - аж до Web-сторінок з шкільними рефератами та допомогою у виконанні домашніх завдань), життєва допомога під рубрикою "Словом і ділом" і, звичайно, інформаційні носії (книги, музика, ігри). Обидві пропозиції виправдано спрямовані своїм оформленням, змістом та мовою на дітей або молодь й ведуть молодих шукачів на їхньому шляху по мережі прямо в бібліотеку - віртуальну чи реальну.

Інші німецькі Інтернет-сторінки для дітей і про дітей

medien@ge Молодіжні сторінки Міської бібліотеки м. Дрезден. За адресою www.bibo-dresden/ jugendbibliothek. htm можна знайти приклади оформлення сторінки однієї з бібліотек, яка придатна й доступно виконана для молоді.
www.san-ev.de "Школи, до мережі!" (зареєстроване товариство). Ця ініціатива на технічному рівні та за змістом підтримує користування електронними носіями інформації та Інтернетом в школах. Починаючи з середини 90-х років, майже всі загальноосвітні школи та профтехучилища підключено до мережі. Web-пропозиції шкіл можна між іншим переглянути на Німецькому освітньому сервері за адресою: www.schulweb.de
www.die-maus.de Телепередача з мишеням. Вона є улюбленою дитячою телепередачею з багатьма смішними та науково-популярними історіями. Інтернет-сторінка мишеняти пропонує інформацію про мишеня, його історії, про інших учасників передачі та про мишоробів.

www.wasistwas.de "Що є що". Це тематичні навчальні посібники для дітей. Пропозиція видавництва розповсюдилася не лише на телепередачу, але й на Web-сторінку, створену у вигляді пізнавального порталу. Діти знаходять тут репортажі й статті. Крім того, вони мають можливість взяти участь у створенні сторінки, вступивши до клубу або взявши участь в олімпіаді. Звичайно ж через Web-сторінку продаються книги "Що є що".

www.sowieso.de "Так чи інакше" - онлайновий часопис для дітей, який містить інформацію про новини, спорт, актуальні події в Німеччині, архів, опитування і таке ін. Прикрашають і вдало доповнюють сторінки часопису комікси.

Ігровою галявинкою в режимі онлайн для дітей є www.kinderportal.de - дитячий портал SWR (Південно-західної телерадіокомпанії у Німеччині) та www.multikids.de - з лінками в Інтернет. Це проект Інституту прикладного дослідження інформаційних носіїв для дітей (ifaK) та однієї студентської групи Вищої спеціальної школи у м. Штуттґарт. Кожен з цих порталів пропонує ігрові, комунікаційні та інформаційні пропозиції для дітей.

Інформацію про дорослих для дітей пропонують www.kinderpolitik.de - мережа про дитячу політику у Німеччині та www.kinderinfo.de - детальне зібрання лінків. Різницю можна виразніше побачити, порівнявши оформлення сторінок, оскільки цільовою групою тут, як правило, вже не є діти.

Німеччина в Інтернеті - інформаційне джерело Ґете-Інституту Інтер Націонес

Нарешті треба коротко представити сторінки "Німеччина в Інтернеті" Ґете-Інституту Інтер Націонес, де пропонуються тематичні зібрання лінків до усіх галузей знань.

Галузь "освіта й наука", яка охоплює питання навчання й підвищення кваліфікації, виглядає на перший погляд як інформаційне джерело перш за все для молоді. Тут можна знайти перелік вищих навчальних закладів, путівники по галузі освіті (наприклад, "Навчання у вузі Німеччини") та списки кращих вузів.

За допомогою опції пошуку, яку пропонують сторінки "Німеччина в Інтернеті", можна знайти ще й інші цікаві пропозиції для дітей та молоді:

· Галузь "література": націонал-соціалізм в літературі для дітей та молоді.
· Галузь "театр": посилання на різні дитячі та молодіжні театри.
· Галузь "радіо та телебачення": "KiKa" - телепередача для дітей.
· Галузь "наука та дослідження": конкурс для підростаючого покоління "Молодь досліджує".
· Галузь "туризм": перелік молодіжних туристських баз та організацій, які ними опікуються.
· Галузь "преса": "Jetzt" - молодіжний журнал-додаток до газети "Suddeutsche Zeitung".

Захист молоді

Декілька слів щодо захисту молоді в Інтернеті.
Діти й молодь принципово мають бути захищеними від інформаційних джерел порнографічного характеру, а також тих, які пропагують насильство, дискримінацію й расизм, протизаконні дії і вчинки. Це стосується також нових носіїв інформації та Інтернету, де така інформація може з'явитися.

Закони про охорону прав молоді в Німеччині були актуалізовані щодо нових носіїв інформації та Інтернету. За адресою www.jugendschutz.net розміщено інформаційні сторінки Робочої групи Міністерства. Ця група переглядає мережу Інтернет й вимагає усунути інформацію, яка є небезпечною для молоді. Технічно можливим є використання фільтру на програмне забезпечення й самостійне блокування або активізація певних лінків. Бібліотеки надають доступ до Інтернету дітям та молоді у більшості випадків лише з письмового дозволу батьків (що можливе під час запису читача до бібліотеки). Часто для дітей та молоді вже підготовлено списки лінків, на які вони можуть орієнтуватися.

Але найкраще все ж таки навчати дітей та молодь компетентно поводитися з інформаційними носіями і, наприклад, під час навчальних заходів навчати їх виконувати не лише суто технічні вправи, але й змістовно і правильно працювати в Інтернеті.

"Сліпа корова" надає, наприклад, безпечну і достатньо зрозумілу для дітей інформацію, і навіть вони починають розуміти, що означає захист молоді.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей