Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
І н ф о р м а ц і й н і  т е х н о л о г і ї

Юлія Архипчук,
зав. відділом автоматизації
бібліотечних процесів ДБУ для дітей



Знайомтесь: інформаційний портал "Діти України"

Відомий вислів "Усі наші лиха від нестачі інформації", як і всяке узагальнення, має і свій зворотний бік: інформації у світі багато. Вона тотальна, наздоганяє нас вдома і на роботі, у транспорті і на вулицях міста. На жаль, не вся ця інформація є достовірною: несумлінна реклама і телеканали, що суперничають, передвиборні обіцянки кандидатів і сенсаційні "відкриття" доморослих учених - із усім цим кожному з нас доводилося стикатися неодноразово. В результаті населення піддається своєрідному "інформаційному кодуванню". Це особливо небезпечно для несформованого світогляду дітей і підлітків. Розвиток Інтернет, при його безумовній цінності, багаторазово збільшує потік подібної інформації. Інтернет, як відомо, не підлягає цензурі, і в ньому може опублікуватися будь-який бажаючий. З іншого боку, незважаючи на гнітючий вал інформації (а можливо, і внаслідок цього), діти відчувають нестачу специфічної "дитячої" інформації.

Однією з найважливіших функцій дитячої бібліотеки є допомога дітям в отриманні якісної, достовірної і відповідної їхнім віковим запитам інформації. Це завдання виконує інформаційний портал дітей України, розташований на сервері ДБУ для дітей (www.chl.kiev.ua). Портал орієнтований не тільки на дитячу аудиторію, але і на батьків, педагогів, дитячих бібліотекарів - усіх тих, хто працює з дітьми. На сайті представлено відібрані фахівцями бібліотеки посилання на найбільш цікаві і корисні Інтернет-ресурси для дітей, ілюстрований рекомендаційний покажчик літератури різноманітної тематики з фондів бібліотеки, бази даних клубів дитячої творчості і навчальних закладів нового типу м. Києва, літературна і художня творчість дітей України, є інформація про права дитини. Крім того, є можливість зробити пошук в електронному каталозі бібліотеки, ознайомитися з оцифрованими ілюстрованими виданнями з фонду рідкісної книги.

Дорослий відвідувач порталу знайде посилання на Інтернет-ресурси з дитячої літератури, дитячого читання, виховання дітей, інформацію про систему дитячих бібліотек України з посиланнями на їх Інтернет-сторінки.
Портал "Діти України" постійно розвивається, і цього року він поповнився новим розділом - он-лайновим Інтернет-журналом, що створюють самі діти. Про це - дещо докладніше.

У декількох обласних і міських дитячих бібліотеках України багато років успішно діють гуртки дитячої журналістики, у яких діти висвітлюють "гарячі" новини і події, що відбуваються в їхньому регіоні, діляться своїми думками і проблемами з ровесниками. Такий незаангажований зріз суспільних подій і проблем цікавий і корисний не тільки дитячій аудиторії, але й дорослим. Зібрана дітьми інформація зараз має поширення лише в даному регіоні. Є необхідність надати доступ до цієї інформації більш широкому колу її споживачів. Безумовно, найбільш швидким і зручним способом поширення інформації є Інтернет.

Так виникла ідея створення он-лайнового періодичного видання для дітей, авторами якого стануть самі дітьми.

З цією метою за підтримкою Міжнародного Фонду "Відродження" та Інституту Відкритого Суспільства були створені 5 регіональних центрів дитячої Інтернет-журналістики (при Львівській, Луганській, Черкаській, Чернігівській обласних і Севастопольській центральній міській дитячих бібліотеках). Вони стали джерелами інформації, яка за допомогою електронної пошти передається в центр обробки і публікації в Інтернет при ДБУ для дітей (Київ). Ядро Київського центру склали випускники постійно діючих курсів Інтернет-грамотності на базі нашої бібліотеки. Придбані навички дозволяють їм практично без втручання дорослих створювати Інтернет-журнал за своїм смаком.

Пілотний випуск журналу з робочою назвою "УМКА" видано на початку червня. Редколегію журналу складають самі діти, вони і вирішують, які з матеріалів будуть опубліковані. Керівники центру мають право дорадчого голосу: пропонують теми для обговорення, звертають увагу дітей на безграмотність у подачі матеріалу, допомагають вирішувати технічні проблеми.

У випусках Інтернет-журналу передбачається публікувати замітки про новини в регіонах, розповіді дітей про їхнє життя, репортажі про шкільні та інші цікаві події, інформацію про роботу різноманітних гуртків та інших творчих об'єднань при бібліотеках.

У рамках проекту було проведено 5-денний інноваційний тренінг за участю представників регіональних центрів. Запрошені на тренінг професійні журналісти знайомили дітей з основами журналістики, а фахівці-бібліотекарі навчали дітей створенню власних Web-сторінок. Побувавши на екскурсії у видавництві "Київська правда", діти побачили багато цікавого.

У перспективі передбачаються найбільш цікаві матеріали перекладати на англійську мову і пропонувати для публікації в міжнародний мережевий "Юнацький журнал" (http://journal.jrsummit. net), а також, з дозволу редакції журналу, публікувати їхні окремі матеріали в онлайновому журналі.
В результаті реалізації проекту користувачі Інтернет одержать доступ до оперативної інформації про життя сучасної України, побаченої очима дітей. Крім того, у процесі роботи діти опанують початковими навичками журналістської діяльності, навчаться збирати, аналізувати і представляти інформацію, створювати html-сторінки. Це, у свою чергу, дозволить залучити дітей до більш активної участі в суспільному житті країни, розширить їхні знання про життя і проблеми людей різних регіонів України.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей