Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
с л о в о   г о л о в н о г о   р е д а к т о р а


Шановні колеги!

Сьогодні ви відкриваєте для себе новий журнал. Він особливий. Адже це перший професійний журнал для працівників дитячих бібліотек України. Створений журнал з ініціативи членів Української асоціації працівників бібліотек для дітей (УАПБ для дітей) та Державної бібліотеки України для дітей. УАПБ для дітей - громадська організація, яка на добровільних засадах об'єднує працівників бібліотек, бібліографічних, інформаційних установ та інших закладів, що сприяють удосконаленню обслуговування дітей - майбутнього нашої держави. Сподіваємося, що УАПБ для дітей стане гідною продовжувачкою традицій професійних об'єднань, які існують у різних країнах світу уже більше сотні років.

Сьогодні у нас діє унікальна система дитячих бібліотек, яка охоплює усі регіони країни. Це 1238 бібліотек, які є могутнім резервом духовності суспільства. Вони забезпечують надані Конституцією України права дитини на інформацію. Незважаючи на складні соціальні проблеми, дитячі бібліотеки усіма можливими засобами поповнюють і зберігають книжкові багатства, старанно формують і плекають бібліотечні кадри, які кваліфіковано, зі знанням справи і творчо працюють з дітьми, створюють для них всі умови для змістовного проведення у стінах бібліотек дозвілля, для відвертого і щирого спілкування з ровесниками, однодумцями, кращими представниками різних професій.

Ми з вами розуміємо, що нині, здавалося б така міцна, протягом багатьох десятків років зміцнювана спеціалізована система переживає важкі часи: дитячі бібліотеки закривають, об'єднують з дорослими; вони не отримують, або отримують мізерні кошти на придбання нових джерел інформації; вони позбавлені можливостей зміцнювати свою матеріально-технічну базу, придбавати комп'ютери і комп'ютерні програми, підключатися і використовувати Інтернет; їх працівники отримують дуже малі зарплати. Звичайно ж, зменшилося і число тих, хто йде творити на бібліотечній ниві. До того ж, що дуже прикро, зменшився і набір у вузи, які готують бібліотечні кадри, а значить, виник дефіцит молодих спеціалістів. Існують і інші проблеми.

На жаль, у нинішній ситуації надіятись на швидкі позитивні зрушення у найближчому майбутньому підстав мало. Тому працівники кожної бібліотеки намагаються виживати, покладаючись на себе і свої можливості.

Як же можна допомогти їм, усім нам? Над цим питанням і задумалися в УАПБ для дітей. І вирішили створити журнал, який би об'єднав розум і творчі сили усіх представників багаточисленної когорти дитячих бібліотек, споріднених з ними установ та організацій, щоб разом подолати існуючі труднощі і щоб дитячі бібліотеки завжди залишалися яскравим вогником домашнього тепла, осередком і акумулятором духовності.

Саме тому на сторінках цього видання, що виходитиме щокварталу, кожен його читач зможе знаходити відповіді на болючі для нього питання, ділитися своїми творчими здобутками, набутим досвідом колективів, пропонувати перспективні шляхи подальшого розвитку дитячих бібліотек чи окремих напрямів їх діяльності.

Разом з тим хотілося б, щоб існуючі проблеми вирішувалися усіма нами разом, щоб прийняті з достатнім рівнем самоаналізу рішення чи рекомендації були схвалені вашою більшістю і враховували особливості регіонів, їх реальні можливості по впровадженню інновацій у життя. Ці рішення можуть стосуватися і питань підвищення кваліфікації працівників, що обслуговують дітей, і вибору форм і методів роботи з різними категоріями читачів-дітей, і шляхів співпраці з місцевими органами самоуправління, різноманітними благодійними організаціями та міжнародними товариствами, і маркетингової та файндрейзингової діяльності, менеджменту, комп'ютеризації бібліотек тощо.

Ми постараємося публікувати на сторінках видання більше матеріалів, які висвітлюють історію становлення та розвитку дитячих бібліотек України, знайомитимемо з творчими, неординарними особами, які кожну мить віддають частину своєї душі, серця і знань дітям, які твердо вірять у значимість своєї місії. Знайдеться місце і розповідям про професіоналів з великої літери, які живуть нині поряд з нами, а також про тих, що залишили після себе вагомий внесок у справу виховання дітей. Їхні імена слід знати і віддавати їм належну шану. Ми будемо раді, що своїми думками, враженнями про бібліотеку, про своїх старших друзів, чуйних наставників і поводирів у книжковому морі - бібліотекарів довірливо поділяться читачі, для яких і існують дитячі бібліотеки, їхні батьки, вчителі, видавці тощо.

Торкнемося ми також болючих і насущних питань соціального розвитку і захисту дитячих бібліотекарів, технічного переоснащення бібліотек, видавничої роботи. А ще ми будемо друкувати інформацію про наукові конференції, семінари, практикуми різних масштабів, запрошуватимемо вас до обговорення різноманітних проектів, що стосуються розвитку дитячих бібліотек, та інформуватимемо про уже прийняті документи державного значення. Наш журнал відкритий для всіх. Ми надіємося на вас - фахівців творчих, знаючих, закоханих у свою справу і своїх юних читачів, на вашу підтримку і допомогу. Пишіть нам, надсилайте свої матеріали про наболіле і про здобутки, задавайте запитання, діліться досвідом, піднімайте проблеми, робіть зауваження.

Тож дерзайте! І ваша подвижницька праця не пропаде марно. Вона стане живою краплиною джерела мудрості, пізнання життя у всій його різнобарвності, гідним внеском у загальну скарбницю духовної спадщини народів світу.

Запрошуємо до співпраці. Бажаємо успіхів!

Президент Асоціації   Анастасія Кобзаренко

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей