Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
П о г л я д   н а   п о д і ю

Людмила Полікарпова,
вчений секретар ДБУ для дітей



На шляху до консолідації


Сучасний стан і розвиток бібліотечного обслуговування дітей та підлітків вимагає спільної активної діяльності дитячих бібліотек та організацій, причетних до справи виховання підростаючого покоління, консолідації зусиль для вирішення багатьох важливих питань бібліотечної діяльності, серед яких підвищення якості обслуговування читачів-дітей з метою забезпечення їх вільного доступу до інформації, бібліотечних ресурсів, вироблення стратегії дитячої бібліотеки як осередку культури і освіти регіону, впровадження нових інформаційних технологій та залучення дітей до користування інформаційними мережами.

Першочергової уваги потребує проблема збереження існуючої мережі спеціалізованих бібліотек для дітей, як це визначено в Законі "Про бібліотеки і бібліотечну справу", соціального захисту працівників бібліотек. Аналіз статистичних даних показує стійку тенденцію до зменшення кількості бібліотек для дітей. За період 1995-2000 р. мережа дитячих бібліотек скоротилася на 115 одиниць, штати дитячих бібліотек зменшилися на 937 осіб, а в сільських, районних бібліотеках бібліотекарі працюють на 0,25 і 0,75 ставки. Намітилася тенденція до зниження кількості читачів. За останні 5 років їх число зменшилося на 319 тис. чоловік. Порівнюючи з 1995 роком, фонди дитячих бібліотек скоротилися майже на 3 млн., а нових надходжень - на 526 тис. прим.

Отже, поява Української асоціації працівників бібліотек для дітей була обумовлена часом.
Ініціатороми створення цього громадського об'єднання стали: колектив ДБУ для дітей на чолі з директором А.С. Кобзаренко - заслуженим працівником культури України, кавалером ордена княгині Ольги та ініціативна група у складі: Т.О. Долбенко - декан факультету довузівської та післядипломної освіти НУКіМ, професор; Н.І. Безручко - директор ЦМБ м. Києва; В.К. Скнар - завідувачка кафедрою бібліотекознавства та інформаційних технологій Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв; М.П. Зніщенко - директор КОБ для дітей, заслужений працівник культури України; Н.М. Загоруйко - завідувачка відділом комплектування ДБУ для дітей.

Установча конференція, у якій взяли участь 52 делегати від 20 первинних організацій областей та міст Севастополя, Миколаєва і Києва, відбулася 22 квітня 1999 року. Учасниками конференції було ухвалено рішення про утворення Асоціації і обрано керівний склад. Одноголосно Президентом Асоціації було обрано А.С. Кобзаренко, віце-президентами стали Н. Безручко, Т. Долбенко, В. Скнар. У склад президії увійшли представники обласних відділень Асоціації (17 чол.).

Другого лютого 2000 р. Асоціація набула статусу юридичної особи (Свідоцтво № 1321 Мінюста України). Членами Асоціації стало 509 працівників дитячих бібліотек України.

Таким чином, була створена громадська професійна організація, головною метою якої є сприяння підвищенню престижу бібліотечної професії, збереженню і розвитку мережі дитячих бібліотек та захист законних творчих, соціальних, культурних та інших спільних інтересів своїх членів.

Основні завдання, які ставить перед собою Асоціація: репрезентування та захист інтересів своїх членів, сприяння створенню гарантій доступу дітей до всього обсягу накопичених інформаційних ресурсів та розробці і реалізації державної політики в галузі дитячого читання, книговидання, підтримки дитячих бібліотек; сприяння вдосконаленню бібліотечного законодавства, організації та управління бібліотеками для дітей, утворенню спеціального центру по вивченню дитячого читання і книги для дітей, проведенню міждисциплінарних фундаментальних досліджень щодо дитячого читання; організація підвищення професійного рівня своїх членів, формування середовища для їхнього професійного спілкування; допомога у запровадженні в роботу дитячих бібліотек нових технологій і сучасної техніки.

Асоціація планує проведення різноманітних заходів, конференцій, "круглих столів", семінарів, конкурсів, тижнів дитячої книги на базі дитячих бібліотек України. Ведеться пошук джерел фінансування, залучення зацікавлених організацій, осіб до роботи Асоціації. Створюються професійні програми, проекти за пріоритетними напрямами професійної діяльності, також Асоціація бере участь у підготовці і розробці законодавчих актів та посильно впливає на бібліотечну політику.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей