Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Новини з регіонів


Тамара Клюй,
зав. відділом методології бібліотечної роботи з дітьми
Чернігівської обласної бібліотеки для дітей

У нас на Чернігівщині


Дитячий бібліотекар - це круто! Не вірите? Саме це намагалися довести працівники дитячих бібліотек Чернігівщини на першому обласному конкурсі "Дитячий бібліотекар - 2001", фінал якого відбувся в м. Чернігові.

Ініціаторами проведення цього свята (а це дійсно було свято і для учасників, і для гостей) стали обласна бібліотека для дітей ім. М. Островського, обком профспілки працівників культури, управління культури облдержадміністрації. Конкурс проводився в 3 тури. На І і ІІ тури (заочні) претенденти представили творчі роботи з актуальних питань: краєзнавство, популяризація правових, екологічних знань, української літератури та естетичне виховання. Обов'язковою умовою було відвідування працівниками обласної бібліотеки одного з цих масових заходів в кожній бібліотеці. Провідні спеціалісти ОДБ виїжджали до бібліотек-учасниць конкурсу для того, щоб взяти участь в обговоренні цих заходів, поспілкуватися з читачами, їхніми батьками, вчителями, разом оцінити західакцію, після чого заповнявся експертний лист на кожний захід. Всі творчо поставилися до завдання, порадували актуальністю та різноманітністю творчих акцій. Автори шести найкращих робіт вийшли у фінал. Багатий місцевий краєзнавчий матеріал представила в сценарії літературно-музичного свята "Короп - весняне місто моє" Єрмоленко А.Г. - заступник директора Коропської ЦБС. Чолова Л.Д. - заступник директора Козелецької ЦБС в своїх матеріалах продовжила традиції театралізації бібліотечних заходів сценарієм літературного свята "Козацькому роду - немає переводу"; актуальність екологічного виховання підростаючого покоління цікаво і різноманітно представила Болотна Л.О. - заступник директора Корюківської ЦБС в сценарії літературно-екологічної вітальні "До совісті і розуму людського". З кращими зразками української поезії 19-20 ст. знайомить читачів цикл озвучених книжкових виставок "В моїм серці Україна", який розробила Ширяєва О.І. - заступник директора по роботі з дітьми Семенівської ЦБС. Приклад творчого підходу показала Польгуй Н.О. - працівник Куликівської ЦДБ: своїм сценарієм літературної години "Хотіла б я піснею стати" (Л. Українка) довела, як цікаво і несподівано можна підійти до висвітлення знайомої всім теми. Можливості співпраці дитячої бібліотеки з громадськістю, з усіма зацікавленими організаціями, нові сучасні підходи до багатьох проблем вдало поєднала завідувачка Прилуцькою міською дитячою бібліотекою Лукаш О.Ф. в своїх сценаріях свята "Планета дитинства" для дітей з багатодітних сімей, дітей, які виховуються без батьків, та уроку "Діти і бізнес" для бізнес-класу, який працює в бібліотеці.

Фіналісти зібралися в святково прибраному читальному залі обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського. Третій фінальний тур передбачав чотири завдання для учасників. Найбільш складним завданням, за оцінкою учасників, була "Контрольна з української", яка включала бліц-конкурс - розтлумачення призабутих українських слів (назви місяців, значення українських прізвищ), а також завдання продовжити українські прислів'я. Розкрити можливості фіналістів як досвідчених вихователів, психологів допоміг конкурс "Етика дитячого бібліотекаря", під час якого вони повинні були розв'язати непрості психологічні ситуації на прикладі дитячих бібліотек. Практичне завдання по спеціальності було розраховане на ерудицію учасниць, їхнє вміння працювати з ДБА, а також знання сучасної ділової термінології бібліотечної та бізнесової сфер.

Всі учасниці показали високу професійну підготовку, вміння знаходити нестандартні рішення в складних ситуаціях, ерудицію, бажання і вміння спілкуватися з дітьми та батьками.

Завершився конкурс презентацією хобі кожної з шести фіналісток. Тут звучали і прекрасні ліричні вірші, які пише О. Лукаш, і пісні у виконанні Н. Польгуй. Глядачі і вболівальники змогли помилуватися гарними писанками, які майстерно розписує Ширяєва О.І. Чудовими стравами пригощали всіх Болотна Л., Чолова Л., Єрмоленко А. А гарними соковитими овочами, цими справжніми дарами природи, пригостила всіх присутніх О. Лукаш, яка виростила це диво на своїй земельній ділянці.

Найскладнішим для журі, яке очолював голова обкому профспілки працівників культури Пінський В.Г., а членами були директор ОДБ Лисенко Н.І., представники освіти, управління культури, було визначення переможців, адже всі учасниці досвідчені, ерудовані, високoкваліфіковані.

Перше місце та звання "Пані Паблік рилейшнз" виборола О. Лукаш, завідувачка дитячою бібліотекою м. Прилуки, друге - Болотна Л., заступник директора по роботі з дітьми Корюківської ЦБС, вона ж стала "Пані Кмітливість". Третє місце поділили між собою Єрмоленко А. (заступник директора по роботі з дітьми Коропської ЦБС), яка отримала звання "Пані Інтелект", та Ширяєва О., заступник директора по роботі з дітьми Семенівської ЦБС, якій було присвоєно звання "Пані Відданість". Заступника директора по роботі з дітьми Козелецької ЦБС Чолову Л. удостоїли почесного звання "Пані Енергія", а працівника Куликівської ЦДБ Польгуй Н. - "Пані Творчість".

Цей конкурс став справжнім святом, було багато музики, гарних побажань, подарунків, квітів. Учасників і гостей вітали давні друзі бібліотеки - юні бандуристи з музичної школи № 3, студентка Львівської музичної академії О. Старицька, ансамбль бального танцю обласного Палацу для дітей та юнацтва. На адресу відповідних відділів культури були направлені подяки за сприяння проведенню конкурсу, за рівень підготовки та майстерності учасників конкурсу.

Конкурс набув значного резонансу серед бібліотечної громадськості Чернігівщини і був широко відображений в місцевих засобах масової інформації: пресі, радіо, талебаченні.

Перший обласний конкурс приніс багато цікавих відкриттів, довів, що працівники дитячих бібліотек області - талановиті, творчі люди, які знаходяться в постійних пошуках, вміють бути з часом нарівні, а роботу з юними читачами пропускають через душу і серце. Наше завдання - не загубити, а зберегти, примножити добрі традиції, одночасно шукаючи нове.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей