Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Відкриття. Нововведення. Досвід



Правила користування
Державною бібліотекою України для дітей


І. Загальні положення

1.1. Державна бібліотека України для дітей (надалі Бібліотека, ДБУ для дітей) є головним закладом в Україні з питань організації бібліотечно-бібліографічного обслуговування дітей; культурно-просвітнім, науково-інформаційним і виховним закладом.
Бібліотека є державним сховищем творів друку та інших документів універсального характеру, повного репертуару національного друку документів українських авторів та матеріалів про Україну, виданих за її межами, а також інших документів, призначених для дітей; науково-інформаційним закладом; центром національної рекомендаційної бібліографії документів для дітей та організаторів дитячого читання; координаційним центром науково-дослідної роботи і соціологічних досліджень з проблем бібліотечного обслуговування дітей, педагогіки, психології та соціології дитячого читання; науково-методичним центром у галузі бібліотекознавства, бібліографознавства і загальних проблем книгознавства; культурним центром державного значення. (Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу" (надалі ЗУ), Р.ІІІ. ст.6,8.; Статут Державної бібліотеки України для дітей).
1.2. Бібліотека є об'єктом державної власності і підпорядкована Міністерству культури і мистецтв України.
Свою діяльність здійснює за рахунок коштів Державного бюджету та позабюджетних надходжень, передбачених чинним законодавством України. Вона має упорядкований фонд документів; надає їх у тимчасове користування дітям і підліткам, їхнім батькам, організаторам дитячого читання. (ЗУ, Р.І. ст.1, Р.ІХ. ст.26; Статут ДБУ для дітей).
1.3. Бібліотека здійснює свою діяльність у відповідності з діючим законодавством України про культуру, нормативними актами Міністерства культури і мистецтв України, Статутом ДБУ для дітей та цими Правилами.
1.4. Порядок доступу до фондів бібліотеки, юридична форма відносин з користувачами, перелік основних послуг і умови їх надання визначаються згідно з Законом України "Про бібліотеки і бібліотечну справу", Статутом ДБУ для дітей, цими Правилами. (ЗУ, Р.VІІ, ст.21,22,23).
1.5. ДБУ для дітей створює умови для реалізації конституційного права юних громадян на знання, освіту, користування культурними досягненнями, інформацією. (Конституція України, ст.3,23,34,52; Конвенція ООН про права дитини, ст.13,17; Статут ДБУ для дітей).
1.6. Права дітей пріоритетні по відношенню до прав інших фізичних і юридичних осіб. (Конвенція ООН про права дитини, ст.3; ЗУ, Р.VІІ, ст.20.).
1.7. "Правила користування ДБУ для дітей" розроблено у відповідності з Конвенцією ООН про права дитини, Законом України "Про бібліотеки і бібліотечну справу із змінами і доповненнями", Статутом ДБУ для дітей.

ІІ. Права користувачів бібліотеки

2.1. Юні громадяни України віком до 14 років, незалежно від соціального походження й майнового стану, расової і національної приналежності, статі, освіти, мовних ознак, політичних і релігійних переконань, місця проживання, а також фізичні і юридичні особи, які мають професійне відношення до проблем дитячого читання, мають право на бібліотечне обслуговування, яке може бути у формі абонемента (у тому числі міжбібліотечного), системи читальних залів, дистанційного обслуговування засобами телекомунікацій, бібліотечних пунктів, пересувних бібліотек. (ЗУ, Р.VІІ. ст.21.).

2.2. Основні користувачі ДБУ для дітей:

  • неповнолітні громадяни до 14 років (дошкільники та учні 1-9 класів);
  • їхні батьки;
  • педагоги;
  • бібліотечні працівники;
  • видавці;
  • спеціалісти, що займаються питаннями освіти та виховання дітей і організації дитячого читання. (Статут ДБУ для дітей).

2.3. Ці категорії користуються абонементами і читальними залами Бібліотеки безкоштовно.
2.4. Громадяни, які не є основними користувачами (учні 10-12 класів, студенти спеціальних середніх і вищих навчальних закладів, що вивчають дитячу літературу), можуть безкоштовно користуватися читальними залами або одержати документи додому у порядку, зазначеному в пункті 7.3. Правил. (ЗУ, Р.VІІ. ст.22; Статут ДБУ для дітей).
2.5. Громадяни, які тимчасово проживають у Києві, а також іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються читальними залами безкоштовно або можуть одержати документи додому у порядку, зазначеному в пункті 7.3. Правил. (ЗУ, Р.VІІ, ст.21.)
2.6. Юридичні особи користуються фондами Бібліотеки на основі відповідних договорів. (ЗУ, Р.VІІ, ст.21.)
2.7. Основним документом, що дає право на користування фондами Бібліотеки, є документ, який засвідчує особу.

2.8. Користувачі Бібліотеки мають право отримувати безкоштовно:

  • інформацію про склад бібліотечних фондів через довідково-пошуковий апарат ДБУ для дітей (крім комерційних баз даних);
  • консультаційну допомогу в процесі пошуку та вибору джерел інформації;
  • у тимчасове користування документи із фондів Бібліотеки;
  • документи або їх копії через міжбібліотечний абонемент (далі - МБА);
  • інформацію з інших бібліотек, користуючись каналами зв'язку. (ЗУ, Р.VІІ. ст.22.).

.9. Користувачі Бібліотеки також мають право:

  • брати участь в усіх заходах, які проводить Бібліотека;
  • входити до складу бібліотечної ради;
  • висловлювати свою думку про діяльність Бібліотеки і окремих працівників;
  • вносити пропозиції щодо покращання роботи Бібліотеки, вдосконалення її структури;
  • оскаржувати в суді дії посадових осіб Бібліотеки в разі обмеження ними прав користувачів. (ЗУ, Р.VІІ. ст.22; Статут ДБУ для дітей).

ІІІ. Обов'язки користувачів бібліотеки

3.1. Користувачі зобов'язані дотримуватись Правил користування Бібліотекою, поважати працю бібліотечних фахівців. (ЗУ, ст.23.).
3.2. Користувачі, які порушили Правила і нанесли збитки Бібліотеці, повинні компенсувати їх таким чином:

3.2.1. При втраті або пошкодженні документа з фонду Бібліотеки:

  • замінити його відповідно аналогічним чи документом, визнаним Бібліотекою рівноцінним;
  • при неможливості заміни відшкодувати його ринкову вартість. Розмір відшкодування визначається бібліотекою.

3.2.2. У разі пошкодження або втрати документа, одержаного через МБА, внутрішньосистемний книгообмін, користувач за домовленістю з бібліотекою-фондоутримувачем повинен замінити його аналогічним документом або відшкодувати його ринкову вартість. Розмір відшкодування визначається бібліотекою-фондоутримувачем.
3.2.3. За втрату або псування документів з фонду Бібліотеки неповнолітніми користувачами відповідальність несуть їхні батьки, опікуни, навчальні і виховні заклади чи установи, під наглядом яких вони перебувають.
3.2.4. Користувач, який порушує Правила користування Бібліотекою, може бути тимчасово позбавлений права безкоштовного користування Бібліотекою (див. п. 7.9 Правил).
3.2.5. У випадку злісного порушення Правил користування та пошкодження майна Бібліотеки, несанкціоноване використання створених бібліотекою баз даних, інших об'єктів інтелектуальної власності користувачі несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України. (Цивільний кодекс України (надалі ЦК), ст. 13, 14, 446, 447).

3.3. Користувач зобов'язаний:

  • при одержанні документів перевірити їх кількість та наявність будь-яких пошкоджень і при виявленні дефектів попередити про це бібліотекаря, який зобов'язаний зробити на документах відповідну позначку, в противному разі відповідальність за виявлені в документах дефекти несе користувач;
  • дбайливо ставитись до документів з фондів Бібліотеки: не робити в них жодних позначок, не виривати і не згинати сторінки, не виносити з приміщення Бібліотеки (відділу), якщо документи не оформлено бібліотекарем, повертати їх у визначені строки;
  • розписатися за кожний одержаний в Бібліотеці документ (крім дошкільників та учнів 1-2 класів) в читацькому формулярі;
  • дбайливо ставитися до майна Бібліотеки;
  • не порушувати розстановку фондів у відділах з відкритим доступом до них, не виймати карток з каталогів і картотек;
  • не вносити в приміщення Бібліотеки книги та інші документи, які їй не належать;
  • залишати верхній одяг, сумки, портфелі, пакети у гардеробі Бібліотеки;
  • дотримуватися тиші і виконувати правила поведінки в приміщенні Бібліотеки. Особи в нетверезому стані й неохайному вигляді до Бібліотеки не допускаються.

3.4. Дата і факт видачі документа засвідчуються бібліотекарем у формулярі читача та книжковому формулярі.

iV. Права бібліотеки

4.1. Бібліотека має право:

  • затверджувати за погодженням з Міністерством культури та мистецтв України "Правила користування Бібліотекою";
  • визначати зміст, напрями та форми своєї діяльності;
  • визначати джерела комплектування своїх фондів;
  • встановлювати пільги для окремих категорій користувачів Бібліотеки;
  • визначати види та розміри компенсації шкоди, заподіяної користувачами Бібліотеки, а також розміри грошової застави;
  • визначати умови використання бібліотечних фондів на основі договорів з юридичними та фізичними особами;
  • робити у встановленому порядку запити за вимогами користувачів на документи з фондів інших бібліотек;
  • захищати створені нею бази даних, інші об'єкти інтелектуальної власності згідно із чинним законодавством. (ЗУ, Р.VІ, ст. 20; Статут ДБУ для дітей).

V. Обов'язки Бібліотеки з обслуговування користувачів

5.1. Бібліотека зобов'язана:

  • ознайомити користувача з "Правилами користування Бібліотекою";
  • інформувати користувачів про всі види послуг, що їх надає Бібліотека, в т.ч. і видачу документів під заставу;
  • створювати умови для використання бібліотечного фонду, роботи в Бібліотеці, надавати допомогу в доборі потрібних документів;
  • дбати про культуру обслуговування користувачів;
  • формувати в користувачів потребу в інформації, користуванні бібліотеками, сприяти підвищенню культури читання;
  • задовольняти за бажанням читачів потреби в створенні при Бібліотеці читацьких клубів за інтересами, гуртків тощо;
  • систематично здійснювати контроль за своєчасним поверненням до Бібліотеки виданих користувачам документів;
  • ураховувати читацькі запити при формуванні інформаційних ресурсів, проведенні масових заходів;
  • не використовувати відомості про користувачів Бібліотеки та їхні інтереси з будь-якою метою, крім наукової, без їхньої згоди;
  • створювати читацьку раду;
  • звітувати перед громадськістю та користувачами Бібліотеки (ЗУ, Р.VІ. ст.19).

VІ. Порядок запису користувачів в Бібліотеку

6.1. Діти і підлітки до 14 років записуються в Бібліотеку на підставі документа, паспорта або іншого документа, що його замінює, який пред'являють їхні батьки, установи або особи, під наглядом яких перебувають діти.
6.2. Записуючись у Бібліотеку, користувач повинен ознайомитися з Правилами користування Бібліотекою і підтвердити своїм підписом в читацькому формулярі (крім дошкільників та учнів 1-2 класів) зобов'язання їх виконувати.
Батьки, опікуни, інші законні представники дитини повинні ознайомитись з Правилами користування Бібліотекою і письмово (своїм підписом у формулярі із зазначенням паспортних даних) підтвердити зобов'язання по виконанню цих Правил власними підписами.
6.3. У разі зміни місця проживання, прізвища або інших особистих даних користувач повинен негайно повідомити про це Бібліотеку у місячний термін.

VІІ. Правила користування абонементами

7.1. Абонемент (форма індивідуального обслуговування) здійснює видачу читачеві документів для використання поза Бібліотекою на певний строк і за певних умов.
7.2. Основні групи користувачів (див. п. 2.2. цих Правил) мають право безкоштовно користуватися абонементами Бібліотеки. Інші (див. п. 2.4., 2.5. Правил) можуть користуватися абонементом під заставу.
7.3. Цінні видання, а також видання підвищеного попиту, представлені в обмеженій кількості,* з фондів абонементів видаються всім без виключення користувачам тільки під заставу у відповідності з "Інструкцією про порядок застосування в Державній бібліотеці України для дітей грошової застави за особливо цінні книги та об'єкти користування", затвердженою директором ДБУ для дітей. За дітей грошову заставу вносять батьки або особи, під наглядом яких перебувають діти.
7.4. При одержанні документа користувач зобов'язаний перевірити наявність пошкоджень і в разі їх виявлення попередити про це бібліотекаря, який зобов'язаний зробити на документах відповідну позначку.
7.5. Кожний виданий документ на абонементі фіксується в читацькому формулярі і підтверджується підписом користувача. Повернення документів (крім дошкільників та учнів 1-2 класів) засвідчується підписом бібліотекаря.
7.6. Користувач має право одержати для опрацювання поза Бібліотекою одноразово не більше 5 документів терміном на 30 днів. Термін користування новими надходженнями, документами підвищеного читацького попиту може бути зменшено до 15 днів. Під заставу користувач має право отримати не більше 3-х документів строком до 10 днів.
7.7. Строк користування документами на прохання користувача може бути продовжений (особистий прихід до Бібліотеки), якщо на них відсутній попит інших користувачів.
7.8. Користувач має право виносити документи з абонементів за межі Бібліотеки, якщо вони записані у формулярі або іншому обліковому документі.
7.9. Документи, одержані з фондів Бібліотеки, користувач повинен повертати в установлені терміни. У разі порушення термінів користування документами користувач тимчасово позбавляється права безкоштовно користуватися абонементом і:
· переводиться на обслуговування під заставу на строк до 3-х місяців;
· при повторних порушеннях - на строк до 1 року або постійно.
7.10. Користувач, який порушив строк повернення документів, взятих під заставу, несе відповідальність, що визначається "Інструкцією про порядок застосування в ДБУ грошової застави за особливо цінні книги та об`єкти користування".
7.11. Користувач, який втратив або пошкодив документ, відшкодовує збитки відповідно до п. 3.2. Правил.

Viii. Правила користування читальними залами

8.1. Читальний зал (структурний підрозділ Бібліотеки з приміщенням для читання) надає можливості користуватися друкованими виданнями та іншими документами в межах Бібліотеки.
8.2. Основні користувачі (п.2.2 Правил) обслуговуються на підставі їхніх читацьких формулярів, інші - на підставі пред'явленого документа, що засвідчує їхню особу.
8.3. Читальні зали надають можливість користуватися будь-яким документом з фонду Бібліотеки.
8.4. Кількість бібліотечних документів, що видаються в читальному залі для опрацювання, не обмежується.
8.5. Рідкісні та цінні документи, довідкові видання, обов'язкові та контрольні примірники документів, а також видання, одержані через МБА, видаються для користування тільки в читальному залі.
8.6. Документи, взяті в читальному залі, забороняється виносити в інші відділи Бібліотеки.
8.7. Користувачі відділу мистецтв можуть прослуховувати звукозаписи один раз на день протягом години.
8.8. За нанесені збитки фондам читальних залів користувач несе відповідальність згідно з п. 3.2. Правил.

ІХ. Режим роботи Бібліотеки

9.1. Визначається адміністрацією Бібліотеки за погодженням з Міністерством культури і мистецтв України. Затверджується директором ДБУ для дітей.
9.2. Бібліотека працює щодня, крім суботи: з 10 до 18 год. (квітень-жовтень), з 830 до 17 год. (листопад-березень).

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей