Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Відкриття. Нововведення. Досвід


Інструкція
про порядок застосування в Державній бібліотеці України для дітей
грошової застави за особливо цінні книги та об`єкти користування


1. Загальні положення

1.1. Порядок застосування грошової застави при обслуговуванні користувачів на абонементах Державної бібліотеки України для дітей розроблено у відповідності із законами України "Про внесення змін до Закону України "Про бібліотеки і бібліотечну справу", "Про заставу" і постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.93 № 14 "Про порядок ведення книги запису застав" з метою забезпечення найповнішого задоволення попиту користувачів на наукові, довідкові, художні документи, документи з мистецтва, а також економічних гарантій їх збереження і своєчасного повернення до бібліотечного фонду.
1.2. Порядок передбачає застосування грошової застави за надання права користування фондами бібліотеки таким категоріям користувачів:

  • тимчасово проживаючим у м. Києві дітям і дорослим;
  • учням 10-12 класів;
  • юнакам, студентам вузів і середніх спеціальних навчальних закладів;
  • особам, які не є організаторами дитячого читання;
  • особам, які порушили Правила користування бібліотекою;
  • усім без виключення користувачам, які роблять запит на особливо цінні документи та документи, представлені в обмеженій кількості.

2. Порядок застосування грошової застави

2.1. Застава - це засіб реалізації зобов`язань користувача щодо повернення книг, кіно-, фото-, фонодокументів, нотних видань, компакт-дисків, відеокасет, одержаних у бібліотеці в тимчасове користування, виражений як їхній грошовий еквівалент.
2.2. Розміри грошової застави встановлює бібліотека.
2.3. Цінні видання з фондів абонементів видаються всім без винятку користувачам тільки під заставу, розміри якої складають фактичну вартість видання та + 50% його вартості. Цінність видань визначається комісією у складі представників відділів обслуговування разом з відділами книгосховища, комплектування та обробки бібліотечних документів. Склад комісії затверджується наказом директора.
2.4. До особливо цінних документів, що можуть видаватися під заставу, належать документи, цінні за своїм змістом і оформленням, які бібліотека має в обмеженій кількості примірників, а також документи високої вартості.
2.5. Видача документів під заставу здійснюється шляхом обов'язкового ознайомлення користувачів з умовами одержання документів під заставу і підтвердженням їхньої згоди щодо виконання умов підписом у договорі-поруці (Див.: Додаток № 1).
2.6. Грошова застава вноситься громадянами, підприємствами, установами, організаціями, які користуються послугами бібліотеки. За дітей грошову заставу вносять батьки або особи, під наглядом яких перебувають діти.
2.7. Користувачеві видається квитанція про одержання від нього грошової застави.
2.8. Користувач, що вніс заставу, має право отримати в тимчасове користування (строком на 10 днів) книги, нотні видання, кінофотофонодокументи, компакт-диски, відеокасети, але не більше 3-х примірників документів.
2.9. На прохання користувача користування документами, отриманими під заставу, може бути продовжено бібліотекою до 1 місяця (при умові відвідання користувачем бібліотеки особисто), якщо на них в даний час відсутній попит інших користувачів.
2.10. Якщо одержані в бібліотеці під заставу документи користувачем не повернено в зазначений термін, а робота щодо їх повернення не дала результатів, з читача утримується штраф у розмірі 1 % від заставного розміру за кожний прострочений день. По закінченні 1 місяця грошова застава залишається у бібліотеці і використовується на придбання чи оправу бібліотечних документів.
2.11. У разі втрати чи пошкодження документа користувач повинен замінити його новим чи рівноцінним. При неможливості здійснити таку заміну робиться грошове відшкодування вартості документа. Розмір відшкодування визначається бібліотекою залежно від цінності видання та з урахуванням інфляційних процесів.
2.12. Відповідальність за організацію обслуговування користувачів документами під заставу на абонементах покладається на завідуючих відділами.
2.13. На абонементі у відповідності з постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.93 "Про порядок ведення Книги запису застав" ведеться "Книга запису застав". Вона має бути прошнурована, пронумерована, підписана керівником і головним бухгалтером Бібліотеки, скріплена печаткою. Строк зберігання книги 2 роки. Зразок ведення книги подається в додатку № 2.
2.14. В читацькому формулярі робиться запис про документи, видані під заставу, вказується сума застави і дата її отримання.
2.15. Застава повертається користувачеві при пред`явленні квитанції після того, як одержані ним документи здано до бібліотечного фонду.
2.16. Порядок застосування в Державній бібліотеці України для дітей грошової застави за особливо цінні документи та об`єкти користування для користувачів бібліотеки вводиться з 2001 року.

Додаток № 1

ДОГОВІР-ПОРУКА


м._____________ "____" ____________ 200 р.
Сторони:
Поручитель _________________________
Читач ______________________________
Бібліотека __________________________

уклали цей договір про нижченаведене:

1. Підстава договору

1.1. Підставою договору-поруки є дійсна вимога Бібліотеки до Читача за зобов'язанням останнього, встановленим Правилами користування Державною бібліотекою України для дітей, Інструкцією про порядок застосування в Державній бібліотеці України для дітей грошової застави за особливо цінні книги та об'єкти користування, враховуючи понесені Бібліотекою збитки.

2. Зобов'язання сторін

2.1. Поручитель зобов'язується відповідати перед Бібліотекою за виконання зобов'язань користувачем за вищеназваними Правилами і Інструкцією у тому ж обсязі, що і користувач.
2.2. Бібліотека повинна виконувати свої зобов'язання за вищеназваними Правилами і Інструкцією належним чином.
2.3. Користувач і Поручитель солідарно відповідають перед Бібліотекою за цим Договором.

3. Терміни поруки

3.1. Порука припиняється з припиненням забезпеченого нею зобов'язання.
3.2. Відповідальність поручителя припиняється по закінченню виконання зобов'язань, передбачених договором-порукою.

4. Особливі умови

4.1. У разі невиконання Поручителем свого зобов'язання Бібліотека має право звернутися до суду у порядку, визначеному чинним законодавством.
4.2. Цей Договір складається у двох примірниках. Один видається Поручителю (прізвище, ім'я, по батькові), а другий залишається у Бібліотеці.

5. Реквізити сторін

Поручитель: Підписи
Бібліотека: Печатка
Користувач:

Додаток № 2

Зразок Книги запису застав у бібліотеці

№ з/п
Дата запису
Предмет застави (кількість і вартість кожного найменування)
Загальна вартість предмета та застави
Прізвище, ім'я та по батькові, № читацького квитка і формуляра користувача
Термін виконання зобов'язання, яке забезпечується заставою
Підпис користувача за одержання предмета застави від бібліотеки
Підпис відповідального працівника за одержання застави від користувача
Підпис користувача за одержання застави після повернення документа
1
2
3
4
5
6
7
8
9


 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей