Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Лариса Лугова,
заступник директора Львівської державної обласної бібліотеки для дітей

Варіації на тему інновацій

   Цікаве і нове у 2003 році - під таким гаслом, че-рез прес-релізи про проведення різних заходів ми висвітлювали нашу роботу перед адміністрацією міста і на шпальтах обласних газет.
Готуючи матеріали до цього номера, ми пам`ятали прохання редакції розповісти про іннова-ційні процеси, які відбуваються в бібліотеці. Нама-гаючись зробити це, я просто зібрала прес-релізи, що протягом року надсилалися до прес-служби адміністрації і редакцій обласних газет. Можливо, це буде цікаво і нашим колегам.
Велика перемога бібліотеки
19 грудня 2002 року у Львівській державній об-ласній бібліотеці для дітей було відкрито Інтернет-центр, і тепер маленькі львів`яни-читачі можуть безкоштовно мандрувати по всесвітній мережі Ін-тернет.
Відкриття такого центру відбулося завдяки пе-ремозі бібліотеки у конкурсі проектів "Інтернет для читачів публічних бібліотек" (LEAp-ІІ), про-веденого Посольством США в Україні. Метою цього проекту були допомога публічним бібліоте-кам України у наданні інформаційних послуг насе-ленню та підтримка вільного і відкритого обміну інформацією. У конкурсі брали участь 78 публіч-них бібліотек з усіх регіонів України. Переможця-ми обрано 11 з них, і перемога Львівської обласної бібліотеки для дітей у такому престижному конку-рсі - це визнання її діяльності і потрібності юним читачам Львівщини. Автор і керівник проекту "Ін-тернет-центр для читачів Львівської обласної біб-ліотеки для дітей" - заступник директора Лариса Лугова, але і вся бібліотека була задіяна у його створенні.
Ляльки і книги
У Львівській державній обласній бібліотеці для дітей відкрилась цікава ляльково-книжкова виста-вка "Світ ляльковий різнокольоровий". Автор цієї експозиції - завідуюча відділом обслуговування читачів-учнів 5-9 класів Надія Лавринів, людина з великим художнім смаком і талантом справжнього дизайнера. Особливо ця виставка захопила дівчат-читачок бібліотеки. Адже на вернісажі, поряд із книжками про історію ляльок, про їх багатоманіт-ність, статтями про окремих славетних осіб ляль-кового світу - самі ляльки: гумові, глиняні, де-рев'яні, паперові. Неможливо пройти повз них, не замилувавшись чепурушками-гуцулочками у на-родних строях, довгоногою красунею Барбі у весі-льній сукні, маленькими "пупсами", лялечками, лялюнцями, які є атрибутами щасливого дитинст-ва. Сьогодні крихітна крапелька цього дитячого щастя гріє серця і змушує посміхатись всіх, хто приходить до бібліотеки. Завітайте й ви.
Книжкові мости, які єднають країни
Всеукраїнській тиждень дитячої та юнацької книги часто називають Книжчиними іменинами. А на іменини завжди запрошують гостей. Цього року гостями читачів Львівської обласної бібліотеки для дітей були наші російські друзі: віце-консул Генерального Консульства Російської Федерації у Львові пан Віталій Бєлораменський, голова росій-ського культурного товариства ім. О. Пушкіна Олег Лютіков та директор сш. № 6 м. Львова Сергій Ільїн. І читачі, і гості нашої бібліотеки із задоволенням брали участь у святі: відповідали на питання вікторин, разом співали російські та украї-нські пісні, розгадували загадки. Ця літературно-мистецька акція називалась "Україна-Россія: кни-жковий міст". Приємно, що будівничими цього мо-сту дружби були ми - бібліотекарі.
Тиждень "Пласту" в бібліотеці
На початку квітня увагу читачів Львівської об-ласної бібліотеки для дітей привернуло цікаве ого-лошення:
"Пласт - наша гордість! Життя серед приро-ди! Багато класних друзів! Купа пригод і мандрівок! Все описати неможливо! - Приходь і подивись!"
Так з 7 по 14 квітня в бібліотеці проходить тиж-день національної скаутської організації України "Пласт", її львівської станиці. "Пластуни" оформи-ли в бібліотеці виставку своїх матеріалів "Велика гра", на якій представили фотографії, атрибутику, книги і журнали, що розповідають про історію ска-утського руху та події їхнього життя. За допомо-гою працівників бібліотеки було організовано рек-ламно-інформаційні зустрічі "пластунів" різних куренів із семикласниками львівських шкіл.
Нам, дорослим, дуже приємно бачити в стінах бібліотеки розумну, добре виховану і освічену українську молодь, і наша давня дружба с "Плас-том" стає від таких акцій ще міцнішою.
Письменник-видавець-бібліотекар:
все для читача
За ініціативи директора бібліотеки В. Косоногової у травні в бібліотеці відбувся проблемно-цільовий семінар "Книжковий світ сьогодні і завт-ра: управління формуванням книжкових фондів біб-ліотек для дітей". У ньому взяли участь заступни-ки директорів та працівники відділів комплектуван-ня міських і районних ЦБС області, викладачі та студенти Української академії друкарства, пред-ставники львівських видавництв "Світ", "Каме-няр", громадської організації "Форум видавців" та ін. У рамках конференції було проведено "круглий стіл" - "Читаюча дитина сьогодні: погляд видав-ця, письменника, бібліотекаря". Присутні не тільки уважно вислухали доповіді і повідомлення, але й обмінялися корисною інформацією, започаткували спільні проекти, налагодили партнерські контакти, ще раз довівши, що дитяче читання- справа дер-жавна, а видавці і бібліотекарі - колеги та парт-нери.
Літо з Інтернетом
Життя у Львівській обласній бібліотеці для ді-тей не вщухає й на канікулах. Напроти, саме в цей час у бібліотеці щодня відбувались цікаві події. Так, ціле літо працювала "Літня Інтернет-школа" для бібліотекарів і читачів. Основам комп`ютерної грамотності навчились більше ніж 200 відвідувачів бібліотеки. Чергові адміністратори Інтернет-центру Олена Кремньова і Артем Луговий не тіль-ки навчали всіх бажаючих, але й проводили консу-льтації для абітурієнтів, готували вебліографічні списки з адресами цікавих сайтів, проводили вірту-альні екскурсії по музеях і бібліотеках світу, орга-нізовували змагання комп`ютерних геймерів та конкурси віртуального граффіті.
Хто написав кращого вірша
Районна дитяча бібліотека міста Сокаль разом з Центром соціальних служб провела конкурс на кращий віршований або прозовий твір за темою "Найкращий день мого дитинства", присвячений Міжнародному дню захисту дітей. Перше місце зайняла учениця 7 класу Ільковицької сільської школи Олена Штикало, яка розповіла у своєму ві-рші про незабутню екскурсію до Почаївської Лав-ри.
13 тижнів у країні непрочитаних книжок
Провела разом зі своїми вихованцями провідний бібліотекар відділу реклами книги і бібліотеки Юлія Соколова. Протягом літа маленькі читачі "побували" на таємничому острові Жуля Верна, взяли участь у літературних перегонах "Услід за героями книг", запекло змагались у географічне лото "Уперед, Колумби!", разом із Гаррі Потте-ром здавали екзамени у школі чарівництва Гог-вортс, обирали "Мауглі - 2003". У книги канікул не буває, такого висновку дійшли учасники літньої бібліотечної програми.
Літній вояж-2
або 90 днів на книжкових островах
Таку назву мала літня програма читання Со-кальської районної бібліотеки для дітей. Сокальсь-кі мандрівники побували на островах Кмітливих та Розумних, Веселих забав, Пустунів, Запитайликів та Літературних новинок. І всюди на них чекали веселі сюрпризи, літературні ігри, конкурси. Але читачі не тільки розважались - вони, за умовами конкурсу, мали ремонтувати книги, організовувати виставки дитячої творчості та допомагати бібліо-текарям. Задоволені були всі: і читачі, і бібліотека-рі.
Бібліотека виходить на міжнародний рівень
Перемоги Львівської державної обласної бібліо-теки для дітей продовжуються. Її працівники були кращими у конкурсі презентацій Інтернет-центрів. Нагородою стала поїздка на 10-у Міжнародну біб-ліотечну конференцію у м. Судак - на найпрес-тижнішу конференцію у бібліотечному світі, в якій цього року брали участь бібліотекарі 42 країн сві-ту.
Польські бібліотекарі також висловили бажання почути про здобутки бібліотекарів Львівщини, і наша бібліотека взяла участь у міжнародній кон-ференції "Бібліотеки прикордоння напередодні розширення Євросоюзу", яка відбувалась у м. Сувалки. Вона проводилася для представників 6 кра-їн, що мають спільні з Польщею кордони. З вели-кою зацікавленістю прослухали зарубіжні колеги доповідь директора бібліотеки В. Косоногової - "Унія Європейська і публічні бібліотеки: нова мета і нові можливості".
Спогади про Форум видавців у Львові
У вересні у Львові пройшов 10-й Форум видав-ців - справжнє книжкове свято. Протягом усіх років його учасником була і є Львівська державна обласна бібліотека для дітей. Участь бібліотеки у роботі Форуму різноманітна: це налагодження кон-тактів з відомими авторами, найкращими видавни-цтвами дитячої літератури; поповнення фондів біб-ліотеки новими виданнями; участь у дискусіях та "круглих столах" з питань розвитку дитячої літе-ратури; організація та проведення обласного кон-курсу "Читаємо книжку влітку"; зустрічі з пись-менниками та видавцями.
Ось і цього року у рамках Форуму в обласній бібліотеці для дітей відбулися зустрічі з двома ди-тячими письменниками Галиною Малик та Євге-ном Білоусовим, знаними українськими письменни-ками, які представили юним читачам Львова свої книги.
Хай буде дощ! Книжковий!
У Львові традиційно - дощ. На цей раз - книжковий. Напередодні Всеукраїнського дня біб-ліотек влада зробила бібліотекам чудовий подару-нок, виділивши гроші на придбання нових книг. За-відуюча відділом формування і організації фонду Олена Марчук обійшла всі львівські видавництва та книжкові магазини, і тепер 64 дитячі бібліотеки області мають змогу запропонувати своїм чита-чам нові дитячі енциклопедії, словники, чудову "Снігову королеву", славнозвісного "Гаррі Поттера" та багато інших яскравих книжок, які були відзначені преміями і нагородами книжкового Фо-руму. Ми вважаємо таку увагу влади першим кро-ком на шляху до реалізації Державної Програми поповнення бібліотечних фондів. Першим кроком - бо сподіваємось, що будуть й наступні.
Жовтень - місяць книжки
Це гасло - "Жовтень - місяць книжки" зву-чало ще у довоєнній Галичині в кожній книгарні та бібліотеці, воно стало традиційним і для сучасних бібліотек. Вже більш як десятиліття святкують бібліотеки разом зі своїми читачами відроджене Свято української книжки.
Цікаві події щодня відбуваються у Львівській обласній бібліотеці для дітей. Експромт-фантазія "Штрихи до портрету Ольги Кобилянської" у ви-конанні працівників відділу масової роботи Юлії Соколової і Алевтини Козицької відкрив книжкове свято. У ці дні чисельні відвідувачі бібліотеки по-бували на літературно-мистецькій годині "Генії ходили вулицями Львова", позмагались у брейн-рингу "Літературний сад України" та переглянули нові книжкові виставки. Завершив свято День ди-тячої львівської преси, де читачі зустрілись з ре-дакторами, журналістами, авторами дитячих ви-дань "Світ дитини", "Галицьке юнацтво", "Діти Марії". Відбувся жвавий діалог видавців і читачів, під час якого діти відверто висловили свої поба-жання щодо тематики і оформлення дитячої пері-одики Львова.
Бібліотекарі в ролі детективів
Цілий місяць веселий сміх лунав біля книжкової виставки "Як почули, так спитали", що експонува-лась на абонементі для учнів 5-9 класів в обласній бібліотеці для дітей. На виставці було представле-но книги і варіанти прізвищ письменників та назв книг, як їх почули на уроці школярі. Розшукати ці книги вдалося лише завдяки кмітливості і почуттю гумору бібліотекарів. Посудіть самі, хіба без по-чуття гумору ви здогадались би, що: Бичий Стон - це Гарріет Бічер Стоу; Ерест Сеню - Сергій Єсенін; Лонг Сало - Генрі Лонгфелло; Пюре Ес-меральда - це питають роман Гюго "Собор Па-ризької Богоматері", а нечувані вами письменники Лабортановський, Шотаріус Табелі і Сер Вантез - це Гулак, Шота Руставелі і Сервантес.
Великий приятель маленьких читачів
19 грудня, в День Святого Миколая, відбулась одна цікава урочистість. Львівська державна об-ласна бібліотека для дітей започаткувала нову традицію - віднині щороку у цей день бібліотека вручатиме свою власну нагороду - Почесну ме-даль-відзнаку "Великий приятель маленьких чи-тачів" тим людям, які внесли вагомий внесок у розвиток дитячої книги та дитячого читання, і є справжніми друзями не тільки дітям, але й самої бібліотеки.
Першою цю відзнаку отримала головний редак-тор дитячого часопису "Світ дитини" Лідія Лемик, яка вже 10 років, з дня виходу у світ першого но-меру відновленого журналу, тісно співпрацює з бі-бліотекою, охоче зустрічається з читачами та ви-дає книги для дітей.
Святий Миколай та Інтернет
Складається враження, що Святий Миколай се-рйозно вирішив опікуватись Інтернетом для львів-ських дітлахів. Рік тому, 19 грудня, у Львівській обласній бібліотеці для дітей Інтернет-центр від-чинив свої двері завдяки підтримці Посольства США в Україні, Святого Миколая і добродійників-львів`ян. Першу річницю від дня народження Ін-тернет-центру бібліотекарі вирішили відзначити створенням сайту і www.lodb.org.ua - адреса першої у Львівській області web-сторінки дитячої бібліотеки. Відсутність коштів змушує бібліотека-рів проявляти ініціативу і винахідливість, самотуж-ки опановувати новітні технології - сайт створила адміністратор Інтернет-центру, бібліотекар за фа-хом, Олена Кремньова.
Вчимося заробляти гроші
Фандрейзинг у бібліотеках Львівщини стає зви-чною справою. Заробити гроші самостійно вміють Турківська та Бродівська районні дитячі бібліотеки: перша - здає напрокат карнавальні кос-тюми, друга - відкрила нічний абонемент гостродефіцитних книг. За кошти, отримані від "читання вночі", Бродівська ЦДБ закупила 30 примірників книг.
Леся Українка очима дітей
Таку назву мала творча акція, що проходила у бібліотеках Львівської МЦБС для дітей. Під час акції відбулися: літературно-музична презентація "Присвячується українській Жанні Д`Арк" (вірші, есе, пісні читачів-дітей); творчий міні-проект "Ма-люємо Лесину казку" (ілюстрації читачів); літера-турний сюрприз "Мінливі образи її героїв"; літера-турний альманах "Гроно імен", присвячений пись-менникам-лауреатам премії ім. Лесі Українки. Наймолодші читачі підготували літературно-мистецькі замальовки зі зворушливою назвою "І мій пелюсточок у Лесин віночок".
"Я не боржник, я просто забудько"
Щорічно у бібліотеках Львівщини проводиться низка заходів, які нагадують недисциплінованим читачам про бібліотеки і позичені в них книги. Це Тижні забудьків та радіопередача по районному радіо "Анумо, малята, хлопці та дівчата! До біблі-отеки швиденько - книги повертати!", сімейне свято "Книга - скарб, коли її читають", гуморис-тична газета "Їжачок - боржничок" тощо.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей