Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Олександра Скляр,
зав. сектором Харківської обласної бібліотеки для дітей

Обличчям до обличчя: світ навколо нас

... Дитина з фізичними та розумовими вадами повинна вести повноцінне та достойне життя в умовах, які забезпечують її гідність, сприяють її впевненості у собі та полегшують її активну участь у житті суспільства.
Конвенція ООН про права дитини

  У листопаді 2003 року у Харківській обласній бібліотеці для дітей відбувся одноденний семінар-нарада для заступників директорів ЦБС по роботі з дітьми "Творчий розвиток особистості дітей та підлітків у бібліотеках". Програмою семінару було передбачено розгляд основних питань: як допомо-гти дитині виявити і розкрити свої творчі здібності та які комплексні заходи повинні проводитись для досягнення цієї мети. Фахівці бібліотеки виступили з консультаціями щодо специфіки застосування сучасних форм і методів творчої роботи з дітьми у бібліотеках, також відбулася презентація нових видань з питань формування і розвитку творчих здібностей дітей. Завершився семінар діалогом-дискусією, де учасники обмінялися досвідом робо-ти із зазначеної тематики.
Спеціалістами Харківського міського центру соціальної служби для молоді "Довіра" для учас-ників семінару було проведено інноваційний тренінг "Особливості розкриття, формування та розвитку творчих здібностей дітей та підлітків сучасними засобами педагогічного впливу". Всі присутні отримали можливість перевірити свої власні здіб-ності й навички щодо пошуку та практичного за-стосування розумових і творчих здібностей дітей різних вікових категорій та різного соціального ста-тусу, обмінятися думками щодо ефективності впровадження кожної з них. Зацікавленість гостей викликала творча майстерня "Дитяча бібліотека - центр дозвілля і розвитку творчих здібностей дітей", де вони презентували власні творчі здобутки, демонстрували індивідуальні програми і проекти з питань розвитку особистості дітей та підлітків, використовуючи сучасні засоби і форми бібліотечної роботи.
Одним з найважливіших напрямів роботи дитя-чих бібліотек є робота з дітьми із малозабезпече-них сімей, дітьми-сиротами, дітьми-інвалідами у тісній співпраці з відповідними закладами. Саме ця тема детально обговорювалася учасниками семі-нару, бо за обставин складного соціально-економічного становища у нашій державі умови для творчого та духовного життя таких дітей практич-но не створені. Важливу роль у розв'язанні цієї проблеми відіграють бібліотеки (зокрема дитячі), їх участь у заходах, що спрямовані на підтримання психологічного стану дитини, впливають на процес її розвитку як особистості та сприяють всебічному розкриттю творчих здібностей дітей, їх соціокуль-турній реабілітації.
У Харкові в грудні 2003 року до Міжнародного дня незрячих людей пройшла благодійна акція "Подаруємо радість гри особливій дитині". Відбу-лася вона за підтримки гранту Президента України для обдарованої молоді та за участю Управління сім'ї та молоді Харківської облдержадміністрації, Харківського міського центру реабілітації молодих інвалідів і членів їхніх сімей "Право вибору" та Ха-рківської обласної бібліотеки для дітей. Закликом до проведення цієї акції та її своєрідним девізом стали слова з "Конвенції про права дитини" Орга-нізації Об'єднаних Націй: "Що може бути чарівні-шим за дитячу гру? І що може бути більш важли-вим, ніж дитяча гра?". І відтоді гру було проголо-шено універсальним невід'ємним правом кожної дитини. Директор центру "Право вибору" В.А. Бутенко відзначила: "Дати дитині можливість гратися, якщо у батьків не вистачає коштів на іг-рашки, - завдання нас з вами, усіх небайдужих членів суспільства". Задля цього у місті вирішено відкрити Центр іграшки, куди дитина може прийти погратись, взяти іграшку додому, обміняти її на іншу. Представник міського комітету у справах сім'ї та молоді Ю.Л. Чайка зазначив, - для духо-вного розвитку дитини обмежені фізичні можливо-сті не можуть бути перепоною.
Перший день акції та її відкриття було проведено колективом Харківської обласної бібліотеки для дітей як літературну вікторину для дітей з посла-бленим зором: учнів Харківської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату № 12, гімназії-інтернату ім. В.Г. Короленка та вихованців Харків-ського обласного спеціалізованого загальноосвіт-нього навчально-виховного комплексу для дітей з вадами слуху. Діти тут зустрілися з героями відо-мих українських та російських казок, відповідали на запитання, згадували улюблені уривки з різних художніх творів, ставили перед казковими персо-нажами конкурсні завдання та загадували їм зага-дки. Досвід показує, що такі зустрічі допомагають дітям перебороти свою несміливість, со-ром'язливість і стати більш активними. За прави-льні відповіді учасники свята отримували різнома-нітні подарунки, надані на благодійних засадах ха-рківським видавництвом "Ранок": книжки, олівці, блокноти, альбоми для малювання, маленькі ігра-шки.

Справжнім сюрпризом для дітей став святковий концерт учнів Ліцею мистецтв № 133 м. Харкова. У рамках акції проходила виставка "Іграшкові витребеньки", де можна було побачити в'язані ігра-шки, зроблені руками дітей-інвалідів. Презентація її стала можливою завдяки діяльності гуртка твор-чості для сліпих дітей, яким керує Н.В. Кубанська. Перед глядачами відбулося наче дивне свято на казковій галявині - розквітли чарівні квіти, кожна пелюстка яких з ніжністю зроблена дитячими ру-ками; золота рибка, що пливе здійснювати найза-повітніші бажання; кудись поспішає маленький їжачок, на голках якого красуються червоні, жовті та зелені яблука; і разом сидять та розмовляють кіт, мишеня, слоненя, дракон та інші незвичайні тварини - таке можна побачити лише у казковій країні. І все це різноманіття створено дітьми, які частково або зовсім не бачать. Відбувався цей захід у приміщенні Міжнародного фонду ім. Б.О. Чичибабіна, який очолює його дружина Лілія Семенівна. Висловлюючи подяку всім учасникам акції, вона особливо відмітила, що присутність та-ких дітей у цьому культурному центрі це важливо і радісно для всіх. Адже моральна атмосфера суспі-льства характеризується насамперед його став-ленням до слабких. Відомий психолог Л. Виготський стверджував, що дитина більш за все страждає не від свого дефекту, а від ставлення оточуючих до неї, від їхньої нетактовної поведінки. Сьогодні найбільш актуальними стають такі захо-ди, що спрямовані на об'єднання дітей, на те, аби дитина повірила у свої можливості та відчула свою єдність з однолітками, а не відокремленість від них.
Другий день акції було присвячено творчому спілкуванню дітей - відбувся концерт дитячої творчості, в якому взяли участь діти з різними фі-зичними вадами, котрі продемонстрували свої та-ланти, і все те, чому змогли навчитись, щоб почу-вати себе повноцінними людьми. Діти співали, тан-цювали та виступали як актори у маленьких жарті-вливих сценках. На жаль, деякі з них не бачать залу, не чують, якими оплесками їх приймають - але вони відчувають тепло, яке йде до них від гля-дачів. Цим дітям, як і нам з вами, притаманне по-чуття прекрасного, почуття своєї необхідності, і розкриття у дитини цих якостей - це головна ме-та навчальних закладів для дітей-інвалідів м. Харкова, на базі яких організовані різноманітні дитячі ансамблі, гуртки, хори, танцювальні колек-тиви.
Сьогодні не кожен може дозволити собі відві-дати концерт, кінозал, музей, театр, а для дитини зі спеціальними потребами це майже неможливо. Саме тому на другий день проведення акції праців-ники Харківської обласної бібліотеки для дітей по-дарували дітям виставу за твором відомого украї-нського письменника Г.Ф. Квітки-Основ'яненка, харків'янина за походженням, - "Сватання на Гончарівці". Вистава викликала жвавий інтерес у публіки - маленькі глядачі, їхні вчителі та батьки мали можливість від душі посміятися над приго-дами Стецька, його бажанням одружитись із кра-сунею Оксаною та кумедним сватанням.
У третій, останній день акції, було проведено велику ігротеку, що відбулася у Харківському мі-ському дитячому Палаці культури. Під час її про-ведення діти брали участь у веселих конкурсах, вікторинах, ігрових подорожах та спілкувалися з акторами театру "Каламбур".
Кожен сьогодні має свої проблеми і турботи, але дуже важливим є те, щоб небайдужість до то-го, хто знаходиться поруч, стала обов'язковим елементом нашого життя. Саме діти потребують пильної уваги, бо відчувають брак інформації, яка допомагає їм адаптуватися у суспільстві і бути повноцінними особистостями. У Законі України "Про охорону дитинства" від 26 квітня 2001 року у статті № 26 "Захист прав дітей-інвалідів та дітей з вадами розумового або фізичного розвитку", за-значено: "Держава сприяє створенню дітям-інвалідам та дітям з вадами розумового або фізичного розвитку необхідних умов, рівних з іншими грома-дянами можливостей для повноцінного життя та розвитку з урахуванням індивідуальних здібностей та інтересів...". Саме тому перед бібліотеками постає одне з найважливіших завдань - сприяти створенню умов, в яких дитина-інвалід житиме повноцінним життям, не почуваючи себе само-тньою.
Бібліотека - практично єдине загальнодоступ-не місце, де доросла людина або дитина може вступити в діалог зі світовою культурою, поспілку-ватися та навчитись чомусь новому. У Харківській обласній бібліотеці для дітей часто проходять зустрічі з відомими письменниками, поетами, композиторами, діячами мистецтв, просто з цікавими людьми. Такі заходи необхідні людям з обмеже-ними можливостями, і бібліотека завжди радо від-чиняє свої двері, щоб привітати творчих особистостей (культурних діячів, науковців та ін.), які прийшли подарувати дітям радість спілкування.
У нашому суспільстві існує дефіцит не тільки грошей, але, на жаль, і душевної теплоти, людської турботи і спілкування. Але ми з вами спроможні збагатити духовний світ дитини-інваліда, допомог-ти їй отримати соціальний досвід - просто протя-гнути руку допомоги. Відчуття своєї необхідності, своєї здатності щось змінити у цьому світі - важ-ливий елемент людського існування. Тому нагаль-на потреба сьогодення - об'єднання зусиль біблі-отек, громадських організацій та інших соціально-культурних закладів у справі адаптації дітей-інвалідів до повноцінного життя у соціумі.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей