Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Відкриття. Нововведення. Досвід

Надія Безручко ,
директор ЦБ ім.Т.Г.Шевченка для дітей м.Києва

Кобзар у вашому домі

 Шановні колеги, пропонуємо вашій увазі цільову бібліотечну програму "Кобзар у Вашому домі", яку було розроблено фахівцями Центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, і за якою бібліотека активно працює.

І. Загальні положення

Тарас Григорович Шевченко - унікальне явище українського літературного процесу, вершинний представник національної культури нашої держави. Життя і творчість видатного українсько-го поета, прозаїка та художника привертає все більшу увагу дослідників і читачів, перед якими розкриваються складність його соціальних і філософських поглядів, їх співзвучність із сучасністю.
Центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва з перших років свого існування стала провідником слова та ідей Великого сина землі української, носієм його спадщини, послідовно розкриваючи дітям любов Тараса Григоровича до України та її народу. Для нас Тарас Шевченко - не тільки значуще явище історико-літературного минулого, але й, безумовно, частина сучасної культури сьогодення, адже саме Шевченко відкрив світові національне буття українців, виконавши свою історичну місію генія і національного пророка, відстояв честь свого народу і вказав йому шляхи подальшого поступу. Тому безперечним є той факт, що сьогодні, коли відбувається духовне відродження національної культури і освіти, діти повинні глибше пізнавати для себе його скарбницю творчості.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.98 р. № 1655 "Про заходи з підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка", Закону України "Про українську культуру", Національної програми "Діти України" Центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва розробила цільову бібліотечну програму "Кобзар у Вашому домі", яка передбачає створення необхідних умов для вдосконалення системи національно-патріотичного виховання дітей і підлітків, забезпечення широкого доступу до джерел інформації, а також визначає основні напрями просвітницької діяльності бібліотеки та першочергові заходи щодо їх реалізації.
Програма має на меті залучити дітей до спадщини Великого Кобзаря, стимулювати бажання більше дізнатись про особистість і творчість поета, відкрити для себе нові грані таланту українського генія, звернути увагу на актуальність його літературних перлин, а також сприяти розвитку творчих здібностей дітей, засвоєнню духовних цінностей свого народу, вихованню в них відчуття батьківської землі, підвищенню їх загальноосвітнього і культурного рівня. Програма - це орієнтир для бібліотекарів, педагогів, батьків у формуванні національної свідомості читачів-дітей, любові до рідної землі, готовності до праці в ім'я України, передачі молодому поколінню надбань нашого народу, багатств духовної культури, формуванні духовно розвинених громадян України.

Основні завдання Програми:

- створення належних умов національно-патріотичного виховання молодої генерації українського народу;
- забезпечення повного безкоштовного доступу користувачів до джерел інформації;
- створення можливостей для читачів глибше пізнавати скарбницю творчості Т.Г. Шевченка, відкривати багатогранність таланту поета і художника;
- вдосконалення системи заходів з популяризації імені Т.Г. Шевченка та його спадщини;
- підвищення рівня реальних потреб, інтересів користувачів бібліотеки до творчості Тараса Григоровича Шевченка;
- широке інформування користувачів про історичні місця, видатні пам'ятки, пов'язані з іменем Т.Г. Шевченка;
- стимулювати бажання читати; виховувати культуру читання;
- сприяти розвитку творчих здібностей, творчого мислення дітей.

Шляхи досягнення Мети Програми:

- утвердження гуманістичних ідей, національних цінностей, високих моральних засад серед дітей;
- визнання національно-патріотичного виховання одним з основних чинників формування високої національної свідомості юних громадян України;
- активна участь в організації і проведенні масових заходів та творчих акцій разом з громадськими організаціями, школами та закладами культури, позашкільними установами, видавництвами, засобами масової інформації з популяризації імені Тараса Григоровича Шевченка, його спадщини;
- впровадження у бібліотеці інноваційних форм і методів роботи;
- надання безкоштовної інформації користувачам;
- забезпечення відкритості та доступності до джерел інформації.

Результати реалізації програми
будуть корисними:

Читачам - вони отримають можливість поглиблено вивчати спадщину Т.Г. Шевченка, який відстоював загальнолюдські цінності, ідеї добра, справедливості, національної свідомості, державної самостійності, що сприятиме національно-патріотичному вихованню, формуванню любові до Батьківщини, поваги до національної культури, гордості за український народ. Зможуть підвищувати інформаційну культури завдяки широкому оперативному доступу до знань і інформації.
Центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва - у виконанні поставлених завдань, формуванні позитивного ставлення суспільства до Бібліотеки, що зміцнить її статус як науково-дослідного, інформаційного, консультативного центру з питань культурного розвитку дітей в м. Києві. Бібліотека зможе підтримувати соціальні зміни та розвиток суспільства, брати участь в утвердженні духовної суверенності нації, стати інститутом національних форм культури, покращити якість і набір послуг для користувачів та розширить їх коло.
Фахівці бібліотеки зможуть отримати нові професійні навички, підвищити кваліфікацію.
Бібліотекам для дітей міста - вони зможуть отримувати кваліфіковану методичну допомогу з боку ЦБ ім. Т.Г.Шевченка для дітей з питань проведення "Шевченківського березня", брати участь у соціологічному дослідженні "Кобзар у Вашому домі" та спільних творчих акціях і масових заходах, що сприятиме підвищенню іміджу бібліотек для дітей у районах як інформаційно-культурних центрів, центрів духовності та дозвілля.
Центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва відповідає всім необхідним критеріям щодо забезпечення якісного виконання програми, а саме:
- висока професійна підготовка працівників;
- наявність приміщень для проведення масових заходів і творчих акцій;
- доступність інформаційних джерел для користувачів;
- науково сформований книжковий фонд, який відповідає віковим особливостям розвитку дітей.

ІІ. Пріоритетні напрями Програми:

- формування повного книжкового ядра "Шевченкіани";
- формування електронної бази даних "Шевченкіана";
- систематичне і безперервне поширення знань про життєвий і творчий шлях Т.Г. Шевченка серед підростаючого покоління та ознайомлення з новими дослідженнями і виданнями його творів;
- виховання любові до рідної землі, гордості за свій народ, який має високі моральні якості, славне героїчне минуле, багату творчу спадщину за допомогою книги, художнього слова, через різноманітну сучасну систему масових заходів;
- об'єднання зусиль ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей, сім'ї, школи, позашкільних установ, громадських організацій для створення оптимальних умов щодо залучення дітей до процесу збереження традицій народу, розвитку культури;
- забезпечення якісного обслуговування читачів, як віртуально так і безпосередньо, впроваджуючи нові інформаційні технології, Інтернет послуги.

ІІІ. Основні заходи із забезпечення
виконання програми

Маркетингова діяльність бібліотеки

Бібліотека як науково-дослідний, інформаційний та консультативний центр з питань культурного розвитку дітей у рамках цієї програми впро-ваджує в роботу методи прогнозування, проводить соціологічні та локальні дослідження:
- Соціологічне дослідження "Кобзар у Вашому домі" - серед різних вікових груп дітей, вчителів, бібліотекарів з метою виявлення реаль-них потреб, інтересів користувачів бібліотек для дітей міста і ЦБ ім. Т.Г. Шевченка до творчості Т.Г. Шевченка та використання ними духовної спадщини Кобзаря в своєму житті, виявлення розуміння актуальності творів і емоційних почуттів, які вони пробуджують у дитячих душах, визначення місця бібліотекаря і бібліотеки у залученні читачів до вивчення творчості Тараса Шевченка.

2003-2014 рр. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва,
Бібліотеки для дітей м. Києва

- Проведення маркетингових розвідок з метою аналізу статистики звернень та характеристики запитів читачів.

Щорічно- ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва

- Надання пропозиції на основі соціологічних досліджень видавництвам з видання книг серії "До Шевченкових джерел".

Постійно - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва

- Проведення маркетингового дослідження з метою визначення кола громадських організацій та установ, що займаються питаннями національно-патріотичного, культурного, морального виховання дітей для координації і творчої співпраці з ними у проведенні спільних акцій.

2003, 2005, 2008, 2012 рр. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для
дітей м. Києва

- Створення на партнерських засадах надійних та стабільних зв'язків із Стрітинською школою кобзарського мистецтва, творчим об'єднанням "Київський кобзарський цех", Фондом Т.Г. Шевченка, Національною спілкою письменників України, Всеукраїнським центром дитячої книги "Веселка".

Постійно - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва

- Співпраця з науковцями Державного музею Т.Г. Шевченка, Національного художнього музею України, Державного музею літератури, Держав-ного музею книги та друкарства України, засобами масової інформації, громадськими організаціями, позашкільними установами, педагогами, батьками.

Постійно - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва

- Ведення оперативної роботи з доукомплектування книжкового фонду творами Т.Г. Шевченка та літературознавчими дослідженнями.

Постійно - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва

- Розкриття книжкового ядра "Шевченкіани" через систему заходів, використовуючи інноваційні форми і методи роботи, мережу Інтернет.

Постійно - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва

- Узагальнення досвіду Центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка для дітей з популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря і поширення його серед закладів культури і освіти.

2003 - 2014 рр. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва,
НБУ для дітей,
Головне управління культури і мистецтв

Рекламні заходи щодо популяризації
діяльності бібліотеки

З метою реклами, створення сучасного іміджу Бібліотеки, підтвердження її статусу як науково-дослідного, інформаційного та консультативного центру з питань культурного розвитку дітей в м. Києві:
- Інформувати постійно за допомогою засобів масової інформації своїх користувачів і громадськість про проведення масових заходів у бібліотеці; надавати статті в газети і журнали про значні події та акції.

2003 - 2014 рр. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва,
Національна телерадіокомпанія України,
Редакції газет та журналів

- Проводити День відкритих дверей "Нас єднає Шевченкове слово".

Щорічно - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва,
Редакції газет та журналів,
Всеукраїнський центр дитячої книги "Веселка"

- Провести презентацію електронної бази даних "Шевченкіана" на Web-сайті бібліотеки.

2004 р. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей,
Головне управління культури і мистецтв

- Обмінюватися досвідом з поширення Шевченківської спадщини, постійно підтримуючи культурно-мистецькі зв'язки з Українською діаспорою у Канаді, Росії, Казахстані та місцями в Україні, де перебував Т.Г. Шевченко.

2003 - 2014 рр. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва,
Посольство Канади в Україні,
Товариство культурних зв'язків з зарубіжними країнами

- Провести на батьківщині Т.Г. Шевченка у с. Моринці "круглий стіл" "Кобзар у Вашому домі".

2004р. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва,
Головне управління культури і мистецтв,
Всеукраїнський центр дитячої книги "Веселка",
Національна спілка письменників України,
Фонд Т.Г. Шевченка

Видавнича діяльність

· Рекомендаційний бібліографічний покажчик "Кобзар у Вашому домі". Вип.1, 2. 2002-2004 рр. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва.
· Рекламний плакат "Шевченкіана" (з використанням електронної бази даних ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва) 2003-2004 рр. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва.
· Буклети до ювілею бібліотеки "85 років разом з вами Центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва" 2004, 2008 рр. - ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м Києва та Видавництво "Веселка".

ЦИКЛ КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКИХ ЗАХОДІВ: ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ БЕРЕЗЕНЬ

"Благословенна хай буде година
І тая хата, і село, що Україні принесло
Найбільшого з великих сина"

Літературно-мистецьке свято "Уклін тобі, Тарасе, великий наш пророче"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Національна спілка письменників України, Фонд Т.Г. Шевченка, Всеукраїнський центр дитячої книги "Веселка"
Мистецький вернісаж "Любов і шана вічна Кобзареві ..."
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Національний художній музей України, ДХСШ ім. Т.Г. Шевченка
Вистава літературного театру "Кобзарю""Земля, яку сходив Тарас…"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Державний музей літератури
Конкурс читців-декламаторів, знавців творчості Т.Г. Шевченка "Іду з дитинства до Тараса"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Всеукраїнський центр дитячої книги "Веселка"
Музична подорож в минуле "Гетьманівна всіх музик - бандура" (з використанням CD-ROM "Останні кобзарі")
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва
Літературне свято "Посвята в Кобзарята"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Всеукраїнський центр дитячої книги "Веселка"
Етнографічне свято "Тарасова світлиця"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Державний музей Т.Г. Шевченка
Поетичний вернісаж "Віршів віночок від Шевченка"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва
Заочна подорож по залах Державного музею Т.Г.Шевченка "Скарби Шевченкового дому"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Державний музей Т.Г. Шевченка
Турнір юних ерудитів-знавців творчості Шевченка "Шукаймо в собі Шевченка"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Всеукраїнський центр дитячої книги "Веселка"
Читання поезії Т.Г. Шевченка та виконання пісень на його вірші "Твоїх поезій спів високий вінчає слава вікова"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Депутат М.М. Казаков, ДМШ № 5 ім. Л.М. Ревуцького, Національна філармонія України
Презентація озвученої книжкової виставки "Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття, Тебе своїм сучасником звемо"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва
Зустріч з кобзарями Стрітинської школи кобзарського мистецтва "Сріблястий кобзи передзвін"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Стрітинська школа кобзарського мистецтва
Презентація видань "Кобзаря" з фондів ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей "Мудра, світла книга, то - "Кобзар" Тараса,На столі, як свято, білий коровай.І пішло повір'я з дідівського часу,Як "Кобзар" у хаті - буде щастя, знай!"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва
Круглий стіл "Концепція виховання дітей та молоді у національній системі освіти"
2004 р.
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Міжрегіональний інститут вдосконалення вчителів ім. Б. Грінченка, НПУ ім. М.П. Драгоманова
Огляд-конкурс на кращу книжкову виставку, присвячену творчості Т.Г. Шевченка, в бібліотеках для дітей м. Києва "Стоїмо перед Шевченком, як перед совістю народу"
2004, 2008, 2012 рр.
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Бібліотеки для дітей м. Києва
Година роздумів "Мій Шевченко завждибув крилатим"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва
День відкритих дверей "Нас єднає Шевченкове слово"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Районні бібліотеки для дітей м. Києва, Депутат М.М. Казаков
Круглий стіл "До Шевченкових джерел"Виїзд на батьківщину Т.Г. Шевченка у с. Моринці
2004, 2008, 2013 рр.
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Головне управління культури і мистецтв, Національна спілка письменників України, Всеукраїнський центр дитячої книги "Веселка", Фонд Т.Г. Шевченка, Всеукраїнська спілка краєзнавців, Депутат М.М. Казаков
Зустріч з творчим об'єднанням "Київський кобзарський цех""Кобзарство і сучасність"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, ТО "Київський кобзарський цех"
Літературно-краєзнавча експедиція "На Тарасову гору нас дороги ведуть"Виїзд до Канівського державного музею-заповідника "Могила Т.Г. Шевченка"
2005,
2012 рр.
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Головне управління культури і мистецтв, Всеукраїнський центр дитячої книги "Веселка", Всеукраїнська спілка краєзнавців, Депутат М.М. Казаков
Зустрічі з працівниками Фонду Т.Г. Шевченка, правнуками Т.Г. Шевченка "Благословенна хай буде година І тая хата, і село, що Україні принеслоНайбільшого з великих сина"
Щорічно, березень
ЦБ ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, Фонд Т.Г. Шевченка

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей