Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Ольга Дубова,
директор Черкаської обласної бібліотеки для дітей

ПРАЦЮЄМО НА МАЙБУТНЄ НАШОЇ ДЕРЖАВИ

    У січні 2004 року Черкаська область відзначатиме своє 50-річчя. Обласна бібліотека для дітей є її ровесницею, бо саме з 1954 року вона має статус обласної, а до того часу це була міська бібліотека для дітей. На жаль, архівних документів про перші роки її становлення майже не збереглося. Відомо лише, що ще у 1944 воєнному році її книжковий фонд становив 1000 примірників, і користувалися ним тоді 3997 учнів черкаських шкіл. З часом місто розбудувалося, зросла кількість його мешканців, і зараз у ньому дітей стало більше, ніж тоді було всього населення - понад 40 тисяч.
    Сьогодні обласна бібліотека для дітей знаходиться у чудовому, спеціально збудованому для неї приміщенні, загальною площею 4170 м2. Щороку тут обслуговуються близько 30 тисяч юних читачів, які відвідують бібліотеку 300 тисяч разів, прочитуючи за цей час понад півмільйона книжок. Фонд бібліотеки зріс до 320 тисяч примірників. Кожен маленький читач знаходить у бібліотеці для себе те, що потрібно саме йому: допоміжні матеріали для виконання шкільних завдань, книги для задоволення власних інтересів та вподобань; клуби за інтересами, спілкування з друзями.
    До послуг найменших читачів - відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів. Тут черга дітей від кафедри видачі книг на абонементі часто сягає аж до порога відділу, і це означає, що до бібліотеки завітало водночас декілька класів. У читальному залі цього відділу можна не лише почитати, а й погратися в різноманітні настільні ігри або виявити своє вміння біля ігрового комп'ютера. Є тут і чарівна кімната казок, де за веселими літературними іграми, конкурсами, змаганнями дітей "спостерігають" вирізьблені з дерева казкові герої.
    Відділ обслуговування читачів-учнів 5-9 класів має абонемент і великий читальний зал, де панує тиша навіть тоді, коли вільних місць немає, бо читачі тут доросліші і з книжкою працюють серйозніше. Старші діти охоче відвідують цікаві масові заходи, які майже щодня проводяться в актовому залі бібліотеки, де бажаючі можуть ще й подивитися звуковий кінофільм або цікавий мультфільм.
    А ще читачі бібліотеки, незалежно від віку, із задоволенням поспішають до відділу мистецтв, де знайомляться з творчістю відомих митців, переглядають виставки робіт юних або вже відомих художників нашого міста, а за допомогою навушників поринають у світ улюбленої музики.
    Відділ позастаціонарного обслуговування має 6 бібліотечних пунктів у віддалених школах міста, що дає можливість наблизити книгу до дітей, які там навчаються. В літній період у пришкільних та позаміських таборах бібліотекарі опікуються дітьми, які в них відпочивають.
    Як і кожна з дитячих бібліотек, Черкаська ОДБ, будучи причетною до справи виховання дітей, сприяє становленню особистості кожного з них, популяризуючи серед юних - культуру, мораль, працю, наукові і правові знання, національні традиції та звичаї. А намагаємося ми робити це через призму краєзнавства, адже Черкащина має багату й цікаву історію, давні культурні традиції, є батьківщиною багатьох відомих усьому світу людей. Область по праву називають Шевченковим краєм, і вже стало традиційним проведення у нас щорічних Шевченківських і Симоненківських днів, тижнів, декад, літературно-мистецьких заходів, зустрічей з відомими цікавими людьми, презентацій творів земляків тощо.
    Бібліотека давно стала центром спілкування дітей, де вони змістовно проводять своє дозвілля, активно залучаються до роботи у читацьких об'єднаннях за інтересами, що вже багато років працюють тут - і все це сприяє їх творчому розвитку. Деякі з читацьких об'єднань мають свою багату на цікаві події історію, свої давні традиції. Літературно-творчому гуртку "Пегасик" у цьому році виповнилось 30 років. І вже колишні гуртківці приводять сюди своїх дітей, щоб вони навчилися цінувати книгу, володіти літературним словом, чи просто виросли хорошими, цікавими людьми, такими, як незмінний керівник цього гуртка, відома дитяча письменниця Майя Флорівна Фролова. Щороку бібліотекою видається альманах "Пегасик", в якому публікуються кращі дитячі твори. Гуртківці постійно беруть участь у різноманітних конкурсах і здобувають там певне визнання. Цього року троє з них стали призерами, а двоє - дипломантами Міжнародного фестивалю дитячої творчості "Чарівна книжка" (м. Дніпропетровськ).

    Діти, що мають акторські здібності, розвивають їх у драматичній студії "Витівник", і допомагає їм у цьому режисер за фахом Валентин Володимирович Слюсар. Читачів, яких цікавлять народна вишивка, аплікація, малюнок, виготовлення м'яких іграшок, охоче приймають до гуртка декоративно-ужиткового мистецтва "Берегиня". Роботи юних рукодільниць, що експонуються у вестибюлі бібліотеки, приваблюють усіх відвідувачів. Для допитливих і цікавих читачів молодшого віку, яким властива жадоба до пізнання невідомого, організований клуб "Чомусик". А ще читачі бібліотеки мають можливість відвідувати заняття лекторіїв "Світ музики", "Школи ввічливих наук" або лялькового театру "Грайлик" - кому що більше до вподоби. Учасниками бібліотечних об'єднань за інтересами є і діти з обмеженими фізичними можливостями. Їм приділяється особлива увага з боку керівників об'єднань, бібліотекарів. Робота з такими дітьми координується з соціальними службами, територіальним центром реабілітації інвалідів. Спільно проводяться як повсякденні заходи, так і святкові - до Міжнародного дня захисту дітей, Міжнародного дня інвалідів, за що бібліотека отримувала неодноразові подяки і запрошення до подальшої співпраці. Плідно і активно працюють з читачами як ветерани праці: зав. відділом аналітико-консалтингової діяльності та маркетингу Гончар Ірина Марківна, провідний методист цього відділу Елла Мойсеївна Ільїна та провідні бібліотекарі відділу комплектування Мацина Марія Костянтинівна і Александрочкіна Людмила Семенівна, так і молоді спеціалісти: зав. сектором масової роботи відділу обслуговування читачів-учнів 5-9 кл. Ситник Валентина Миколаївна і головний бібліотекар цього відділу Зимовець Алла Юріївна, головний бібліотекар відділу бібліографічної роботи та інформаційних послуг Корженевська Валентина Миколаївна, бібліотекар відділу мистецтв Педченко Вікторія Борисівна, зав. відділом бібліографічної роботи та довідково-інформаційних послуг Ткач Любов Олександрівна.
    Для забезпечення вільного доступу до інформації дітей і підлітків ми прагнемо шляхом автоматизації бібліотечних процесів перетворити бібліотеку в інформаційний центр. Першу спробу комп'ютеризації було зроблено ще у 1993 році. Але по-справжньому цей процес почав розвиватися з 1997 року, коли в бібліотеці створили локальну комп'ютерну мережу, яка об'єднувала 7 ПОЕМ, і було придбано програмне забезпечення "МАРК". Тоді й розпочалося формування бази даних електронного каталогу. Сьогодні бібліотека має 12 комп'ютерів, а база даних електронного каталогу складає понад 50 тисяч записів. Розвитку автоматизації активно сприяє і допомагає Державна бібліотека України для дітей, яка, крім консультаційної підтримки, надає і свою електронну базу даних для використання.
    Якісно нового рівня набув процес інформатизації з отриманням бібліотекою можливості доступу до мережі Інтернет. Це сталося у 2001році, коли Черкаська обласна бібліотека для дітей взяла участь у реалізації проекту ДБУ для дітей щодо створення регіональних центрів дитячої Інтернет-журналістики, який фінансувався Міжнародним фондом "Відродження" і був розрахований на один рік. Переваги користування інформаційними ресурсами світової мережі були настільки очевидними, що ми не могли дозволити собі залишитися без Інтернету після закінчення терміну дії проекту. І тому в 2002 році було укладено партнерську угоду з Міжнародною Радою наукових досліджень та обмінів (iREX), згідно з якою в бібліотеці було створено безкоштовний центр доступу до Інтернет, що має 5 ПОЕМ. При цьому до мережі, з необмеженим в часі виходом до Інтернету, було підключено і бібліотечні комп'ютери. Це дуже допомагає задовольняти постійно зростаючі запити читачів, особливо у зв'язку з недостатнім надходженням нових книг до фонду бібліотеки через обмежене фінансування.
    Маючи значні інформаційні ресурси, особливо краєзнавчої тематики, ми прагнемо надати можливість користуватися ними не лише читачам нашої бібліотеки. Для цього створено власну web-сторінку (www.codb-ck.iatp.org.ua). Поки що вона має презентаційний характер, але найближчим часом там можна буде знайти матеріали про Черкащину, і про лауреатів обласної літературної премії ім. В. Симоненка, творчі знахідки у роботі читацьких об'єднань бібліотеки тощо. Спільно з обласною організацією національної спілки письменників, з якою бібліотека тісно співпрацює, розпочали підготовку до розміщення на нашому сайті першого випуску дитячого альманаху "Веселий ярок", що виходитиме як додаток до обласного видання "Холодний яр".
    Свій багатий піввіковий досвід роботи з юними читачами бібліотека як методичний центр активно пропонує дитячим книгозбірням області. Ми прагнемо, щоб усі діти, як у місті, так і на селі, мали однакові можливості, і завдяки бібліотеці та книзі могли б успішно навчатися, творчо розвиватися, утверджуватися як майбутні громадяни України.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей