Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Віра Вересоцька,
заступник директора Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського

Бібліотека для всіх поколінь
(до 105-річчя Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського)

    Обласну бібліотеку для дітей ім. М. Островського у м. Чернігові знають і діти, і дорослі. Багато поколінь за роки діяльності бібліотеки стали друзями книги, знайшли тут і увагу бібліотекаря, і радість спілкування; і для багатьох маленьких мешканців міста бібліотека стала рідною домівкою.

    Сьогодні бібліотека - справжній центр роботи з дітьми: 170 тис. одиниць бібліотечного фонду, понад 17 тис. читачів-дітей, 7 відділів, гарна фонотека, комп'ютерний центр дитячої Інтернет-журналістики тощо.
    А почалося все в далекому 1898 році. Бібліотечні традиції Чернігівщини давні і багаті, проте до кінця ХІХ століття спеціалізованого бібліотечного обслуговування дітей, у сучасному розумінні, в місті Чернігові не було. Лише через 20 років після відкриття Чернігівської громадської бібліотеки її правлінням було порушено питання про окреме бібліотечне обслуговування дітей, а з 5 травня 1898 року вперше почав функціонувати дитячий відділ Чернігівської громадської бібліотеки. В цей день було покладено початок створенню першої дитячої бібліотеки Чернігівщини.
    В 1919 році на базі відділу відкрилася дитяча бібліотека, яка діяла до 1923 р., її фонд нараховував близько 3 тис. примірників (у т.ч. 300 - іноземними мовами), і відвідувало її в день 85 дітей. Перша завідувачка - Гозенпуд Олена Абрамівна, її наступниця - Щелкановцева Любов Іванівна багато зробили для юних чернігівців у тих суворих умовах, адже в бібліотеці взимку було дуже холодно, протікав дах, але діти активно відвідували бібліотеку. За даними архівних документів, наприкінці 20-х років дитяча бібліотека знову ввійшла до складу центральної міської бібліотеки. Аналіз документів свідчить про те, що дитячий відділ, дитяча бібліотека, працювали з травня 1898 року до грудня 1937 року майже безперервно і самостійно, і в складі громадської, згодом - центральної бібліотеки м. Чернігова (тепер ОУНБ ім. В. Короленка).
    5 липня 1934 року Наказом Наркомосу УРСР "Про розгортання бібліотечної роботи з дітьми в УРСР" Чернігівському Облвно доручається організувати в м. Чернігові центральну бібліотеку для дітей та юнацтва. В 1937 році на базі дитячого відділу обласної бібліотеки ім. В. Короленка знову було відкрито самостійну дитячу бібліотеку, яка на сьогодні є Чернігівською обласною бібліотекою для дітей ім. М. Островського. Під час Великої Вітчизняної війни бібліотека згоріла, а відновила вона свою діяльність у 1945 році.
    Бібліотеку завжди очолювали люди не байдужі, творчі - Т. Лиманська, У. Кравченко, М. Даниленко, О. Коцюбинська, і вони вміли зібрати колектив однодумців. Саме за ініціативою обласної бібліотеки наприкінці 60-х років минулого століття в Україні відкривалися кімнати юного читача в сільських бібліотеках, а на початку 70-х вона однією з перших у державі ініціювала проведення в бібліотеках області бібліотечних уроків спільно з органами освіти. Добрі традиції обласна дитяча бібліотека зберігає, примножує. Тут накопичено значний досвід краєзнавчої роботи, на нашу думку, найважливішого компоненту національного виховання.

    Древня Чернігівська земля багата на цікаві події, на відомих письменників, митців, визначних державних діячів. За роки незалежності ОДБ спільно з органами освіти, центром дитячого туризму, обласною організацією Національної спілки письменників України організувала і провела дев'ять краєзнавчих вікторин - подорожей, присвячених історії, літературі, природі рідної Чернігівщини, її видатним людям. Тисячі юних мешканців області з найвіддаленіших куточків брали участь у цікавих подорожах, дізналися багато про свій рідний край, земляків, а переможці нагороджувалися поїздками до "Артеку" та "Молодої гвардії". У цьому році в рамках обласної програми "Всі діти талановиті" спільно з обласним відділенням дитячого фонду України та за участі письменницької організації проведений обласний конкурс дитячої літературної творчості "Країна сонячна - дитинство", участь в якому взяли близько 200 дітей з усієї Чернігівщини. Тут були і вірші, і оповідання, і есе, і навіть віршована історія Чернігова. Кращі вірші друкувалися в обласній пресі, а переможців було нагороджено фотоапаратами і калькуляторами.

    Розуміючи, що виховання дітей - справа спільна, постійно шукаємо сучасні цікаві форми спілкування з їхніми батьками. Одним з найцікавіших проектів став міський конкурс "Читаюча родина", який бібліотека підготувала і провела разом з міським управлінням освіти. Діти і батьки розкрилися поновому: тут були і творчі проекти бібліотеки майбутнього, і цікаві думки щодо книги, читання. Звучало багато пісень та віршів, були жарти і романтично піднесені оди, присвячені книзі, бібліотеці. Учасники і гості мали змогу познайомитися з багатими читацькими традиціями сімей Чернігова. Свято вдалося, і за пропозицією батьків та дітей стане щорічним.
    У житті бібліотеки дуже багато цікавого, неординарного, що перетворює бібліотечну повсякденність на свято. Це дім, де живуть музи. Тут діти зустрічаються з письменниками, художниками, музикантами-професіоналами та своїми ровесниками - початківцями. Вони можуть почитати свіжий часопис українською, англійською, чи російською мовами, послухати улюблені мелодії, влаштувати персональну виставку своїх картин, навчитися мистецтву витинанок. Бібліотекарів зігрівають вдячні очі дітей-інвалідів та їхніх батьків, які беруть участь у бібліотечних заходах "Раз добром зігріте серце вік не охолоне", що проводяться спільно з Центром соціальних служб для молоді; вихованців дитячого притулку "Надія", учасників бібліотечних свят, зокрема, Всеукраїнського Тижня дитячої книги - адже деякі з них до цього часу ніколи не були в бібліотеці.
    За 15 років діяльності у бібліотеці лялькового театру "Пізнайко" вдячними глядачами та учасниками театральних дійств стали понад 30 тис. дітей - дошкільників та учнів 1-4 класів. Колектив живе за правилом - кожний прихід дитини до бібліотеки перетворити на світле свято зустрічі з Книгою, рідним словом. Є "Кімната казок", яку знають і люблять малюки мікрорайону, адже читають у бібліотеці діти віком від одного року. Батьки, які раніше теж були її читачами, тепер із задоволенням приводять сюди своїх дітей. Одна із шанованих читачок відвідує бібліотеку вже понад 30 років, і тепер вона вчителька, організовує в бібліотеці виставки творчих робіт своїх учнів - юних художників. Добро завжди повертається. У наш непростий час намагаємося забезпечити, відповідно з Конвенцією про права дитини, найважливіше завдання сучасної бібліотеки - вільний доступ до інформації. Саме у нас діти можуть отримати знання, навчитися самостійно знаходити інформацію, яка на межі тисячоліть стає однією з найважливіших цінностей.
    Завдяки допомозі Державної бібліотеки України для дітей ми маємо можливість входження у глобальну мережу Інтернет. Юні користувачі залучаються до нових технологій - в бібліотеці працює регіональний комп'ютерний центр дитячої Інтернет-журналістики. Тут для дітей відомими теле- і радіожурналістами проводяться майстер-класи, під час яких вони із задоволенням вивчають ази журналістики. Юні журналісти збирають цікаві відомості про життя дітей Чернігівщини для Всеукраїнського дитячого альманаху "УМКА", що розміщений на сайті ДБУ для дітей. Ми намагаємося допомогти дітям зорієнтуватися в складному сучасному світі, - працюємо над формуванням правової та екологічної культури, залучаємо до світової і вітчизняної культури, здійснюючи вірутальні подорожі до знаменитих бібліотек і музеїв світу.
    У сучасному світі, що швидко змінюється, знаходимо нові підходи, впроваджуємо інноватику. Колектив, який понад 25 років очолює Лисенко Наталія Іванівна, знаходиться у постійному творчому пошуку. З кожним роком розширюється коло партнерів бібліотеки (сьогодні їх понад 30), складніше зі спонсорами. Традиційно міцні зв'язки з інформаційними спонсорами - обласним телебаченням, обласним радіо і пресою. 12 років ведемо на обласному телебаченні рубрику для дітей і батьків "Почитаймо разом", краєзнавчу рубрику у газеті "Чернігівські відомості".
    105 років служіння добру і дітям - такий шлях Чернігівської обласної бібліотеки для дітей ім. М. Островського. За всім цим - люди, віддані книзі і маленькому читачеві, їхній розум, терпіння, а головне - любов читачів, а попереду - цікаві ідеї і велике бажання працювати.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей