Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Президент України Леонід Кучма у дитячій бібліотеці

    У житті дитячих бібліотек нашої держави відбулася значна подія - 2 жовтня 2003 року Державну бібліотеку України для дітей з робочим візитом відвідав Президент України Леонід Данилович Кучма. Разом з Президентом до бібліотеки завітали Міністр культури і мистецтв України Юрій Богуцький, заступник міністра Василь Романчишин, начальник відділу аналізу та прогнозування діяльності бібліотек і інформаційних мереж Міністерства культури і мистецтв України Тетяна Прокошева, голова Київської міської держадміністрації Олександр Омельченко та інші високі посадові особи.
    Зустрічала шановних гостей директор бібліотеки Анастасія Степанівна Кобзаренко. Вона коротко зупинилась на основних етапах становлення та розвитку бібліотеки і розповіла про найбільші досягнення ДБУ для дітей за 37-річний період її діяльності. Змістовним, бурхливим було життя бібліотеки, та всі ці роки у центрі її роботи є і буде дитина, з її особливостями, потребами, природною енергією та допитливістю. Спілкування, увага, добре слово, мудра порада - постійні супутники дітей у чудовому Палаці Книги. Шанобливе ставлення працівників бібліотеки до юних користувачів, їхніх батьків та викладачів відлунюється любов'ю та повагою дітей до бібліотеки. Таке взаєморозуміння є підґрунтям проростання паростків таланту, який в майбутньому обов'язково себе проявить. Деякі читачі приходять до бібліотеки ще зранку або відразу після шкільних занять і, захопившись, залишаються надовго. А тут на них чекають і чудові книги, і зустрічі з цікавими людьми, і веселі свята, і пізнавальні конкурси та вікторини, і заняття в гуртках за інтересами, і щоденні відеопокази та багато-багато іншого. Щороку майже 20 тисяч юних читачів відвідують бібліотеку, в якій для них зібрано та сформовано практично увесь репертуар національної дитячої книги, а це - близько півмільйона примірників. Анастасія Степанівна запросила гостей оглянути зали бібліотеки.
    Завітавши до просторої актової зали, наші гості потрапили на репетицію лялькової вистави, акторами якої були читачі - учасники драматичної студії "Фортуна" та лялькового театру-студії. Діти з гордістю продемонстрували високим гостям свої творчі здібності.
    Про відділ мистецтв, один з найулюбленіших нашими читачами, мову вели діти. Вони розповіли, що залюбки приходять у цей відділ, щоб отримати інформацію з різних видів мистецтв, поспілкуватися з провідними українськими акторами, музикантами, художниками; послухати цікаві розповіді про мистецтво живопису, музики, театру і кіно; подивитися відеофільми, послухати улюблену музику - шедеври світової музичної класики або естрадні пісні у виконанні популярних гуртів та співаків; поспівати улюблені пісні, потанцювати разом з друзями. У відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів дитина приходить вперше зі своєю вчителькою, вихователькою або з батьками. Тут на неї чекають яскраво оформлені тематичні полиці, виставки, на яких розміщено безліч казок, віршів, оповідань, дитячих п'єс, розвиваючих ігор, коміксів та різних іграшок.

 

    Взявши участь у гуртках, читацьких об'єднаннях, які діють у відділі, діти мають змогу і пофантазувати, і продемонструвати своє вміння. На заняттях літературної студії "Джерельце", фітовітальні "Цілюща краплина", міні-лялькового театру "Малючок" юні читачі розширюють світогляд, розвивають свої таланти. У клубі "Господарочка" майбутні господині навчаються правилам чемної поведінки та вчаться шити, майструвати, готувати різні страви, робити гарні зачіски. У художній студії "Веселий пензлик" малюки набувають навичок малювання фарбами та воском. Висловити свої враження, захоплення навколишнім світом маленькі читачі можуть на сторінках чудової та незвичайної збірочки "Голоси дзвінкоголосої дітвори".

    У відділі обслуговування учнів 5-9 класів та організаторів дитячого читання, принцип роботи якого - "Якщо ти почуваєш себе невпевнено - тебе побачать! У тебе є ідея, але немає однодумців - тебе почують! У тебе важке завдання і немає потрібної інформації - тобі допоможуть! Тобі хочеться поспілкуватися - тебе зрозуміють!", діти розповіли високим гостям, що їх тут дійсно розуміють і поважають, як однодумців. До послуг дітей, батьків, учителів, вихователів - різноманітна література: класика, фантастика, детективи, фентезі; книги, видані у різних країнах світу українською, російською та іноземними мовами. Відкритий доступ до книжок, можливість самостійного вибору, кваліфікована консультаційна допомога бібліотекаря створюють умови для роботи та змістовного проведення дозвілля. Багатий вибір популярних довідників, словників, енциклопедій, підручників, навчально-пізнавальної та художньої літератури на допомогу вивченню предметів за шкільною програмою, понад 130 назв вітчизняних та зарубіжних газет та журналів - все це пропонується дітям у затишному читальному залі. Працівниками відділу проводяться різноманітні презентації, огляди нових книг, літературні години, вікторини та конкурси, зустрічі з цікавими людьми тощо. У дитячому об'єднанні "Євроклуб" діти знайомляться з історією, культурою, економікою та політикою країн Європейського Союзу, спілкуючись з їх представниками, а в молодіжному лекторії "Хто я в цьому світі" підлітки отримують консультації і поради кваліфікованих спеціалістів з актуальних проблем сьогодення.

 

 

 

 

 

 

 

    Загадковим для читачів, особливо наймолодших, є відділ довідково-бібліографічного обслуговування. Діти звертаються сюди по допомогу з різноманітними запитами: написати твір чи реферат на задану тему, більше дізнатися про улюблений предмет або про свого кумира тощо. І кваліфіковані бібліографи завжди максимально задовольняють дитячу цікавість та забезпечують їх найновішими матеріалами, використовуючи при цьому багаті інформаційні ресурси бібліотеки. Це бази даних електронного каталогу, що містять відомості і про книги, і про аудіовізуальні матеріали, і про статті з періодичних видань, і критичний матеріал з питань дитячої літератури. За допомогою фактографічної бази навчальних закладів та центрів дозвілля для школярів юні читачі знайомляться з позашкільними або навчальними закладами, в яких можна удосконалити свої знання, вміння, вибрати майбутню професію. У рамках цільової комплексної програми "У світ книги - через комп'ютер" у відділі проводиться робота з школярами з вивчення нових інформаційно-бібліотечних технологій. Не залишився поза увагою гостей і комп'ютерний клас, де юних користувачів навчають основам комп'ютерної грамотності та роботі в мережі Інтернет. Фойє другого поверху - це постійно діюча художня "міні-галерея", де демонструються роботи юних талантів, виставляються конкурсні роботи міжнародного та загальнодержавного значення.

    Юні митці - вихованці дитячих художніх студій "Маленький принц", "Троєшки" та ін., презентують свої авторські роботи. Численні цікаві інформаційно насичені виставки висвітлюють найважливіші події, що відбуваються в Україні і світі, а також знайомлять з умовами проведення різноманітних конкурсів, в яких наші читачі охоче беруть участь.
    Леонід Данилович Кучма, оглянувши бібліотечні зали та ознайомившись із змістовною роботою бібліотеки, висловив своє захоплення побаченим і сказав: "Маючи такий прекрасний храм книги і таких небайдужих наставників-бібліотекарів, діти тут вчаться корисному і цікавому, що напевне допоможе їм визначитися у подальшому житті. А з таких всебічно обізнаних, творчо обдарованих, талановитих і допитливих читачів виросте гідне покоління". Президент вручив подарунки читачам бібліотеки і повідомив, що Державній дитячій бібліотеці України буде надано статус Національної.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей