Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
СЛОВО головного редактора


Професійне навчання - це завжди актуально

   Підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, організація професійного спілкування - одна із найгостріших проблем, що постала останнім часом внаслідок звуження сфери професійного спілкування бібліотекарів, і тому вона завжди - в центрі уваги фахівців Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв та Державної бібліотеки України для дітей. Це підтверджують щорічні проблемно-цільові навчання різних категорій працівників бібліотек для дітей. Так, протягом останніх двох років таке навчання пройшли, крім директорів, заступників директорів обласних бібліотек для дітей, завідувачі районних (міських) бібліотек для дітей, директори і заступники директорів ЦБС для дітей, завідувачі науково-методичних відділів обласних бібліотек для дітей. Активну участь у методичних заходах обласного рівня згідно з цільовими замовленнями Хмельницької, Волинської, Київської ОДБ брали спеціалісти ДБУ для дітей.
   Треба зазначити, що тематика занять у системі підвищення кваліфікації, які проводять обласні методичні центри, урізноманітнилася. Значно розширилось коло форм навчання, збагатився їхній зміст - це майстерні професій, майстер-класи, ділові, рольові ігри, конкурси професійної майстерності, тренінги тощо. У переважній більшості бібліотек досить активно і творчо діють Школи керівника, методиста, завідувача-початківця, менеджера. Глибоку грунтовну роботу з даного питання проводять Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Львівська, Хмельницька, Черкаська, Волинська, Чернігівська обласні бібліотеки для дітей.
   Зокрема Луганська ОДБ за підсумками комплексних занять Школи керівника "Бібліотека на рубежі століть" підготувала видання із досвіду роботи бібліотек для дітей області на тему "Інноваційні підходи в роботі з читачами різних вікових груп"; продовжується робота регіонального клубу бібліографів "Бібліотека та інформація" і обласної школи сільського бібліотекаря. Спільно з колегами обласної наукової бібліотеки вивчено досвід роботи однієї з кращих ЦБС області щодо використання активних методів навчання в системі підвищення кваліфікації - Алчевської МЦБС. Результатом цього стало спільне видання 8-го випуску експрес-інформації "Орієнтир" на тему "Активні методи навчання бібліотекарів" (з досвіду роботи Алчевської МЦБС).
   Фахівцями Дніпропетровської ОДБ спільно з працівниками обласної наукової бібліотеки щорічно проводяться обласні Дні спеціаліста (для методистів, директорів ЦБС, заступників директорів ЦБС з питань обслуговування дітей), тематика яких вирізняється актуальністю: "Бібліотека і влада: стратегія взаємодії в демократичному громадянському суспільстві", "Публічна бібліотека і сучасні реалії: керівництво до дії".
   У центрі уваги керівництва Чернігівської ОДБ - професіоналізм бібліотечних працівників. Тут створена і протягом багатьох років діє система підвищення кваліфікації: загальнобібліотечні заняття; у кожному відділі - за окремою програмою; школа молодого працівника (для тих, хто не має бібліотечної освіти і стажу роботи до 5 років). На заняттях проводяться години спеціальної і педагогічної преси, огляди українських часописів, нових надходжень. Жваво і зацікавлено під час зустрічі з психологом обговорюються проблемні питання: "Бібліотекар-читач: проблеми взаємовідносин", "Бібліотечна етика: погляд професійний, психологічний".
   Проведення обласних конкурсів професійної майстерності у Львівській ОДБ - "Бібліотечні зірки"; Чернігівській ОДБ - "Дитячий бібліотекар"; Київській центральній міській бібліотеці для дітей - "За збереження традицій і розвиток інновацій" (започатковано номінацію "Кращий за професією") сприяє виявленню та впровадженню кращого бібліотечного досвіду. Також готуються різнопланові видання з досвіду роботи бібліотек.
   Якщо розглянути видавничу діяльність у цілому, то це переважно аналітичні та статистичні аналізи роботи, довідки узагальнюючого та оглядового характеру, інформаційні листи, методичні поради, сценарії окремих заходів. Щодо тематики, то це в основному видання краєзнавчого характеру, а також присвячені ювілейним і пам'ятним датам у житті держави та головним напрямам роботи бібліотек для дітей: "Мир і щастя - всім дітям на світі" - інструктивно-методичний лист до Міжнародного дня захисту дітей; "Народна вчителька - народна п'єса" - інформаційно-методичний лист до 120-річчя від дня народження Марійки Підгірянки (Івано-Франківська ОДБ); "Світ казки, доброти і знань" - методичні поради бібліотекареві у роботі з книгами І. Прокопенко (Дніпропетровська ОДБ); "Місто нашої любові" - сценарій краєзнавчого уроку (Чернівецька ОДБ); "Примірна тематика районних і міських семінарів бібліотечних працівників на тему "Профорієнтаційна діяльність бібліотек для дітей в сучасних умовах" (Харківська ОДБ); "Хочу стати бізнесменом - хай мене навчать" - сценарій інтелектуальної гри з економічним змістом для учнів 7-9 кл.; "Літературно-пізнавальний круїз місцями, яких немає на карті" - сценарій до Міжнародного дня захисту дітей (Черкаська ОДБ). Заслуговують на увагу серійні видання у формі експрес-інформацій, інформаційних бюлетенів: "Що? Де? Як?" - Харківська ОДБ, "Пропонують колеги" - Дніпропетровська ОДБ, "Ми і наші діти" - Тернопільська ОДБ.
   Щодо питань методичного забезпечення, то обласні бібліотеки відчувають неабиякі труднощі, пов'язані із відсутністю телефонного зв'язку з районними і міськими бібліотеками, браком коштів на поштові витрати, а обмежене фінансування скорочує кількість виїздів на місця. Це, звичайно, негативно впливає на організацію роботи бібліотек - методичних центрів, тому вони постійно перебувають у пошуку нових ідей, успішно втілюючи їх у практику. Все частіше їм доводиться звертатися до заочних форм роботи. Так працюють, наприклад: Миколаївська ОДБ - внаслідок обмеженого спілкування з працівниками ЦБС провела заочну ділову гру "Соціально-психологічні аспекти збереження фондів" та заочний бібліографічний міст "Бібліографічна інновація: її реальна й ідеальна модель. Впровадження. Досвід"; Херсонська ОДБ - провела заочний семінар-практикум "Краєзнавча робота бібліотек для дітей"; Харківська ОДБ - вдало завершила 1-й етап заочного "проблемного столу" для заступників директорів ЦБС з питань обслуговування дітей на тему "Бібліотерапія в дитячій бібліотеці: данина моді чи необхідність сьогодення?".
   Є труднощі й проблеми, але завжди можна знайти шляхи їх вирішення, і в цьому, на наше переконання, - запорука нашої успішної
роботи.


Президент Української Асоціації
працівників бібліотек для дітей

Анастасія Кобзаренко
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей