Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих
Олена Киричук
Духовні скарбниці - для дітей


   "Гарна бібліотека є книжковим відображенням Всесвіту", - так сказав відомий вчений - бібліотекознавець М. Рубакін.
Поглянемо на бібліотеки Хмельниччини, які, відкриваючи перед дітьми двері, у книгах відкривають їм Всесвіт.
Найбільш розгалуженою і доступною для кожної дитини в нашій області є мережа бібліотек Міністерства культури і мистецтв України. У її складі - 40 дитячих, 780 сільських та 31 міська бібліотека, якими користується майже 180 тисяч читачів-дітей, і фактично щотретій читач у бібліотеках - дитина, а кожна третя книга видана дітям. Багато з тих, хто побував у Хмельницькому, знають про обласну бібліотеку для дітей ім. Т.Г. Шевченка. Звичайна бібліотека. Але хмельничани пишаються нею, охоче показують гостям. Що можна показати в бібліотеці? Чим здивувати? Тут немає старовинних фоліантів, древніх рукописів, і книги тут такі ж, як і скрізь. А бібліотека має такий високий імідж!
   Колектив бібліотеки - колектив однодумців. За штатним росписом 32 працівники з вищою та середньою бібліотечною освітою. Це - високоосвічені, інтелігентні люди, які широко використовують і примножують набутий досвід, вироблені традиції, що притаманні саме цій бібліотеці. Зразкова дисципліна, абсолютний порядок, гідний стиль у створенні інтер'єру, веденні документації, у співбесідах з користувачами і гостями. Тут завжди панує атмосфера добра, посмішок, поваги один до одного і до відвідувачів. Бібліотеку люблять і діти, і дорослі. Велика заслуга у цьому заслуженого працівника культури України, енергійної ділової людини, директора бібліотеки (1967-1978 рр.) - Тамари Опанасівни Александрової. Під її керівництвом не тільки було побудоване нове приміщення, але й створено сильний творчий колектив та закладено міцні традиції роботи дитячих бібліотек області. Вагомий внесок у розвиток бібліотечної галузі та високий рівень роботи у різні роки забезпечували і забезпечують сьогодні: Н.А. Анекіна, Г.Є. Білоус, Р.І Бублясь, Є.О. Вишнякова, А.М. Захаренко, М.С. Колесник, Л.Є. Коржинська, Л.В. Королюк, К.С. Левченко, О.І. Лучинська, Н.О. Луцюк, Л.В. Марчук, Н.Ф. Остапишина, Р.В. Пасічник, Д.Т. Починок, Л.І. Ситюк, Г.О. Смисловських, О.А. Суховірська, Л.М. Хрущова, В.Ю. Черноус, М.І. Шиманська, А.Ф. Шкляр, В.Ф. Шкробок.
   У фонді бібліотеки, який нараховує понад 160 тисяч примірників - книги, періодичні видання, аудіовізуальні матеріали. Щорічно обслуговується понад 15 тисяч читачів і видається їм 320 тисяч примірників документів і матеріалів. Постійно зростає вплив бібліотеки на школярів. Але приваблива вона не тільки ззовні. Бібліотекарями проводиться глибока за змістом і різноманітна за формами робота.
У нинішніх умовах дуже важливим є забезпечення і утримання статусу обласної бібліотеки як науково-дослідного і консультативного центру з питань організації дитячого читання. Пріоритетними сьогодні стали наукові і соціологічні дослідження, вивчення потреб і запитів бібліотек області та максимально повне їх задоволення, реалізується концепція безперервної освіти і підвищення професійного рівня кадрів, виробляються прогресивні бібліотечні технології.
   Щороку проводяться навчання заступників директорів ЦБС з роботи з дітьми. Семінари, практикуми давним-давно поступилися місцем комплексним активним формам роботи. За останні роки проведено бібліотечні лабораторії, діалоги, творчі майстерні на теми: "Дитяча бібліотека. Гіпотеза. Пошук. Реалії.", "Бібліотеки для дітей: нові тенденції і традиційні цінності", "Роль і місце бібліотеки в сучасному суспільстві" тощо. У процесі навчання використовуються такі форми, як засідання за "круглим столом", вивчення проблемних ситуацій, соціально-психологічні тренінги, ділові спілкування. Базами для проведення таких навчань стали Дунаєвецька, Старокостянтинівська, Шепетівська, Деражнянська районні та окремі сільські бібліотеки.

   З метою навчання працівників у районах запроваджено професійні навчання, які проводяться на базі районних бібліотек для дітей. Обласна бібліотека для дітей спільно з відділами культури і районними бібліотеками розробляє плани, а група спеціалістів ОДБ з 8-10 чоловік - сільські, шкільні бібліотекарі району, працівники районних бібліотек для дітей - ведуть обговорення актуальних проблем роботи з дітьми, дискусії, опрацьовують практичні і технологічні процеси. Це дає можливість охопити всіх працівників бібліотек району, поставити перед усіма одночасно проблемні питання і допомагати у пошуку шляхів їх вирішення. Із 23 ЦБС такі навчання вже проведено в 16. Анкетування учасників, яке є підсумком навчання, свідчить про доцільність їх проведення, і бібліотекарі однозначно висловлюються за новизну, необхідність та практичність такої форми роботи.
   Запроваджено проведення творчого діалогу "Від науки до практики" з викладачами та студентами Кам'янець-Подільського училища культури, на якому спеціалісти обласної бібліотеки для дітей, викладачі та студенти обмінюються думками з приводу функцій дитячих бібліотек, граней бібліотечної професії. Студенти - майбутні працівники районних і сільських бібліотек - вивчають досвід роботи обласної дитячої бібліотеки. Такій творчій співдружності бібліотеки і навчального закладу активно сприяють директор училища Є.К. Станішевська, заступник директора з гуманітарної освіти та виховної роботи О.Я. Павлюк, завідувачка відділом, кандидат педагогічних наук Л.В. Озарчук та інші.
   Своєрідна система підвищення кваліфікації існує і в самій обласній бібліотеці. Тут працює творчо-професійний клуб "Бібліофіл". Ось деякі теми, які розглядаються на його засіданнях: "Інноваційні підходи до роботи з читачами різних вікових груп" (творчий діалог), "Платні послуги: погляд на проблему" (творча дискусія), "Сучасний користувач дитячої бібліотеки: який він?" (у формі баскет-методу), конкурси "Міс інтелект" та "Нетрадиційна виставка" (у формі інтелектуального рингу), "Що я прочитала в періодичній пресі і пропоную використати в роботі бібліотеки" (засідання "за круглим столом") та багато інших. Щомісяця проводяться заняття лекторію "Джерела духовності".

   Широтою та актуальністю відзначається і видавнича продукція: консультативні поради, сценарії окремих заходів, аналітичні огляди діяльності дитячих бібліотек, матеріали з досвіду роботи, листівки тощо. Наприклад: "Державні символи України: герб, прапор, гімн" (пам'ятки), "Що читають діти області" (бюлетень за підсумками соціологічного дослідження), "Думи Тарасові, слово народнеє" (консультативні поради до проведення літературно-мистецького свята), "Знай, люби, бережи природу рідного краю" (поради щодо проведення екокраєзнавчої мандрівки), "Творці дивосвіту", "Подільські письменники - дітям" (набір пам'яток про художників та письменників Хмельниччини). Створено банк методичних матеріалів, у якому завжди можна отримати консультації спеціалістів, ознайомитися з певними формами і методами бібліотечної роботи.
Звичайно, це окремі штрихи роботи, що допомагають дитячим та сільським бібліотекам забезпечувати оперативність, комфортність, творчу атмосферу. Волочиська, Городоцька, Деражнянська, Дунаєвецька, Красилівська, Ізяславська, Старокостянтинівська, Славутська, Чемеровецька та інші бібліотеки - це справжні центри духовного оздоровлення дітей.
   Бібліотеки для дітей сьогодні впевнено переходять від позиції виживання до становлення закладу в новій якості. Вони знайшли своє місце на ринку інформаційно-освітніх послуг, перетворюючись у центри дозвілля і розвитку.
Ось декілька прикладів. За ініціативи обласної бібліотеки стало традиційним проведення широкомасштабних обласних заходів: літературно-мистецького свята "Думи Тарасові, слово народнеє" (з 1991 р.), свята рідної мови "Передаймо нащадкам наш скарб - рідну мову" (з 1999 р.), конкурсу юних дарувань "Кобзарики", літературно-історичних подорожей, краєзнавчої вікторини тощо. В рамках цих заходів у бібліотеках організовуються свята-ритуали, вшанування національних символів, уроки державності "Незалежна Україна. Нація. Держава.", історичні часописи "Україна - наша держава", дні інформації "Від Конституції Пилипа Орлика до Конституції незалежної України", "Живи у віках, незалежна Україно", години спілкування, конкурси, турніри знавців творчості Т.Г. Шевченка, українських звичаїв, фольклору та рідного слова, літературні мандрівки тощо. Безперечно, це сприяє національно-патріотичному вихованню дітей і підлітків, формуванню у них рис громадянина України.
   Окремо, мабуть, треба відмітити конкурс юних дарувань "Кобзарики", в якому беруть участь читачі всіх бібліотек - тут вони малюють, ліплять, пишуть літературні твори, вишивають, витинають... Кращі творчі роботи представляються на виставці, що діє в обласній бібліотеці для дітей. Цього року надіслано 316 таких робіт. Переможці нагороджуються, а нагороди - це путівки в табори, у т.ч. в "Артек", магнітофони, годинники, калькулятори та ін. Всі обласні заходи проводяться у тісній співпраці із загальноосвітніми, музичними школами, центрами естетичного виховання учнівської молоді, відділеннями Національних Спілок художників і письменників, управліннями у справах сім'ї та молоді при держадміністраціях.
   Для посилення освітньої функції бібліотеки традиційні форми роботи замінюють на інноваційні. При обласній бібліотеці створено "Службу інформаційної підтримки освіти". Вивчаються структура навчальних закладів, шкільні програми та інформаційні потреби школярів і вчителів. Користувачі отримують допомогу при підготовці до залікових тижнів, написанні курсових робіт і рефератів тощо. Створено "Банк фактографічної інформації", а книжковий фонд бібліотеки добре укомплектовано, у тому числі й довідниками, словниками та енциклопедіями нового типу. У Шепетівській, Волочиській, Ізяславській бібліотеках для дітей створено консультативні центри з написання наукових робіт і рефератів.
   Шкільні програми постійно змінюються і перед бібліотеками постає проблема щодо забезпечення читачів першоджерелами. З цією метою у багатьох бібліотеках запроваджено підготовку "Дайджест-збірників" (набір копій творів та статей на допомогу вивченню різних предметів). Нового направлення набули уроки на замовлення, тижні шкільних предметів, турніри юних знавців історії, географії, права, конкурси ерудитів.
   При бібліотеках області діють 242 клуби та об'єднання за інтересами. Зокрема, в 40 дитячих бібліотеках їх нараховується 65.
У нашій бібліотеці вже понад 20 років працюють клуби за інтересами "Сходинки в прекрасне" з двома відділеннями "Юний художник" і "Розкажи мені, казку" та "Чомусик", а у 2001 році розпочала діяти школа "Так-не-так" з питань превентивного виховання молодших школярів. Плідною і цікавою також є і діяльність читацького об'єднання "Соняшник", яке працює понад 10 років. Головним для якого є вивчення українських народних звичаїв та традицій як першоджерел національної культури, історії рідного краю, стилю і жанрів народної творчості подолян, їхнього побуту. Його засідання проходять у формі фольклорних, літературно-мистецьких свят, вечорниць, зустрічей з народними та професійними майстрами. Це дає можливість членам об'єднання розширювати межі і сферу спілкування, сприяє розвитку пізнавальних стимулів, самопізнанню, цікавому та корисному проводенню дозвілля. І хоч все це разом не дає миттєвого результату, ми переконані, це - чималий вклад у формування справжнього патріота України, всебічно розвиненої, високоосвіченої, соціально активної особистості.
   Змістовною і різноплановою є робота клубів за інтересами "Юність і закон" у Білогірській, "Родослав" у Старокостянтинівській, "Ми і закон", "Криничка" у Красилівській, "Підліток і закон" у Теофіпольській, "Скарбничка" у Волочиській, "Світ гармонії і краси", "Атлантида", "Театр поезії" у Шепетівській районних бібліотеках для дітей.
   У 2002-2003 роках суттєві зміни відбулися в обласній бібліотеці для дітей. Тут було проведено ремонт приміщення, оновлено дизайн, придбано нове обладнання та нові технічні засоби. Зокрема, 7 комп'ютерів, принтери, сканер, ксерокс, факс, телевізор, відеомагнітофон, 3 музичні центри - вся апаратура сучасного покоління.
   Проводиться автоматизована обробка книг, періодичних видань, створюється електронна база даних на основі програми "ІРБІС". На часі підключення бібліотеки до всесвітньої мережі Інтернет та автоматизація обслуговування читачів.
   Можна наводити ще багато позитивних прикладів, адже в наших бібліотеках вироблено певну систему естетичного, екологічного, морально-правового виховання. Набула поширення і поглиблення робота з творчо-обдарованими дітьми, дітьми-інвалідами. У бібліотеках щоденно відбувається щось цікаве: брейн-ринги, літературні дуелі, лото, ерудит-лото, диспути.

   Однак слід сказати й про те, що бібліотеки потребують негайної підтримки від держави та її органів на місцях. Гострими проблемами в області залишаються формування бібліотечних фондів та покращення матеріально-технічної бази. В обласній бібліотеці ці питання вирішуються, у дитячих - лише частково. Найбільш вразливою залишається сільська бібліотека і найменш захищений сільський бібліотекар. Це підтверджує і неповна зарплатня, і умови праці.
   Для всіх дитячих бібліотек інформатизація -важлива проблема, але для більшості з них - це поки що мрія. Лише одиниці мають комп'ютери.
   Прикро й те, що окремі керівники всіх рівнів "хворіють" комплексом "меншовартості" бібліотек для дітей і побутує думка, що комп'ютеризувати дитячі бібліотеки ще зарано, але така позиція є глибоко помилковою. Адже читачі-діти складають сьогодні третю частину загальної кількості читачів. Саме в дитинстві закладається фундамент читацької та інформаційної культури, формуються навички роботи з книгою, вміння і бажання використувати новітні технології. Позбавляти дітей можливості засвоїти досягнення людської цивілізації, орієнтуватися у світовому просторі - недалекоглядно.
   В усьому, над чим працюють бібліотечні колективи, головною дійовою особою була і є Книга. В бібліотеках постійно трудяться люди і книги.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей