Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Ольга Башкатова
директор обласної бібліотеки для дітей "Юний читач", м. Запоріжжя

Системний підхід до організаційно-методичного
забезпечення діяльності бібліотек для дітей регіону


Питання про необхідність методичної роботи впродовж останніх років неодноразово було і залишається предметом гострих дискусій серед фахівців бібліотечної справи. Сучасне інформаційне суспільство вимагає нових підходів, і за цих умов методична робота повинна стати каталізатором розвитку бібліотечної справи, системною організацією всього нового і передового в галузі бібліотекознавства. Саме усвідомлення такої позиції є дуже важливим для дитячих бібліотек і, виходячи з цього, обласна бібліотека "Юний читач" намагається системно підходити до організаційно-методичного забезпечення діяльності бібліотек для дітей Запорізького регіону.
Вважаючи одним з основних завдань соціокультурної політики регіону збереження і розвиток мережі спеціалізованих дитячих бібліотек, наша установа бере активну участь у заходах обласного масштабу, на яких порушуються саме ці питання. Слід зазначити, що впродовж останніх років мережа дитячих бібліотек в області залишається незмінною - 46 (без обласної), і нам вдається зберігати кадровий склад дитячих бібліотек (скорочення не відбувається).
Останнім часом пройшли загальнообласні заходи (виїзні засідання обласної колегії управління культури облдержадміністрації), де розглядалися питання щодо активного залучення дітей до читання, про забезпечення їх якісною літературою та про збереження дитячих бібліотек як соціального інституту, який плідно сприяє соціалізації підростаючого покоління. Питання духовно-морального виховання дітей та підлітків розглядалося на засіданні колегії адміністрації Ленінського району м. Запоріжжя.
Швидкі, кардинальні зміни, що відбуваються у нашому суспільстві, вимагають якісно нового розуміння призначення самої бібліотеки, організації її діяльності, нових методів роботи, сучасних форм обслуговування та інформаційних послуг. І незважаючи на труднощі, невирішені проблеми, дитячі бібліотеки нашої області виконують не тільки свої основні функції, вони все частіше координують свою діяльність із загальноосвітніми та клубними закладами, сприяючи не лише організації дозвілля дітей, але й їхньому спілкуванню.
З метою активізації роботи дитячих бібліотек у сучасних умовах обласний методичний центр розробив ряд регіональних програм загальноосвітнього, художньо-естетичного, історико-краєзнавчого, екологічного напрямів - "Бібліотека - центр краєзнавчої інформації", "Комплектування - джерела надходження: пошук альтернатив", "Ми входимо у світ прекрасного", "Ілюстрації до історії художньої культури", які знаходять широкий відгук серед громадськості.
Особливу увагу бібліотеки стали приділяти проблемам соціальної та культурної адаптації дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей з відставанням у розумовому розвитку, дітей з обмеженими фізичними можливостями. Зокрема гаряче підтримали дитячі бібліотеки області акцію, оголошену у 2003 році за розпорядженням голови облдержадміністрації "Повір у себе", мета якої - соціальний захист інвалідів. Підтримуючи тісні контакти зі школами-інтернатами для дітей з розумовими і фізичними вадами, а також з громадськими організаціями, що опікуються справами дітей-інвалідів, при підтримці управлінь праці та соціального захисту населення бібліотеки проводили розважальні заходи, запрошували на зустрічі цікавих людей, організовували творчі виставки робіт дітей, які потребують соціального захисту. Зокрема, в рамках обласного конкурсу життєтворчості "Обери свою долю" Чернігівська РДБ організувала свято-презентацію "Тепла вистачить на всіх", під час проведення якого демонструвалися роботи дітей-інвалідів, проходили різноманітні конкурси, вікторини, звучали вірші та пісні.
Значно активізувалася робота з сім'ями. Працівники книгозбірень, використовуючи різноманітні форми і методи роботи, проводять родинні читання. Популярними залишаються сімейні свята, конкурси сімей-ерудитів "Від роду до роду". Особливо вдало вони проходять у м. Бердянську, Веселівській, Вільнянській, Оріхівській, Приазовській районних дитячих бібліотеках.
Але головною функцією дитячих бібліотек все ж залишається робота по залученню дітей до читання, і саме тому у багатьох бібліотеках області створюються і діють оригінальні програми з цього питання, а також з таких важливих питань, як виховання інформаційної культури та знаходження шляхів узгодження читання і сучасних комп'ютерних технологій.
Зокрема ОДБ "Юний читач" з метою оптимізації інформаційно-бібліографічного забезпечення краєзнавчої діяльності виділила із загального фонду бібліотеки літературу краєзнавчого характеру, працює над удосконаленням краєзнавчої картотеки та краєзнавчого архіву, формує фонд відеоматеріалів та фонд дискет, які активно розповсюджуються серед дитячих бібліотек області. Крім того, ОДБ відкрила свою web-сторінку з інформацією про наявну у фонді літературу про о. Хортиця на сайті "Хортиця" громадської організації "Інститут підводних археологічних досліджень".
Активна життєва позиція міської бібліотеки для дітей Мелітопольської МЦБС допомагає успішно реалізувати творчу програму "Дитяча бібліотека в нових економічних умовах". Ця бібліотека стала ініціатором проведення в місті багатьох цікавих заходів під загальною назвою "Століть зв'язуюча канва", які збирали значну аудиторію читачів і широко рекламувалися у засобах масової інформації.
Помітно розширилися зв'язки дитячих бібліотек не тільки з традиційними партнерами - органами управління освітою і школами, спілками письменників і художників, але й із громадськими організаціями, фондами, які займаються проблемами дитинства. Це сприяло розкриттю можливостей дитячих бібліотек для суспільства, зробило їх "видимими", підвищило їхній престиж в очах користувачів.
Останнім часом ОДБ "Юний читач" організовує систематичний моніторинг діяльності дитячих бібліотек регіону, результати якого відображаються у щорічних виданнях "Статистичний огляд діяльності бібліотек ... року", "Аналітичний огляд діяльності бібліотек ... року". Обласним методичним центром уважно аналізуються всі документи, які надсилаються з місць.
У 2002-2004 роках наша бібліотека брала активну участь у соціологічних дослідженнях, які організовувала Національна бібліотека України для дітей "Краща книга року", ОУНБ ім. О.М. Горького з проблем поповнення та зберігання книжкових фондів, вивчення читацьких потреб основних категорій населення, визначення ролі і місця бібліотек в їхньому житті. Крім того, сама ОДБ "Юний читач" здійснила ряд досліджень, які проводилися за результатами, отриманими безпосередньо на співбесідах з респондентами, за матеріалами, зібраними під час виїздів на місця та після анкетування за темами: "Видання ОДБ "Юний читач" у роботі Вашої бібліотеки", "Бібліотечні послуги за оцінками дітей-читачів". Проведена робота значно сприяє визначенню місця сучасної дитячої бібліотеки щодо задоволення інформаційних запитів користувачів за умов суттєвих змін соціальної структури суспільства, формує ядро книжкового фонду.
Обласний методичний центр приділяє значну увагу збереженню і розвитку районних (міських) бібліотек, посилюючи їхні функції як центрів з моніторингу щодо вивчення та організації дитячого читання, бібліотечно-інформаційного обслуговування дітей регіону.
Велика увага у центрі методичної діяльності приділяється підвищенню кваліфікації бібліотечних працівників області. Формування інтелектуально-інформаційної культури спеціалістів у системі безперервної індивідуальної та групової освіти, підвищення рівня професійної компетентності бібліотечних працівників, розвиток їхніх здібностей та вмінь на основі здобутих знань, самостійне спостереження, аналіз та прийняття рішення в різних ситуаціях передбачаються програмою "Сучасний читач. Сучасна бібліотека". У рамках цієї програми проводяться щорічні семінари для заступників директорів ЦБС по роботі з дітьми та завідуючих районними (міськими) дитячими бібліотеками. Впродовж двох останніх років на семінарах обговорювалися такі теми, як: "Роль дитячих бібліотек у формуванні здорового способу життя, розвитку духовності та моралі, розумного використання вільного часу дітей", "Бібліотека для дітей у контексті розвитку сучасного краєзнавства", "Робота дитячої бібліотеки з формування національної самосвідомості та патріотичних почуттів юного громадянина".
При проведенні семінарських та практичних занять часто використовуються матеріали телевізійних передач "Мій рідний край", "Визволителі", "Маленькі прогулянки великим містом", "Жива історія Запоріжжя", "Город и горожане", "Місто Z", "Заповідними стежками", "Запоріжжя музичне", які транслюються на обласних каналах "Алекс", "Запоріжжя", "ТВ-5".
Особлива увага приділяється сільським бібліотекам взагалі та зокрема перепідготовці їхніх кадрів. Для цього використовуються різноманітні форми роботи - ділові ігри, районні семінари-практикуми, які проводяться в ЦБС їх структурним підрозділом - центральною дитячою бібліотекою за розробками ОДБ "Юний читач". Під час навчання переважають теми, які стосуються таких проблем: психологічні особливості читача-дитини, організація обслуговування дітей, спілкування, збереження культурних і національних традицій, краєзнавство, духовне, правове, патріотичне і екологічне виховання, що цілком природно для дитячих бібліотек. На замовлення районних та центральних міських бібліотек у таких заходах беруть участь працівники обласної бібліотеки для дітей "Юний читач". Серед підготовлених семінарів - "Інноваційна діяльність бібліотек", "Бібліотека - центр інформаційної підтримки краєзнавчої освіти", "Здоровий спосіб життя - це актуально", "Етика бібліотекаря у відносинах з читачем", "Паблік рілейшинз у бібліотеках" тощо. Тематика і кількість заходів з підвищення кваліфікації бібліотечних працівників безумовно свідчить про те, що дитячі бібліотеки області успішно справляються з організацією професійного спілкування бібліотекарів як основної складової науково-методичного забезпечення діяльності бібліотек, що обслуговують дітей.
Дуже позитивну роль у системі методичного забезпечення відіграє тісна співпраця в організації керівництва діяльністю бібліотек регіону трьох обласних бібліотек. Особливо плідними стали спільні надбання у дослідженні історії розвитку та становлення бібліотечної справи у Запорізькому краї. Результати вивчення минувшини дитячих бібліотек області висвітлювалися на обласних краєзнавчих читаннях, які традиційно проводяться на базі Бердянської міської ЦБС, а також під час обласної науково-практичної конференції "Історія бібліотечної справи на Запоріжжі" тощо.
Спільним проектом стала організація обласної виїзної книжкової виставки "Ні, ти не знаєш добре України, якщо на Запоріжжі не бував" у рамках програми творчого звіту майстрів мистецтв та художніх колективів Запорізької області "Ми - запорожці!" в Національному палаці "Україна" 24 вересня 2004 року.
Активна і плідна видавнича діяльність ОДБ "Юний читач" на допомогу мережі дитячих бібліотек. Це і методичні рекомендації, і матеріали з досвіду роботи, і сценарії масових заходів, організаційна документація, наприклад: методико-інформаційні матеріали з циклу "Штрихи до портретів знаменитостей Запоріжжя" та "Краєзнавчі етюди", "Методичні поради щодо популяризації творів письменників-ювілярів", матеріали з досвіду роботи з циклу "Кращий сценарій року" тощо.

Директор ОДБ "Юний читач" - О.П. Башкатова, губернатор
Запорізької області - В.П. Березовський, директор ОНБУ ім. О.М. Горького - І.П. Степаненко, директор обласної
бібліотеки для юнацтва - Т.В. Петренко
Значним досягненням останніх років є збільшення публікацій у регіональній та місцевій пресі про діяльність дитячих бібліотек, що ширше розкриває перед населенням їхні можливості. Характерним для публікацій є не нарікання на труднощі та негаразди, а інформація про здобутки, плани на майбутнє, що свідчить про активну позицію бібліотечних працівників. Особливо плідні взаємовідносини зі ЗМІ підтримують ОДБ "Юний читач", Мелітопольська, Бердянська, Енергодарська міські та Вільнянська, Оріхівська, Приазовська, Чернігівська районні бібліотеки для дітей. А ОДБ "Юний читач", Мелітопольська міська, Приморська районна бібліотеки для дітей ще й активно використовують для привернення уваги громадськості місцеве радіо та телевізійні канали.
Загалом можна сказати, що нині дитячі бібліотеки регіону, подолавши деякі комплекси молодших, знайшли своє місце в житті Запорізького краю, навчилися працювати, ідучи в ногу з часом.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей