Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих
Антоніна Захаренко
Імена в історії бібліотеки
(Штрихи до портретів директорів Хмельницької обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г. Шевченка)

   Хмельницька обласна бібліотека для дітей ім. Т.Г. Шевченка - сучасний загальнодоступний, інформаційний, культурно-освітній, дозвіллєвий заклад; науково-дослідний, консультативний центр з питань дитячого читання для дитячих бібліотек області.
Не випадково великий український письменник Павло Загребельний, відвідавши бібліотеку, сказав і записав у книгу відгуків: "Вражений і зачарований цим храмом дитячої книги. Золоті руки у цих людей, золоті їхні серця". За роки існування бібліотеки (з 1937 р.) у ній працювали віддані справі люди. І за всіма досягненнями колективу бібліотеки активна діяльність її лідерів - директорів. На жаль, через відсутність належних документів немає змоги встановити, хто першим очолив створену в м. Кам'янці-Подільському обласну бібліотеку для дітей та юнацтва. Але відомо, що після звільнення області від німецько-фашистських загарбників обласна бібліотека для дітей і юнацтва відновила свою діяльність 5 липня 1944 р. в м. Проскурові.
   Директорами були призначені Мілютіна Катерина Євтихіївна (1944 р.), Снігур Марія Степанівна (1945 р.). З 1946 року до 1967 року бібліотеку очолювала Бабич Ася Абрамівна. За 21 рік керівництва бібліотека стала для неї і рідною домівкою, і головною справою життя, і улюбленим дітищем. Ася Абрамівна - людина великої душі, скромна, добра, працелюбна, вмілий організатор. Вчителька за освітою, вона досконало вивчала бібліотечну справу. Важкими були післявоєнні роки для бібліотеки. З 1944 по 1952 рр. бібліотека знаходилась у п'яти різних приміщеннях. У 1952 р. під керівництвом директора для бібліотеки було здійснено добудову двоповерхового приміщення тракторозбуту. Тут вона і розміщалась до 1974 року. Розширюється структура бібліотеки; крім абонементів і читального залу, створюється методично-бібліографічний відділ. У цей період розширюється мережа спеціалізованих дитячих бібліотек. У 1960 р. в області вже діяло 37 бібліотек для дітей, а при сільських бібліотеках відкриваються кімнати юного читача. Протягом 1964-1965 років їх було відкрито 96. Велика увага приділяється навчанню працівників дитячих бібліотек. У практику обласної бібліотеки для дітей запроваджується "бібліотечне учнівство". Бібліотека активно бере участь у змаганні за звання "Бібліотека відмінної роботи", яке виборює в 1966 році. У 1967 р. Ася Абрамівна йде на заслужений відпочинок, але ще довго залишається вірним другом і порадником колективу бібліотеки.
   З 1967 року обласну бібліотеку для дітей очолила Тамара Опанасівна Александрова. У бібліотеці вона працювала після закінчення Харківського бібліотечного інституту, з 1951 року. Її творчий потенціал, досвід роботи, наполегливість у досягненні поставлених завдань на багато років визначили стиль роботи бібліотеки. Розширюються функції обласної бібліотеки для дітей, зростає книжковий фонд, збільшується кількість читачів, розвивається мережа дитячих бібліотек області. Тамара Опанасівна докладала чимало зусиль і успішно вирішувала питання щодо поліпшення матеріально-технічної бази бібліотеки. У 1974 р. в біографії бібліотеки було ще одне переселення. Цього разу бібліотека перейшла до новозбудованого сучасного приміщення площею 1300 м2. Т.О. Александрова вишукувала для її оформлення сучасні будівельні матеріали - травертин, ракушняк, дерево..., а до оформлення інтер'єру бібліотеки залучала відомих майстрів України - Марію та Івана Литовченків, художників Ніну Денисову та Миколу Малишка, Володимира Прядка. Вона зуміла організувати колектив, знайти сили і можливості, щоб не тільки побудувати нове приміщення, але й зробити так, щоб бібліотека стала свого роду музеєм, картинною галереєю. З її ініціативи в бібліотеці було створено неповторну "кімнату казок".
   У 1978 р. бібліотеку нагороджено Почесною Грамотою Президії Верховної Ради України, а Тамарі Опанасівні присвоюється звання "Заслужений працівник культури України". У цьому ж році Т.О. Александрова переходить на роботу директором театру ляльок.
   На посаду директора обласної бібліотеки для дітей у 1978 р. призначається досвідчений спеціаліст Луцюк Ніна Олександрівна, яка розпочала свою трудову діяльність у бібліотеці з 1966 р. Працювала методистом, головним бібліотекарем, заступником директора з наукової роботи. Працюючи директором, наслідувала і примножувала традиції, докладала зусилль для удосконаленя і змісту роботи обласної бібліотеки для дітей та дитячих бібліотек області. У 1983 р. вона переходить на роботу в профспілкові органи.
   З 1983 року і до цього часу бібліотеку очолює Киричук Олена Олексіївна - справжній подвижник в галузі бібліотечної справи області. Починаючи з 1966 р., Олена Олексіївна всі свої знання, вміння віддає бібліотечній роботі з дітьми. Людина високого професіоналізму, творча, рішуча, енергійна. Вона - вмілий організатор, не боїться інновацій, володіє конструктивним мисленням, добре орієнтується в ситуації та вміє знаходити оптимальні варіанти вирішення проблем, впевнено веде бібліотеку складним, бурхливим виром сьогодення у майбутнє. За 20 років лідерства Олени Олексіївни значно зросла соціальна функція бібліотеки, розширилася сфера її впливу на дітей і підлітків. Головною фігурою в бібліотеці став юний читач з його інтересами і проблемами. Якщо в 1980 р. бібліотекою користувалося 7588 читачів, у 1985 р. їх було - 11455, то починаючи з 1990 р., щорічно вже понад 15 тисяч дітей і підлітків активно відвідують нашу бібліотеку. За її ініціативи в бібліотеці запроваджуються нові форми роботи. Це - Студія соціальної і трудової активності читачів "Книга", читацьке об'єднання "Соняшник", конкурси юних дарувань "Кобзарики", літературно-мистецьке свято "Думи Тарасові, слово народнеє", вечори сімейного спілкування, "зал інформаційної підтримки освіти", "Служба інформаційного комфорту сім'ї" та інші. З письменниками, художниками, різноманітними товариствами, закладами освіти, мистецтва та іншими встановлюються ділові творчі контакти. Соціологічні дослідження, які дають можливість прогнозувати, визначати стратегію розвитку бібліотек області, стають невід'ємною складовою роботи бібліотеки. Дієвими є творчі лабораторії, діалоги, очно-заочні та професійні навчання, зустрічі за "круглим столом" тощо.
   У складних соціально-економічних умовах сьогодення Олена Олексіївна робить все можливе для розвитку бібліотеки і зміцнення її матеріально-технічної бази. Розпочато впровадження новітніх інформаційних технологій на базі комп'ютерів нового покоління. Бібліотека оновлюється щорічно як за формою, так і за змістом роботи. Вона - одна з кращих бібліотек України.
   Попередні директори А.А. Бабич, Т.О. Александрова, Н.О. Луцюк внесли значний вклад у створення і розвиток дитячих бібліотек області, а О.О. Киричук багато зробила і робить для їх збереження та збагачення.
   Новаторський підхід Олени Олексіївни до організації роботи дав змогу бібліотеці стати дипломантом Виставки досягнень народного господарства СРСР та України (1987, 1988 рр.), лауреатом обласних премій імені Т.Г. Шевченка та М. Смотрицького (1993, 2000 рр.). У 1989 р. бібліотеці присвоєно ім'я великого сина українського народу, національного генія - поета Тараса Григоровича Шевченка. За самовіддану працю у 1987 році директора О.О. Киричук було відзначено високою нагородою держави - їй присвоєно звання "Заслужений працівник культури України".
   Багаточисленні проблеми стоять сьогодні перед обласною бібліотекою для дітей ім. Т.Г. Шевченка. Та самовіддана робота колективу однодумців на чолі з директором О.О. Киричук дозволяє стверджувати, що бібліотека і в ІІІ тисячолітті впевнено крокуватиме в майбутнє.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей