Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Надія Скотаренко
директор ЦБС для дітей, м. Запоріжжя

Дитяча бібліотека: ідеї, майстерність, пошук

Запорізька міська ЦБС для дітей об'єднує 17 бібліотек, кожна з яких має своє обличчя, уподобання та яскраву індивідуальність. Філії, як правило, самостійно визначають свої пріоритетні напрями діяльності, орієнтуючись на результати моніторингу потреб потенційних користувачів та партнерів, враховуючи профілювання шкіл, дошкільних та позашкільних закладів тощо. Але задля свого професійного вдосконалення, виявлення власних здібностей і втілення творчих планів працівникам бібліотек дуже потрібне і корисне спілкування з колегами, обмін досвідом та постійне підвищення фахової майстерності. Тому і користуються такою популярністю в ЦБС різноманітні професійні конкурси, ярмарки творчих ідей тощо, які організовуються та проводяться за участю всього колективу ЦБС. Це створює атмосферу творчості, сприяє реалізації фахових знань, демонструє компетентність та загальну ерудицію, виявляє індивідуальні здібності та ділові якості кожного працівника. Теми загальносистемних заходів різноманітні: "Шукаємо формулу успіху", "Бібліотекар - це талант і творчість", "І завжди пошук", "Від інформації до знань", "Бібліотека моєї мрії" тощо.
З великим успіхом пройшов огляд-конкурс "Палітра професійної майстерності" (авторська книжкова виставка), метою якого було якнайповніше ознайомлення дітей з фондами бібліотек та активізація творчого потенціалу бібліотекарів. Книжкові виставки, які були представлені тут, оцінювались за номінаціями: "За прилучення дітей до джерел духовності", "За новаторство, оригінальність в оформленні", "За актуальність тематики", "За пропаганду творів українських письменників", "За художню майстерність", "За використання творчих робіт дітей", "За кращу виставку з історії краю". Конкурс продемонстрував неабияку професійну майстерність, нестандартність мислення та творчу уяву дитячих бібліотекарів.
"Реально ли это - зеленая планета?" - так називалася книжкова виставка, організована у філії № 10, яка була виконана у вигляді діорами і привертала увагу всіх, без винятку, читачів. Діорама виглядала як мальовнича галявинка з невеличким озерцем, поряд з яким, серед польових квітів та сухої трави, розмістилися чучела птахів та звірів, що населяють територію нашого краю. А подорожувати книгами, представленими на цій виставці, допомагав веселий Дідусь-краєзнавець. Ефект підсилювався завдяки спеціальному підсвічуванню та використанню магнітозаписів голосів птахів.
Цікавому та неповторному світові природи була присвячена і виставка-подорож "Дивосвіт природи", організована у відділі обслуговування молодших школярів ЦБ ім. М. Андросова. Враховуючи вік дітей, яким адресована виставка, бібліотекарі розмістили назви розділів на силуетах листочків з дерев, а за гіда взяли веселого Гнома-чарівника. Поряд з виставкою, під великим деревом сидів допитливий Ведмедик з чарівною скринькою, куди діти могли опустити свої відгуки про прочитані книги та малюнки до них.
Було відзначено членами журі і книжкову виставку-хобі "Чарівна глина" (філ. № 7), на якій поряд з книжками про властивості глини та історію виробів з неї демонструвалися й самі вироби, а також глиняні поробки, виготовлені читачами-дітьми.
У номінації "За прилучення дітей до джерел духовності" перемогу отримала книжкова виставка, адресована читачеві-підлітку "Нащадку, ти прочитай мене" (філ. № 12). Вона була підібрана з книжок, які свого часу справили яскраве враження на тепер вже відомих особистостей - письменників, поетів, вчених. Поряд з цитатами знаменитих про прочитане було розміщено і відгуки читачів про ці книги, їхні малюнки та вірші. А анкета "Що значить читання для мене" була логічним та вдалим доповненням до виставки.
Не менш цікавими і корисними у професійному плані були: конкурс гуртків "Книга та лялька", конкурс програм літнього читання "Літо, книга, я - друзі". Їх активними учасниками були не тільки бібліотекарі, а й читачі. І якщо у конкурсі гуртків кількість маленьких учасників обмежувалася власне гуртківцями, то конкурс програм літнього читання об'єднав чи не всіх дітей, які залишилися влітку в місті. Численні конкурси, турніри, подорожі, вікторини збирали в стінах бібліотек сотні читачів, а результат - тисячі прочитаних книжок, відгуки, малюнки, поробки, оповідання, вірші. Ось один з них, що належить перу читачки філії № 17 Олені Малюгіній:

Возьми, дружочек, книгу,
Читай и познавай,
В стране чужой фантазии
Немножко побывай.
И знай, что в жизни тоже
Есть место чудесам,
Творить их может каждый -
Попробуй это сам.
Пойди в библиотеку
И посмотри вокруг:
Стоят рядами книги,
И каждая - твой друг.
В одних - ума палата,
Другие - с юморком,
И каждая - особая,
С заветным юморком.
С обложки улыбаясь
Глядит какой-то зверь ...
Да это ж Громозека,
Землянин он теперь.
А вот старик Хоттабыч
С волшебнейшим ковром -
Он, верно, с Гарри Поттером
Давно уже знаком.
Загадочный мальчишка,
Улыбка до ушей,
Он стал для всех кумиром,
Не только для детей.
Отважный эльф и хоббиты
Решили наконец
Покончить с Сауроном -
Властителем колец.
Читай, дружочек, книгу
И помни: этот друг
В делах тебе поможет,
Украсит твой досуг.

Ці рядки - чи не найкраща оцінка нашої дія-льності, підтвердження того, що бібліотека - найбільш життєздатний та перспективний осере-док культури, де підтримується атмосфера інтеле-ктуальності, доброзичливості, потягу до знань.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей