Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Ольга Хохлова
заступник директора Донецької обласної бібліотеки для дітей ім. С.М. Кірова

Гуріна - директор

 Проходять роки, минають часи - незмінною залишається тільки наша пам'ять. У цьому році колектив Донецької обласної бібліотеки для дітей ім. С.М. Кірова згадує жінку, яка з дитинства несе в собі любов до книги. Майї Філаретівні Гуріній у 2004 року виповнюється 75 років. Вона очолювала нашу бібліотеку з 1953 по 1984 рр., і її вибір стати бібліотекарем був зовсім невипадковий.
Ось як згадує Майя Філаретівна свій шлях до безмежного світу книг:
"Как сейчас помню своё первое в жизни посещение библиотеки в г. Изюме Харьковской области, где я родилась 5 мая 1929 года. Мне было пять лет, брат взял меня посмотреть фильм под названием "Девочка и виноград" (про диверсантов …), а потом мы поднялись на второй этаж и вошли в большую комнату, где в шкафах стояло множество книг. За большим и высоким барьером сидела милая женщина - библиотекарь Альмова Ольга Сергеевна… Она подозвала меня и дала мне книжечку-считалочку про курицу и её цыплят … Этот день вошёл в меня на всю жизнь.
В доме у нас было много книг. Мой отец - учитель истории, специально для нас с братом подбирал литературу классиков. "Кобзарь" Т. Шевченко, произведения А. Пушкина - были неотъемлимой частью моего детства, что и определило в будущем выбор профессии. Были трудные послевоенные годы. Весь выпуск нашего класса поступил в Зоотехнический институт в Лозовеньках, под Харьковом. Было голодно, и мама убедила меня тоже сдать экзамены в этот институт, ибо там была столовая, своё приусадебное хозяйство … Так я оказалась в Зоотехническом институте, но, проучившись один семестр, ушла. Поступила на работу статистом в исполком местных советов, а в свободное время помогала библиотекарю Альмовой Ольге Сергеевне. Наконец моя мечта осуществилась: в 1948 году я поступила в Харьковский библиотечный институт, который окончила в 1952 г., получив назначение в г. Киев, в библиотеку им. КПСС, но я попросила отпустить меня на работу поближе к г. Изюму, где жили мои родители. Мне дали направление в Сталинскую областную библиотеку для детей и юношества им. С.М. Кирова (так в ті роки називалася наша бібліотека).
Я зашла в библиотеку прямо с вещами, здесь шла встреча с артистами Московского малого театра … Так началась моя работа в областной библиотеке для детей им. С.М. Кирова. Назначили меня на должность заведующей абонементом, а через 5 месяцев, в 1953 году, я стала её директором".

Більше ніж 30 років очолювала М.Ф. Гуріна наш колектив. Багато подій відбулося за цей час у житті бібліотеки. Назвемо тільки одну - Донецька обласна бібліотека для дітей ім. С.М. Кірова була ініціатором створення відділів обслуговування за віком з абонементом і читальним залом. Рекомендації республіканського семінару для директорів обласних дитячих бібліотек який проходив на базі нашої бібліотеки у 1962 році, сприяли створенню таких відділів у всіх дитячих бібліотеках України.
Під керівництвом Майї Філаретівни бібліотека досягла певних успіхів і не раз нагороджувалася дипломами та грамотами. Директор бібліотеки М.Ф. Гуріна теж отримувала нагороди. Вона відзначена ювілейними медалями, має медаль "За доблестный труд", іменний годинник Міністерства культури, грамоти та подяки.
І донині Майя Філаретівна залишається відданою бібліотечній справі людиною. Вона завжди цікавиться станом бібліотек в області та в Україні.
Від усієї душі бажаємо Майї Філаретівні Гуріній, чудовій жінці, люблячій матусі, турботливій бабусі бути красивою, чарівною, коханою, здоровою на довгі-довгі роки.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей