Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Слово головного редактора

Анастасія Кобзаренко,
генеральний директор НБУ для дітей

Бібліотечна країна відкриває нову сторінку своєї історії

 

2004 рік для нашої держави став знаковим. Українці відкрили нову сторінку своєї історії — вони обрали народного Президента Віктора Ющенка і з його іменем пов'язали свої надії на краще життя, на відродження духовності, торжество віри і справедливості, пробудження творчого потенціалу та високої громадянської позиції, гармонійний розвиток особистості. Сьогодні великий, талановитий, працьовитий народ України довів, як собі, так і всьому світові, що він любить свою Батьківщину, заслуговує на повагу, і ненька–Україна може та має зайняти своє достойне місце у світовій спільноті. Тепер головне наше завдання — будувати й утверджувати Українську державу, виховувати нове покоління гідних творців, патріотів з високою громадянською позицією — людей, здатних співвідносити свої дії та вчинки з її Основним Законом. А допомогти дітям — майбутнім особистостям чітко і твердо з'ясувати, що таке людська гідність, національна свідомість, честь і гордість громадянина України мають сім'я, школа і, безумовно, дитяча бібліотека.

Україна прагне до розбудови гуманного, демократичного суспільства, в якому питання виховання підростаючого покоління є пріоритетним. І саме тому перед бібліотеками за нових політичних, соціально-економічних, полікультурних, міжетнічних та техніко-технологічних умов стоїть багато серйозних і важливих завдань з виховання гідного покоління нової України. Це певною мірою вимагає від бібліотечних працівників більш відповідально ставитися до своєї діяльності, перебудовувати свою роботу і мислення та шукати нові інноваційні шляхи. Бібліотеки сьогодні мають бути не лише скарбницями знань та інформації, накопичених людством, а ще й джерелом прилучення кожної дитини до високих моральних цінностей — доброти, щирості, людяності, відповідальності тощо.

Бібліотеки ХХІ століття — це нове покоління читачів, яке відрізняється від своїх попередників, має свої сучасні запити та поняття про честь і обов'язок. Вони так часто бачать на телеекранах війну, насильство і смерть, що це привело до розмивання моральних понять про добро і зло, про право людини на життя, про служіння Батьківщині, любов, вірність і дружбу. Помічено, що у сучасному житті слово «війна» втратило своє емоційне забарвлення, і, на жаль, стало звичним. Війна, зокрема Велика Вітчизняна, для сьогоднішніх дітей щось таке далеке, невідоме та нереальне. Тому одним з основних завдань бібліотек має бути збереження історичної пам'яті, донесення до дітей духовних надбань свого народу та заслін потоку насильства і непристойності, який щоденно звалюється на них зі сторінок сумнівної преси, кіно і телеекранів, а тепер ще й з мережі Інтернет. Поставити такий заслін не означає «оголосити війну» чи вступити «у боротьбу», просто потрібно дати дитині можливість доторкнутися до літературних творів, де людина це особистість, а не ресурс; культура і мораль це цінність, а не товар. Заохочуючи дитину до читання гарної книжки, бібліотекарі живлять її душу, розум і серце, спонукають до самопізнання і творчої самореалізації та відкривають перед нею шлях до невичерпних джерел інформації. З огляду на це, важливим елементом стратегічної політики бібліотек повинно стати максимальне використання комп'ютерних технологій у процесі обслуговування користувачів. Сьогодні сучасним бібліотекам для більш ефективної роботи потрібно також розвивати і тісну співпрацю з громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування, заохочувати партнерів, спонсорів, створюючи комфортні умови для своїх користувачів. Таке співробітництво підвищить імідж бібліотек і приверне увагу громадськості та владних структур до хвилюючих їх проблем.

Наша держава крокує у майбутнє, і зрозуміло, що шлях цей буде довгим та непростим, але
ми впевнені — доля оновленої України буде щасливою, бо вона на те заслуговує.

 

Президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей
Анастасія Кобзаренко

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей