Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Відкриття. Нововведення. Досвід

Олена Ташлик

Світ кольорів і звуків - для дітей

Духовне життя дитини повноцінне лише тоді,
коли вона живе у світі казок, музики, фантазії,
творчості. Без цього - вона засушена квітка.
В.О. Сухомлинський

Світ мистецтва незвичайний - великий, різноманітний, прекрасний і неповторний. Він пробуджує красу душі, вчить любити життя, дарує незабутню радість і насолоду, але збагнути все це може лише той, хто знає мову мистецтва.
Розуміючи, наскільки важливо з раннього дитинства навчити людину слухати музику, розвивати естетичний смак, образну уяву, відділ естетичного виховання Чернігівської обласної дитячої бібліотеки ім. М. Островського сприяє естетичному розвитку дитини, створюючи умови для духовно-емоційного спілкування, творчої самореалізації дитини. І важливим напрямком роботи відділу є просвітницька діяльність, яка базується на партнерських відносинах з творчими організаціями, музичною школою, школою мистецтв, художнім музеєм.
Перші кроки дитини у світ прекрасного пов'язані з казкою, куди вона потрапляє під час відвідування музичних хвилинок "Музика розповідає казку". Діти з великим задоволенням слухають про пригоди хороброго Лускунчика та прекрасної Снігуроньки, хитрого Пана Коцького та зухвалої Кози-Дерези. І музика - весела і сумна, ніжна і урочиста, розповідає чимало дивовижних історій та допомагає малюкам краще пізнати, яким є той чи інший казковий персонаж. У відділі завжди можна послухати не тільки улюблені казки, а й класичну або естрадну музику.
Невичерпне джерело для нашого духовного зцілення - народознавство. Знання українських народних пісень, танців, музичних інструментів, старовинного вбрання, народних свят - це те, без чого не можна обійтися, виховуючи дітей. У відділі постійно проводяться години мистецтва, народознавства, під час яких ми намагаємось цікаво розповісти читачам про народне мистецтво, побут та звичаї українців.
Щирими, добрими друзями і постійними читачами бібліотеки у відділі є сестрички Оксана і Руслана Старицькі. Вони пишуть вірші, малюють, добре знаються на музиці. Цікавою, теплою була творча зустріч з Оксаною - юною гітаристкою, студенткою Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького, у виконанні якої звучала музика композиторів-класиків. А зрозуміти її дітям допомагали казкові музичні герої - Бандурка Марійка, Гітара Лаура, Скрипочка та маленька Дюймовочка з країни ельфів, яких придумала Руслана.
Вже багато років працює школа естетичного виховання "Джерела духовності" для учнів 7-9 класів. На її заняттях діти знайомляться з українським та зарубіжним мистецтвом, зустрічаються зі своїми талановитими ровесниками, які займаються музикою, живописом. Одне з таких занять перейшло у чудовий концерт-бесіду "Взяв би я бандуру…", який подарували читачам учні Чернігівської ДМШ № 3. Дехто говорить, що духовність у наші часи ледь-ледь животіє і, навіть, вже померла. Але побачили б вони обличчя вдячних юних слухачів, які із задоволенням сприймали чарівну, живу музику, а звучали тут і українські народні пісні, танці, і класичні твори зарубіжних композиторів. Юні музиканти виконували їх щиро, схвильовано і талановито. З неабиякою зацікавленістю всі слухали розповіді про історію бандури, її будову, про кобзарство України.
Є діти, які всі свої фантазії, враження перетворюють на картини. Малюючи, вони розповідають про себе і про світ, в якому живуть. Юних художників, які тільки-тільки випробовують свої сили у живопису, малюнку, бібліотека не залишає поза уваги. У читальних залах, відділі естетичного виховання постійно експонуються виставки їхніх робіт. Зокрема, привернула неабияку увагу наших читачів виставка картин юних митців Чернігівщини "Україно, любове моя…", на ній відбулася творча зустріч з однією із художниць - Наталкою Терещенко, старшокласницею із Щорського району Чернігівської області. Нещодавно пройшла презентація виставки картин юних художників-імпресіоністів середньої школи № 29, які з великим захопленням займаються живописом на кафедрі образотворчого мистецтва. Їхні роботи виконані у досить незвичній і цікавій техніці - пуантилізм. На презентацію, що стала своєрідною творчою зустріччю, завітало багато гостей: учні Михайло-Коцюбинської школи-гімназії, діти з Корпусу юних дипломатів м. Чернігова, школярі, вчителі. Художники ділилися своїми враженнями від знайомства з творчістю "дорослих" імпресіоністів, з великим задоволенням відповідали на запитання присутніх. Звучала музика композиторів-імпресіоністів К. Дебюссі та М. Равеля, а про імпресіонізм у світовому мистецтві розповідали працівники відділу естетичного виховання ОДБ.
Кожна дитина - талановита і неповторна, її так легко зацікавити, треба тільки сколихнути невидимі струни душі, взяти за руку і ввести у чарівний світ звуків, кольорів, поезії. Бібліотекарю легше інших запросити дитину до творчості. Адже він не має педагогічних санкцій, не виставляє оцінку за малюнок, вірш чи придуману казку. І тому години творчості у відділі дуже популярні. Заходи, в яких діти самі беруть активну участь, фантазують, творять, стають для них особливо цікавими і улюбленими. Під час години творчості "Паперові візерунки" діти дізнаються про мистецтво витинанки. Переглядаючи чудові зразки, маленькі творці не можуть дочекатися, коли вже можна буде взяти до рук ножиці і зробити власні неповторні "шедеври". До Великодня проводяться години творчості "Веселка на шкаралупі", юні митці роблять тут писанки чи ескізи до них, і їхні кращі роботи експонуються на святковій виставці.
Хто з нас не мріяв про диво - "машину часу", що дає змогу подорожувати крізь століття! І ось для наших читачів ми спробували влаштувати такі подорожі. Як? За допомогою мистецтва. Ми розробили спеціальний "маршрут", що передбачає 8 "зупинок": "Печерні вернісажі", "Мистецтво Київської Русі", "Скарби Давнього сходу", "Світло українського бароко", "Доба геніїв - Відродження", "Вік Просвітництва", "Враження від миттєвостей - імпресіонізм", "Граффіті - мистецтво вуличного живопису". Наша "машина часу" подорожує протягом року - юні "мандрівники" не тільки дізнаються про культуру різних часів і народів, але й мають змогу побачити на слайдах кращі зразки витворів мистецтва, послухати музику.
Доброю традицією стало спілкування наших читачів з юними талантами, під час якого діти не тільки зустрічаються з цікавими людьми, але й відкривають у собі здібності до мистецтва, творчості.
Творчий доробок відділу сьогодні досить великий. Це і традиційні години мистецтва, музичні, художньо-пізнавальні години, а також презентації виставок, творчі зустрічі з митцями, свята, спільні з освітніми закладами уроки, слайд-екскурсії, вікторини, конкурси (ігрові форми - "Відгадай мелодію", "Поле чудес", "Брейн-ринг", "Що? Де? Як?").
Надовго запам'ятовуються дітям свята, які відбуваються у бібліотеці. І, мабуть, найулюбленіше - "Їде Святий Миколай". Воно завжди проходить цікаво, з музикою, піснями, переглядом мультфільму про Святого Миколая. Діти слухають розповіді працівників відділу про життя Святого, знайомляться з кращими зразками ікон з його зображенням, читають вірші, самі розповідають про свої добрі справи. Звичайно, не обходиться без подарунків (у цьому допомагає обласне відділення Дитячого фонду України). Духовне життя дитини не може бути повноцінним без музики, фантазії і творчості, без спілкування з прекрасним. І відділ естетичного виховання у дитячій бібліотеці є саме тим місцем, де можна не тільки знайомитися з мистецтвом, але, що дуже важливо, і пробувати свої сили у творчості, плідно працювати, готуватися до уроків, цікаво відпочивати, адже тут живуть Музи, Краса, Добро.
Запроваджено у відділі своєрідний інтерактивний зв'язок з дітьми - "Поштова скринька". Читачі охоче туди пишуть. Листи і записки, відгуки про нашу роботу, пропозиції та побажання і, навіть, прохання про придбання конкретної літератури чи передплати журналу. Це допомагає нам удосконалювати роботу, при можливості, виконувати побажання читачів. Відділ працює за авторською програмою завідуючої - О. Ташлик.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 12/4/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей