Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Б. Кальченко,
начальник управління культури Чернігівської обласної державної адміністрації

Бібліотеки і сьогодення: стан та перспективи розвитку бібліотек області

  
Серед закладів культурно-просвітницького спрямування Чернігівщини найдоступнішими та найбільш відвідуваними залишаються бібліотеки. Сьогодні вони та їхні фондові зібрання — це не тільки гордість і багатство нашого народу, але й одна з найважливіших складових інформаційної політики держави, спрямована на задоволення духовних, культурних, освітніх потреб нації. Кожен рік історії держави накладає свій відбиток і на розвиток бібліотек області, від яких суспільство чекає нових послуг, нових можливостей. Сьогодні для користувачів Чернігівщини працює 745 бібліотек, у т.ч. 637 сільських, 37 дитячих з фондом понад 10 млн. прим., що можна вважати суттєвим інформаційним потенціалом. Стратегічним для бібліотек регіону є вірний вибір пріоритетів, які визначаються законодавчими, нормативними актами та програмами розвитку.

З метою збереження української культури, створення необхідних матеріальних та духовних умов для її розвитку, пошуку нових форм і методів роботи в області була розроблена і впроваджена Програма розвитку культури на 2003–2004 роки. Поліпшенню формування бібліотечних фондів ЦБС сприяє обласна Програма поповнення бібліотечних фондів на період до 2005 року, завдяки якій у 2004 році кошти з обласного бюджету на централізоване комплектування бібліотек літературою збільшилися вдвічі — з 75 тис. до 145 тис. грн. На передплату періодичних видань з місцевих бюджетів було виділено 250 тис. грн. Одним з важливих факторів бібліотечного менеджменту є активне використання позабюджетних коштів для поповнення своїх фондів, зокрема, у 2004 році на потреби бібліотек області було використано понад 500 тис. гривень. Не залишилися поза увагою і сільські бібліотеки. Поліпшенню стану їхніх фондів сприяє діяльність ради з питань комплектування при обласному бібліотечному колекторі, яку очолює заступник начальника управління культури. За її ініціативи до бібліотек області було надіслано 500 примірників презентаційного видання «Чернігівщина», 600 примірників книг видавництва «Чернігівські обереги».

Стратегія розв'язання проблем збереження бібліотечних фондів у бібліотеках області визначена «Програмою збереження бібліотечних фондів у Чернігівській області на 2003–2005 роки», основними положеннями якої є: координування роботи бібліотек і установ у справі обліку, консервації бібліотечних фондів; координація фінансових, матеріально-технічних і трудових ресурсів для забезпечення довготривалого збереження документів та їх використання; розробка та впровадження новітніх технологій консервації; забезпечення безпеки фондів бібліотек.

Досвідом роботи доведено важливу роль бібліотек регіону у формуванні і плідному функціонуванні місцевого самоврядування, велике значення їхнього співробітництва з місцевою владою. Згідно із розпорядженням голови Чернігівської облдержадміністрації «Про створення центру інформації про діяльність державних органів влади та органів місцевого самоврядування і регіонального інформаційного порталу» до бібліотек надходить інформація про рішення, які приймаються законодавчою та виконавчою владою з питань культури, економіки, фінансової банківської системи, охорони здоров'я тощо. Всі матеріали збираються в публічних центрах регіональної інформації, що діють при всіх бібліотеках області. Це створює умови для спілкування населення з владою.

Подальшому розширенню сфери інформаційно-бібліотечних послуг в області сприятиме інформаційний портал «Сіверщина», що створюється в обласній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка. Сьогодні в області вже діють 4 безкоштовні Інтернет-центри: в обласній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка (понад 1 тис. користувачів), центральних бібліотеках міст Чернігова, Ніжина, Прилуки. За підтримки голови м. Чернігова в Центральній міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського відкрито і діє центр правової інформації на допомогу міському самоврядуванню.

Центральні районні та міські бібліотеки за підтримки органів влади для поліпшення інформаційного обслуговування своїх користувачів опановують новітні технології, і вже 14 з них мають у користуванні комп'ютери. Активно в цьому напрямку працює обласна бібліотека для дітей ім. М. Островського, що впроваджує «Програму формування інформаційної культури учнів», створила власний web -сайт, і в якій протягом п'яти років діє Центр дитячої Інтернет-журналістики.

Управління культури багато робить для зміцнення зв'язків бібліотек з творчою інтелігенцією, зокрема з обласною організацією Національної спілки письменників України. В бібліотеках області активізувалась популяризація творчості письменників–земляків: С. Реп'яха, Л. Карпенко, С. Маринчика, М. Мостовки та ін., завдяки чому зріс інтерес до рідного краю, його історії, літератури, мистецтва. Прикладом цікавої творчої співпраці може бути підготовка та святкування в області 190-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка.

Враховуючи зростаючі вимоги до сучасних бібліотечних фахівців (а їх в області 1260), ми створили в кожному районі сучасні базові бібліотеки–філії з поглибленою розробкою і практичними впровадженнями програми «Система діяльності бібліотеки зі збереження народних традицій та впровадження інновацій». За підтримки управління культури облдержадміністрації проводяться обласні конкурси професійної майстерності, що привертає увагу громадськості до бібліотек та їхніх проблем. У 2001 році ми провели перший обласний конкурс дитячих бібліотекарів, у 2004 р. — перший обласний конкурс сільських бібліотекарів на кращу роботу з дітьми. У планах 2005 року — обласний конкурс на кращу бібліотеку року.

Показово, що загальні тенденції розвитку бібліотечної справи на Чернігівщині — позитивні, життя дає нам бачення перспективи розвитку бібліотечної справи, втілення планів, нових ідей.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей