Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Наталія Лисенко,
директор Чернігівської ОДБ ім. М. Островського

Книга та Інтернет-технології у дитячій бібліотеці: поруч чи порізно?

  

2003–2012 роки Генеральна Асамблея ООН проголосила десятиріччям грамотності, а саме поняття «грамотність» Всесвітньою організацією охорони здоров'я було внесено до 12 показників, які характеризують здорову націю. Грамотними та освіченими мають бути як дорослі, так і діти, саме тому читання в усьому світі розглядається як основне базове вміння, необхідне людині для її повноцінного життя. Сьогодні існують такі поняття грамотності, як: культурна, функціональна, інформаційна, і нас, бібліотекарів, найбільше цікавить грамотність інформаційна. Адже тільки інформаційно грамотна людина, визначивши певну проблему, зможе обрати для її вирішення адекватні ресурси, знайти в об'ємному масиві потрібну інформацію, синтезувати її та обробити.

На формування свідомості юного покоління неабиякий вплив мають мас-медіа: телебачення, радіо, преса, а сьогодні в магічний світ увірвався ще й Інтернет з його вседоступністю. Часто Інтернет порівнюють з неосяжним океаном — кількість його ресурсів становить вже понад мільярд, і це є набагато більше, ніж фонди сотень найбільших бібліотек світу разом. Проте, на думку спеціалістів, книга все одно була й залишається основним джерелом інформації, і ніщо поки ще не зможе замінити її — вона найвизначніший та найдоступніший винахід людства. І саме дитячі бібліотеки мають та забезпечують дітям широкий доступ до своїх скарбів — книги, інформації та знань. Наше гасло сьогодні — бібліотека не повинна перетворюватися на музей книги. Вона має, активно використовуючи Інтернет-технології, створюючи електронні каталоги, а в майбутньому і оцифровуючи свій фонд, робити його більш доступним для користувачів. Саме такий варіант — поєднання доступності книги з необмеженими можливостями Інтернету ми вважаємо найоптимальнішим. Слід зазначити, що комп'ютерна база бібліотеки невелика, це 4 комп'ютери, які використовуються на повну потужність і навіть трохи більше.

У вересні 2003 року силами колективу бібліотеки було створено власний Web -сайт (http://www.ok.net.ua/ostrovskogo), який активно поповнюється новою інформацією і користується попитом серед наших користувачів. Його чисельні рубрики пропонують інформацію з різноманітних питань, наприклад, в рубриці «Новини» подаються найбільш цікаві події з життя бібліотеки: заходи, виставки тощо. «Довідкове бюро» знайомить читачів з бібліотекою, її історією, структурою, правилами користування. У рубриці «Бібліотечні ресурси» систематично подаються відомості про найцікавіші нові книги, відкрито віртуальний читальний зал, в якому пропонуємо цікаві актуальні статті з періодичних видань, що передплачуються бібліотекою, та перлини нашого фонду — найцінніші і найстаріші видання. Рубрика «Для вас, читачі» представляє інформацію про читацькі об'єднання, клуби, що працюють у бібліотеці, а також дитячий літературний альманах «Пегасик», де висвітлюється творчість дітей.

Прикладом поєднання книги та можливостей Інтернету можуть бути правова, екологічна, краєзнавча сторінки web -сайту. Український національний союз молодих юристів подарував бібліотеці посібник «Права молоді в Україні» та CD-ROM «Про права дітей і підлітків», які в дуже цікавій доступній формі знайомлять дітей з їхніми правами. У бібліотеці пройшла презентація цих джерел за участю одного з авторів, а одночасно і презентація правової сторінки нашого web -сайту, на якій саме і розмістили інформацію про посібник та CD-ROM. Презентація сподобалася всім — і дітям, і дорослим, які охоче тепер звертаються до нашої «Правової сторінки для дітей і дорослих», відшукуючи для себе потрібну інформацію.

Працівники бібліотеки приділяють підвищену увагу формуванню екологічної культури дітей та підлітків, і для покращення цієї роботи було відкрито «Екологічну сторінку для домашнього читання», на якій наші користувачі можуть ознайомитися з екологічними проблемами Чернігівщини, України, людства. На виставці «Живе і міцніє наша держава» у розділі «Берегти природу — берегти батьківщину», де широко представлено літературу з проблем екології, завжди є посилання на екологічну сторінку web -сайту бібліотеки.

Враховуючи, що краєзнавча робота — основа патріотичного виховання, створено сторінку «Край, де ми живемо», на якій подається хронологія історії м. Чернігова, вміщено фото найвизначніших історичних пам'яток, відомості про перші друкарні Чернігова. Від великої краєзнавчої виставки у читальному залі для 5–9 кл. наші читачі, яких зацікавила ця тематика, «відправляються» за додатковою інформацією до краєзнавчої сторінки web -сайту. А через «Віртуальний читальний зал» ми популяризуємо нові книги, які одержує бібліотека, цікаві актуальні статті з періодичних видань, і таке взаємодоповнення, на нашу думку, відповідає завданням сьогодення, створює на користь дітям і дорослим певний симбіоз книги та Інтернету. І що дуже важливо, бібліотека при цьому не втрачає своєї просвітницької функції.

На web -сайті ОДБ також розміщено багато посилань і на різноманітні тематичні сайти. Це сайти з питань екології, на допомогу освіті, сайти найкращих бібліотек та музеїв світу. Наприклад, сайт «Кругосвет» (у паперовому варіанті це 10000 статей) є малою енциклопедією у 30 томах. І саме така робота допомагає поєднувати зусилля просвітницької роботи, книги та Інтернету.

Проводячи анкетування дітей щодо читання періодичних видань під час конкурсу «Суперчитач — 2004», ми отримали одностайні відповіді наших респондентів — читати періодику необхідно, бо вона багато чого вчить (92%), а одна читачка навіть назвала періодичні видання «більш дешевою альтернативою Інтернету». Думка прагматична, проте чітко відображає ставлення молодого покоління до читання.

На абонементі відділу обслуговування учнів 5–9 класів для наших користувачів оформлено яскраве оголошення–запрошення «Ми — в Інтернеті». Відверту розмову з дітьми про книгу і комп'ютер ми ведемо під час уроку–діалогу «Книга і комп'ютер в інформаційному суспільстві: сучасне і майбутнє», який впроваджено у практику бібліотек області з 2003 року. Такі уроки допомагають дітям не тільки отримувати відповіді на такі запитання, як: «Чим книга прислужилася людству?; Як вона змінилася в наш час? Чи залишиться в майбутньому друкована книга, чи її замінить комп'ютер?», а й сперечатися про те: «Чи можна бути сучасною людиною, якщо не читаєш книг?», «Чи можна бути освіченою людиною, якщо не знаєш комп'ютера?». Така форма роботи з юними читачами є ефективною і дуже подобається дітям.

Справжніми зв'язковими ОДБ зі світом Інтернету стали наші читачі — члени Центру дитячої Інтернет-журналістики «ЧІЖ». Вони допомагають збирати інформацію про події, що відбуваються у бібліотеці, виставляють її на бібліотечному сайті і популяризують книги та найбільш цікаві статті у віртуальному читальному залі. Наші web -дизайнери активно залучають гуртківців до створення web -сайту і роботи над ним, зокрема над правовою та краєзнавчою сторінками.

Електронна інформація стає дедалі більш доступною, широко використовується, але потреби в друкованій продукції не скорочуються. Наші читачі потребують інформації в друкованому та електронному вигляді, і саме впровадження новітніх технологій забезпечує їм більш широкий доступ до потрібних матеріалів.

Епоха інформаційної революції — це активний пошук інформаційних союзників, це партнерство, кооперація, координація та інтеграція, які повинні стати головними гаслами в організації інформаційної діяльності бібліотеки. І саме тому web -сайт ОДБ неодноразово презентувався членам обласного клубу ділового спілкування (категорія заступників директорів районних, міських дитячих бібліотек), слухачам обласних курсів шкільних бібліотекарів (спільно з обласним інститутом післядипломної освіти), учасникам серпневих нарад (категорія шкільних бібліотекарів м. Чернігова), для яких особливо цікавими були сторінки «Край, де ми живемо» та «Бібліотекарям».

З метою об'єднання зусиль бібліотеки та органів освіти на допомогу формуванню інформаційної культури учнів 1–9 класів підготовлено спільний наказ управління культури та управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації «Про проведення занять з основ бібліотечно-бібліографічної та інформаційної культури». Спільно з обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти розроблено спеціальну орієнтовну програму занять, підготовлено методичні рекомендації щодо формування бібліотечно-бібліографічних та інформаційних знань школярів для дитячих, сільських і шкільних бібліотек області. В найближчих планах — розробка вебліографічних покажчиків з питань мистецтв світу й України та популяризації здорового способу життя, створення електронного каталогу.

Книга і комп'ютер — тема невичерпна і складна. Поки що ці два джерела інформації співіснують, доповнюючи один одного. А що буде далі, покаже час.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей