Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Тетяна Тянутова
зав. відділом обслуговування дошкільників та учнів 1–4 кл. Чернігівської ОДБ ім. М. Островського

Дитинство — щоденне відкриття світу


«Кожний прихід дитини до бібліотеки зробити справжнім святом зустрічі з Книгою» — таке правило роботи нашого колективу. Сьогодні читач відділу обслуговування дошкільників та учнів 1–4 кл. помолодшав — найменшому з них лише 1 рік, зростає кількість 3-річних малюків, а всього читають у відділі понад 6 тис. дітей. Молоді батьки, маючи непогані книги вдома, приводять своїх дітей до нас, щоб познайомити їх з неповторним, чарівним світом бібліотеки: просторими абонементами, затишними читальними залами і, звичайно ж, з кімнатою казок. Тут для читачів різного віку створено такі умови, що можна і попрацювати з книгою, і цікаво провести своє дозвілля. Серед малюків неабиякою популярністю користується наш ляльковий театр «Пізнайко», який у цьому році відзначає своє 20-річчя. За цей час глядачами та учасниками театральних дійств стали понад 40 тис. найменших користувачів, які подивилися вистави за найрізноманітнішою тематикою: екологічною, правовою; за мотивами українських народних казок (репертуар складають 25 вистав). Впродовж року в театрі показують понад 100 вистав, але кожного року обов'язково — прем'єра. До свого ювілею гуртківці–актори разом з керівником підготували нову виставу «Казкова ніч у бібліотеці», адже казка і дитина — це одне ціле. Великий письменник Г.-К. Андерсен говорив, що для щастя людині потрібні сонце, квітка і воля. А від себе ми б ще додали — і казка, яку творять самі діти — трупа юних акторів лялькового театру, створена у рамках програми «Всі діти талановиті», що діє в бібліотеках області. Ні один великий бібліотечний захід, а це і Дні казок, і Свято книги, або різноманітні творчі акції не обходяться без цих молодих дарувань, чиї таланти відкривають дитячі бібліотекарі. Бібліотека для дітей сьогодні стала центром спілкування, де вони активно прилучаються до книги і читання, а в гуртках за інтересами займаються улюбленою справою.

Робота з найменшими читачами проводиться за цільовими комплексними програмами. Вже 4-й рік діє правова програма «Знай свої права, дитино», якою передбачені: презентація книжкової виставки «Кожна дитина має право»; правові хвилини «Дошкільнятам про права дитини» (з використанням казок); уроки державності «Державні символи країни», «Конституція — головний закон держави»; адаптовані розповіді про Конвенцію прав дитини «Як примирити «хочу» і «треба»; міні-вистава «Захистіть мене від лиха і зла»; правове поле чудес «Хто порушує права казкових героїв?»; правові ігри «Чи знаєш ти свої права?». Така програма забезпечує поступове ознайомлення малюків з правами і законами, виховуючи у них правову культуру.

Формуванню екологічної грамотності сприяє програма «Мандруємо екологічною стежиною», важливими складовими якої є хвилини і години екологічної інформації про рослини і тварин, екологічні ігри, мандрівки, екологічні бесіди, діалоги «Врятуймо Землю від біди», «Світ у краплині води», «Визволимо птахів з біди» та ін.

У відділі обслуговування молодших школярів працюють об'єднання юних книголюбів, зокрема: «Читайлик» допомагає дітям ближче познайомитися з кращими творами українських письменників, з історією книги, навчає культури читання; для юних читайликів працює «Книжковий кіоск»; проводяться подорожі до країни Читалії; організовуються виставки малюнків. Із великим задоволенням діти переглядають лялькові вистави «Як Незнайко читав книжку», «Як Барвінок і Ромашка книгу рятували». Гостинно запрошує до себе юних українознавців (1–2 кл.) «Барвінкова світлиця», де вони знайомляться з традиційними календарними святами українського народу, а беручи участь у студії «Джерельце» (3–4   кл.), діти більше дізнаються про звичаї та обереги українців. На нашу думку, вся ця робота сприяє вихованню в юних читачів патріотизму і національної свідомості.

Підготувати дітей до майбутнього дорослого життя, дати їм практичні знання щодо поведінки у небезпечних ситуаціях допомагають заняття у школі безпеки «Захисти себе сам», яка діє у бібліотеці вже декілька років. Останнім часом ми проводимо цю роботу спільно з обласними курсами цивільної оборони, оперативно-рятувальною міською службою «SOS». Юні рятувальники навчають наших маленьких читачів багатьом корисним речам, а саме: як надати першу медичну допомогу, що треба робити під час пожежі і т.д. Набуті знання краще засвоюються маленькими читачами під час перегляду тематичних вистав лялькового театру «Пізнайко»: «Про добрий і злий вогонь», «Уроки світлофора Моргайка» тощо.

Частими гостями у бібліотеці є наші місцеві письменники, які читають маленьким читачам свої нові твори, радяться з ними, вивчають їхні думки про ці книжки, і ми раді, що така співпраця подобається нашим маленьким шанувальникам книги.

Не залишаються поза нашою увагою і діти з обмеженими фізичними можливостями та діти, позбавлені батьківської опіки. До кожного такого читача у бібліотеці особливо уважне ставлення. Для них традиційно проводиться тематичний цикл заходів «Раз добром зігріте серце вік не прохолоне», влаштовуються невеличкі свята, під час яких діти із задоволенням переглядають вистави лялькового театру, слухають музику, беруть участь у літературних іграх та вікторинах. Цю роботу бібліотекарі проводять разом з міським відділом соціальних служб для молоді.

Предметом особливої уваги у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1–4 кл. є книжкові виставки, бо ми розуміємо, що гарно, яскраво оформлена книжкова виставка, як і велика ілюстрація у книжці, завжди приверне увагу маленьких читачів, пробудить їхній інтерес і допитливість до того, що представлено на ній. Кожна така виставка — це завжди результат співпраці автора, художника, а іноді й маленьких відвідувачів бібліотеки. Саме такі творчі, авторські виставки у нашому відділі вже стали традиційними. Серед найцікавіших можна назвати книжково-ілюстративну виставку бібліотекаря Л. Власенко «Про сестрицю, голубу водицю», присвячену проблемі води на нашій планеті, її ролі у житті людства, і тому, як важливо зберігати цей водний ресурс. На ній читачам представлено художні твори, поезію, цікаві факти, цифри, корисні поради, є ще й невеличка анкета з запитаннями і все це яскраво та відповідно художньо оформлено. Дуже подобається дітям і цикл виставок «Від книжки до творчості», на яких експонуються поробки маленьких читачів та завжди представлена спеціальна цікава література на допомогу розвитку творчих здібностей. Користуються великим попитом серед молодших читачів і дитячі періодичні видання. У бібліотеці цьому питанню приділяється значна увага — передплачується 25 назв газет і журналів, а знайомляться зі світом кращої періодики наші найменші користувачі на постійно діючих виставках та під час проведення цікавих годин періодики.

З метою вивчення стану читання періодики і покращення ставлення читачів до неї було проведено спільно з обласним відділенням Дитячого фонду України, Всеукраїнською газетою «Ліхтарик» локальне дослідження і конкурс «Суперчитач — 2004», в якому брали участь користувачі різних вікових груп. Для найменших учасників було розроблено спеціальну анкету зі зверненням: «Юний друже! Наша бібліотека передплачує багато газет і журналів для маленьких школярів, але ти знаєш не всі. Для того щоб познайомити тебе і твоїх батьків з найцікавішими з них, бібліотека проводить конкурс «Суперчитач». Ти допоможеш нам, якщо зможеш відповісти на запитання анкети». Серед запитань були, наприклад, такі: «Які українські дитячі газети і журнали ти знаєш? Який журнал тобі найбільше подобається?» Було запитання про Всеукраїнську дитячу газету «Ліхтарик», що видається в Чернігові. Відповіді були різні, іноді наївні, але всі щирі та цікаві. За умовами конкурсу його учасники повинні були написати про улюблену газету або журнал, і бажано, зі своїми побажаннями до редакції цього видання. Серед конкурсантів найменшої групи визначилися три переможці, яких нагородили передплатою на журнали «Малятко», «Пізнайко», «Барвінок». До речі, один з них, Владислав Ташлик став переможцем і конкурсу читайликів «Країна книжок», який проводив журнал «Барвінок» («Барвінок» № 10 і 11).

Працівники відділу плідно співпрацюють з батьками наших читачів, професійно рекомендуючи їм літературу з питань виховання і розвитку дитячого читання, що допомагає розкривати перед малечею складний світ людських взаємин та вчить відрізняти добро від зла. Дехто з цих батьків колись сам був нашим читачем, а тепер приводить до бібліотеки своїх дітей, хтось вже й онуків, і дуже важливо, що приходять батьки, дідусі та бабусі до бібліотекаря не лише за книгою, а й за спілкуванням та порадою. Для дорослих у бібліотеці постійно діє виставка «Дитинство — щоденне відкриття світу», а за пропозицією батьків для підтримки зв'язку поколінь оформлено ще й виставку «Книги, які читали ваші батьки». Вона постійно оновлюється і викликає неабиякий інтерес саме тому, що на ній розміщуються звернення батьків до своїх дітей. Наші читачі — це вже нове покоління та нове осмислення, і вони сьогодні зовсім інакше сприймають книжки, прочитані колись їхніми батьками. Така робота з виховання сімейного читання є, на наш погляд, дуже ефективною. Батькам найактивніших і найкращих читачів надсилаємо листи–подяки та запрошуємо їх на найцікавіші заходи до бібліотеки. Надалі плануємо більш активно працювати і з майбутніми мамами.

Творчий пошук, бажання допомогти дітям у розвитку їхніх творчих здібностей є одним з головних наших завдань. На жаль, ефективність роботи у цьому напрямку певною мірою стримує відсутність гарних українських книжок про життя та проблеми сучасних школярів, про взаємовідносини батьків і дітей, а також літератури з практичної психології для батьків.

Дуже хотілося, щоб не тільки «Колобок» та «Ріпка», а й інші гарні книжки перевидавалися для дітей, і щоб були трохи дешевшими чудові видання «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Ги». А ми, бібліотекарі, батьки і вчителі за допомогою хорошої, доброї Книги, використовуючи свої знання, досвід та любов, разом будемо відкривати перед нашими дітьми світ гармонії, розуму, знань.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей