Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Людмила Болотна
заступник директора Корюківської ЦБС по роботі з дітьми

«Ми на своїй планеті не тимчасові мешканці, а мудрі господарі»


«Корюківщина — як квітка на долоні, як той яскравий, пам'ятний букет. Доторкнешся, пізнаєш цей край — ніколи не забудеш». Так кажуть ті, хто хоча б один раз тут побував, блукав його стежками, знайомився з перлинної краси лісами ... А край наш, дійсно, прекрасний і багатий — протікає тут 15 великих і маленьких річок, розкинулося 12 гідрологічних і 4 ботанічних заказники, в лісах водяться лосі, козулі, дикі кабани. Проте, не все так гарно в нашому домі, торкнувся і його Чорнобиль.

Ми, люди — частина природи, від якої певною мірою залежать наше самопочуття і здоров'я, від нас же залежить, яким буде світ у майбутньому, і саме тому наша бібліотека плекає, зберігає та примножує давні традиції з екологічного виховання юних корюківчан. У 2003 році обласною бібліотекою для дітей за узгодженням з інспекцією екологічної безпеки Корюківської райдержадміністрації на базі дитячої бібліотеки було створено центр екологічної освіти дітей і підлітків як експериментальну базу для навчання працівників дитячих бібліотек області та методично–інформаційний центр бібліотечної роботи з дітьми. Основним у Програмі діяльності центру, розробленій на 2004–2006 роки, стало питання формування екологічної культури у дітей і підлітків.

Наша бібліотека завжди підтримує всі природоохоронні акції у районі і є їх активним учасником, успішно співпрацює з багатьма зацікавленими організаціями. На допомогу акції «Прибери планету» в бібліотеці було проведено екологічні хвилинки «Збережемо наше довкілля» та прес-експрес «Чим хворіє наша планета»; на підтримку акції для учнів 6–8 класів «Посади своє дерево» було підібрано тематичну інформацію «Дерева — окраса вулиць, парків і скверів», «Про що нашуміли дерева»; під час акції «Наша допомога птахам» проводилися екологічні ігри «Подорож до зимового лісу» та подорожі екологічною стежиною «Будь природі другом». Вихованню екологічного мислення юних учасників акції «Первоцвіт» сприяли: фото-гра «Цілющі скарби мого краю», заочні подорожі «До квітів у гості», а зрозуміти значення води у житті людини допомогли ділові ігри «Чиста вода — джерело життя» та презентація книги В. Божка «Безкрилі береги».

Багато років у бібліотеці працюють групи за інтересами, одна з них — «Юні екологи». Вже декілька поколінь наших читачів–гуртківців подорослішали, обрали різні професії, але вони назавжди зберегли у своїх серцях любов до рідної землі і ніколи не зашкодять природі. На своїх засіданнях юні екологи радяться, як практичними справами допомогти птахам та іншим «братам нашим меншим», подорожують сторінками Червоної книги України, разом оволодівають корисними навичками під час проведення екологічних ігор «Юні робінзони», вивчають екологічну абетку, обговорюють цікаві статті з журналів «Юний натураліст» та все більше дізнаються про екологію. Дні екології у бібліотеці вже стали доброю традицією, під час їх проведення для дітей влаштовуються презентації проблемних книжкових виставок «Чи врятуємо ми природу?», екологічні подорожі, а у літературно-екологічній вітальні під гаслом «До совісті і розуму людського» проходять цікаві зустрічі з відомими людьми Корюківщини. Діти із задоволенням беруть активну участь у різноманітних екологічних іграх: екологічному лото (українські прислів'я, приказки, загадки про природу), ситуативних екологічних іграх «Рятуємо природу» (пропонуються варіанти конкретних дій у різноманітних ситуаціях з життя природи), також для них складаються невеличкі рекомендаційні списки літератури.

Цікава ідея проведення екологічних дебатів народилася саме під час такої роботи, і вперше вони пройшли у минулому 2004 році. Мету дебатів визначили так — зацікавити, активізувати дітей та підлітків, допомогти їм зрозуміти свою відповідальність перед майбутніми поколіннями за стан природи рідної планети Земля. Готуємося ми до таких заходів серйозно і ретельно, а проходять вони для дітей цікаво та пізнавально. Зокрема, у дебатах «Доля природи — наша доля?», в яких взяли участь 2 команди (учні гімназії і середньої школи № 1), були винесені на обговорення такі актуальні питання з екології, як: «На вашу думку, екологічна культура обов'язкова для кожної сучасної людини чи екологією повинні займатися лише спеціалісти?», «Чи вважаєте ви екологічну свідомість рисою справжнього патріота?», «Чи можна стверджувати, що людина винна у тому, що змінюється природа нашої планети (наступ пустель, цунамі, землетруси, повені тощо)?», «Як ви вважаєте, чи може людина сьогодні допомогти планеті, зокрема, ви?». У підготовці до дебатів дітям дуже допомогла вдало оформлена книжкова проблемна виставка «Чи можеш ти допомогти природі?». Учасники дебатів були добре підготовлені, бо вони прочитали багато літератури з питань екології в світі, Україні та на Чернігівщині, брали участь у годинах екології, годинах інформації, самі склали «Словничок еколога» та пам'ятку «Що треба знати юному екологу про природу Чернігівщини, Полісся». Також бібліотекар і діти виступали на місцевому радіо з інформацією про природоохоронні акції школярів Корюківського району та підготували фоторепортаж «Тихе полювання». Оцінювала проведення дебатів компетентна експертна група, до якої увійшли: Віктор Божок — відомий журналіст, лауреат Всеукраїнського конкурсу журналістів «Золоте перо», автор нарисів, статей–роздумів про долю природи Полісся; інспектор держекоінспекції Корюківського району; викладачі біології школи та гімназії; бібліотекарі та юні екологи. Хоча дебати проводилися вперше, вони, на нашу думку, пройшли успішно, тому що діти зі знанням справи, впевнено та аргументовано відстоювали свої думки, вчилися уважно вислуховувати своїх опонентів і толерантно переконувати їх, трималися достойно і на рівні. Іноді, коли дискусія ставала дедалі гострішою, доводилося втручатися і експертам. Учасники дебатів доводили собі та присутнім, що за екологічне невігластво і авантюризм людство розплачується занадто високою ціною. І, спираючись на думку вчених, спеціалістів–екологів, письменників, діти розмірковували та розуміли, що можна і треба, а що не можна і небезпечно робити у великому домі, ім'я якому — Земля, визначали своє місце у важливій справі збереження життя на планеті. З тим, що такі дебати дуже корисні та потрібні, погодилися всі, і було вирішено проводити їх щороку.

Сьогодні важливе завдання для нашої бібліотеки — допомогти і сільським бібліотекарям району зрозуміти актуальність екологічних проблем, навчити їх працювати з цією непростою темою, впроваджуючи сучасні форми і методи роботи. У 2004 році разом з екологічною інспекцією Корюківського району ми підготували і провели спеціальний районний семінар на тему «Бібліотеки та екологічна освіта дітей і підлітків», на якому відбулося обговорення проблеми «Держава і екологія» з начальником екологічної інспекції Корюківського району М. Бойком. Під час ділового спілкування розглядалися сучасні аспекти роботи бібліотек з екологічного виховання дітей і підлітків, найефективніші форми популяризації екологічних знань серед користувачів–дітей, а також відбулася презентація проблемної книжкової виставки: «Природа і людина: сьогодні і завтра». Для сільських бібліотекарів було розгорнуто книжкову виставку «Твоя планета — Земля», на якій вони змогли ознайомитися з літературою з екологічних питань. Цікаво пройшли зустрічі сільських бібліотекарів з журналістом районної газети «Маяк» В. Божком і членами гуртка «Юні екологи».

Враховуючи важливу роль бібліотеки у формуванні екологічної культури, ми приступили до створення банку екологічної інформації, що міститиме актуальні матеріали з питань екології світу, України, області, району.

Ми разом з нашими дітьми знаємо та стверджуємо: Земля — не рабиня наша, а мати; Сонце — не вітчим наш, а рідний батько; ліси — наші брати; річки — наші сестри; дощі, вітри, сніги — добрі гості. А ми, люди, на своїй планеті — мудрі господарі.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей