Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Любов Карпич
заступник директора Бахмацької ЦБС по роботі з дітьми (Чернігівська область)

З бібліотекою — до знань!

Динаміка сучасного життя, процеси оновлення у суспільстві спонукають нас, працівників дитячих бібліотек, мислити і працювати по-новому, перетворюючи свої бібліотеки на освітні, культурні, інформаційні центри для об'єднання користувачів з різнобічними інтересами і потребами. Час вимагає розширення кола партнерів та тісної співпраці з різноманітними структурами і відомствами. Ми налагоджуємо партнерські стосунки, шукаємо і знаходимо стежинку до кожного з керівників організацій чи установ, бізнесових структур, які можуть і прагнуть допомогти бібліотекам у такій важливій та необхідній справі, як виховання дітей та підлітків.

Сьогодні, як ніколи, приділяємо велику увагу національному, патріотичному вихованню наших маленьких громадян, формуванню у них почуття поваги до Батьківщини, до її захисників, збереженню пам'яті про подвиги старших поколінь. І саме тому завжди у центрі уваги працівників бібліотеки спільна робота з Радою ветеранів (м. Бах­мач) та краєзнавчим музеєм. Щороку разом з ними проводиться комплекс цікавих заходів, а це зустрічі з ветеранами, уроки мистецтва, години патріотичного виховання тощо. Бажаний гість у бібліотеці — кавалер двох орденів Слави, ветеран війни А.М. Лобода, який завжди знаходить теплі слова для маленьких бахмачан, ділиться з ними цікавими спогадами, розповідає про бойовий шлях, і прикладом власного життя доводить, кого ж насправді можна вважати справжнім патріотом. Цікаво і плідно пройшов у нашому регіоні тур Всеукраїнського конкурсу «Нащадки пам'ять бережуть», у якому взяли участь юні читачі різних міст і сіл області. Вони надіслали до оргкомітету багато різноманітних творчих робіт, а це — вірші, малюнки, вишивки, фотороботи. Переможців було визначено у декількох номінаціях і нагороджено.

Національному, патріотичному вихованню засобами книги сприяє, на нашу думку, і популяризація творчості видатних українських письменників та місцевих письменників–земляків. Життя і творчість великого поета Т.Г. Шевченка завжди в полі зору бібліотекарів. До його 190-річниці від дня народження у бібліотеці провели цикл різноманітних заходів (літературні, поетичні години), який завершився конкурсом «Невичерпна скарбниця мудрості Кобзаря».

Для того щоб маленькі громадяни України добре знали свої права та обов'язки, державну і національну символіку, фахівцями бібліотеки активно пропагуються знання про Державу Україну, її Конституцію, основні положення «Конвенції про права дитини», проводяться хвилинки і години права, спеціальні бесіди. Підсумком такої роботи стало своєрідне свято «Знаємо свої права, виконуємо свої обов'язки», яке ми організували та провели спільно зі службою у справах неповнолітніх райдержадміністрації та будинком школяра. У рамках свята для молодших читачів проводилася цікава гра–вистава «Права мої і мого песика», в якій вони із задоволенням взяли участь, а для учнів 5–7 класів було оформлено книжкову виставку «Твої права, дитино». Зміст основних статей Конвенції (право на життя, відпочинок, освіту, порушення прав дитини, статті про насильство в родині та ін.) дітям допомогли зрозуміти театралізовані дійства (невеличкі інсценовані сюжети) у виконанні гуртківців з Будинку школяра. Свято завершилося конкурсом знавців права, в якому активну участь взяли всі учасники свята.

Одним з найважливіших завдань бібліотеки сьогодні є поширення знань з екології, і ми вважаємо, що це питання повинно бути пріоритетним для будь-якої бібліотеки — адже від того, наскільки ми, дорослі, зможемо пробудити в маленьких дитячих серцях любов до природи, буде залежати майбутнє всього людства і життя на планеті. Більш змістовно працювати у цьому напрямку нам допомагають давні творчі зв'язки, що склалися з районною державною екологічною інспекцією. Дуже цікаво для читачів пройшла презентація книги голови держекоінспекції М. Ковальчука «Зберегти «Лозки» і «Семіліски», присвячена проблемам збереження природи. Ознайомилися діти з цією книгою на одному із засідань клубу «Журавлик», що працює у бібліотеці спільно з міською гімназією вже понад 10 років. Щомісяця учасники цього клубу збираються на засідання, де обговорюють актуальні теми: «Твоя Червона книга», «Мову рідної природи розуміти серцем вчись», «Ми і наші домашні тварини» тощо. Діти у клубі не просто навчаються, а й допомагають братам нашим меншим конкретними справами. Так, наприклад, доброю традицією для членів клубу стали Дні зустрічі птахів навесні, допомога тваринам і птахам Менського зоопарку продуктами (яблука, насіння тощо). Під патронатом районної екологічної служби у дитячій бібліотеці провели конкурс «Мій голос я віддаю на захист рідної природи» на кращий нарис, замальовку, малюнок, присвячені природі та охороні довкілля. Серед кращих робіт було відзначено оповідання–бувальщину «Пригоди з їжачком» Л. Карпич, яке презентували на засіданні клубу «Журавлик». Публікація про цей конкурс була в українському журналі «Юний натураліст». Давня дружба зв'язує бібліотеку з відомим в Україні письменником, травником І. Просяником, який живе в мальовничому селі Курінь і завжди відгукується на наші запрошення, виступає перед дітьми під час Тижня дитячої книги, на екологічних годинах, які проводить перед бібліотекою просто неба. Колоритною мовою, що переплітається з розповідями та легендами, він розповідає про цілющі властивості кожної рослинки — здається, що ця людина знає про рослини все. Цикл годин І. Просяника «Цілющі рослини в житті людини» в бібліотеці є справжнім дивом, до якого прилучаються наші діти.

Неабияку увагу приділяємо популяризації здорового способу життя, використовуючи для цього такі форми роботи, як: лялькові вистави (запропоновані ОДБ «Про легковажного Петрика і злу відьму Цигарку»), години здоров'я, бесіди з екології. Особливою популярністю у підлітків користуються зустрічі з лікарем–педіатром Н. Колесник та лікарем–наркологом О. Смольніковим. На зустрічах, гасло яких «Здоров'я людини — найбільше багатство», йдеться про загартування, режим дня, позитивні емоції. Відверта розмова про шкідливі винаходи людства — алкоголь, наркотики, тютюн — відбувається під час тематичних вечорів: «Скажи наркотикам — Ні!», «Алкоголь — ворог твого здоров'я» тощо.

Підготувати дітей до життя в дорослому світі допомагають нам і заходи з поширення основ економічних знань. Завдяки творчим зв'язкам з такою солідною і поважною службою як районна податкова інспекція ми спільно підготували і провели економічний конкурс «Бізнес-старт або перші кроки підприємництва», під час якого юні економісти зустрілися з підприємцем К. Мицуя. Вона розповіла про практичні аспекти підприємницької діяльності, про необхідні сучасному бізнесмену риси характеру, а працівник податкової інспекції Т. Федченко говорила про податки, їхнє призначення та роботу податкової служби. Учасники трьох команд, які змагалися в конкурсі, показали свою обізнаність з основами економіки, бізнесом, історією грошових одиниць різних держав світу; були навіть ребуси на теми бізнесу. На конкурсі капітанів треба було за 1 хвилину прочитати і запам'ятати «Поради бізнесмену» та придумати цікаву веселу рекламу товарів. Всі учасники і гості були задоволені конкурсом, а переможці отримали призи від підприємця М.Т. Сороки.

Не забуваємо ми й про наших найменших користувачів. Перлинкою бібліотеки вважаємо «Світлицю казкових героїв», де вже 15 років працює ляльковий театр «Дюймовочка», в якому грають і діти, і бібліотекарі. Багато цікавих вистав цього театру подивилися і ще подивляться маленькі глядачі — і дорослі, і малі знають: тут живе казка.

Бібліотека живе активним цікавим життям, проте у нас теж є проблеми. Насамперед, це складні питання пов'язані з поповненням бібліотечного фонду, які ми намагаємося вирішувати. Так, наприклад, організували акцію «Подаруй бібліотеці книгу», що буде продовжена й у наступному році, і ми дуже вдячні всім дітям та дорослим, які гаряче відгукнулися на неї.

У наш непростий час Бахмацька дитяча бібліотека докладає всіх зусиль для того, щоб права дітей на доступ до інформації, до культурних надбань людства реалізовувалися повною мірою.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей