Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Новини з регіонів

Наталія Нагорна
зав. відділом інформації і маркетингу Сумської обласної дитячої бібліотеки ім. М. Островського

Сім’я — родинонька моя

Минулий рік був Роком сім'ї в Україні. І це не данина моді, а вимога життя. Сьогодні, як ніколи, з особливою гостротою стоїть питання злагоди в родинах, щирого ставлення до дітей, відповідальності батьків за їх виховання. Сім'я, родина — що може бути ріднішим у світі! Це те місце, куди нам найбільше хочеться повернутися, де б ми не були, адже недарма кажуть: у гостях добре, а вдома краще. Рідна домівка притягує до себе своїм теплом, затишком, а щоб у сімейному колі було затишно, необхідні взаєморозуміння та любов. Це і взяли за основу працівники Сумської обласної дитячої бібліотеки ім. М. Островського при організації роботи з сімейного виховання.

Є у Сумах приватний будинок, у стінах якого лунають дитячі голоси. Його господиня Ольга з символічним прізвищем Неня обрала для себе найважчу, найвідповідальнішу професію мами. Так склалося, що у цьому дитячому будинку сімейного типу серед 25 маленьких мешканців більшість діток темношкірі. І їм дуже поталанило, бо всиновила цих дітей жінка, для якої материнство є природним, найбажанішим станом. Вона надзвичайна жінка — скромна, спокійна, але достатньо впевнена, — уособлення справжньої мами, на яку можна покладати всі дитячі надії. В її серці — добро, любов і терпіння для тих дітей, яких вона, мама–вихователька, зібрала під надійним дахом. До речі, Ольга Неня лауреат Всеукраїнської премії «Гордість країни — 2003» в номінації «За турботу та самовідданість».

В один із травневих днів Ольга Неня та її діти, а також учасники сімейного клубу «Тато, мама, я — читаюча сім'я» взяли участь у літературно-музичному святі «Моя сім'я — моя родина», присвяченому Міжнародному Дню сім'ї, який підготували і провели працівники відділів обслуговування обласної дитячої бібліотеки. Діти — учасники зустрічі та їхні батьки змагалися у різноманітних конкурсах, іграх, переглянули лялькову виставу «Старі казки на новий лад», прослухали огляд літератури біля книжкової виставки «З родини йде життя людини». Завдяки спонсорським коштам ТОВ «Євро Трейд-С» ЛТД було влаштовано солодкий стіл, окрасою якого став величезний торт у вигляді книги. У членів клубу «Тато, мама, я — читаюча сім'я», гостей та працівників бібліотеки було багато запитань до Ольги Михайлівни, на які вона охоче відповіла. Всі присутні були захоплені подвигом цієї жінки, яка, переборюючи значні труднощі та вирішуючи численні проблеми, виховує таку велику сім'ю, де панує злагода і любов. Її вихованці — темношкірі діти з великим задоволенням виконали чимало українських пісень, серед яких «Рідна мати моя ...», «Чорнобривці» та ін., прочитали вірші про маму.

Щира дружба вже протягом багатьох років поєднує колектив бібліотеки і будинок сімейного типу Г.С. Москаленко. Його вихованці — постійні і бажані гості бібліотеки. На день відкритих дверей «Щоб сонцю і квітам всміхалися діти», присвяченому Міжнародному дню захисту дітей, у бібліотеці відбулося літературно-музичне свято «Все починається в житті з дитинства». Його учасниками стали користувачі бібліотеки, учні однієї із загальноосвітніх шкіл міста та вихованці будинку сімейного типу Г.С. Москаленко, яка, незважаючи на важкі часи сьогодення, присвятила життя святій справі — вихованню дітей, котрі волею долі залишилися без батьків. Усі її діти живуть активним цікавим життям.

Великий інтерес у дітей, запрошених на зустріч, викликала виставка творчих робіт вихованців Г.С. Москаленко «Від серця до серця», на якій було представлено малюнки, вишивки, вироби з кераміки тощо. Але найбільше всіх присутніх вразила родинна колективна робота «сімейний букет троянд», який складався з 18 троянд рожевого і зеленого кольорів (рожевий — дівчата, зелений — хлопчики). Цікаво, що кожна дитина зробила для цього власну квіточку.

Окрасою зустрічі стала її музична частина — звучали українські народні пісні, сучасні естрадні мелодії, які діти виконували сольно, дуетами, ансамблями під фонограму та у супроводі баяну; вихованці Ганни Семенівни читали власні вірші, наповнені щирістю, доброзичливістю, відвертістю. Всі пісні та вірші присвячувалися матусі, сім'ї, любові до рідного краю.

До речі, один із синів Ганни Семенівни, Максим Москаленко, став переможцем конкурсу «Рідна мати моя», оголошеного місцевою газетою «Суми і сумчани». Його вірші до редакції газети принесла сама мати, бо в родині Москаленків батьки прагнуть допомогти розкритися паросткам молодого таланту, віднайти «діаманти» в кожній своїй дитині, а їх у них — 29. Вірші Максима про щастя, добро і ласку нерозривно пов'язані з образом найдорожчої для кожної людини — матері.

Мамо ! — Ти — лагідна, як сонце !

Ти найбільший скарб в моїм житті.

Це рядки з вірша Максима, присвячені його матусі Ганні Семенівні.

Хочеться вірити, що діти, побувавши на цьому сімейному святі, відчули, вони — родом з найчудовішої та найчарів­нішої країни — Кра­їни дитинства.

Взагалі, всі заходи, організовані бібліотекою до Року сім'ї в Україні, пройшли під гаслом «Якщо зміцніє хоч одна родина, міцніше стане й наша Україна». А це були і зустрічі в сімейному клубі «Тато, мама, я — читаюча сім'я», і концерти учнів ДМШ на тему: «Мамине свято», і конкурси віршів «Мамам присвячується», і літературно-музичні програми та свята «Тепло твоїх долонь». У рамках сімейного виховання для користувачів бібліотеки проводяться також і цикли заходів на теми: «Бабуся у мене є ...», «Мої мама і тато працюють ...», «Моя мама найкраща», «Допоможи тим, хто цього потребує».

Не залишаються осторонь і дитячі бібліотеки області. Теплу і щиру атмосферу взаємовідносин батьків з дітьми продемонстрували сім сімей, запрошені з Краснопілля під час проведення родинного свята «Тато, мама, я — читаюча сім'я», яке проводилося спільно з районним центром соціальних служб для молоді у районній бібліотеці для дітей. Сімейні команди змагалися у літературних вікторинах, знанні прислів'їв та приказок, читаючи уривки з казок, майстерно демонстрували риси, вдачу і характер казкових персонажів. У цій же бібліотеці організували і провели ще одне родинне свято «Червона калина», під час якого діти з батьками брали участь у різних конкурсах, веселих іграх та співали українські пісні. Свято вийшло на славу!

Родинному вихованню, взаємовідносинам батьків і дітей були присвячені й заходи на теми: «Моя сім'я — моя твердиня», «Поміркуємо всією сім'єю» (Роменська МЦДБ), «Мати. Родина. Батьківщина: як три зорі, що сяють в щасті і добрі» (Ямпільська ЦДБ), «Батьківська мудрість», «Родина. Рід. Які слова святі, вони потрібні кожному в житті» (Шосткинська МЦДБ), «Берегиня дому нашого» (Охтирська МЦДБ). У цій же системі з березня 2004 року розпочав роботу сімейний клуб «Краса і здоров'я», мета якого залучення до читання батьків та покращення сімейного читання.

Отож, на першому місці в роботі будь-якої бібліотеки, особливо в Рік сім'ї, стоять проблеми відродження народної культури, сімейно-побутових традицій, організація змістовного дозвілля, вшанування жінки–матері.

Роботи попереду багато, адже проблем у сучасної сім'ї більше, ніж хотілося б. І саме тому, першочергове завдання дитячих бібліотек — це популяризація літератури з народної педагогіки, родинного виховання, формування у дитини почуття поваги до батьків тощо.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей