Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві

Н о в и н и   з   р е г і о н і в


Тетяна Русіна,
зав. відділом естетичного виховання читачів
Рівненської обласної бібліотеки для дітей

Україно, я - твоя краплинка




Мистецтво має величезний вплив на становлення особистості. Бібліотека сприяє пробудженню в дитини творчого сприйняття природи та різних видів мистецтва. Дуже добре, що поряд із дітьми, закоханими у літературу, є й такі, котрі намагаються пізнати світ за допомогою прекрасного.

У відділі естетичного виховання Рівненської державної обласної бібліотеки для дітей юні читачі мають змогу доторкнутися душею до прекрасного, бо ми є посередниками між світом мистецтва і духовним світом дитини, який формується під впливом літератури, народної творчості, музики.

Сьогодні у творчому доробку відділу, крім традиційних форм роботи з читачами, впроваджуються й нові: презентації виставок, музичні аукціони, свята книги й мистецтва, музичні вітальні, інтелект-шоу "Поле чудес" та інші, до яких активно залучається громадськість.

Особливо дітям запам'ятовуються ті заходи, де вони не лише пасивні глядачі та слухачі, а й активні учасники. Одним із таких заходів стало "Свято весняних розваг". Бібліотекарі відділу розповідали на святі про назви весняних місяців, календарні весняні свята, прикмети, переплітали свої розповіді казками, легендами, віршами, які супроводжувалися музикою П.Чайковського та "Порами року" Вівальді. Але ж весна - ще й пора кохання. Жінка завжди була берегинею роду, Музою для митця. Отож, учасники свята дізналися про жінку-музу в житті Рафаеля, Леонардо да Вінчі, Рембрандта, Шевченка, Бетховена, Шопена. Прозвучали бетховенські "Місячна соната" та "До Елізи", присвячені жінкам вальси Й.Штрауса. Заключною частиною свята стала романтична гра "Відшукай свою половинку". Діти жваво брали участь у конкурсах "Картинна галерея", "Музичний ерудит", "Аукціон ніжних слів", "Танцювальний марафон". Пара учасників, що стала переможницею у конкурсах, отримала призи від бібліотеки та символічні дипломи: хлопчик - "Лицар дівочих сердець", дівчина - "Та, що розбиває серця".

А ось іншу пору року, яку часто називають замріяною та золотою, ми зустрічали літературно-мистецьким святом "Мелодії і фарби осені". Чи знаєш, якого кольору осінь? Відповідь дали репродукції картин відомих художників І.Левітана, Ф.Васильєва, В.Полєнова ті інших. Музика допомогла дітям уявити себе на прогулянці в осінньому лісі чи парку. Вони ділились враженнями від перегляду осінніх пейзажів та прослуховування осінніх мелодій, змагалися на краще знання віршів, пісень, загадок, приказок, прикмет, складали осінні букети.

Вже стало традицією нашого відділу проводити цикл зимових свят у формі театралізованого дійства, де головні ролі виконують працівники відділу Н. Дибач, В. Безушко, А. Тітова і, звичайно, завідуюча відділом Т. Русіна. Розпочинається цей цикл "Андріївськими вечорницями", під час яких діти дізнаються про пов'язані з цим днем народні звичаї та обряди. Оченята дітей загоряються, і вони ніби потрапляють у далеке минуле на справжні вечорниці, головними героями яких є господиня Солоха та чортик Андрій. Солоха пригощає всіх справжніми варениками і ворожить з дівчатами, а чорт допомагає хлопцям випробувати себе в обряді кусання калити. І все це - під веселу українську народну музику!

Український народний одяг - яскраве й самобутнє культурне явище, котре розвивалось й удосконалювалось протягом століть. Саме про це йшла мова під час мистецької години "Поезія народного вбрання". Учні ЗОШ № 21 та № 25 м. Рівного з цікавістю оглянули книжково-ілюстративну виставку "Історія українського костюма", а бібліотекарі розповіли їм про розвиток костюма, елементи народного одягу та вишивки. Перед учасниками заходу виступив народний гурт "Джерело" Рівненського державного гуманітарного університету під керівництвом Р. Цапун. Самобутній мелодійний спів та мальовничі народні костюми учасниць гурту зачарували всіх. Як пісенні перлини Полісся, виконані оригінальною народною говіркою, сприйняли присутні веснянки та гаївки. Пісні ніби перенесли слухачів у давнину, коли наші прадіди вбирались у національний одяг і виходили зустрічати весну. Звідти дійшли до нас народні ігри "Явір, явір, яворові діти" та "Вовк", які учасниці продемонстрували дітям, і в які діти активно грали.

Вже багато років діє у відділі естетичного виховання лекторій "Увійди у світ музики", в рамках якого щорічно відбуваються концерти, музичні ранки, вечори-зустрічі з місцевими композиторами, юними музикантами, викладачами музичних шкіл. "Всіх струн душі торкнутися зуміє лише музика, що добре й вічне сіє", - так назвали ми творчу зустріч, на яку завітали юні таланти Рівненської ДМШ № 1 зі своїми наставниками Л. Покидько, Ж. Оганжановою та Т. Мацюк. Учасники концерту виконали твори Коломійця, Кабалевського, Роулі, Дворжака, Шумана. Діти послухали спів вокального ансамблю, що діє у музичній школі.

Заохочені талантом своїх однолітків, до виступу гостей приєдналися учні 2-Д класу ЗОШ № 1, які зіграли на фортепіано, заспівали, прочитали вірші.

Слухачі лекторію також мали можливість поспілкуватись з викладачами училищ мистецтв та послухати місцевих композиторів (М. Корейчук, А. Заходякін, Т. Леус). Зі своєю творчістю дітей ознайомили відомі на Рівненщині виконавці - гурт "Чорні черешні" та тріо "Срібна терція".

Двері нашої бібліотеки відкриті і для юних талантів з різних куточків області. Так, у нас проходили творчі зустрічі з учнями ЗОШ с. Шубків Рівненського району. Діти зі своїм викладачем Л. Мельничуком підготували літературно-музичну композицію за творами Бетховена, запропонували глядачам різноманітні шаради та ребуси на тему творчості великого композитора. Учні представили виставку своїх малюнків музичної тематики та взяли участь у музичній вікторині.

Такими ж цікавими були зустрічі з учнями початкової школи с. Решуцьк Рівненського району та з учасниками дитячої художньої студії під керівництвом О. Осійчук з м. Березневого Рівненської області.

У відділі естетичного виховання також підбивають підсумки обласних конкурсів творчості, які влаштовує бібліотека. Так, у минулому році бібліотека спільно з обласним відділенням дитячого фонду України провела обласний конкурс дитячої творчості "Україно, я - твоя краплинка" з метою виявлення обдарованих дітей. Конкурс присвячувався народним звичаям та обрядам, збереженню краси і сили української культури, вивченню традиційних ремесел краю. Діти з усіх районів міста та області активно відгукнулися на запрошення до участі у конкурсі і надіслали сотні своїх робіт, які потім оцінювались письменниками та художниками. Як підсумок конкурсу, відділ естетичного виховання влаштував виставку кращих надісланих робіт, де було представлено малюнки, фото, вишивки, плетіння, в'язання, аплікації, саморобки, літературні та музичні твори. Організатори визначили десять переможців з різних районів області та нагородили їх пам'ятними дипломами та призами відповідно до встановлених номінацій.

Ось так відділ естетичного виховання Рівненської обласної бібліотеки для дітей прагне навчити своїх читачів любити, розуміти і сприймати справжнє мистецтво - і народне, і класичне, і сучасне. Ті, хто хоч раз побував на цих святах чи зустрічах, приходять до бібліотеки знову і стають її постійними читачами.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 7/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей