Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Слово головного редактора

Заради дитини працюємо і творимо ...

Ось і закінчився для працівників дитячих бібліотек ще один творчий, плідний, насичений цікавими подіями рік. Чим же 2006 запам’ятався нам з вами, шановні колеги? Що нового, корисного він приніс, і з чим ми ввійдемо в новий 2007 рік?

У рамках оголошеного в Україні Року села Міністерство культури і туризму України започаткувало благодійну акцію «Українському селу — сучасну книгу», спрямовану на підтримку діяльності сільських бібліотек і поповнення їх фондів сучасними книжковими виданнями. Вперше вона відбулася 26 жовтня у селі Мисалівка Богуславського району Київської області за участю Міністерства культури і туризму України та Національної парламентської бібліотеки. Під час цього заходу сільська бібліотека отримала в подарунок майже 200 книжок і комп’ютер. Естафету в цій благородній справі прийняла Національна бібліотека України для дітей, і вже в листопаді бібліотеці села Нові Озеряни Брусилівського району Житомирської області було подаровано близько 200 примірників науково-популярної, довідкової, художньої літератури, а також енциклопедії для дітей. Ми впевнені, що ці видання допоможуть юним читачам у засвоєнні шкільної програми і сприятимуть їхньому духовному, інтелектуальному та гармонійному розвитку. Особливе захоплення у дітей і дорослих викликало підготовлене працівниками і читачами Національної бібліотеки України для дітей театралізоване дійство, яким супроводжувалася передача книжок. Присутні на ньому діти брали активну участь у вікторинах і літературних аукціонах, допомагали казковим героям відповідати на різні запитання та відгадувати загадки, що стосувалися змісту подарованих книжок. Тож звертаємося до всіх наших обласних бібліотек з проханням активно підключитися до цієї благодійної акції і подарувати дітям села хоч би по 100 нових книжок.

Відрадно констатувати, що майже всі дитячі бібліотеки України активно долучилися до участі у різноманітних всеукраїнських, міжнародних і місцевих конкурсах. Вдало і цікаво проходили конкурси, що оголошувалися Національною бібліотекою України для дітей. Серед них варто згадати Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач року», започаткований ще 5 років тому громадською організацією «Форум видавців» та її президентом Олександрою Коваль і спочатку підтриманий лише дитячими бібліотеками західних областей. У минулому році він набув статус Всеукраїнського. Участь в ньому у 2006 р. взяли вже близько 100 000 тис. читачів-дітей з усіх регіонів України. Приємно, що до проведення конкурсу також приєдналися обласні управління культури, освіти, сільські та шкільні бібліотеки. Головною метою цього конкурсу було привернення уваги громадськості, державних установ, спонсорів і меценатів до проблеми дитячого читання в Україні, сприяння забезпеченню реалізації прав підростаючого покоління на вільний доступ до інформації, знань, залучення їх до цінностей національної та світової літератури. Під час його проведення і при урочистому підведенні підсумків, яке відбулося 14–17 вересня у Львові на 13-й Національній книжковій виставці-ярмарку «Форум видавців» у рамках пізнавально-розважального фестивалю дитячого читання «Книгоманія — 2006», ми ще раз переконалися в тому, що підлітки можуть, хочуть і, головне, люблять читати. Важливим є те, що цим вони завдячують не тільки своїм батькам, а й дитячим бібліотекарям і видавцям, які поважають, люблять, цінують книжку і своєю любов’ю до неї діляться зі своїми читачами.

Цікаво і незвично пройшов Всеукраїнський конкурс дитячої творчості «Моя мала Батьківщина» по виготовленню книжки-саморобки, який набув широкого громадського резонансу. Його ініціаторами та організаторами стали Український фонд соціальних гарантій військовослужбовців та ветеранів Збройних Сил і Національна бібліотека України для дітей. За мету ставилося формування у дітей глибоких громадянських патріотичних почуттів, національної свідомості, норм загальнолюдської моралі, збереження і відродження історичних, національно-культурних традицій нашого народу та розвиток творчих здібностей підростаючого покоління, яке згодом примножить суспільний потенціал незалежної української держави, тобто виховання людини майбутнього — людини, яка любить свій рідний край, добре знає його історію і культуру. Адже справжній патріотизм починається з любові до своєї малої Батьківщини.

Поступово в країні набуває масштабності Свято читання, започатковане ще у жовтні 1989 року Міністерством культури та комунікації Франції разом із Національним центром книги з метою сприяння постійному діалогу між світовими культурами. У ньому нині беруть участь більше 100 країн світу. Національна бібліотека України для дітей спільно з Французьким культурним центром проводять це Свято з 2001 року. Сподіваємося, що до акції, яка прославляє книгу, читання й літературну творчість, незабаром приєднається більшість українських дитячих бібліотек. Радіємо з того, що наші регіональні бібліотеки для дітей не тільки беруть участь у вищезгаданих акціях, а й проводять у себе багато різноманітних, не менш цікавих і змістовних конкурсів для різних категорій своїх читачів.

Певні зрушення спостерігаються і у вирішенні такої важливої проблеми, як підвищення кваліфікації бібліотечних працівників. Вже доброю традицією стали щорічні вересневі зустрічі бібліотечних фахівців на Всеукраїнській науково-практичній конференції директорів обласних бібліотек для дітей. Цього року така конференція «Сучасна бібліотека для дітей –– центр інформації, духовного розвитку та організації дозвілля» відбулася на базі Донецької обласної бібліотеки для дітей ім. С.М. Кірова. Це було і свято, і навчання.

Незважаючи на економічні труднощі, бібліотечні фахівці наполегливо розширюють масштаби своїх контактів з колегами. Щороку вони знаходять можливість для участі у проблемно-цільових навчаннях, які проводяться інститутом післядипломної освіти Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв спільно з Національною бібліотекою України для дітей. У цьому році учасниками навчання були завідуючі відділами естетичного виховання та відділами науково-методичної роботи обласних бібліотек для дітей, а також директори та заступники директорів самостійних ЦБС для дітей. Слушно зазначити, що до кола слухачів –– фахівців дитячих бібліотек долучаються й інші категорії працівників, наприклад: методист бібліотеки Верховної Ради, директор комунального закладу культури «Міська бібліотека для дорослих» м. Кривий Ріг, заступник директора з питань обслуговування дітей ЦБС для дорослих Ленінського району м. Харкова. Для усіх їх цікавими і корисними стали запропоновані для розгляду такі злободенні теми, як: «Особливості застосування інноваційних форм і методів бібліотечної роботи щодо формування, становлення та розвитку всебічно розвиненої особистості», «Проблемно-цільове планування діяльності бібліотек для дітей як основний фактор їх перспективного розвитку», «Юридичні аспекти діяльності бібліотек для дітей, нормування праці» тощо. Сподіваємося, що і наступного року вже інша категорія слухачів, а це будуть завідуючі відділами довідково-бібліографічної роботи та відділами комплектування і обробки літератури обласних бібліотек для дітей, отримає можливість поповнити свої професійні знання, обмінятися досвідом роботи. Відтепер проблемно-цільові навчання будуть проводитися не лише на базі НБУ для дітей, а і на базі обласних бібліотек, як це було у 2006 р. У червні 2007 року заступники директорів, завідуючі відділами, головні спеціалісти з автоматизації бібліотечно-бібліографічних процесів обласних бібліотек для дітей зустрінуться на навчанні у Херсонській ОДБ як базі передового досвіду з питань автоматизації бібліотечних процесів.

Дитячі бібліотекарі — це не тільки професіонали своєї справи, чуйні і добрі люди. Вони ще й творчі, талановиті особистості, які гарно співають пісні, пишуть вірші та сценарії, грають у виставах разом зі своїми читачами, тобто вони вміють і можуть все. На підтвердження цього маємо приклад: на згадку про цьогорічне навчання директорів ЦБС заступник директора Львівської ЦБС для дітей Валентина Борисівна Мартинова експромтом написала такий вірш:

На п’ять днів залишивши родини,
Всі службові і хатні діла,
Майже з усієї України
Нас дорога в Київ привела.

Нас навчали, чаєм частували,
На екскурсії водили нас.
Дзвони Лаври грали нам хорали,
Тішили Одарка і Карась.

Ми себе відчули, як на сесії,
От уже і «корочки» дали.
Ми фанати нашої професії,
Ми свідомо в світ книжок прийшли.

І сьогодні в час сумний, прощальний,
Покидаючи дитячий ваш Едем,
Дякуємо вам, Національна!
Йдіть вперед, а ми не підведем!

І справді, сьогодні когорта дитячих бібліотекарів України є згуртованою і дружньою командою, яка творить і працює на майбутнє нашої держави. Хочеться побажати, щоб і наступний 2007 рік був таким же плідним, насиченим і творчим. Гарних і вдячних нам з вами читачів, шановні колеги, для яких і заради яких ми працюємо!

Президент Української асоціації
працівників бібліотек для дітей
Анастасія Кобзаренко
 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей