Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Бібліотека: вчора, сьогодні, завтра

Олена Бієнко,
бібліотекар І категорії Білопільської ЦДБ Сумської області

Душі людської доброта

Сьогоденне життя і для здорової людини не легке, а що вже казати про дітей з фізичними вадами, прикутих до інвалідного візка або ліжка? Потрапивши до категорії інвалідів, дитина стикається з купою нових проблем, на додачу вже існуючих у нашому суспільстві. Цим діткам-інвалідам дуже потрібна допомога небайдужих до їхньої біди і дорослих, і однолітків. Саме тому в Білопільській ЦДБ у 1996 році виникла ідея створити об'єднання дітей-інвалідів та дітей із слабким здоров'ям «Терпіння серця». Спочатку це було невеличке об'єднання, до складу якого входило всього десять чоловік, згодом, набравшись досвіду, воно почало об'єднувати біля себе все більше і більше прихильників. Ми почали тісно співпрацювати з районним відділенням соціально-побутової та медичної реабілітації м. Білопілля, дитячим будинком для розумово-відсталих дітей, дитячим табором відпочинку «Дружба», де влітку щороку відпочивають діти-сироти з Улянівської допоміжної, Глинської та Правдинської шкіл-інтернатів.

У бібліотеці стало традицією організовувати виставки творчих робіт дітей-інвалідів, на яких завжди представлено багато чудових, зроблених від щирого серця вишивок, малюнків, аплікацій, поробок з паперу, пластиліну, соломки, сірників, тканин. Вперше таку виставку було організовано у бібліотеці в 1998 році. Тоді у читальному залі центральної дитячої бібліотеки експонувалися дитячі поробки вихованців будинку-інтернату для розумово-відсталих дітей, які привернули увагу наших користувачів і дуже сподобалися їм. Інколи, дивлячись на ці роботи, важко було повірити у те, що вони зроблені дітьми з обмеженими фізичними можливостями. Згодом виставки  «Творіть в житті добро», «Серце, зігріте любов'ю» та інші стали традиційними, вони проводяться щороку і завжди мають успіх.

Особливо хочеться відзначити авторську виставку «Обдаровані пальчики» 12-ти річної дівчинки Каті Рудь, хворої на ДЦП. У малюнках, вишивках та аплікаціях Катя відображає свій внутрішній світ, красу природи, зв'язок із навколишнім середовищем. Вона це робить особливо витончено, бо за час хвороби навчилася сприймати світ по-іншому, зовсім не так, як його сприймають здорові діти.

Для дітей з обмеженими фізичними можливостями також проводяться цикли масових заходів, розважальні програми, виступи лялькового театру «Буратіно», який користується великою популярністю серед дітей. Його репертуар щороку розширюється, виступи проводяться за бажанням дітей. Протягом останніх років поставлено багато вистав, серед яких найбільш цікавими є: «Люба та її помічники», «Зайчик застудився», «Коза-Дереза», «Лисиця та Журавель», «Червона шапочка» та багато ін.

Заслуговують на увагу уроки народознавства, доброти та милосердя. Найбільш вдалими були: година доброти «Раз добром зігріте серце, вік не охолоне»; урок милосердя «Душі людської доброта», на якому перед дітьми виступила працівник соціальної служби захисту населення та місцева поетеса Л. Калиновська. Дуже цікаво пройшов урок народознавства «Мистецтво писанки», проведений з дітьми-інвалідами відділення соціально-побутової реабілітації, на якому вони ознайомилися з історією виникнення писанок, легендами про них, символікою в малюнках. Діти разом із бібліотекарями розписували пасхальні яйця, виготовляли писанки. Несподіванкою для цих діток стало те, що вони вперше тримали в руках справжні воскові писанки. Приємно було спостерігати за тим, як зацікавлено і охоче дітлахи вчилися майстерності. В кінці уроку народознавства їм розповіли про єдиний у світі музей писанок, який знаходиться у м. Коломия на Івано-Фран­ківщині.

Влітку ці діти також не залишаються поза увагою працівників нашої бібліотеки. У дитячому таборі «Дружба» для дітей-сиріт, де вони відпочивають, проводиться змістовна дозвіллєва робота. Це цикли літніх програм «На природу і читай», «Ми пізнаємо світ», до яких входять: бесіди «Тварини тижня», «Загад­кові явища природи»; ігри-вікторини «Хо­діння по слідах», «Сусіди по планеті», «Слідами Робінзона», «Світ тварин навколо нас»; години цікавих повідомлень «Рекорди природи», «Все про птахів», «Дивовижні мешканці землі».

Нові активні форми роботи використовуються під час проведення різноманітних свят. Розважальні програми згуртовують велику кількість дітей, проходять у дружній, теплій атмосфері. Святковий настрій дітям створюють цікаві заходи, які готують для них творчі працівники Білопільської ЦДБ і центру соціальних служб для молоді. Найцікавішим був виступ бібліотекарів у ролі нових українських бабок до Дня інвалідів, який переконав усіх присутніх, що без сміху та гумору не можна прожити і дня. Ці ж кумедні персонажі виступали перед дітьми-інвалідами на Святі гумору «День без сміху — загублений день», а герої лялькового театру представили свою програму «Україна сміється», декламуючи гуморески поетів-сатириків Г. Бойка та С. Олійника.

Стали доброю традицією зустрічі з батьками дітей-інвалідів, для яких організовуються відкриті перегляди літератури, книжкові виставки «Батьківська бібліотека», проводяться огляди періодичних видань «Наша періодика на всі смаки».

Попереду багато планів і задумів. Досвід 10-річної роботи Білопільської ЦДБ з дітьми-інвалідами доводить, що треба й надалі підтримувати віру цих дітей у добро, допомагати їм долати труднощі і самоутверджуватися в житті. Подаруйте іншому радість! Цим ви допоможете не тільки йому, а й собі.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей