Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Лариса Лісова,
директор Рівненської державної обласної бібліотеки для дітей
Галина Полех,
провідний методист Рівненської державної обласної бібліотеки для дітей

Зрілий ювілей дитячої бібліотеки

Створено Рівненську обласну бібліотеку для дітей (до 1992 р. Ровенська) було у 1940 році за постановою бюро Ровенського обкому КП(б)У № 28 від 3 лютого 1940 року «Про організацію бібліотек в області». Тимчасово обов'язки її керівника виконував директор обласної центральної бібліотеки Мина Романович Блажко, а з 7 серпня 1940 року першим директором було призначено Марію Олексіївну Мороз. Але, на жаль, пропрацювала книгозбірня не довго, так як її діяльність припинилась за окупації міста фашистами, під час Великої Вітчизняної війни. У Рівне німецькі окупанти вдерлися 28 червня 1941 року. Всі культурно-освітні заклади, а серед них і обласну бібліотеку для дітей, було закрито, її книжковий фонд викинуто на вулицю і повністю спалено. Навіть дитяча література для окупантів була небезпечна ...

Свою роботу бібліотека відновила 7 листопада 1944 року в будинку по вул. Червоноармійській, 17 (сьогодні вул. С. Петлюри). На першому поверсі цього будинку була розташована обласна бібліотека для дорослих, на другому — обласна бібліотека для дітей, яка займала 5 кімнат загальною площею 170 кв. м. Її колектив на той час налічував лише 6 працівників, фонд складав 6630 примірників видань, частину з яких було закуплено, а частину подаровано місцевим населенням та бібліотеками м. Києва. За неповних три місяці роботи бібліотека вже обслуговувала 403 читачі, а в наступному році читачів було 1795, у тому числі 508 з них обслуговувались на пересувках у Клеванському дитбудинку та піонерському таборі. Структура бібліотеки складалася з абонементу для всіх вікових категорій, читального залу, відділу обробки і каталогізації літератури та адміністративно-господарського відділу. Штат бібліотеки збільшився до 9 працівників, в тому числі 6 з них мали спеціальну бібліотечну освіту.

У перші роки після війни обласна бібліотека для дітей працювала у складних умовах — приміщення остаточно не відремонтовано, погано опалювалося, жіночому колективу було дуже важко готувати свою бібліотеку до роботи в зимовий період. Влітку приходилося зачиняти книгозбірню на декілька днів і всім виїжджати на заготівлю дров у Клеванський ліс. Але, незважаючи на труднощі, бібліотека працює та розвивається — у 1946 році переїжджає до будинку піонерів на вул. Ленінську, 4 (нині вул. Соборна, приміщення єпархіального управління), а у 1954 році одержує додаткове приміщення по вул. Червоноармійській, 43. (Про це свідчать архівні документи «... відповідно до рішення № 808 виконкому Рівненської міської ради депутатів трудящих від 16 липня 1954 року «Про розміщення обласної дитячої бібліотеки по вул. Червоноармійській № 43» з метою створення кращих умов для організації роботи міського будинку піонерів і обласної дитячої бібліотеки вирішено розмістити обласну дитячу бібліотеку в будинку № 43 по вул. Червоноармійській м. Ровно»). І ось вже 50 літ цей будинок, який колись у 1928–1929 рр. побудувала для себе Фрейда-Бася Каган і який сьогодні є пам'яткою архітектури початку XX ст., належить читачам–дітям.

З 1944 по 1953 рік обласну бібліотеку для дітей очолювала Катерина Губська, потім її директором була Олександра Клімова, а з травня 1956 року на цю посаду приходить молодий, здібний, творчий керівник — Олександр Омелянович Слива, який до цього завідував міською бібліотекою ім. 
В.Г. Короленка. За його плечима — участь у боях Великої Вітчизняної війни, поранення, зустріч Перемоги в монгольському госпіталі, робота заступником начальника тресту «Укрфото», лікування і паралельно навчання на бібліотечних курсах у м. Києві. Пізніше він заочно закінчить бібліотечне відділення Дубнівського культурно-освітнього училища та Ленінградський інститут культури. Його груди прикрашають 2 ордени Вітчизняної війни І та ii ступенів, орден Слави iii ступеня, медаль «За бойові заслуги».

Працюючи майже 40 років керівником обласної бібліотеки для дітей, Олександр Омелянович докладав багато зусиль для зміцнення матеріально-технічної бази та розвитку мережі бібліотек для дітей області, вирішував кадрові питання, питання покращення діяльності щодо задоволення потреб юних громадян України у книзі та інформації. В цей період бібліотека була однією з баз проведення заходів Міністерства культури з підвищення кваліфікації, а саме школи передового досвіду з управління розвитком бібліотечних фондів та науково-практичних конференцій з пріоритетних напрямків розвитку бібліотечної справи. Серед вихованців О.О. Сливи — керівники книгозбірень різних рівнів. Він неодноразово був головою ДЕК Рівненського інституту культури та Дубнівського училища культури, обирався членом колегії обласного управління культури, президії обкому профспілки працівників культури. За вагомий внесок у розвиток культури України його нагороджено Почесною Грамотою Президії Верховної Ради РСР, а в 1995 р. присвоєно звання «Заслужений працівник культури України». І хоча з 1998 року Олександр Омелянович на заслуженому відпочинку, він часто приходить до своєї рідної бібліотеки, де завжди раді зустрічі з цією доброю, щирою і мудрою людиною.

Досить складний період історії Рівненської обласної бібліотеки для дітей припав на роки керівництва наступного її директора — Світлани Петрівни Шарафан, яка прийшла до бібліотеки на посаду методиста відразу ж після закінчення з відзнакою Рівненського факультету КДІК. Високий професіоналізм, ерудиція, глибоке знання проблем бібліотечного обслуговування в області сприяло призначенню її в 1983 р. інспектором обласного управління культури. Через чотири роки Світлана Петрівна повертається до бібліотеки на посаду заступника директора. Але особливо яскраво її талант керівника та організатора проявився на посаді директора. Ті роки для дитячих бібліотек були непростими — регіональна бібліотечна політика була такою, що змушувала їх пристосовуватися до умов дійсності та самостійно виживати. За недостатнього державного фінансування потрібно було шукати шляхи для подолання труднощів щодо самого існування бібліотеки, збереження мережі дитячих книгозбірень області, вирішення кадрових питань на тлі масових скорочень. Колектив на чолі з директором мужньо витримав всі негаразди й продовжував працювати — в бібліотеці почали впроваджуватися інноваційні напрями роботи, файндрейзинг та «паблік рилейшенз», що значною мірою сприяло поглибленню змісту роботи і розвитку творчо та науково-обдарованих дітей. Розширення кола ділових партнерів закладу дало можливість започаткувати в бібліотеці премію «Кобзарик», якою нагороджуються кращі читачі і друзі бібліотеки. Зроблено це було за ініціативи енергійного і небайдужого директора.

Світлана Петрівна користувалась заслуженим авторитетом та повагою читачів і студентів Рівненського державного гуманітарного університету, де працювала викладачем. У 2000 році, вже будучи тяжко хворою, вона разом з рідним колективом відсвяткувала 60-річчя обласної бібліотеки для дітей. Цього ж року 5 серпня у 48 років, на превеликий жаль, Світлана Петрівна Шарафан пішла з життя. Працівники бібліотеки і вся громадськість області запам'ятали її як чарівну жінку, високопрофесійного педагога, мудрого і талановитого керівника та наставника, щирого і ввічливого співрозмовника.

З плином років у бібліотеці збільшуються кількість читачів, фонд і штат, і тому у 1976 році вона отримує ще додаткові приміщення по вул. Відінській, 13, а у 1981 році — на проспекті Миру, 16. На сьогоднішній день бібліотека так і функціонує у трьох приміщеннях загальною площею близько 1200 кв. м., хоча в свій час планувалося будівництво дитячої бібліотеки за спецпроектом. Від цієї задумки залишились тільки пожовкла техдокументація та ескіз оформлення холу бібліотеки ...

На початку 90-х років пріоритетними напрямками діяльності бібліотеки стають: збереження спеціалізованого бібліотечного обслуговування дітей, розвиток книгозбірні як джерела задоволення духовних потреб користувачів–дітей, популяризація кращих здобутків культури, звичаїв та традицій українського народу, вітчизняної дитячої книжки, організація дозвілля дітей та допомога їм у навчанні. Цьому значно сприяє діяльність клубів, віталень, лекторіїв, а саме: «Школа шляхетності», «Цікаві зустрічі», «Сходинки в прекрасне», «Увійди в світ музики», «Дивосвіт» тощо, які працюють у відділах обслуговування.

Надзвичайно цікаво й урочисто проходить щороку відкриття Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги в обласному театрі ляльок. Бібліотекарі залучають до цього свята освітян, видавців, товариство «Просвіта», письменників, і, звичайно, самих читачів. Традиційно в цьому заході активну участь беруть юні митці з дитячого театру танцю «Арабеск», аматорського вокального гурту «Карамельки» із ЗОШ № 8, літературно-мистецького клубу «Крок» при центрі реабілітації інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату. Юні актори «оживляють» на сцені театру багатьох персонажів своїх улюблених книг. Під час свята щорічно відзначаються лауреати премії «Кобзарик» у номінаціях «Кращий читач» та «Друг бібліотеки», які отримують спеціальні дипломи та подарунки завдяки благодійній допомозі спонсорів: ЗАТ «Рівненчанка», фірм та підприємств «Вікотек», «Фокстрот», «ДХ–студія», «ОГО» та ін. Видавництва «Азалія» та «Просвіта» презентують обласній книгозбірні для дітей та багатьом її читачам бібліотечки книг рівненських авторів. А самі письменники — лауреат премії ім. Лесі Українки Євген Шморгун, гуморист Ростислав Солоневський, поет Леонід Куліш-Зіньків — під час спілкування з дітворою скріплюють ці подарунки автографами.

Великою популярністю серед наших читачів користується відділ естетичного виховання, який функціонує з 1982 року в приміщенні по вул. С. Петлюри, 27. Тут працюють закохані у свою справу люди — посередники між світом мистецтва і духовним світом дитини, який формується під впливом літератури, народної творчості, музики. Неповторна аура оригінальної архітектури будівлі сприяє надзвичайно сильному емоційному сприйняттю дітьми почутого і побаченого. Віднедавна у відділі «поселилися» і казкові персонажі, які допомагають бібліотекарям під час театралізованих заходів знайомити юних читачів з традиціями та звичаями українського народу. Це бісенятко Антипко, Солоха, Ангелик та Бабуся-Ягуся, які приходять до дітей на Андріївські вечорниці та свято Святого Миколая. Бабуся-Ягуся, вона ж бібліотекар В. Безушко, у нас зовсім не страшна, а навпаки, дуже мила, сучасна і добра — грається з дітьми в ігри, роздає подарунки і, навіть, танцює з ними «рип–реп».

Особливого значення нині набуває превентивне виховання підростаючого покоління. Це зауважили працівники відділу обслуговування читачів дошкільного та молодшого шкільного віку, і вже кілька років тут активно працює лекторій «Абетка безпеки від бібліотеки». На його заняття неодмінно запрошуються працівники відділу державної пожежної охорони УМНС у Рівненській області, ДАІ, лікарі та ін. А персонажі лялькового театру песик Гавчик, котик Мурчик і вовчик Тишко, ролі яких виконують бібліотекарі С. Шиняєва, А. Богатирьова, С. Чечель, Т. Мартинюк, допомагають дітям спілкуватися з дорослими, і штучно створюючи різноманітні життєві ситуації, вчать їх знаходити з них вихід. Теми таких зустрічей дуже цікаві: «Небезпечні дарунки зими», «Правила безпеки в побуті», «Небезпечна невидимка» (радіація), «Ми йдемо до лісу», «Потоваришуй з водою», «Безпечна дорога додому», «Розваги короля Попелюшка» (пожежі) і т.п.

Велика увага у бібліотеці приділяється методичній роботі, яка спрямована на вирішення завдань бібліотечно-інформаційного обслуговування дітей, що надзвичайно актуальним є зараз, коли книгозбірні області реорганізовані з ЦБС в ЦСПШБ. Значним попитом серед бібліотекарів і вчителів користуються методично-бібліографічні матеріали серій «Письменники Рівненщини — дітям» та «Абетка безпеки від бібліотеки», яких вже вийшло по 10 випусків. Враховуючи важливу місію дитячих бібліотек в удосконаленні й розвитку внутрішнього світу дитини та її творчих здібностей, обласна книгозбірня організовує та забезпечує участь дитячих і сільських бібліотек у міжнародних, всеукраїнських, обласних конкурсах дитячої творчості, таких, як: «Світ без мурів очима дітей», «Я і моя мама», «Нащадки пам'ять бережуть», «Тарасовими шляхами», «Україно, я — твоя краплинка», «В гармонії з природою», «Я і моє місто в XXi столітті». У результаті Ольга Барсук і Володимир Мотруніч із Березного, Лілія Волкова з м. Рівного, беручи участь у міжобласному конкурсі «Найкращий читач Форуму-2004», вперше організованому в рамках Xi Національної книжкової виставки–ярмарку «Форум видавців» у м. Львові, отримали дипломи переможців. Приємно відзначити те, що часто при проведенні обласних конкурсів і великих масових заходів нашим партнером є обласне правління Дитячого фонду України, яке очолює Антоніна Мозолюк. Інформація про діяльність бібліотеки висвітлюється на шпальтах місцевих газет «Вісті Рівненщини», «Провінційна газета», «Нова Волинь».

Особливо люблять наші читачі презентації нових книг рівненських письменників: Є. Шморгуна, М. Степанюка, П. Велесика, Р. Солоневського, а презентації книг Ростислава Солоневського «Хитрий внук» (2003 рік) та «Бійку горобці вчинили» (2004 рік) двічі ставали основою передач «Перевесло» Рівненського державного радіомовлення, які готує і веде журналіст Микола Береза.

Сьогодні Рівненська обласна бібліотека для дітей — культурний, інформаційний, дозвіллєвий центр для юних читачів. Щороку її відвідують більш ніж 10 тисяч юних рівненчан, її фонд налічує майже 150 тисяч прим. документів, понад 150 назв газет і журналів. Нині ситуація з комплектуванням покращилася — дітям є що почитати. Цьому дуже сприяла реалізація на обласному рівні державної Програми поповнення бібліотечних фондів на період до 2005 року. За 2003–2004 рр. на придбання дитячої літератури було отримано 19 тис. гривень, а на передплату періодичних видань для школярів та організаторів дитячого читання — 23,5 тис. гривень. На часі питання впровадження в роботу бібліотеки новітніх технологій як за бюджетні кошти, так і за сприяння різноманітних організацій та фондів. Початок покладено — у грудні 2004 року за підсумками огляду роботи обласних установ культури з питань забезпечення обслуговування населення у сільській місцевості бібліотека визнана переможцем категорії «Забезпечення роботи закладів культури із дитячою категорією населення» і нагороджена комп'ютерною технікою на суму 5 тис. гривень. Це дозволить створити АРМ комплектування та обліку фондів.

65-річна історія нашої бібліотеки та її сьогодення — це люди — неординарні, самовіддані особистості, ентузіасти своєї справи, висококваліфіковані фахівці. Це 44 штатних працівники, 27 з яких мають бібліотечну освіту. Понад 35 років у книгозбірні працюють Галина Полех і Валентина Крупка, більше 25 років — Наталія Потапчук, Тамара Омельченко, Валентина Беднарська, Галина Симонович, Марія Сорока, Галина Коляда, Любов Українець. Значний внесок у творчі здобутки бібліотеки зробили і наші ветерани, яких ми сьогодні згадуємо з вдячністю: О. Льовіна, В. Ченакал, В. Чала, М. Мермер, Г. Паршина, В. Зініна, Т. Островська та інші. Вони впродовж десятиліть віддавали свої серця дітям і дитячій книзі.

65-річчя головної дитячої бібліотеки області — урочиста подія не тільки для її працівників і читачів, а й для всіх, хто переконаний, що попереду у бібліотеки багато добрих, цікавих справ, здатних довести своє право на визнання та підтримку суспільства і держави.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 2/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей