Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Кращі з кращих

Г. Мірко,
заступник директора Сарненської ЦСПШБ з бібліотечного обслуговування дітей

Будні і свята дитячої бібліотеки

Місто Сарни — районний центр Рівненської області, розташований у мальовничому куточку Західного Полісся, саме там, де зливаються води найбільших рік краю: Горині і Случі. Прекрасні навколишні краєвиди, ріки і озера приваблюють у Сарни багатьох туристів. Тут розгалужуються залізничні колії Київ–Ковель та Рівне–Лунінець, а також проходять автомобільні шляхи Київ–Брест та Рівне–Пінськ, що зв'язують наше місто з важливими промисловими та культурними центрами. У Сарнах народилося і мешкає чимало людей, якими пишається місто, і чиї імена відомі всій Україні.

До послуг жителів міста центральна районна, міські бібліотеки та районна бібліотека для дітей. У 2002 році пройшло об'єднання шкільних та публічних бібліотек, яких у місті працює 4. Так було створено централізовану систему публічно-шкільних бібліотек. До районної дитячої бібліотеки приєднались 4 шкільних відділення, зараз вона обслуговує 5350 читачів, а її фонд становить 89606 прим. видань.

Молодші читачі та дошкільники називають нашу районну дитячу бібліотеку казкою, і воно дійсно так, бо коли заходиш до відділу обслуговування дошкільнят та 1–4 класів, неначе потрапляєш у казковий світ. Стіни розмальовано казковими персонажами, а посеред залу дуб з ланцюгом і котом, у його дуплах — ліс з зеленими деревами, різними птахами, звірами, метеликами. Завжди комфортно почувають себе діти в читальному залі цього відділу, де знаходяться заповнені книжками стелажі, естетично, зі смаком оформлені книжкові виставки, зручні меблі, м'які іграшки, живі квіти. Тут завжди панує затишна атмосфера, що надихає маленьких читачів висловлювати свої думки у власних літературних творах і передавати фантазії у малюнках та саморобках.

На зустріч з казкою запрошує клуб любителів казки «Книга і лялька», де за допомогою ляльок бібліотекарі разом з дітьми стають акторами, героями багатьох вистав. У репертуарі лялькового театру такі вистави: «Наша книжечка дитяча, вірна подруга дітей», «На чуже не зазіхай», «Солом'яний бичок», «Коза-дереза» та ін. У кімнаті Казки в теремочку стоїть телевізор, і малюки мають змогу передивлятися улюблені мультфільми, слухати казки, відпочивати після напруженого шкільного дня.

Завжди гостинно відчинені двері відділу обслуговування учнів 5–9 класів та організаторів дитячого читання. До послуг читачів тут безліч історичної, педагогічної, науково-популярної, довідкової та художньої літератури, задовольняються і читацькі запити за шкільною програмою, а любителі ж гострих відчуттів знаходять тут книжки пригодницького характеру та класичні твори світової та вітчизняної фантастики. Вся ця література і широке коло періодичних видань допомагає читачам працювати і вчитися, вдосконалювати свої знання в тій чи іншій галузі, розвивати свій творчий потенціал, готуватися до обраної професії.

Працює у бібліотеці для учнів 5–9 класів підлітковий клуб «Пізнай себе». На його засіданнях часто проводяться тематичні масові заходи: «Подорож до країни Ввічливості і Добра», «Зростаймо справжніми людьми», «Шануймо й поважаймо батьків» та ін., які допомагають виховувати у дітей чемність, етичні норми поведінки, повагу до старших. До визначних подій держави, району, до ювілейних дат письменників естетично оформляються книжкові виставки, наприклад: «Україно моя солов'їна — мій чарівний, калиновий світ», «Цвіти, мій краю, Поліська сторона», «Світ знань відкриває книга», «Співець волинського краю» (до 100-річчя від дня народження Уласа Самчука)
тощо.

Велику роль у національному вихованні дітей відіграє популяризація краєзнавства. В бібліотеці сформовано фонд краєзнавчих матеріалів, створено інформаційно-довідкову базу з краєзнавства, складається картотека статей та папки газетних вирізок: «Вулицями рідного міста», «Сарненщина: минуле і сьогодення». Збираються також книги відомих літераторів Сарненщини і Рівненщини, історико-краєзнавчі нариси «Сарни» Р. Тишкевич і Г. Ваганова. Ці матеріали дають змогу дітям прилучитися до історичного минулого нашого краю, а нам допомагають у проведенні тематичних масових заходів.

Пріоритетним напрямком діяльності районної бібліотеки для дітей є автоматизація бібліотечно-інформаційних процесів. Завдяки Інтернет-центру, який працює в ЦРБ, юні читачі мають змогу оволодівати комп'ютерною технікою, використовувати Інтернет в освітніх цілях для пошуку рефератів, написання наукових робіт МАН. Тут проводяться: віртуальні заходи з популяризації творчості українських та зарубіжних письменників–ювілярів; екскурсії і бібліо-мандрівки «Відкриваємо світ Інтернету», «Як подружитися з комп'ютером»; віртуальні уроки «Міфи Древньої Греції», «Здоров'я дітей — здоров'я нації», «Заповідники України», «Скарбнички народної мудрості», а також готуються і поповнюються різноманітні тематичні сайти «Мандруємо та відпочиваємо», «Домашні звірі», «Птахи — наші друзі», «Казки для молодших» та ін. Змістовно і цікаво був проведений віртуальний телеміст між школами «Чи знаємо ми Рівненщину», випущено рекламний буклет РДБ «Інформація про нас». Відкрито і власну електронну Web -сторінку — «Сарненська ЦСПШБ» ( http://lib.sowa.com.ua ), на якій розміщено інформацію фізкультурно-спортивного клубу «Повір у себе», де можна ознайомитися з новинами, діяльністю і творчими доробками членів клубу, та відкрито рубрику «Митці Сарненщини», де подається інформація про видатних людей краю — літераторів, художників, композиторів. Також на сайті розміщено інформацію про знаменні та пам'ятні дати. Є тут і відсилка на власну сторінку нашого земляка Дмитра Образа, який зараз живе у місті Детройт штату Мічиган у США, де вивчає комп'ютерні науки. Дмитро створив цікаву Інтернет-сторінку про історію рідного міста Сарни, на якій є фотографії. Працівники бібліотеки підтримують з ним інтерактивне спілкування.

Для різних груп користувачів підготовлено бібліографічні списки за різною тематикою: освіта, медицина, правознавство, екологія та ін. Тісна співпраця зі школами та виховними установами міста допомагає працівникам нашої бібліотеки Т. Афанасьєвій, Н. Мамонець, Л. Гриневич та М. Болкуневич успішно реалізувати довгострокові національні програми: «Діти України», «Профілактика злочинності», «Профілактика наркоманії і СНІДу», «Профілактика дитячої бездоглядності».

Значною мірою змінилися у бібліотеці форми масової роботи — сьогодні це: брейн-ринги, літературні мандрівки–подорожі, бліц–конкурси, інтелектуальні ігри, презентації нових книг та періодичних видань на теми: «Люби, вивчай, свій рідний край», «В пошуках стародавніх скарбів», «Минає все, лиш, слово не мине», «Подорож у книжковий океан». Це спонукає дітей розширювати свій світогляд, багато читати, мислити, щоб бути першими у доброзичливому суперництві та здобувати заслужені перемоги. Цікаво та нетрадиційно популяризуються правові знання. На такі заходи, як «Підліток. Право. Закон», «Круті забави з жахливим кінцем», «Права дитини в сучасному світі» запрошуються працівники кримінальної міліції у справах неповнолітніх, відділу сім'ї та молоді, проводяться зустрічі за круглим столом, години спілкування з дитячим гінекологом та районним наркологом тощо.

Пріоритетним напрямком роботи в дитячій книгозбірні залишається робота з дітьми–інвалідами, сиротами, дітьми з малозабезпечених сімей та з обдарованими дітьми, які стоять на обліку в адресній картотеці. Ця робота координується з соціальними службами і територіальним центром реабілітації інвалідів, спільно з ними проводяться як повсякденні заходи, так і святкові — до Міжнародного дня захисту дітей, Міжнародного дня інвалідів, організовуються творчі виставки дитячих робіт «Красу відчуваємо серцем». Дуже допомагають нам при проведенні масових заходів як методичні матеріали, що надходять від Рівненської обласної дитячої бібліотеки та Національної бібліотеки України для дітей, так і періодичні видання «Розкажіть онуку», «Позакласний час», «Шкільна бібліотека», «Світ дитячих бібліотек».

Діти дорослішають, і разом з ними дорослішаємо ми. Підвищується наша професійна майстерність, змінюються пріоритети, ми намагаємося зрозуміти, що треба робити, щоб бібліотека була теплішою, затишнішою і більш цікавою та світлою для наших читачів — аптекою для душі, як говорили у давнину. Вся наша просвітня діяльність спрямована на те, щоб книга для дитини стала своєрідним віконечком у великий світ і допомогла їй увійти в нелегке самостійне життя із здоровим світоглядом, оптимістичним настроєм, вірою у свої сили та можливості, вірою у своє щасливе майбутнє.

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 3/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей