Національна бібліотека України для дітей
     
Віртуальна довідка1
Наша адреса:
03190, Київ, вул. Януша Корчака, 60
 
Написать письмо
 
 
 
   
Пошук по сайту  
 
Skip Navigation Links.
Про бібліотеку
Послуги та сервіси
Електронні ресурси
Вибрані Інтернет-ресурси
Це важливо знати
На допомогу бібліотекареві
Слово головного редактора

Від вересневого Львова до вересневого Донецька

Восени 2005 року у місті Львові відбулася перша Всеукраїнська науково-практична конференція директорів обласних бібліотек України для дітей, яка віднині стала новим форматом спілкування. І думаю, що саме така форма роботи має бути більш ефективною, значущою та корисною для подальшої продуктивної діяльності бібліотек України для дітей. Не випадково темою першої Всеукраїнської науково-практичної конференції було обрано питання, яке для дитячих бібліотек актуальне у всі часи — «Дитяче читання: феномен і традиції у ХХІ столітті».
У сучасному суспільстві дитяче читання, безперечно, є своєрідним інструментом адаптації дитини до навколишнього світу, адже від того, що і як читають наші діти, залежить духовність і культура людства. Сьогодні зацікавити юного читача та навчити його не просто читати, а читати вдумливо, систематично, знаходячи для себе потрібну і корисну інформацію, виховати талановитого читача — головне завдання кожної дитячої бібліотеки. І як саме допомогти дитині вибрати ту першу правильну книгу, як не загасити вогник інтересу до читання, до бібліотеки, як збагатити її духовний світ, відвернути від «вулиці» про це і йшла мова на конференції.
Учасники зібрання, виступаючи перед колегами, ділилися напрацьованим досвідом, порушували проблемні питання, розповідали про нові цікаві форми роботи. Не буду детально зупинятися на виступах, тому що у цьому номері журналу, який ми присвятили першій Всеукраїнській науково-практичній конференції, повністю друкуються всі її матеріали. Лише зазначу, що у підсумковому документі конференції йдеться про розробку методики проведення моніторингу дитячого читання у регіонах з метою створення моделі сучасного дитячого читання на основі отриманих даних.
Програмою конференції була передбачена участь бібліотекарів у фестивалі дитячого читання, який проходив у рамках Національної книжкової виставки–ярмарку — Дванадцятого Форуму видавців у м. Львові. Цікавим і незабутнім стало нагородження кращих юних читачів з усіх регіонів України — переможців Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач — 2005». Усвідомлюючи важливість питання дитячого читання, Національна бібліотека України для дітей не тільки підтримала, а й взяла активну участь у проведенні двох Всеукраїнських конкурсів, направлених на активізацію читання дітей: «Найкращий читач — 2005» — спільно з громадською організацією «Форум видавців» та «Хочу читати» — спільно з дитячим міжнародним журналом «Пізнайко». Позитивним у роботі конференції було й те, що в ній брали участь не тільки бібліотекарі, а і письменники, видавці, науковці, яким теж не байдуже, що читають наші діти.
Неможливо обійти увагою і місто, яке гостинно приймало нас — дитячих бібліотекарів України. Архітектурний ансамбль Площа Ринок, собор св. Юри, палац Корнякта, Домініканський костел — звичайно, це місто Львів, перша літописна згадка про яке датована 1256 роком. Місто, в якому в 30-х роках ХІХ століття сформувалося громадсько-літературне угрупування «Руська трійця», яке видало українською мовою альманах «Русалка Дністрова» (1837 р.), а в 1848 р. засновано першу українську газету «Зоря Галицька». І саме у Львові, 1574 р. за підтримки членів місцевого братства Іван Федоров видрукував першу датовану книгу «Апостол». А чого варті імена письменників, які народилися на Львівщині: І. Франко, О. Маковей А. Чайковський, М. Шашкевич, К. Гриневичева! Дух просвітництва, знань, культури і читання — все це супроводжувало нас впродовж перебування у славному місті Лева, особливо у стінах бібліотек для дітей — обласній та центральній міській. Робота цих високопрофесійних колективів — це щоденна благодійна служба добра, терпимості та милосердя, яку вони виконують з любов'ю до дітей і заради їхнього духовного зростання. Коли вам, шановні колеги, трапиться нагода бути у Львові, знайдіть можливість і завітайте до цих чудових бібліотек, запевняю, що ваш професійний багаж значно поповниться багатьма інноваціями, які нададуть поштовх до здійснення нових проектів.
Учасниками конференції було сказано чимало добрих і вдячних слів на адресу організаторів, і прощаючись зі Львовом, всі подумки казали: «До зустрічі у Донецьку». Адже вже є домовленість з управлінням культури обласної держадміністрації та обласною бібліотекою для дітей про проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек для дітей 2006 року в м. Донецьку. Визначена і тема конференції «Сучасна бібліотека для дітей — центр інформації, духовного розвитку та організації дозвілля». Впевнена, що досвід донеччан буде не менш цікавим і корисним, бо Донецька обласна бібліотека для дітей ім. С. Кірова є однією з найкращих — у 2002 року вона отримала диплом Благодійного фонду сприяння розвитку і популяризації Донбасу «Золотий скіф» у номінації «За розвиток культури регіонів», а у 2004 році бібліотечний клуб любителів вишивки «Ліхтарик», який вже близько десяти років діє у відділі мистецтв, рішенням колегії управління культури облдержадміністрації отримав звання «Зразковий аматорський колектив».
Отже, до зустрічі через рік на славній донецькій землі!

Президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей

 

Для редагування, видалення інформаціі про дитину з сайту або повідомлення про нелегальний контент Ви можете звернутися за адресою: library@chl.kiev.ua

 
Останнє оновлення: 7/5/2024
© 1999-2010р. Національна бібліотека України для дітей